Хто такий народний депутат України, його права, обов’язки і можливості

Слободенки йдуть на вибори

Оленка Слободенко

Оленка Слободенко

Їх у Верховній Раді 450 – представників українського народу, це добре знайомо мені ще зі школи. Народні депутати такі різні, одначе з дитинства в мене склалося чомусь негативне враження про них. Здавалося б – це наші законотворці, автори тих правил, за якими нам жити у країні. Натомість у моій пам’яті закарбувалися більше сварки, галас і бійки, які часто показували по телевізору. А дідусь їх узагалі називає запроданцями та кнопкодавами. Після дострокових виборів 21 липня, на яких я вперше голосувала, у новий парламент прийде багато новачків, значна їх частина – молодь. Для декого навіть навчання організовували. А я вирішила провести лікнеп для вас, розібратися все ж таки, що це за професія така, народний депутат, які його обов’язки, як на нього можемо впливати ми, виборці. Допоможе мені в цьому добрий друг, громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Харківській області Юрій Чумак.

Справи депутатські

Перше, до чого я звернулася у своїх пошуках, – це закон. В Україні головними документами, у яких прописані повноваження і головні правила роботи для народних обранців, є Конституція і Закон України «Про статус народного депутата України». Зокрема, останнім я і керувалася. Скажу, що не завадило б кожному з виборців напередодні голосування ознайомитися з цим важливим документом.

Отже, новобранці ВРУ почнуть свою роботу з моменту складення ними присяги на вірність Україні і скріплення присяги особистими підписами під її текстом. А завершать у момент відкриття першого засідання ради нового скликання.

Я з’ясувала, що звання народного депутата зберігається за ним довічно. Винятком є лише дострокове припинення повноважень.

Є шість умов для цього: якщо депутат сам написав відповідну заяву; набрав законної сили обвинувальний вирок щодо нього; суд визнав його недієздатним або безвісно відсутнім; припинення його громадянства або виїзд на постійне проживання за межі України; помер; або порушив вимоги щодо праце­влаштування. Річ у тому, що депутат не може одночасно працювати в парламенті та бути на державній службі – наприклад, бути мініст­ром чи міським головою. А ще обіймати інші оплачувані посади, займатися бізнесом чи адвокатською діяльністю. Щоправда, нардепи можуть викладати, займатися науковою і творчою діяльністю, вести медичну практику, але тільки у вільний від депутатських обов’язків час.

Особисто мій міф, який розвінчав Юрій Чумак, – депутати працюють тільки під час засідання у Верховній Раді. Насправді ж, сесійні тижні – лише частина їхньої роботи. Крім цього, наші з вами обранці працюють у комітетах, їх зо три десятки. Там вони гуртуються, скажімо так, «за інтересами» і працюють над законодавчими ініціативами. Вони також створюють і вносять до Верховної Ради України законопроекти, проекти постанов.

– Жоден депутат не може на професійному рівні знатися на всіх питаннях законодавчої діяльності, тому нормальною практикою у світі є, коли парламентарії розподіляються на певні комітети. Ці комітети працюють за напрямами: правові питання, аграрна політика, економічна, з питань охорони здоров’я та інші. Депутати в них розглядають законопроекти, рекомендують для прийняття вже на засіданні ради – чи не рекомендують. Кожний законопроект проходить усі комітети, а особливо важливими для майбутнього закону є висновки профільного комітету, – пояснив мені Юрій Чумак.

Крім роботи в комітетах, депутати мають брати участь у парламентських слуханнях, у роботі депутатських фракцій (груп), тимчасових спеціальних комісій, слідчих комісій, утворених ВРУ, виконувати доручення Ради та її органів.

Право народного депутата – звертатися із запитом або зверненням до Президента, органів ВРУ, Кабміну, керівників інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також до керівників підприємств, установ і організацій. Депутатський запит – це вимога народного обранця дати офіційну відповідь з питань, віднесених до їх компетенції.

Як пояснив мені громадський омбудсмен із захисту виборчих прав, у повноваженнях депутата немає, наприклад, обов’язку облаш­тувати дитячий майданчик десь у містечку на його окрузі, відремонтувати під’їзд чи забезпечити школу мультимедійною дошкою, привезти поп-зірку на День міста і таке інше.

– Маємо викривлене уявлення серед більшості виборців про народних депутатів, особливо щодо мажоритарників. Є думка, що доб­рий нардеп – це той, хто щось дає, відкриває, будує... Хоча в ідеалі гарним нардепом має бути той, хто ініціює сильні закони і відстоює інтереси виборців, – говорить Юрій Чумак. – Та й, власне, ми, виборці, часто самі звертаємося до народних депутатів не для того, щоб той допоміг відновити наші порушені права, а для того, щоб виділив якусь благодійну допомогу. Громадяни мають прийти до однозначного висновку, що депутат – це не «годувальник» і не благодійник.


Депутат на зв’язку

Вам цікаво, як народні депутати мають спілкуватися з вами? От і мені це стало цікавим, а ще я з’ясувала, чи можна їх якось конт­ролювати і в разі чого відкликати? За законом народні депутати-мажоритарники зобов’язані тримати зв’язок з виборцями своїх округів. Немажоритарники також мають робити це «у порядку персонального представництва», яке розподіляють фракції чи групи. Депутат розглядає наші з вами звернення, а також звернення від підприємств, установ, організацій, органів місцевого самоврядування, об’єднань громадян. Має працювати над реа­лізацією їх пропозицій і законних вимог. І обов’язково інформує виборців про свою депутатську діяльність чи то під час особистих зустрічей з ними, чи за допомогою ЗМІ. Допомагають йому в цьому помічники-консультанти, яких, до слова, може бути в одного депутата до 31 особи. Частина з них може бути на державній службі, інші – працювати на громадських засадах.

Ми ж як виборці можемо оцінити депутата за його законотворчістю. Зробити це допоможе сайт Верховної Ради України. Я вже там полазила і знайшла інформацію про те, які законопроекти кожен з депутатів восьмого скликання ініціював, як голосували, як відвідували засідання тощо. Також є громадські організації, такі як ОПОРА, ЧЕСНО, які також стежать за тим, що роблять депутати.

Я запитала Юрія Чумака, а якщо, наприклад, депутат, за якого я проголосувала, скажімо так, виявиться «двоєчником»: не ходитиме на засідання, не писатиме законопроектів, кнопкодавитиме чи приходитиме під купол ВРУ в алкогольному чи наркотичному сп’янінні, його можна відкликати?

– На жаль, такої можливості у виборців немає. Тут залишається тільки політична відповідальність людини, – пояснює експерт і дає пораду. – Хочу закликати виборців, щоб вони були активними не раз на п’ять років. Не чекали після голосування манни небесної, а потім проклинали обранців за те, що ті не виправдали очікувань. Незважаючи на те, що виборці не можуть відкликати депутата, вони можуть звертатися до нього, відстежувати, наскільки закони, за які він голосує, відповідають їх інте­ресам, регулярно «штурхати» його і добиватися, щоб депутат активніше відстоював їхні права.


Недоторканні

До речі, як на мене, ми з вами більше чули не про обов’язки народних депутатів, а про їхню недоторканність. Відповідно до ст. 27 ЗУ «Про статус народного депутата України», народному депутату гарантується депутатська недоторканність на весь строк здійснення депутатських повноважень. Це означає, що народний депутат не може бути без згоди ВРУ притягнутий до кримінальної відповідальності, затриманий чи заарештований.

– Тобто, теоретично депутат може йти вулицею з автоматом у руках, стріляти, і його не затри­маєш? – питаюся я в омбудсмена, на що той розповів про існуючу процедуру.

– Щоб притягнути такого депутата до кримінальної відповідальності, ВРУ має зібратися і дати дозвіл – зняти недоторканність. Перед тим прокуратура має підготувати подання щодо зняття недоторканності і притягнення до кримінальної відповідальності, і тільки після цього депутата можуть затримувати, – розповідає Юрій Чумак. – В Україні давно точаться розмови про зняття недоторканності. У більшості європейських країн  існування депутатської недоторканності – це фактично запобіжник, який не дає змогу владі душити депутатів-опозиціонерів. Та недоторканність, яка прописана в нашому законодавстві, є занадто великою. Певні запобіжники мають бути, оскільки ми не настільки демократична країна, щоб не маніпулювати недоторканністю. Я і більшість політичних експертів погоджуємося з тим, що треба відшукати баланс інтересів суспільства і переробити нинішню депутатську недоторканність, зробивши її менш непробивною.


Скільки заробляють та інші «пряники»

Як слушно зауважив у нашій розмові представник ОПОРИ, якщо говорити про заробітну плату народних депутатів, то в Україні це єдиний випадок, коли люди, які працюють, самі собі визначають платню. Отже, народний депутат отримує щомісячний посадовий оклад, а ще надбавки та доплати за науковий ступінь або почесне звання. Інформацію щодо заробітної плати народних обранців можна знайти у відкритих джерелах. Мені, наприклад, потрапив на очі відповідних документ за березень 2019-го. Відповідно до нього, середня заробітна плата нардепа складає 20 000 гривень, у керівників фракцій і груп – 40 000 гривень.

А ще народним депутатам надається щорічна оплачувана відпустка в міжсесійний період тривалістю 45 календарних днів. Їм також видаються гроші для компенсації вартості проїзду, оренди житла або винайму готельного номера, а також відшкодовуються витрати, пов’язані з виконанням депутатських повноважень.

 

 

 

 

Вітаємо, ми родина Слободенків!

Тато й чоловік Сашко, а для друзів Сан Санич, ветеран військової служби. Мама й дружина Тамара, учителька історії у школі. Тато Сашка та дідусь Олександр Степанович (Степанич), переїхав до родини з невеличкого містечка на Донбасі, з якого довелося тікати через війну. Донечка й онучка 18-річна Оленка.

Ми живемо в невеличкому селищі нашого краю. Цього липня ми всією родиною збираємося йти голосувати на парламентські вибори. Та в нас, як і в багатьох із вас, накопичилося чимало запитань. Наприклад, Оленка голосуватиме вперше й нічогісінько не знає про цей процес. Наш дідусь змінив місце проживання та голосування і не знає, як зробити, щоб його голос зарахували. Тато на війні отримав поранення, і як результат – інвалідність, пересувається на візочку, таким людям можна голосувати на дільниці? А якщо взяти подарунок від депутата, той же продуктовий набір, це правильно чи ні, цікавиться наша мама.

Ми хочемо знайти відповіді на ці та інші запитання, аби 21 липня зробити правильний, свідомий і, головне, корисний для нашої країни вибір, бо нам у ній жити.

Для цього разом з експертами розберемося в основних політичних моментах, фіксуватимемо на карті порушення в нашому краї та вестимемо свій блог у Фейсбуці. Також підписуйся на наш перший політичний комікс в Інстаграмі - slobodenky.

 

 

 

Автор: Тетяна Василець
Читайте також