Юркеш поєднав Шевченка та Рамштайн на концерті у Харкові. Фото, відео

17.11.2018 12:15 Культура
Фото: Слобідський край Фото: Слобідський край
Цікаву інтерпретацію поєднання класика української літератури з легендами німецького металу запропонував харківським шанувальникам супер-фіналіст «Х-Фактору» – панк-рок гурт «Yurcash». Які ще були експерименти на харківській сцені і чому зірка 90-х вирішив піти на талант-шоу, як складалися його відношення з іншими учасниками шоу та журі – про це в ексклюзиві від «СК».

В 90-ті роки пісні Юрка Юрченка очолювали українські хіт-паради. «Я йду», «В пустелі диких снів» - тисячні фанів на стадіонах підспівували зірці. Та вже у нульових співак зник з великих екранів. Яркий камбек зірки відбувся у минулому році – відомий співак вирішив взяти участь у талант-шоу «Х-Фактор». Тільки це вже був не поп-виконавець Юрко Юрченко, а панк-рок гурт «Yurcash». Юрко разом з товаришами по команді знову підкорив Україну і оголосили про перший прощальний тур. А 15 листопада хлопці запалали на харківській сцені в арт-клубі «Корова». Ми поспілкувалися з фронтменом гурту відразу після саундчеку.

- Прощальний тур звучить якось печально, а перший прощальний тур – оптимістично. Бачите, всі про це запитують. Хрін просто так з нами попрощаєшся. Це такий невеликий тур, скоріше рекламна акція. Харків – п’яте місто, наступне Полтава. Беремо невеликі майданчики, щоб перевірити себе в бойових умовах, - пояснив в ексклюзивному інтерв’ю «СК» співак.

- Є якась різниця між тією публікою, що ходила на Юрка Юрченка в 90-ті роки і між тими, хто сьогодні приходить на «Yurcash»?

- В 90-ті ми збирали стадіони, і зрозуміло це в основному були дівчатка, які й потрапляли в перші ряди на концертах. Але було багато й дорослої публіки. Люди ходили просто на популярного виконавця.

А зараз публіка, яка приходить на конкретне театральне дійство, щоб ще більше зануритися у нашу творчість і мене це дуже тішить. Хоча після «Х-Фактору» знову з’явився прошарок випадкових людей, які абсолютно не розуміють нашої творчості і не знають нашої подачі. Побачили по теліку і на хайпі пішли на концерт. Вони швидко відпали. Залишилася вірна публіка.

- Піти на талан-шоу – це був усвідомлений крок?

- Багато разів телефонували та запрошували на різні талант-шоу. Раніше відмовлявся. Розумієш, постійно запрошують, щоб прийшла зірка, а потім її виганяють. Просто так артисти на такі шоу не ходять. Всі все знають, всі ми граємося в цей шоу-бізнес. Я думаю, що народ це розуміє.

Так ось в котрий раз мені нагадали про проект. Спочатку хотів послати, а потім подумав: «Чому б ні?». Я на «Х-факторі» робив те, що зазвичай роблю і на своїх концертах – хуліганив. Ми грали музику, яку любимо. Талант-шоу – це реклама та піар, заради цього ми туди йдемо. Окрім цього – це велика сцена та велика аудиторія. Я не бачу жодного мінусу, чого б туди не піти.

Коли я тільки прийшов на «Х-фактор», то дивився на все з великим  цинізмом. А потім, думаю, глядач побачив,  як моє ставлення почалося змінюватися. Мене повністю затягнуло.

- Як ставилися до вас інші учасники проекту? Як до зірки?

- Може дві секунди і ставилися, поки ми не починали спілкуватися і вони розуміли, що я простий пацан. Якщо в мене і були якісь зіркові закидони, то вони залишилися в 90-х. В мене дуже сильне щеплення від зіркової хвороби. Правила шоу ми не порушували.

- А з журі як складалися відношення? Чи не було бажання зробити так, як ви співаєте у своєму «Дирижаблі»?

- Посилати відразу – ні, потрохи, - сміється співк. – Насправді, у кожного з нас була своя робота – вони сидять у журі і журять, а ми виходимо і співаємо. Але за кулісами все це зникало. З тим же Винником ми пили коньяк і спілкувалися на рівних. Однак під час ефірів була субординація – це правила шоу і ми їх прийняли.

- Кілька місяців тому, ви опублікували досить жорсткий пост у себе на Фейсбуці щодо продюсерів. Чи змінилася ситуація наразі?

- Так, я люблю все змішати у кучу. Я, мабуть, не створений для роботи з продюсером, в тому розумінні, як в нас це прийнято. Де продюсер – такий собі папік, який розповідає, що тобі робити. Я доросла людина зі своїми поглядами на життя. Мене в принципі змінити вже не можливо.

І якщо навіть зараз в нас влупашити кучу коштів, це не означає, що ми почнемо збирати стадіони. У нас трохи інший формат, ми не є масовою культурою. Ми граємо інтелектуальну музику по своїй формі. В мене дві вищих освіти, я знаю Верді, Чайковського та інших композиторів, вмію співати різні речі. І я це використовую під час наших виступів.

- Коли в останнє були у Харкові?

- Місяць тому, приїжджав машину собі купляти, але не купив. Один товариш казав: «Слюшай, она в ісключітельном состояніі, ідеальное». Приїхав, а машина убита. Але це зовсім не означає, що всі харків’яни такі. Нічого, покатався в харківському метро. Навіть записали тут запрошення на концерт. Сьогодні мені місто більше сподобалося.

У Харкова, як у Львова чи Києва, є своя унікальна атмосфера і я її відчуваю. Це кльово, бо це значить, що місто має свій характер. А ще мене дуже радує, що почало відпадати таке поняття, як провінція. В США немає такого поняття: в Чикаго люди живуть, в Нью-Йорку, Вашингтоні тощо, і кожне місто самодостатнє. Харків таке ж саме самодостатнє місто.


Концерт у Харкові «Yurcash» розпочав зі свого хуліганського «Дирижаблю». І відразу попадання в «десяточку» - просто сидіти під такий драйв мало в кого виходило. Спільний спів, танці та навіть замовлення з залу. «Юра, давай шансон!», - видала одна із глядачок. «Я куплю тебе дом…», - взяв перші ноти співак. «Під шансон я зазвичай гітару налаштовую», - сказав фронтмен гурту і почав налаштовувати інструмент. Потім таких експериментів вже не було, якщо глядачі щось і замовляли, то виключно композиції «Yurcash».

Були й старі-добрі хіти часів Юрка Юрченка – «Я йду», «Менуети», тільки звучали вони вже по-новому. Також гурт презентував цікаві кавери. Зал шаленів від інтерпретації рамштаймівського «Mutter», автором слів української версії пісні «виступив» Тарас Шевченко. А ще Юрко вразив проникливим виконанням української народної пісні «Місяць на небі, зіроньки сяють». Не менше глядачі підспівували й під «Море» Кузьми. До речі, музиканти гурту «Скрябін» запросили співака стати їх солістом під час симфонічного туру, присвяченого 50-річчу Андрія Кузьменка.

Харківський концерт першого прощального туру тривав понад дві години – шанувальники довго не відпускали артистів зі сцени.

Автор: Юлія Шматченко