А що з об’єднанням у вас

10.02.2018 11:00 Область Online
Фото: humanengineers.com Фото: humanengineers.com
Цього тижня Уряд вніс зміни до перспективних планів створення громад у Харківській області. Нова географія ОТГ вносить корективи до складу Дергачівської, Оскільської та Ізюмської громад. Також регіональний перспективний план доповнюється Малоданилівською громадою.

Турбує все більше

Цього тижня Великобурлуцька селищна і Гнилицька Перша сільська ради прий­няли рішення про створення першої в районі ОТГ. Розмови про об’єднання на Великобурлуччині тривають давно. Ще рік тому Великобурлуцька селищна рада ініціювала добровільне об’єднання громад з Підсереднянською, Гнилицькою Першою, Катеринівською, Григорівською та Хатнянською сільськими радами. Планувалося, що всі ці ради створять ОТГ, яка покриє весь район.

Протягом лютого минулого року на території Великобурлуцької селищної ради вирували громадські обговорення, і все ж після десяти слухань жителі дали згоду на об’єднання. Проте суміжні з нею ради не погодилися та ще на рік відкинули реформи.
– Але якщо в минулому році в мене одиниці людей цікавилися справою об’єднання в нашому районі, то сьогодні це питання турбує майже кожного. Тому у громадах є розуміння щодо необхідності реформ, – розповів голова Великобурлуцької селищної ради Віктор Терещенко.

Процес поновився цього року. За результатами громадського обговорення, яке відбулося 2 лютого у Гнилицькій Першій сільській раді, та рішенням позачергової сесії депутати проголосували «за» об’єднання. Громаду пропонують утворити в межах смт Великий Бурлук, селищ Канівцеве та Литвинівка, сіл Балка, Буряківка, Голубівка, Горяне, Жуків Яр, Заміст, Лебедівка, Манцівка, Михайлівка, Новоселівка, Плоске, Юр’ївка, Яєчне та села Гнилиця Перша. Після такої ініціативи Гнилицька Перша сільрада направила відповідного листа до Великобурлуцької селищної ради та повідомила про прийняте рішення.
–  Коли б не було порозуміння голів і людей, звертатися нам вдруге та пропонувати об’єднатися, мабуть, не мало сенсу. Нам було важливо, щоб люди та голови сільських рад зрозуміли потребу в цьому, – додав Віктор Терещенко. – А враховуючи те, що, приміром, у Гнилицькій Першій сільській раді бюджет не надто спроможний навіть на те, щоб утримувати власний апарат ради, об’єднуватися потрібно. Аналогічна ситуація і в інших радах, де більша частина загальних коштів іде на зарплату працівників, а не на розвиток територій.

Фото: Великобурлуцька РДА

У свою чергу, бюджет Великобурлуцької селищної ради – самодостатній, каже голова, і всього 12 % із загалу витрачають на зарплату апарату ради, все інше спрямовують на дороги, водогони, освітлення та оновлення комунальної техніки.
Тому в селищній раді позитивно відреагували на ініціативу колег і поновили процес об’єднання, а ще з надією чекають на інші звернення сільських рад. Поки ж ради, які вирішили об’єднатися, створили спільну робочу групу, яка підготувала проект рішення селищної ради «Про добровільне об’єднання громад». Цей проект було винесено на громадське обговорення, яке відбулось у районному Будинку культури 6 лютого 2018 року. Учасники обговорення більшістю голосів підтримали ініціативу щодо створення першої в районі громади.

Вирішили доєднатися

У цей час на Зачепилівщині теж пожвавився процес об’єднання. У двох сільських радах – Руновщинській та Малоорчицькій – після довгих обговорень і дискусій прийняли рішення про доєднання до Зачепилівської селищної ОТГ, яка вже об’єднала шість рад.
– У кінці січня в радах відбулися громадські слухання, де більшість виступила за об’єднання. Приміром, у Руновщинській сільраді з 206 чоловік 199 було «за», – розповів голова Зачепилівської селищної ради Юрій Кривенко. – Тому, звичайно, ми підтримали на сесії їхню ініціативу та очікуємо на висновок обласної державної адміністрації.

За словами селищного голови, їхня громада тільки розпочала спільну роботу – до нового року ради, що об’єдналися, працювали на різних бюджетах.
– Але за підсумками січня ми побачили, що ми спроможна громада, ми виплачуємо зарплати та забезпечуємо енергоносії, медичну, освітню та культурну галузь, – додав Юрій Кривенко. – Поки що залишається багато «плям», особ­ливо в податкових надходженнях, але боротися з цим потрібно не поодинці, а разом.

Фото: Дарина Баринова/ Facebook

Аби створити громаду, яка б покрила територію всього Зачепилівського району, окрім вище­згаданих двох сільрад, потрібно доєднати ще дві – Чернещинську та Новомажарівську. Але поки, за словами голови, спільного діалогу тут не знайшли.
– Вони є досить самодостатніми, у них є акцизні надходження, тому об’єднуватися вони не хочуть, – розповів Юрій Кривенко. – Ці дві ради дійсно розташовані найвіддаленіше від Зачепилівки, але ми пропонували, що в майбутньому будемо шукати варіанти працевлаштування людей, створимо віддалені робочі місця, центр безпеки, де буде пожежна служба та «швидка». Поки що це робота на перс­пективу, але потрібно шукати компроміси.

Цього тижня громадські слухання пройшли й у Харківському районі. Тут 6 лютого у приміщенні Пісочинської селищної ради відбулося обговорення щодо ініціювання добровільного об’єднання територіальних громад селища Пісочин, Рай-Оленівки та села Надточії із селищем Березівка. На обговорення зібралося близько 70 осіб, які одноголосно ухвалили рішення створити громаду під назвою Пісочинська об’єднана терито­ріальна громада. Одразу після громадських обговорень відбулася сесія Пісочинської селищної ради, де створення громади підтримали й місцеві депутати.
8 лютого Пісочинська селищна рада надала Березівській ухвалене рішення про згоду та делегувала представників до спільної робочої групи.

Марічка Зорянська