Органічні підприємства представили свою продукцію у Харкові

17.10.2018 12:17 Агропром
Рекордний «Медовик», старт підготовки до міжнародної органічної виставки, сотні ділових переговорів і контрактів, виставка та демонстраційні покази агротехніки — Agroport East Kharkiv 2018 став грандіозною бізнес-подією Східної України і не тільки.

Проведення Агоропорту в Харкові вже традиційно проходить у дні, коли світова спільнота відзначає Всесвітній день продовольства. Експерти Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) упевнені, що Україна має плідно працювати над забезпеченням повноцінного харчування усередині країни, та робити свій вагомий вклад у досягнення «нульового голоду» у світі.

Сьогодні також важливим завданням для Харківщини є питання боротьби з деградацією ґрунтів. Про це під час відкриття Agroport East Kharkiv 2018 розповідав координатор програм розвитку ФАО в Україні Михайло Малков.

Дискусійні панелі і бізнес-зустрічі торкалися не лише цієї теми. В перший день Agroport East Kharkiv 2018 була відкрита органічна алея, де українські “органіки” з різних куточків країни представили продукцію власного виробництва. До речі, якість харківської органіки високо оцінив директор офіційного представництва Numberg Messe в країнах Балтії, України, Білорусії, Грузії Хуберт Демлер.

Органічне виробництво стає дедалі популярним в усьому світі. В країнах Європи щорічно прибутки органіків зростають від 8 до 30%. Українська продукція цілком конкурентна і смачна, і я впевнений, що знайде свого споживача не лише в Європі, а й в усьому світі, — додав Хуберт Демлер.

З його легкої руки був дан офіційний старт підготовки Українського павільйону до виставки BIOFACH 2019. Нагадаємо, що нині більше 20 українських виробників збираються на виставку представляти вітчизняну продукцію.

Готовність до презентації органічної продукції на високому рівні продемонстрували вже у вечері першого дня, надавши продукти для рекордного торту «Медовик». 100 кілограмовий святковий смаколик увійшов до історії Агоропорту, як найбільший органічний виріб.

Захід проходив у ресторані-курорті «Дубровський». Вперше переможців в 10 номінаціях AGROPORT AWARDS визначали представники незалежного журі з експертної групи компанії Youcontrol. Нагороди отримали також незмінні партнери AGROPORT UKRAINE. Постійну підтримку надають і представники Харківської облдержадміністрації.

П’ятий рік поспіль діловим партнером AGROPORT EAST KHARKIV виступає група компаній DCH Олександра Ярославського. Віце-президент DCH Олена Дерев'янко зазначила, що група DCH піклується щоб Харків і Україна якнайкраще виглядали на економічній та інвестиційній карті світу

Коли ми взялися за аеропорт, ми бачили свою мету не тільки в тому, щоб Харківщина отримала право прийняти матчі Євро-2012. Головна ідея полягала в тому, щоб прорубати вікно в світ і дати можливість регіону глибше інтегруватися в систему міжнародних економічних зав’язків. Сьогодні Міжнародний
аеропорт Харків - не тільки сучасний та ефективний інфраструктурний комплекс, але і потужна площадка для ділового спілкування. Це і Agroport, який традиційно проводиться на базі DCH (аеропорту, Харківського тракторного заводу), і потужні презентаційні заходи глобальних автомобільних брендів, і багато іншого. Звичайно, Agroport - прекрасна можливість для просування продукції ХТЗ, — сказала Олена Дерев'янко.

Приємна атмосфера неформального спілкування дозволили людям ближче познайомитися, домовитися про майбутню співпрацю. Ділові контакти, нові контракти – ось що приваблює агровиробників на цьому заході. І я впевнений, що Агоропорт ще багато років буде проходити саме у нас, на гостинній харківській землі, — зазначив заступник голови Харківської облдержадміністрації Марк Беккер.

Другий день роботи «Агропорт Харків» також був насичений конференціями, семінарами і тренінгами. Вперше сучасні технології в створенні і обслуговуванні рентабельних горіхових садів обговорили основні гравці горіхівництва України.

За їх ініціативи захід започаткував нову традицію – збільшувати горіхові врожаї і щороку надавати більше продукції для дегустації саме учасникам Agroport East Kharkiv. Другий раз в рамках заходу було проведено конференцію – свято «Всесвітній День Яйця». ЇЇ учасники відзначили, що виробництво яєць за 9 місяців поточного року зросло більше ніж на 3%, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, про що свідчать данні Державної служби статистики, за повідомленням «Міжрегіонального союзу птахівників кормовиробників України».

За словами учасників, чимала заслуга в цьому практичні поради експертів з птахівництва, які беруть участь у заходах Агропорту.

На виставкових майданчиках Агропорту вже традиційно була представлена агропродукція і усе, що має стати у нагоді сучасним аграріям – від новітніх технологій, добрив, насіння – до техніки.

Особливою популярністю користувався майданчик, на якому було представлено продукцію ХТЗ. Підприємство активно повертає собі славу лідера у виробництві
сільськогосподарських машин. Довести це на практиці змогли під час демо-поля, яке проводилося у третій день агро-виставки. Демо–покази супроводжувалися коментарями від представників заводу. Свою техніку на тест-драйвах представили також такі відомі бренди як Велес Агро і John Deere. ХНАУ ім. Докучаєва подбав про розважальну програму.

Agroport East Kharkiv 2018 – це не тільки ювілей, це логічне завершення виставочного року. І підсумки нас радують. Як то кажуть – шостий рік, політ нормальний,
тобто аграрний, — пожартував  директор AGROPORT Дмитро Титаренко.

Серед головних досягнень заходу, організатори вважають вплив стратегії Агоропорту на розвиток регіону в цілому. І саме тому, відразу після завершення виставки
розпочинають підготовку до нових Агропортів, не тільки у Харкові, а й у Херсоні і Львові.


Довідка «СК». АГРОПОРТ — щорічний масштабний захід з підтримки фермерства та сільгоспвиробників України і Східної Європи. Проходить з 2015 року за участю Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) в рамках Всесвітнього дня продовольства. З 2016 АГРОПОРТ об'єднав фермерів всієї України іпроводиться в форматі Захід-Схід. Форум є комплексним і складається з виставки техніки і технологій для фермерства, інвестиційної конференції та серії семінарів, круглих столів та зустрічей бізнесу. З моменту заснування проходить на майданчиках Міжнародних аеропортів. З 2018 року АГРОПОРТ проходить в трьох містах та охоплює інтереси індивідуально західних, південних та східних агровиробників. Організатори форуму: Департаменти агропромислового розвитку Львівської, Херсонської та Харківської облдержадміністрацій та консалтингова компанія ТОВ «Авіабренд».