«Міняю жінку» на українку, або Як харків’янка стала на тиждень ірландською мамою

07.07.2018 11:00 Культура
Фото з особистого архіву родини Черкашиних Фото з особистого архіву родини Черкашиних
Родина Черкашиних з Харкова не вірила, що потрапити на телевізійне шоу – просто. Однак жартома подружжя заповнило анкету на участь у реаліті «Міняю жінку», відправило й забуло на цілих два роки. Аж поки їм не надійшло запрошення... до Ірландії.

Несподівані новини

Харківське подружжя Альони та Олександра Черкашиних разом уже понад 10 років, виховує двох синів – Тимура й Давіда. Історія знайомства пари більш схожа на історію з фільму. Олександр побачив Альону в клубі й вирішив познайомитися. Друзі його попереджали, що скоріш за все така дівчина йому відмовить. Та хлопець не здався – купив два келихи вина, для Альони та її подруги, і, коли йшов до них, перечепився через стілець і вилив усе на Альону. Дівчина розсердилася й не дала номер телефону. Проте зранку вона прокинулася від незнайомого дзвінка – у своїй сумці знайшла чужий телефон. Виявилося, що це Сашко вчора кинув їй свій мобільний у сумку, щоб була можливість знайти дівчину. Так і почалася їх історія кохання.

Альона розповідає, що якось із чоловіком вони переглядали по телевізору шоу «Міняю жінку». Заговорили про те, що потрапити на проект, мабуть, неможливо. Ні він, ні вона не вірили в щасливий квиток, однак жартома заповнили анкету. Відтоді минуло цілі два роки. А цієї зими одного ранку Альоні зателефонували кастинг-менеджери. Розгублена жінка повідомила новину чоловіку. Той посміявся – мовляв, розіграш. Але ж відповідь уже потрібно було давати – вони сказали «так».
– Я вже й забула, що заповнювала анкету на проект «Міняю жінку», – каже Альона Черкашина.

Щасливий квиток виявився аж за кордон. Подружжя про це дізналося завчасно. Альоні довелося самій забирати документи в посольстві Ірландії. До цього вона ніколи не цікавилася країною, тому не зовсім розуміла, що її чекатиме. Знайомі казали: там одні лише села, тому радості особливої в Альони не виникло.
– Двоє маленьких дітей – звичайно, я за них хвилювалася найбільше. Я розуміла, що в нашому домі будуть незнайомі люди цілодобово, й не знала, як малеча поведеться. А на чоловіка я можу покластися – він у мене в цьому плані самостійний, – ділиться жінка своїми першими побоюваннями перед початком реаліті-шоу.

Інакша реальність

На превелике здивування харків’янки, вона потрапила в самісіньку казку. Альону привезли до столиці Ірландії, Дубліна, у родину Девіда та Ольги Волш. Ольга – іммігрантка й теж харків’янка, щоправда, у минулому. У цього подружжя власний бізнес, двоє дітей і зовсім інакший розподіл обов’язків у родині. На батьківщині наша героїня постійно бореться з чоловіком за те, щоб він більше приділяв увагу хатній роботі. Адже більшість клопотів покладається виключно на Альону. А в Дубліні – все зовсім інакше. Девід, будучи директором фірми, хазяйнує, готує обіди, збирає дітей до школи, прибирає тощо. З такою допомогою у його дружини багато вільного часу на себе.

– Я й досі перебуваю під великим здивуванням від того, що побачила. В Україні чоловіки до жінок так не ставляться. А там це норма. Я зустрічалася з подругами Ольги в Ірландії – і в них подібна ситуація: чоловіки беруть на себе 80 % господарства, попри таку ж зайнятість. Це мені б хотілося і тут бачити. Не знаю, чому в них так склалося. Може, це виховання таке, – розповідає Альона.
Зйомки відбувалися напередодні Різдва, а в Ірландії до нього готуються особливо ретельно. І якщо в Україні всі веселощі для дітей коштують, як правило, немалих грошей, то там о цій порі розваги для малечі в супермаркетах, на атракціонах, фото із Санта Клаусом абсолютно безкоштовні.

– Для дітей там зроблено все – і все практично безкоштовно. Є багато конкурсів, у яких вони отримують подарунки, і за це не потрібно платити. У торгових центрах діти сидять просто на підлозі, їдять на підлозі – у них настільки чисто, – пригадує Альона.
Жінка каже: там люди справляють враження більш щасливих і поводяться вільніше. Наприклад, у магазині, коли починає грати музика, всі починають під неї танцювати, не соромлячись того, що вони перебувають у громадському місці. Просто танцюють і посміхаються.

– Там стільки, як у нас, не працюють. Як правило, їхній робочий день триває півдня, і за цей час вони можуть заробити, щоб повністю змінити свій гардероб. А за місячну зарплатню можуть придбати автівку, – розповідає Альона Черкашина.
Тож перебіг проекту для харків’янки був доволі легким і цікавим. Щоправда, Альоні було складно спілкуватися з Девідом, адже вона зовсім не знає англійської. У перші дні, пригадує жінка, вона ніяковіла, але згодом уже звикла до перекладачів. А в останній день вони навіть уже спілкувалися майже без посередників – через он-лайн перекладач. Звичайно, кожного дня харків’янка все перепитувала в менеджерів проекту, а як же там зараз в Україні її дітки та чоловік. Проте відповідь була однаковою: «У них усе добре». Ось це, за словами Альони, для неї було найскладнішим за тиждень.

Іронія долі

Тим часом в Україні для ірландської мами все було не настільки радісно. Ольга на той час уже понад десять років не бачилася з матір’ю та братом. Начебто давно не могли знайти спільну мову. Тож коли Ольга побачила, що в’їжджає в Харківську область, не стримала сліз. Для неї було цікаво дізнатися, що змінилося за ці 17 років її імміграції.
Сашко – новий харківський чоловік Ольги – дізнався, що її день народження саме припадає на період зйомок, і вирішив піднести Ользі сюрприз: знайшов її маму й запросив у гості. Ольга була здивована, розчулена. Проте, за словами наших героїв, розбита чаша родини так і не склеїлася.

– Я знаю, що для мами Ольги Девід в Ірландії навіть кімнату зробив. І вона приїжджала погостювати, але не вжилися вони разом, – розповідає Альона.
У Харкові були й гострі моменти. Зйомки тривали і вночі теж, режисери робили постановочні кадри, і Сашкові у якийсь момент уже здавалося, що він ладен заплатити штраф та призупинити зйомки. Адже дітки вночі дуже погано спали.

За умовами реаліті-шоу, в останній день зйомок мами змінюють правила родинного побуту на власний розсуд. Але цього разу учасниці все залишили, як було. І Ольгу, і Альону задовольнило життя нової родини. Жінки придумали по одному символічному правилу. Ольга попросила чоловіка більше часу проводити зі своєю дружиною. А от Альона захотіла, щоб Девід, у якого не вистачає часу на своє захоплення – фотографування, приділив у своєму графіку певний день для цього хобі.

Наразі родини не спілкуються. Коли всі четверо під кінець зйомок зустрілися за круглим столом, обидві родини були налаштовані на подальшу дружбу. Однак родина Черкашиних отримала лист від Девіда, у якому було сказано, що Ольга проти спілкування, і йому дуже шкода. Подружжя губиться в здогадках, що ж саме трапилося.

– Швидше за все – ревнощі, – думає Альона. – Як мені відомо, Ользі сказали, що в їхню родину приїде 60-річна жінка. А не віце-міс Харкова.

Кардинальних змін у родині Черкашиних після проекту не відбулося. Хоча сама Альона почала вивчати англійську мову. Довго не могла зібратися, але проект дав зрозуміти, що життя непередбачуване, і потрібно бути готовою до всього.

Автор: Аліна Курлович