Чим запам’ятається 2017 рік Харківщині

02.01.2018 16:10 Область Online
Фото: прес-служби РДА Фото: прес-служби РДА
Традиційно напередодні нового року редакція «Слобідського краю» підбиває підсумки року, що минає. Але цього разу ми не стали самостійно визначати, чим же запам’ятається 2017-й, а запропонували зробити вибір представникам районів Харківщини. До кожної райдержадміністрації області ми адресували своє прохання розповісти про одну подію, що відбулася цього року і стала найважливішою, найбільш пам’ятною або найкориснішою для громади району.

Молодіжна ініціатива

Найбільша гордість Близнюківщини – це її молодь, яка об’єдналася в громадську організацію «Молодіжна казна ідей». Завдяки її ініціативі в Близнюках почалося відновлення центрального парку, в якому встановлено й точку безкоштовного wi-fi.
Минулого року в селищі пройшов конкурс «Парк моєї мрії» серед учнів.

Тобто молодь сама спроектувала парк, у якому хоче відпочивати. А потім почалася його реконструкція, де знову ж таки було задіяно молодь (фарбували, копали, допомагали фахівцям). Через центр зайнятості місцева влада влітку наймала школярів. Цього року було зроблено доріжки, лавочки, пляж та альтанки, що коштувало місцевому бюджету близько 150 тис. грн.


Новий спалах «Іскри»

Головною подією у житті валківчан цьогоріч став оновлений головний глядацький зал району, який реконструювали вперше за півстоліття. У районному народному домі «Іскра» провели капітальний ремонт: змінили оббивку крісел, оновили покриття підлоги, оздобили стіни й стелю, замінили двері та придбали нове вбрання сцени. Загальна сума робіт перевищила 1 млн грн.


– Ця подія є найважливішою для всієї спільної громади Валківщини, адже саме тут проводяться всі районні заходи, а ремонтні роботи в головному глядацькому залі району, який вміщує 500 осіб, не проводились із дня його введення у експлуатацію – 1970 року, – додали в райдержадміністрації. – А в ході ремонтних робіт застосовувались найновітніші матеріали – такі ж, як і під час підготовки до «Євробачення» в Києві.

Відродження традицій

Цього року після п’ятирічного простою свою роботу відновив сироробний завод у Великому Бурлуку. А це означає, кажуть у Великобурлуцькій райдержадміністрації, близько 300 додаткових робочих місць для жителів і можливість здачі продукції сільгоспвиробникам. «Великобурлуцький район раніше славився виробництвом своїх сирів на території всієї України.


Протягом червня – липня 2017 року сироробний завод реконструювали, а 27 липня запустили першу лінію та вже набрали до штату 120 працівників. Більше того, тут сертифікували виробництво за міжнародними стандартами якості ISO 9001:2000. Підприємство стало одним з перших у регіоні, де реалізується проект європейської системи контролю якості ХАССП.

«За» якісні послуги

Важливі перетворення не оминули і Вовчанський район. Тут, аби наблизити послуги до громадян, у цьому році почали будувати новий Центр надання адміністративних послуг. Він надаватиме 75 послуг і обслуговуватиме майже 46-тисячне населення району. Місцеві жителі зможуть отримати в центрі паспорт у вигляді ID-картки. 

Також надаватимуться послуги земельного відділу, здійснюватиметься видача пільгових посвідчень. Жителям міста ЦНАП надаватиме послуги, пов’язані з видачею дозвільних документів у будівельній галузі.
ЦНАП розташується в будівлі колишньої школи-інтернату, яка не використовувалася останні два роки, зараз тут повним ходом іде реконструкція: вже зробили розведення електромереж і реконструювали систему опалення, тривають оздоблювальні та фасадні роботи, тривають внутрішньо-оздоблювальні роботи, зокрема кріплення гіпсокартонних конструкцій, шпаклювання стін, ремонт підлоги, стелі. Роботи розпочалися на початку жовтня 2017 року, а завершитися мають на початку 2018 року.

Гордість району

Зачепилівському району та загалом області цей рік подарував спортивну чемпіонку. У липні 2017-го з Чемпіонату Європи серед юніорів з гирьового спорту, який проходив в Ірландії, п’ятнадцятирічна дівчина із села Новоселівка Анжеліка Жужома повернулась в ранзі срібного призера.

За десять хвилин чистого змагання вона підняла 12-кілограмову гирю 195 разів, а сумарне навантаження на м’язи руки склало 2,3 тонни. Це тоді, коли в самій дівчині 58 кілограмів.

Подія десятиріччя

Найочікуваніша подієя останніх десятиріч для Зміївського району стало капітальна реконструкція стадіону «Авангард», після якої 93-річний стадіон відновив свою функціональність і вже чекає на своїх перших спортсменів і вболівальників.
Загалом на відновлення стадіону витратили 19 млн грн.

Зокрема, було проведено земляні роботи, облаштування дренажу, укладання покриття зі штучної трави з внесенням піщано-гумової суміші на футбольне поле, облаштовано бігові доріжки, укладено мережі дощової каналізації та поливального водопроводу, господарсько-питного водопроводу, придбано футбольні ворота тощо. Також тут облаштували глядацькі сидіння, VIP-корпус, роздягальні, душові.
Відкриття «Авангарду» відбудеться навесні 2018 року.

Головне – об’єднання

Найважливіша подія цього року для Золочівського району сталася 4 серпня. Саме в цей день Золочівська селищна та 12 сільських рад на своїх сесіях прийняли остаточні рішення про об’єднання та створення Золочівської селищної об’єднаної територіальної громади – однієї з найбільших об’єднаних територіальних громад України. До неї входять 69 населених пунктів чисельністю 26,7 тис. жителів.
Цьому передувала велика підготовча робота, безліч зустрічей у трудових колективах, з мешканцями населених пунктів району за місцем їх проживання.


А 29 жовтня в районі відбулися перші вибори в ОТГ. Усього на посаду голови громади претендувати п’ять кандидатів і 127 кандидатів у депутати. Жителі обрали 34 депутати, а очолив громаду Леонід Канівець, який раніше обіймав посаду голови Золочівської районної ради.

Довгоочікувана цілюща

Важливою подією у житті Ізюмського району, на яку люди очікували довгих дванадцять років, стало відкриття частини нового Букінського водогону в селі Оскіл. Із 25 жовтня високоякісну воду з глибини 724 метри почали отримувати осколяни. У найближчому майбутньому її отримуватимуть додатково 1500 домоволодінь сіл Оскіл, Капитолівка та Діброва. Кількість підключень зростатиме з часом, бо підключати артезіанську воду почнуть і ті люди, в яких вона вже була, та за якістю і зручністю отримання та вода поступається новій.
Загальна вартість проекту нової частини Букінського водогону складає 99 млн грн.

Непростий шлях до об’єднання

Після тривалих вагань і дискусій на Красноградщині теж з’явилася перша об’єднана територіальна громада, що стало для району важливою подією. Наталинська ОТГ запрацювала 16 листопада – саме в цей день було проведено установчу сесію. А власне вибори відбулися 29 жовтня.


Ця громада об’єдналася не за Перспективним планом, згідно з яким, окрім Наталинської, у новостворену ОТГ мали б увійти ще шість сільрад: Мартинівська, Попівська, Кобзівська, Володимирівська, Петрівська та Соснівська. Проте, громада об’єднала населені пункти колишніх Наталинської, Попівської та Кобзівської сільрад. Очолила громаду Віолета Боровська, яка раніше була головою Наталинської сільради.

Є чим пишатися

У Кегичівському районі за останній рік відбулося чимало пам’ятних подій. Але однією з найважливіших у РДА називають капітальний ремонт районного Будинку культури, який добігає завершення. Багато попрацювали над територією біля закладу: оздобили алею та виклали сучасну плитку. Також плідно попрацювали і над відновленням фасаду, а ще оновили дах і підлогу. Для комфорту й тепла у Будинку культури поставили нові вікна та двері, реконструювали фойє та кабінети, капітально відремонтовано глядацьку залу та сцену, гурткові кімнати, а також оновлено інженерні комунікації.


За інформацією Кегичівської райдержадміністрації, на капітальний ремонт закладу витратили 1 млн 394 тис. грн з державного бюджету, а також 3 млн грн з обласного та 36 тис. грн з районного бюджетів. 

Гетьманська слава Коломаку

На один день – 22 липня – Коломак перетворився на справжню столицю козацтва. У селищі з великим розмахом відзначили 330-ту річницю від часу обрання Івана Мазепи гетьманом України. Саме тут 25 липня 1687 року відбулася Козацька нарада, на якій козацькому ватажкові вручили гетьманську булаву.
Культурно-мистецький фестиваль «Гетьманська слава» став унікальною подією не тільки для району, а й для всієї Харківщини – вперше відбувся показ опери Петра Чайковського «Мазепа» у форматі open air, також у центрі селища було відкрито монумент великому гетьману.


На свято до Коломаку приїхали сотні гостей з різних куточків області та України, були й нащадки гетьмана. Усі вони мали можливість зануритися в козацьку культуру та традиції тих часів – кожний район Харківщини презентував свій курінь.

Подарунок від святого Миколая

В День святого Миколая заповітні мрії мають збуватися, переконані в Куп’янському районі. У селі Глушківка батьки малечі мріяли про відкриття додаткової третьої групи в яслах-садку «Берізка». І от 19 грудня батьківська мрія здійснилася.
До серпня 2017 року тривали підготовчі роботи з виготовлення технічної та проектної документації. Із серпня по грудень кипіли ремонтні роботи. Загальна площа ремонту склала близько 300 кв. м.
Це перша група серед дошкільних закладів Куп’янського району, яка не лише збільшує мережу закладу, а й забезпечує право дітей з особливими освітніми потребами на дошкільну освіту.


Для оснащення групи використано кошти як Міжнародного дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), місцевих бюджетів, так і меценатів, серед яких – директор СТОВ «Мрія» Анатолій Головко.

Урожайні рекорди Нововодолажчини

Цього року Нововодолазький район посів 1 місце в галузі рослинництва за показниками врожайності зернових і технічних культур.
Своїм успішним досвідом аграрії Нововодолажчини діляться під час обласних семінарів з колегами з інших районів Харківщини. Цього року в районі проходили семінари щодо організації збирання ранніх і пізніх зернових культур, підготовки ґрунту до врожаю наступного 2018 року та тестування сільськогосподарської техніки кращих світових марок. Семінари присвячувались також аналізу галузі тваринництва, створенню системи контролю за безпечністю харчових продуктів на основі оцінки ризиків у циклі виробництва та збуту молочних продуктів в Україні.


– Такі заходи важливі, адже дають можливість товаровиробникам не лише демонструвати свої досягнення, а й ділитися досвідом успішних нововведень, тим самим надаючи можливість іншим господарствам удосконалювати методи своєї роботи, – переконаний голова РДА Євген Королюк.

Відновили «дорожню артерію»

2017 рік для жителів Первомайського району був багатий на важливі події. Особливо місце в цьому переліку займає капітальний ремонт автодороги загального користування державного значення Мерефа – Лозова – Павлоград.
Зазначена дорога є «кровоносною артерією» півдня Слобожанщини, кажуть у місцевій райдержадміністрації, саме цим шляхом забезпечується сполучення Харкова із сусідніми областями Півдня та Сходу України.
На Первомайщині відремонтували три ділянки дороги загальною протяжністю 8,7 км на суму 34,8 млн грн.



Футбол для всіх

2017 рік приніс великий подарунок любителям поганяти м’яча в Печенізькому районі. На центральному стадіоні Печеніг на місці старого майданчика для гри в міні-футбол з’явився новий сучасний, зі штучним покриттям. Відразу зробили й освітлення, тож тепер у футбол можна грати не тільки вдень, а й після заходу сонця.
Усі роботи було проведено за рахунок районного бюджету – це понад 1,5 млн грн. Відкрили майданчик напередодні Дня молоді. Почесну місію перерізання стрічки та першого удару по м’ячу виконали керівники району – голова райради Лариса Ярова та перший заступник голови райдержадміністрації Михайло Никитченко.
Доступ до міні-футбольного поля вільний, тобто всі заняття тут абсолютно безкоштовні. Наступного року такий само майданчик планують побудувати і в Артемівці.

Найсучасніша школа на Харківщині

Школа «Мобіль», яка відкрилася 1 вересня 2017 року в селищі Пісочин, – гордість Харківського району. Вона побудована за найсучаснішими технологіями, обладнана за останнім словом техніки та розрахована на 640 учнів. До речі, це перша зведена з нуля школа на Харківщині за останні 12 років.
Відкривати найсучаснішу школу області приїжджав Президент України Петро Порошенко.
Кожний клас оснащено відповідно до рекомендацій МОН. Тут є мультимедійне обладнання та наочні посібники для уроків з усіх предметів. На уроках фізики та біології використовують сучасні комплекти для лабораторних робіт.


Важливою особливістю школи «Мобіль» є її пристосованість для навчання дітей з особливими потребами. Такі діти можуть користуватися пандусом, а також до їх послуг – спеціально обладнані спортивна та актова зали, їдальня, кімната психологічного розвантаження.

Ближче до Європи

На першій сходинці рейтингу визначних подій 2017 року в Чугуївському районі – фестиваль Європейської культури, який відбувся 16 листопада. Він  розпочався Днем польської культури на батьківщині великого польського художника Генріха Семирадського в смт Печеніги. Серед гостей свята був Генеральний консул Республіки Польща Януш Яблонський. Після Печеніг поважний гість поїхав до Чугуєва, де відвідав художньо-меморіальний музеї Іллі Рєпіна та відзначив художників, громадських діячів Чугуївського району, а також режисера фільму «Генріх Семирадський. Українське відлуння» Тетяну Бабіну.


Завершилися урочистості підписанням Меморандуму про співробітництво між Чугуївською райдержадміністрацією та Генеральним Консульством Польщі у Харкові.

Марічка Зорянська, Юлія Міронюк, кореспонденти