Екстремальні пологи в Люботині: жінка народила в машині посеред міста

17.05.2018 11:50 Область Online
фото: особистий архів родини Гнатовських фото: особистий архів родини Гнатовських
Пологи поза стінами медзакладу – явище не унікальне, але доволі рідкісне. Така неординарна ситуація в кінці минулого тижня, 11 травня, трапилася під Харковом – дорогою до пологового будинку жінка народила просто в машині.

Ранок 11 травня для жительки Люботина Олени Гнатовської не віщував нічого екстраординарного. Жінка, яка перебувала на 38-му тижні вагітності, поїхала на громадському транспорті в харківський пологовий будинок № 1, де і планувалася поява на світ її третьої дитини. Олені сказали, що народити вона може вже найближчими днями, тому їй треба поїхати додому, зібрати речі й повертатися. Жінка так і зробила – разом зі старшою дочкою, 17-річною Наталкою, доскладала все потрібне, адже основні речі були готові.

– Вдома почалися ледве чутні перейми. Спершу подумала, що це несправжні, але все ж таки зателефонувала подрузі Валерії Великоцькій і попросила відвезти мене і Наталку в пологовий будинок, – згадує наша героїня в розмові із «СК».

Не встигли вони покинути межі міста, як почалися пологи.

Всі спрацювали «на відмінно»

– Їхали не більше п’яти хвилин, близько кілометра. Коли пологи почалися, я кинулася до Олени, дивлюся – голівка малюка з’явилася. Розумію, що треба приймати пологи, а я не переношу вигляду крові, можу і знепритомніти. Утім, тут, напевно, всі сили організму прийшли в тонус, – розповідає Валерія. – Кричу Олені: «Ми нікуди не їдемо! Ти тужся, а ти, дитинко, будь ласка, кричи!». Страх був непередаваний, – продовжує розповідь Валерія, яка в той день була і за водія, і за акушерку. – Дуже переживала: не дай Бог щось станеться з матір’ю або дитиною, я собі цього не пробачу. Оскільки подруга була на передньому сидінні, турбувалася, щоб дитина не вдарилася об підлогу.

Валерія – сама мама двох дівчаток, семи і дев’яти років. Але всю потрібну інформацію, яку вона отримала свого часу на тренінгах для вагітних (стежити, щоб не було пуповини на горлі, відсмоктати слиз у разі потреби тощо), вона просто забула, оскільки, на її думку, ці знання були вже зайвими. Утім, усі вміння прийшли в потрібну секунду – на світ з’явилася славна дівчинка Софія, вагою 2920 грамів і ростом 50 сантиметрів. 

Олена, яка втретє стала мамою, каже, що й нервувала не надто.

– Особливого хвилювання не було. Я зрозуміла, що почалися пологи, і нічого не залишалося, як народжувати в машині. Потуг не було, раз – і дитинка з’явилася. Було тільки миттєве занепокоєння про доньку – відразу треба укрити, щоб тепліше їй було, адже тоді ще й холодно було, і сильний вітер, – розповідає Олена.

17-річна Наталка, яка супроводжувала маму й майбутню сестричку, дуже рознервувалася від побаченого, не могла дістати потрібні речі. Раптові пологи посеред вулиці помітила жінка із сусіднього двору, яка винесла ковдру, щоб укрити Олену, і простирадло для дитинки.

За словами приватно практикуючого лікаря-педіатра Дениса Армана, який з’явився на місці пологів буквально через кілька хвилин після появи на світ Софійки, Валерія дуже чітко спрацювала і гідно виявила себе в такій екстремальній ситуації.

– О 15.50 у мою приватну педіатрію зателефонувала Валерія і розповіла про те, що сталося. І її, і Олену я до цього знав, адже вони приводили до мене своїх дітей. Я швидко зібрав усе необхідне – акушерську укладку і медикаменти – і через п’ять хвилин уже був на вулиці Злагоди (колишня Леніна) в районі будинку № 5, де це й відбувалося, – розповідає ескулап. – Коли я приїхав, дівчинка вже лежала на грудях у мами, а саму маму кровило, тому що не вийшов послід.

Лікар вколов жінці потрібний препарат і вивів послід, після чого кровотеча зупинилася, а крововтрата не перевищила фізіологічну під час пологів – не більше 0,5 % від маси тіла породіллі. Це близько 400 грамів, що нормально для такої ситуації. 

На фото - лікар Денис Арман і подруга молодої мами, яка прийняла пологи, Валерія Великоцька. 

За словами Дениса Армана, пологи в машині – не фантастична рідкість, утім, звичайно, дуже неординарний і екстремальний випадок.

Доволі оперативно на місце приїхала «швидка», яку викликала старша дочка Олени, але перекладати новоспечену тридітну маму в карету не стали. Як каже Денис Арман, жінку протягом двох годин після пологів небажано чіпати, плюс її стан був задовільний.

Водій, акушер, а тепер і хрещена

Валерія, яка почала цю, як з’ясувалося згодом, екстремальну пригоду, так її і продовжила.

– Коли їхала до пологового, Олена трималася молодцем. Мені здавалося, що з усіх тих, хто сидить у машині (окрім мами з малюком, були старша дочка Олени й асистентка Дениса Армана Олександра), вона була найспокійнішою, жартувала, я людей з такою витримкою рідко зустрічала, – каже Валерія.

Як нам розповіла щаслива мама, поводилася вона так, щоб розрядити напружену обстановку в салоні машини. У пологовий будинок дівчата домчали десь за півгодини, а там Олену зустріли як героїню. Усі вже знали про цю жінку, яка приїхала в пологовий будинок на руках із немовлям.

Зараз Олена і донька вже вдома. Зі слів щасливої матері, все у них добре. Цікаво, що 11 травня для сімейства Гнатовських – Олени та Сергія – стало подвійним святом: тоді ж у багатодітного батька був день народження.

Забирала маму з дитинкою та, яка й відвозила, – подруга Валерія. Коли поверталися додому, згадували з посмішками цю ситуацію. Олена розповіла, що дуже сміялася, коли подруга гукала на дитину: «Ну ти, будь ласка, кричи!» 

– Наступного дня після пологів я зателефонувала Валерії і сказала, що вона буде хрещеною матір’ю, – каже Олена. – Слава Богу, що така екстремальна ситуація, як з фільму, закінчилася хепі-ендом. Спасибі і Валерії, і Денису Арману, і іншим, які посприяли такій щасливій кінцівці. Чи пов’яже Софія своє життя з машинами? Не знаю, не думала ще про це (сміється). Головне, щоб росла щасливою і здоровою.

Цього ж бажає і Софійці, і її мамі колектив «СК».

Автор: Олександр Гаркавець