До 101-ї річниці «СК» обираємо аграріїв, які найбільше опікуються громадами

16.11.2017 15:12 Агропром
Фото: Слобідський край Фото: Слобідський край
Газета «Слобідський край» щиро вітає всіх аграріїв Харківської області з професійним святом, яке щороку відзначається у третю неділю листопада, і бажає процвітання вашої справи – без сумніву, однієї з найважливіших для нашого регіону! З нагоди свята ми розпочинаємо вже традиційний конкурс на звання найбільш соціально відповідального керівника сільськогосподарського підприємства Харківщини «Справжній господар» 2017 року.

Як і минулого року, переможців обиратимете ви, шановні читачі. Розповідаємо про перших номінантів на звання Справжнього господаря, яких нам уже встигли запропонувати в деяких районних державних адміністраціях Харківщини. 



Підприємство у 3000 га землі в селі Мечебилове займається вирощуванням зернових і технічних культур, та головно – тваринництвом. Має понад 4000 голів свиней на відкорм і 250 свиноматок. Очолює агрофірму ось уже 14 років Олександр Курочкін. Під його началом підприємство показує стабільні показники виробництва і не цурається експериментів. Так, «ланівці» опанували данську технологію розведення свиней. Завдяки їй у середньому за рік від кожної свиноматки на комплексі отримують по 32 поросятка. А на околиці села засадили поле незвичною для регіону культурою – павловнією, із деревини якої роблять екологічно чисті меблі. 

Одна з важливих складових діяльності агроформування – підтримка сільських об’єктів соцсфери. Зокрема, цього року «Лан» допоміг у ремонті класів школі села Мечебилове. Постійними і вже традиційними стали в Мечебиловому й дні села. Про ці захопливі кінно-спортивні шоу знають не тільки в Барвінківському районі. Уміє Олександр Леонідович дарувати сельчанам видовищні свята.

Господарство в селі Новонадеждине займається рослинництвом і тваринництвом. У цьому році вирощувало озиму і яру пшениці, ярий ячмінь, кукурудзу на зерно, горох, соняшник, сою, озимий ріпак. Крім цього, господарство утримує 373 голови свиней. Тут реконструювали приміщення для розведення свиней на 1000 голів, придбали 62 голови свинок гібриду «лібра». Тому в планах – збільшити поголів’я до 10 000.

Із цього року середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника ПСП «Володимирівське» складає 7170 грн, а розмір орендної плати за земельні ділянки (паї) орендодавцям – у середньому 2039 грн/га.
Володимир Григорович систематично опікується проблемами місцевої школи. Він прекрасний дідусь, батько, чоловік, наставник для молоді і надійний товариш.



Бути керівником трьох підприємств, на яких займаються вирощуванням озимих, ярих зернових та технічних культур, нелегко, але можливо. Це доводить умілий господар Микола Кириченко, який, маючи справу, що географічно знаходиться в зоні ризикованого землеробства, щороку отримує добрі врожаї. Сьогодні господарствами вже засіяно озимий клин на площі 3200 га.

Своєю працею Микола Кириченко робить вагомий внесок у розвиток району: матеріально допомагає всім навчальним і дошкільним закладам, як-от: підтримує школярів на різних обласних конкурсах та олімпіадах, завжди простягає руку допомоги громадян, які звертаються до нього з різних питань. Жителі Борівського району пишаються такими господарями, як Микола Кириченко, і дуже йому вдячні за всі добрі справи.



На початку 1999 року підприємство «Маяк» у селі Велика Губщина стало одним з найперших сільгосппідприємств не тільки в районі, а й в області, що перейшло на нову приватну форму господарювання. Сьогодні в ньому вирощують зернові, займаються м’ясним і молочним тваринництвом, постійно підвищуючи валовий збір сільськогосподарських культур і продуктивність тваринництва. ПСП «Маяк» велику увагу надає питанням розвитку соціальної сфери великогубщинської громади. У селі працюють Будинок культури, філія районної бібліотеки та ФАП. У 2008 році за сприяння родини Губських тут відкрилася українська православна капличка Григорія Богослова.

У Валках кажуть: Григорій Єлисейович – авторитетний, діловий, принциповий керівник, який зробив вагомий внесок у розвиток сільськогосподарської галузі району, а його високопрофесійна праця – приклад самовідданого служіння українській землі.



ТОВ «Слов’янське-5», що працює в с. Бугаївка, – потужне агроформування району, яке обробляє близько 2820 га орних земель. Товариство є одним з лідерів сільськогосподарського виробництва України та одним з перших у нашій області вийшло на європейський і азіатський ринки. 

Усі працівники ТОВ «Слов’янське-5» отримують гідну та стабільну заробітну плату, що, до речі, є найвищою у Вовчанському районі – 8865 грн. Окрім цього, Олександр Вікторович приділяє велику увагу соціально-економічному розвитку Вовчанського району – матеріально підтримує заклади охорони здоров’я та культури, бере безпосередню участь у благоустрої прилеглих до Товариства населених пунктів, організації дозвілля молоді та підростаючого покоління. Керівник ТОВ «Слов’янське-5» користується заслуженим авторитетом серед керівників району, односельців і членів трудового колективу підприємства.



В останні роки ПСП «Родіна», що розташоване у с. Богданівське, взяло курс на посилення молочно-зернового виробництва, активне оновлення матеріально-технічної бази господарства і впровадження новітніх технологій. Як результат – щорічно мають найвищу в районі урожайність. А запроваджена керівником господарства система інтенсифікації галузі молочного виробництва як основи фінансової стабільності підприємства, дозволяє щорічно нарощувати і валове виробництво молока та м’яса. Молоко ПСП «Родіна» відповідає європейським стандартам. 

Олег Федорович – меценат усіх сфер життя Богданівської громади. За власні гроші він побудував тут храм, спортивний майданчик на території місцевої школи, зробив поточний ремонт автомобільної дороги сполученням с. Тавільжанка – с. Миколаївка. Також за його підтримки вдалося оновити амбулаторію у Богданівському. На повному утриманні ПСП «Родіна» і Богданівський дошкільний навчальний заклад «Сонечко».

«Дельта», заснована Юрієм Петровичем 18 років тому в селі Скрипаї, займається вирощуванням зернових, бобових і технічних культур, а також розведенням великої рогатої худоби молочних порід.

«Привітний, гостинний, ініціативний» – такі епітети підбирають земляки цьому керівнику, без чийого сприяння не відбувся б розвиток сіл Скрипаї та Чемужівка. Малеча сіл бавиться на новеньких дитячих майданчиках, установлених керівником господарства, а жителі та учні найвіддаленіших сіл мають можливість, незважаючи на примхи погоди, потрапляти до навчальних і медичних закладів – техніка ж «Дельти» вчасно та швидко працює на дорогах. Також Юрій Петрович є постійним благодійником Святовознесенського храму та школи в селі Скрипаї. А з початку антитерористичної операції він завжди знаходить час та фінансові можливості допомогти нашим бійцям на Сході України. 



Спеціалізація цього сільськогосподарського підприємства в селі Одноробівка – вирощування зернових та олійних культур, серед яких домінують пшениця, кукурудза, горох, соняшник та кормові культури. Площа ріллі, що обробляється, складає майже 7000 га. Окрім цього, «Альфа» має статус племінного заводу з вирощування корів української чорно-рябої молочної породи. За 2016 рік виробництво молока на одну фуражну корову склало 8710 кг, а за 10 місяців цього року – 7305 кг.

Завдяки сучасним аграрним технологіям та високому рівню кваліфікації спеціалістів ФГ «Альфа» протягом останніх років займає перше місце в районному змаганні по виробництву сільськогосподарської продукції. 

Засновник підприємства Віктор Бєлінський не стоїть осторонь  розв’язання соціальних потреб сільського населення. «Альфа» фінансує поточні ремонти та придбання необхідного обладнання дитячих садків, шкіл, підтримує центральну районну лікарню. За гроші господарства ремонтуються місцеві дороги.



Одне з найкращих господарств району, що займається рослинництвом та тваринництвом, – у лідерах за підсумками збирання ранніх зернових та зернобобових культур. Як і рослинництво, у господарстві успішно розвивається тваринництво. 

Про таких людей, як керівник ПП «Андріївка» говорять: «Де народився, там і згодився». Микола Іванович дуже любить своє рідне село Андріївка, на честь якого й назване підприємство, і по-господарському дбає про нього. Благоустрій села він узяв на свої плечі: сільський водогін, вивіз сміття, обкіс території та інше. Сьогодні місцева школа має спортзалу, яка будувалась у тому числі за спонсорської допомоги ПП «Андріївка». За сприяння цього господарства відновлено і дитячий садок, який кілька років тому міг бути закритий через незадовільний стан приміщення. Крім цього, Микола Пивовар допомагає у проведенні свят, усіляко підтримує місцевий вокальний ансамбль «Калинонька».

Справжнім господарем у цьому районі називають заслуженого працівника сільського господарства України, депутата Харківської обласної ради Андрія Хвесика. Очолюване ним підприємство займається рослинництвом, тваринництвом, утримує найбільшу кількість ВРХ у районі. Із року в рік тут мають одні з найвищих врожаїв сільськогосподарських культур, найбільшу продуктивність корів. ПП «Агропрогрес» забезпечує робочими місцями близько 200 осіб.

Андрія Єрмійовича визнали кращим меценатом району. Він допомагає у підвезенні учнів до Кегичівського ліцею із сіл, які розташовані неподалік, а ще фінансово підтримує лікарні, об’єкти соціальної сфери.

Велику увагу приділяє розвитку спорту в районі, наприклад, за його ініціативи та фінансової підтримки щорічно проводяться розіграші перехідного кубка району з настільного тенісу. Усі підготовчі роботи для облаштування майданчиків для занять пляжним волейболом було виконано за сприяння саме Андрія Єрмійовича. Не обділені його увагою і заклади культури. 

Яскравий приклад сільськогосподарського підприємства, яке повстало з руїн, вийшло з фінансової боргової ями і успішно працює – це ТОВ «Аграрник». В обробітку підприємства – близько 3000 га ріллі, тут працюють 40 осіб. Спеціалізується на вирощуванні зернових і технічних культур.

Керманич підприємства – заслужений працівник сільського господарства Віктор Біляк – приділяє увагу розвиткові соціальної сфери не лише в селах, де проживають його працівники. Приміром, коштом підприємства щорічно ремонтують автошляхи на території Соснівської сільської ради. Свого часу для центральної райлікарні господарством було придбано «швидку». Надає фінансову допомогу  жителям сільської ради на лікування, приміром, профінансував лікування хлопчика, життю якого була загроза. Щорічно оздоровлює і працівників підприємства, і частину пайовиків. Колектив коштом підприємства об’їздив усю Україну. Організовує та спонсорує поїздки спеціалістів ТОВ «Аграрник» за межі України.

ПАОП «Промінь» засноване нині покійним, знаним далеко за межами Харківщини аграрієм, заслуженим працівником сільського господарства, Героєм України Іваном Гулим. Серед тих, хто сьогодні скеровує корабель підприємства, – Ольга Четверик. У розпорядженні цього господарства 5107 га землі, на яких вирощують зернові, технічні та кормові культури для утримання на високому рівні скотарства. Зараз у господарстві – 1783 голів ВРХ, із яких 810 корів дійної череди. Також у господарстві 686 голів свиней.

Крім основного виробництва, у ПАОП «Промінь» зберегли такий напрям діяльності, як будівництво: реконструюють молочнотоварні ферми і тваринницькі комплекси, ремонтують соціальні об’єкти, будують нові приміщення тощо.

У «Промені» не забувають, що сільське господарство – це соціально-відповідальний бізнес. Щороку значну частину прибутків вкладають у підтримку освітніх, медичних закладів тощо. Коштом «Променя» підтримується матеріальна база Кобзівського НВК. Зокрема, господарство допомогло установі придбати перші комп’ютери, замінити шкільні санвузли. Для харчування дошкільнят безкоштовно виділяють м’ясо і молоко.

Фермерське господарство, яке очолює 34-річний Володимир Жаркий, спеціалізується на вирощуванні сільськогосподарських культур. Має в обробітку 850 га землі. Завдяки високому професіоналізму та наполегливій праці молодого керівника господарство стабільно одержує високі показники у вирощуванні та збиранні сільськогосподарських культур. Під урожай 2018 року вже посіяно 400 га озимої пшениці.

Володимир Жаркий постійно дбає  про покращення родючості ґрунтів. Має сучасну техніку та зерносушарку. Розрахунки по заробітній платі та за оренду земельних паїв проводить вчасно і в повному обсязі. Велику увагу приділяє питанням розвитку рідного села Станичне. Постійно надає   спонсорську допомогу місцевій школі та жителям села. А за час роботи в господарстві зарекомендував себе як висококваліфікований і вимогливий  керівник, відзначається порядністю, принциповим ставленням до себе та оточення.

Олександр Герман – турботливий чоловік, батько, дідусь, досвідчений  керівник. Майже 20 років очолював у районі асоціацію фермерських господарств. Поєднує в одній особі керівника, агронома та інженера. Господарює на землі з постійним прагненням робити все «за наукою». Цікавиться новинками агрономії та запроваджує їх у практику.

«Фортуну» заснував у 1992 році в Артемівці. Це було одним з перших фермерських господарств у районі, створене на базі власного майна. Воно займається вирощуванням зернових і технічних культур. Тут налічується 1715 га ріллі, з них в обробітку майже 1600 га орендованих земель (паїв). Цього року орендна плата за 1 га складає 2700 грн. 

Олександр Григорович  має активну життєву позицію, яка не обмежується інтересами особистого бізнесу. Працює на перспективу свого краю і земляків, надаючи  постійну спонсорську допомогу закладам соціальної сфери. 

Олександр Мельник із 2001 року очолює СТОВ «Надія» у Гришівці, а з 2011 року ще й  ПСП «Маяк» у самій Сахновщині. Разом в обох підприємствах в обробітку знаходиться 2300 га землі. Вони спеціалізуються на вирощуванні зернових і технічних культур. Олександр Мельник узяв курс на технічне переозброєння потужностей. І сьогодні на ланах і фермах господарств працює високоефективна вітчизняна та закордонна техніка. Також у ПСП «Маяк» займаються вирощуванням ВРХ. Нині в господарстві – 229 голів худоби чорно-рябої породи, серед них – 100 голів дійного стада. На підприємстві реконструювали ферми, автоматизували процес доїння, а у серпні відкрили новий молочний блок.

Олександр Адамович цілеспрямовано працює і над розвитком соціальної сфери сіл, на території яких працюють підприємства. Дбаючи про здоров’я односельців, підприємець допоміг облаштувати Гришівський ФАП. З ініціативи сільського голови та Олександра Мельника відкрився дошкільний навчальний заклад при Гришівському НВК.  

Олег Мельничук 17 років є незмінним керівником цього підприємства. А загалом його стаж роботи в сільському господарстві району складає 32 роки. За роки роботи керівником підприємства Олег Васильович показав себе досвідченим фахівцем, а очолюване ним господарство кожного року нарощує  темпи виробництва. У СТОВ ім. Ватутіна займаються вирощуванням зернових, технічних та інших сільськогосподарських культур, а також виробництвом м’яса великої рогатої худоби та молока.

Рівень середньої заробітної плати в господарстві один з найвищих в Шевченківському районі і складає 4938,10 грн.

Крім того велика увага приділяється розвитку соціальної сфери на селі.

МПП «Агротехсервіс» у с. Василенкове займається вирощуванням зернових, технічних та інших культур, виробництвом м’яса ВРХ та молока. Ось уже 13 років як його очолює Агасі Овсепович. У цьому році в заліку господарства 6358 тонн зернових та зернобобових, 1060 тонн соняшнику.

Це єдине господарство в районі, яке продовжує вирощувати цукровий буряк і при цьому збільшує посівні площі. У 2016 році цукрового буряку посіяно на площі 381 га, що більше від площі 2015 року на 78 га.

Рівень заробітної плати в господарстві один з найвищих в районі –  5848,05 грн. А плата за 1 га паю складає 2051,69 грн.

МПП «Агротехсервіс» піклується про розвиток соціальної сфери на селі та в районі. За рахунок господарства проводиться ремонт і утримання фельдшерсько-акушерського пункту, клубу, школи, здійснюється освітлення вулиць. 

 

Надалі щочетверга ми розповідатимемо про нових претендентів на перемогу в нашому конкурсі. Якщо ви знаєте керівника сільгосппідприємства, який своєю працею робить вагомий внесок у розвиток громади: підтримує соціально уразливі верстви населення, навчальні заклади, сприяє покращенню інфраструктури тощо, – напишіть нам. Просимо вас надіслати коротку розповідь (до 1000 знаків) про того, хто ще б, на вашу думку, міг стати учасником конкурсу «Справжній господар» від газети «Слобідський край» у 2017 році. У листі просимо також зазначити такі дані про конкурсанта: прізвище, ім’я, по батькові; де розташоване та чим займається його підприємство; номер телефону конкурсанта; його фото. Вашу інформацію приймаємо на адресу [email protected]. Довідки за телефонами: (057) 720-04-76, 050-402-32-16. Участь у конкурсі є безкоштовною! 


Уже з наступного четверга і щотижня у газеті ми публікуватимемо купон для голосування з переліком усіх претендентів на перемогу, щоразу доповнюючи його новими іменами. Щоб узяти участь у голосуванні, вам потрібно вирізати купон з газети (приймаються тільки оригінали купонів – не копії, не фотографії). Навпроти прізвища вашого фаворита зробіть позначку («галочку», «хрестик» тощо) і надішліть на адресу редакції: 61022, м. Харків, майдан Свободи, 5, Держпром, 6 під’їзд, 7 поверх, «Слобідський край» – до 1 березня 2018 року.

Переможцями стануть 10 аграріїв, які наберуть найбільшу кількість голосів читачів «СК», і один абсолютний лідер голосування стане володарем гран-прі. Імена цих 10+1 Справжніх господарів Харківської області буде оголошено у випуску від 10 березня 2018 року – у день 101-ї річниці заснування газети «Слобідський край» – та розміщено на сайті «СК».

Бажаємо перемоги всім учасникам, чекаємо на нових номінантів і радимо вже наступного тижня вирізати купони для голосування, адже, як показав приклад минулого року, вирішальним може виявитися лише один – саме ваш голос!

Автор: Тетяна Василець