Громада під Харковом будує сучасні футбольні поля біля кожної школи. Фото, відео

29.03.2019 09:01 Область Online
Фото: Слобідський край Фото: Слобідський край
У Нововодолазькій ОТГ наближається до завершення програма будівництва футбольних полів зі штучним покриттям поблизу навчальних закладів. З шести запланованих спортивних об’єктів п’ять – уже відкрито. А ще у планах громади – спорудження волейбольних і баскетбольних майданчиків і відкриття фізкультурно-оздоровчого комплексу.

«М’яке, як матрац»

Щасливі й усміхнені обличчя дітлахів – учнів Нововодолазького ліцею № 2. Сьогодні в їх закладі знакова подія – тепер і вони отримали своє сучасне футбольне поле зі штучним покриттям. 26 березня в урочистій атмосфері відбулося відкриття спортивного об’єкта.

Хоча ліцей № 2 і має добрі спортивні традиції, команди закладу завжди посідають призові місця у змаганнях, та появи сучасного поля довелося чекати доволі довго.

– Сьогодні в нас визначна подія, навіть історична, на відкриття цього поля ми чекали довго. Я пам’ятаю себе ще дівчинкою, коли ходила до цієї школи. Вболівала за своїх однокласників, які бігали по цьому полю в пилюці, іноді навіть по калюжах. Потім я прийшла працювати у свою рідну школу – проводили тут багато тренувань і змагань, були літні табори. Але картинка не змінювалася, – розповіла «СК» директорка Нововодолазького ліцею № 2 Віта Зощук. – Коли побачили перші сучасні поля у громаді, запитали в голови ОТГ: «А коли в нас таке з’явиться?» Він пообіцяв, що й у нас буде таке обов’язково. І слова свого дотримав. Узагалі ми завжди відчуваємо підтримку від нашої об’єднаної громади.

За словами освітянки, будівництво майданчика зі штучним покриттям тривало кілька місяців. На відкритому спортивному об’єкті проходитимуть не тільки уроки фізкультури, а й багато тренувань. Директорка ліцею пообіцяла, що поле працюватиме до десятої вечора.

Від сучасного покриття майданчика в захваті юні футболісти. Вони вже встигли протестувати подарунок.

Фото: Слобідський край

– Тепер у нас таке круте поле. На ньому навіть падати не страшно, бо воно м’яке, як матрац, – поділився своїми враженнями учень 6-Б класу Денис Ольховський.

Хлопчина вже чотири роки займається футболом, уболіває за «Шахтар» і «Барселону» та рівняється на Месі. Юний футболіст переконаний, що тренування на сучасному покритті дозволить йому покращити свою майстерність гри.

Спортивні плани

Футбольне поле в ліцеї № 2 – це вже п’ятий спортивний об’єкт, який за останні два роки було відкрито в Нововодолазькій об’єднаній громаді. Стояло завдання, щоб поблизу кожної школи з’явилося сучасне футбольне поле. Намічено – зроблено, такі поля вже є на стадіоні «Колос», біля трьох сільських шкіл – у Старій Водолазі, у Сосонівці та в Новоселівці. Незабаром відкриття ще одного – поблизу ліцею № 3.

– У 2018 році було побудовано чотири поля, два з них – за державною президентською програмою. Ми дякуємо нашій владі та Юлії Світличній за підтримку, – зазначила перший заступник голови Нововодолазької селищної ради Лілія Іващенко. – Сьогодні діти, особливо із сільської місцевості, отримують зовсім іншу якість позашкільної освіти. Наші діти мають можливість займатися спортом на сучасних полях. Ми могли б на ці кошти зробити щось інше, але діти в Нововодолазькій ОТГ у пріоритеті, бо це наше майбутнє.

За словами голови Нововодолазької селищної ради Олександ­ра Єсіна, проект з будівництва футбольних полів зі штучним покриттям завершиться вже через тиждень-другий, коли відкриють останній об’єкт. Але на цьому спортивні будівництва в громаді не завершуються.

– Від будівництва футбольних полів перейдемо до волейбольних і баскетбольних. До речі, тут поблизу з полем передбачається зведення ФОКу. За планом будівництво має завершитися через два роки, наразі готуються проекти та відповідна документація, – розповів очільник Нововодолазької ОТГ.

Розділити радість з нововодолажчанами приїхав заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев. Він подарував дітлахам набір нових м’ячів. Один з них відразу ж «обкатали» – по черзі гості свята пробивали пенальті, захищав ворота вчитель фізкультури. А ще на полі відбувся яскравий пісенний батл між футболістами та їх уболівальницями.

– По кілька майданчиків на рік ми відкриваємо в області. Нововодолазька ОТГ продемонструвала найвищий клас – усі навчальні заклади забезпечені сучасною спортивною інфраструктурою, –
підкреслив Анатолій Бабічев. – Узагалі Нововодолазька ОТГ – одна з найкращих на Харківщині. Я переконаний, що її жителі бачать зміни та результат від запровадження децентралізації.

Також гість з Харкова передав директорці ліцею № 2 ключі від нового автобуса для перевезення учнів і вчителів опорного закладу. Нагадаємо, минулого року в селі Знам’янка було відкрито початкову школу, яка є філією Нововодолазького ліцею № 2. Тепер діти зі Знам’янки добиратимуться на навчання у комфортних умовах.


 Нововодолазький ліцей № 2 є опорним закладом, тут навчаються 420 учнів. Також у закладі є група дошкільного підрозділу – 32 вихованці, вечірня школа – близько 40 відвідувачів.


Соціальне таксі

Зміни, що відбулися після об’єднання громади, помічають навіть діти. Наприклад, учениця 8-Б класу Нововодолазького ліцею № 2 Анна Людоговська планує повернутися до рідного селища після отримання вищої освіти.

– Цей футбольний майданчик – лише один з кроків уперед. Узагалі за останні роки у громаді відбуваються значні зміни. У майбутньому я хочу стати лікарем, і якщо наша ОТГ й надалі розвиватиметься такими темпами, то після отримання вищої освіти повернуся сюди працювати, – поділилася планами дівчина.

А повертатися молодому фахівцю буде куди, зараз у Новій Водолазі триває капітальний ремонт Центральної районної лікарні. 26 березня було відкрито відділення анестезіології та інтенсивної терапії, педіатричне відділення та операційний блок. Наразі, за оцінками Анатолія Бабічева, тут одне з найкращих педіатричних відділень у області. На стінах відділення – мультяшні герої. Замість звичайного оглядового кабінету тут локація «піт-стопу». Замість звичного коридору – справжня проїзна частина з дорожньою розміткою, працюючим світлофором, незабаром і автівки з’являться, на яких зможуть покататися маленькі пацієнти. Поки малеча лікуватиметься, опанує і правила дорожнього руху.

– Педіатричне відділення повністю відновлено й наразі відповідає європейським стандартам. Здійснено повну реконст­рукцію та створено всі умови для лікування маленьких пацієнтів, – зазначив головний лікар закладу Олег Яковенко.

А ще в Нововодолазькій ОТГ працюватиме соціальне таксі. Поки що це єдина на Харківщині громада, яка в рамках урядової програми отримала спеціально облаштований автомобіль для перевезень людей з інвалідністю (соціальне таксі).

Анатолій Бабічев вручив ключі від автомобіля водію КУ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» Нововодолазької селищної ради Дмитру Литвиненку. За словами Олександра Єсіна, послуга соціального таксі є безкоштовною. І вже наступного дня цією послугою скористалася нововодолазька поетеса Юлія Ткачова, на новій автівці її відвезли і забрали із засідання членів Національної спілки письменників України, яке відбулося в Харкові.

Читайте також: Ізюм стане центром об’єднаної громади

 

Автор: Юлія Шматченко