Без черг та за новими стандартами: де на Харківщині планують відкрити дитсадки

12.02.2019 09:00 Область Online
Фото: pixabay.com Фото: pixabay.com
Масштабний довгобуд у Близнюках, реконструкція в Південному та садок «з нуля» у Пісочині – цього року в області збираються відкрити 15 дитсадків і 30 додаткових груп для дошкільнят.

Плюс 150 місць

Уже у вересні 2019-го на відкриття дитячого садка чекають у Близнюках, де вже близько трьох років триває реконструкція приміщення колишнього банку під дошкільний заклад. За словами начальника відділу містобудування, архітектури, житловокомунального господарства та цивільного захисту Близнюківського РДА Юлії Іваненко, кошторисна вартість дитячого садка складає близько 29 мільйонів гривень.

Цей проект потрапив під фінансування Державного фонду регіонального розвитку, з якого виділяються основні кошти. Також фінансують реконструкцію і з обласного та місцевого бюджетів. Після реконструкції в садку має бути новий харчоблок, ігрові кімнати та приміщення для інклюзивної освіти. Також у закладі передбачено автономне теплопостачання – котельня на альтернативному паливі.

Сьогодні в будівлі тривають роботи з монтажу стелі та стін, розпочато облаштування стін кахлем та заливання підлоги бетонною сумішшю у приміщеннях побутового призначення.
– Відкриття дитсадка заплановано на вересень 2019 року. Він розрахований на 150 місць і має розв’язати проблему з чергами в селищі, адже два наявні дошкільні заклади в селищі перенавантажені, – додала Юлія Іваненко.

Фото: Близнюківська РДА

Вісім років черг

За словами заступника директора Департаменту капітального будівництва ХОДА Володимира Норчака, ще одним об’єктом в області, відкриття якого заплановано на цей рік, є дошкільний підрозділ у Південному. Проектом, який стартував минулого року, передбачено реконструкцію наявного двоповерхового корпусу Південноміського ДНЗ та будівництво нового триповерхового корпусу закладу. Загалом це дозволить створити 130 додаткових місць для дошкільнят. Фінансується проект спільно обласним, районним і місцевим бюджетами.

– З обласного бюджету було виділено минулого року близько 10 мільйонів гривень. Таку ж суму виділили і з районного бюджету. На 2019-й ми запланували фінансування для продовження реконструкції та будівництва цього закладу, – поінформував Володимир Норчак.
Близько 1,5 мільйона гривень на реконструкцію садка виділили з місцевого бюджету, каже голова Південноміської ради Олександр Брюханов. Загальна вартість нового дитсадка складає близько 51 мільйона гривень. За словами мера, на сьогодні в Південному понад 200 дітей перебувають у черзі в дитячий садок. Така тенденція в місті зберігається вже близько восьми років.
– Сьогодні в дошкільному закладі виховують 140 дітей. Після реконструкції потужність збільшиться до 280 місць, – розповів Олександр Брюханов.
До Південноміського ДНЗ зараз їздять із сусідніх Комарівки та Березівки. Однак незабаром у Березівці має з’явитися власний дитячий заклад. Для нього вже придбали будівлю, зараз розробляють проект реконструкції. Тут планують розмістити дві групи – на 25 вихованців кожна.

Фото: ХОДА

Проблему розв’язали

За даними Харківської обласної державної адміністрації, минулого року в області відкрили 21 дитсадок і 35 додаткових груп у наявних закладах. Загалом створено 1676 нових місць у дошкільних закладах освіти.
Нові садки та дошкільні підрозділи в НВК та ліцеях з’явилися, зокрема, у Балаклійському районі (при Бригадирівському та Залиманському ліцеях), Сахновщинському (Багаточернещинський ліцей), Зміївському (Чемужівська ЗОШ), Куп’янському (Гусинський, Лісностінківський, Кіндрашівський ліцеї та ліцей Куп’янської районної ради). Ще п’ять закладів, серед них два приватні, відкрилися в Харкові.

Розв’язати проблему з чергою дошкільнят, яка залишалася актуальною протягом останніх десяти років, вдалося минулого року й у селі Піщанка Красноградського району. Сьогодні в Піщанці проживає близько 5 тисяч осіб, а для малюків останні десять років працювали лише дві групи дошкільного підрозділу місцевого НВК, які вміщували 40 малят.
– Була величезна черга, близько 70 осіб. Народжуваність у нашому селі добра. Частину діток возили батьки у Красноград, частина не відвідувала дошкільних закладів, – розповіла заступник директора з навчально-виховної роботи Піщанського НВК Юлія Виноградова.

Та ситуація змінилася минулого року, коли дитсадок розширили. Тепер його відвідують 80 дітлахів.
– На території НВК був старий корпус навчальної школи, який не діяв уже більш ніж три роки. Тут і розмістили нові групи, – додала освітянка.
За словами Юлії Виноградової, у новому приміщенні створили опалення, замінили вікна та двері, зробили ремонт стін, закупили меблі та іграшки, обладнання на кухню, організували сучасний медпункт, а також упорядкували територію. На дитсадкові оновлення з обласного бюджету виділили 1,8 мільйона гривень на дві покрівлі – робочого корпусу та нового, а також на утеплення. Тротуарну плитку закупили за кошти сільської ради, на це витратили близько мільйона гривень. До співпраці залучили й міжнародних партнерів – організацію UNICEF, яка надала основну частину фінансового ресурсу, близько 1,9 мільйона гривень.

Фото: Піщанський дитсадок/ Юлія Виноградова

У планах

Серед масштабних будівництв, які поки що не завершено, в області – початкова школа та дитсадок у мікрорайоні «Надія» селища Пісочин. За даними селищної ради, перший камінь будівництва було закладено у вересні 2018 року. На сьогодні роботи тривають: виконано улаштування монолітного перекриття першого поверху, зведено монолітні колони другого поверху в тій частині, де буде дитячий садок. У частині майбутньої початкової школи влаштовано монолітне перекриття першого поверху, проводяться роботи зі зведення зовнішніх стін 1 поверху та стін переходу. У приміщенні цокольного поверху проводиться монтаж внутрішніх мереж водопостачання, каналізації, опалення.
Планується, що нова початкова школа відчинить двері для 240 школярів, а в новому дитсадку виховуватимуть майже 100 дошкільнят.