30 мільйонів гривень на житло та ФОК. Як на Красноградщині покращують інфраструктуру

28.02.2019 09:00 Область Online
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
Ця зима видалася для Красноградського району багатою на події. Наприкінці минулого року завершили реконструкцію приміщення під соціальне житло для внутрішньо переміщених осіб, і вже сьогодні там проживають новосели. А на початку цього тижня, 25 лютого, у райцентрі відкрився ФОК – найбільший у Харківській області.

Довгоочікуване відкриття

У кінці 2018 року в Красноградському районі, у селищі Дослідне, реалізували проект зі створення житлових умов для внутрішньо переміщених осіб. Там за два роки реконструювали двоповерхову будівлю, яка тривалий час пустувала, і розмістили соціальне житло для переселенців зі сходу країни. Коштом Уряду Німеччини, який виділив для реалізації цього проекту понад

6 мільйонів гривень, замінили дах, вікна, двері, внутрішні перегородки. Також оновили покрівлю й утеплили вимощення, підвели всі необхідні зовнішні комунікації та завершили внут­рішні будівельні роботи. Наразі тут розміщуються чотири двокімнатні (26,74 квадратного метра) та вісім однокімнатних (42,5 квадратного метра) квартир, у які в січні цього року заселилися родини внутрішньо переміщених осіб.

Цього понеділка під час робочої поїздки на Красноградщину до новоселів завітав голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

Зокрема, очільник облради поспілкувався з Ганною Кузьміною – мамою трьох дітей. Її родина переїхала на Красноградщину в 2014 році.

– Ми приїхали з Луганської області, винаймали житло в селі Зоряне Красноградського району. А зараз отримали двокімнатну квартиру, в яку заселилися в січні цього року. Ми дуже раді, що дали квартиру вже з ремонтом, і навіть подарували ліжко й диван для діток. Ми дуже задоволені, – розповідає багатодітна мати.

За словами Сергія Чернова, цей проект реалізовувався з використанням сучасних енерго­зберігаючих технологій для поліпшення життя людей і розвитку соціальної інфраструктури.

Ще одна з найважливіших подій цієї зими у Красноградському районі – відкриття найбільшого ФОКу Харківської області. На його будівництво, яке тривало більш ніж два роки, було витрачено близько 23,8 мільйона гривень.

– Мене охоплюють два почуття. Гордість за Красноградщину, що тут збудований один з найкращих не тільки на Харківщині, а й в Україні спортивних комплексів. І радість за нашу малечу, яка отримала чудові умови для свого розвитку, – каже Сергій Чернов. – Мине небагато часу, і тут, я впевнений, проводитимуться не тільки районні та обласні, а й міжнародні змагання.

І вже в день відкриття комплексу там пройшов перший турнір – міжрайонні змагання з волейболу. У них взяли участь понад десять колективів з Красноградського, Кегичівського, Сахновщинського, Нововодолазького та Зачепилівського районів.

Нагадаємо, що Красноградський фізкультурно-оздоровчий комплекс – найбільший з усіх, що зведені на Харківщині на сьогодні. Будівля має 63 метри в довжину, 24 метри в ширину та висоту купола 15 метрів. У новому комплексі працюють секції футболу, баскетболу, волейболу, тенісу, боксу, кікбоксингу, художньої гімнастики, спортивних танців, фітнесу. Відвідування секцій вихованцями ДЮСШ – безкоштовне.

Для дорослих жителів району працюватимуть тренери з різних видів спорту: фітнес, степ-аеробіка, бокс, вільна боротьба, кікбоксинг, у ФОКу займатимуться волейболісти, футболісти, баскетболісти. Щоденно заклад зможуть відвідувати 450 осіб.

Читайте також: Євробачення-2019: Україна не братиме участі у конкурсі

Лікарня стане хоспісом

І це ще не всі оновлення Красноградщини за останній час. На кошти обласного бюджету в Красноградській центральній районній лікарні утеплили всі корпуси. Для теплоізоляції багатоповерхових приміщень ЦРЛ та відновлення фасаду було виділено 8,5 мільйона гривень.

– Незважаючи на морозець за вікном, пацієнти лікарні сьогодні в домашньому легкому одязі. Це свідчить про те, що наші спільні зусилля з утеплення хірургічного, терапевтичного та поліклінічного корпусів дали свої позитивні результати, – зазначає Сергій Чернов.

Важливим, на думку очільника Харківської облради, є і створення хоспісу на базі колишньої земської лікарні імені видатного хірурга Роберта Шиндлера. Ця будівля розташована поруч з ЦРЛ.

– Будівлю, яку в Краснограді знають, як лікарню Шиндлера, вже цього року почнуть реконструювати, щоб облаштувати в ній хоспіс. Для цього за кошти району підготовлено проектну документацію, а з Державного фонду регіонального розвитку було виділено 18 мільйонів гривень. Передбачається, що ремонтні роботи триватимуть протягом двох років, – розповідає голова облради.

За його словами, потребу у створенні хоспісу люди відчувають давно, у тому числі й жителі сусідніх районів. Тому, коли завершиться реконструкція, близько 40 одиноких і соціально уразливих людей похилого віку зможуть отримувати паліативну допомогу та відчувати себе більш захищеними.

– Головне, що разом з місцевою владою та депутатським корпусом маємо спільну позицію щодо необхідності збереження пам’ятки архітектури та організації нових робочих місць і, найголовніше, створення умов для надання необхідних послуг літнім людям, – каже голова обласної ради.

Оновлення рятувального автопарку

Під час цього візиту на Красноградщину Сергій Чернов також відвідав районний відділ ДСНС. Зараз тут працюють 55 рятувальників, а автопарк налічує чотири автомобілі. У 2018 році він збільшився на дві одиниці спеціальної пожежної техніки. Крім того, минулого року було проведено капітальний ремонт покрівлі пожежного депо площею 450 квадратних метрів на суму 120 тисяч гривень, а також установлено троє ролетних воріт і проведено ремонт в адміністративних приміщеннях.

– Нові автомобілі відрізняються від старих швидкістю руху, більшою ємністю води, а найголовніше – рятувальним обладнанням, яке дуже потрібно в тій чи іншій надзвичайній ситуації. Якщо, наприклад, ЗІЛ перевозив 2,5 тонни води, то нова машина – 9, – розповідає начальник Красноградського районного відділу ДСНС Костянтин Мудрий.

Красноградський район, за його словами, орієнтовно налічує близько 40–45 тисяч населення, а його підлеглі успішно справляються зі своєю роботою.

– За останній час серйозних надзвичайних ситуацій не було, за винятком минулорічної пожежі в Наталинському лісництві, однак її успішно ліквідували, – зазначає керівник Красноградського підрозділу ДСНС.

Сергій Чернов зустрівся з рятувальниками і привітав їх з такими потрібними обновками.

– Життя дуже часто ставить перед нами виклики, щороку ми проходимо багато випробувань. Щодня ви рятуєте сім’ї, реагую­чи своєчасно на загрозу. І ця чудова техніка, яку ви отримали, працюватиме не тільки на Красноградський район, а й на інші райони, що відносяться до вашого структурного підрозділу, – відзначає очільник Харківської облради.

Він також додав, що зараз виділяються кошти з бюджетів різних рівнів для зміцнення матеріальної бази районних підрозділів ДСНС.

– Красноградський районний відділ ДСНС отримав нові пожежні автомобілі. Люди відчуватимуть себе захищеними, знаю­чи, що в них є відповідальний навчений особовий склад та нова техніка. Думаю, такі підрозділи згодом з’являться по всій області та стануть запорукою нашої впевненості в завтрашньому дні, – додає Сергій Чернов.

Читайте також: Через кір запроваджено карантинний режим у Нововодолазькому районі