Гроші за наполегливість: у Сахновщинському районі презентували міні-проекти

24.11.2018 10:45 Область Online
фото: oblrada.kharkov.ua фото: oblrada.kharkov.ua
Ремонти в районному Будинку культури, музеї, на стадіоні, а ще – у сільському ліцеї та клубі: такі міні-проекти від Сахновщинського району перемогли цього року в обласному конкурсі «Разом в майбутнє». 22 листопада автори цих проектів отримали сертифікати про їх реалізацію.

«Танець – мова душі, а душа потребує комфорту» – так назвали свій міні-проект ініціативні жителі Сахновщини, які поставили собі на меті відремонтувати танцювальну залу в районному Будинку культури. У цьому закладі діють п’ять колективів дитячої художньої самодіяльності, які відвідують понад 300 вихованців. Вони беруть активну участь у всеукраїнських та міжнародних хореографічних фестивалях і конкурсах. Тож ініціативна група підготувала заявку до обласного конкурсу розвитку громад «Разом в майбутнє», перемогла, отримала половину необхідної суми, 32,5 тисячі гривень, – від обласної ради, ще частину, 29,2 тисячі гривень, – з місцевого бюджету, та доклала своїх 3,3 тисячі гривень і вже цього четверга отримала сертифікат про реалізацію цього проекту від голови Харківської обласної ради Сергія Чернова. Завдяки перемозі в Сахновщинському районному будинку культури змогли відремонтувати паркетну підлогу, придбати нові шафи для одягу й телевізор.

До речі, автори міні-проекту «Танець – мова душі, а душа потребує комфорту» – батьки юних танцівників, що займаються в колективі «Кіара». І цей проект є продовженням міні-проекту 2017 року. Тоді замінили вітринне скло на балконному блоці, вхідні двері, придбали хореографічні станки.

Разом з головою облради оглянути реалізований міні-проект і вручити сертифікат приїхали перший віце-президент – виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Микола Тітов, депутати обласної ради Максим Колінько та Олена Колмик. Сергій Чернов подякував громаді за наполегливість і впевнені кроки до гармонійного розвитку.

– Ваш творчий чисельний колектив із славною історією вміє ставити високі цілі та досягати їх. Підтвердження цьому – перемоги в турнірах різних рівнів, у тому числі міжнародних. Продемонстрована вами майстерність, прагнення до самовдосконалення надихають нас працювати над тим, щоб поліпшувати умови в районному Будинку культури, – зазначив голова облради.

Як розповіли представники ініціативної групи, реалізація проекту дала можливість ще більше популяризувати гармонійний розвиток дітей, а також забезпечила більш комфортні та безпечні умови для занять танцями. 

Загалом цього року до участі в конкурсі від Сахновщинського району було подано 18 проектних заявок, з яких п’ять – перемогли й отримали з обласного бюджету 614 тисяч гривень на втілення задумів. Представникам усіх ініціативних груп району, які перемогли в конкурсі, Сергій Чернов також 22 листопада вручив у залі засідань Сахновщинської районної ради сертифікати про успішну реалізацію проектів.

У рамках конкурсу «Разом в майбутнє», завдяки впровадженню міні-проекту «Здорові люди – здорова нація», у Сахновщині було проведено капітальний ремонт приміщення районного стадіону «Колос». У ході реалізації проекту юні спортсмени отримали затишні та теплі кімнати, а також новий інвентар для проведення змагань з пляжного волейболу.

Крім того, відремонтовано освітні та культурні заклади району. Повністю оновлено фасад Лигівського ліцею, а в Новоолексіївському сільському клубі було проведено поточний ремонт системи опалення. Успішна реалізація міні-проекту «Відомі люди Сахновщинського краю» дала друге дихання Сахновщинському районному історико-краєзнавчому музею, де було проведено поточний ремонт виставкової зали та кімнати для зберігання експонатів, облаштовано сучасним музейним обладнанням експозиційний зал.

Звертаючись до громади, Сергій Чернов підкреслив, що за шість років існування конкурсу було реалізовано понад півтори тисячі проектів на загальну суму більш ніж 215 мільйонів гривень.

– Це півтори тисячі маленьких, але потрібних справ. Безумовно, їх треба зробити ще набагато більше. Проте саме для того, щоб мотивувати громади виявляти ініціативу, було засновано конкурс «Разом в майбутнє», – сказав голова обласної ради. 

Спілкуючись із сільськими головами Сахновщини, Сергій Чернов нагадав і про інші можливості для розвитку громад району. Серед найбільш перспективних у Сахновщині – сільськогосподарське виробництво. Саме аграрії, за словами голови Харківської обласної ради, повинні брати активну участь у житті краю. А на сьогодні середня ставка за оренду землі в районі – серед найнижчих в області. Сергій Чернов зауважив, що це одна з причин, чому бюджетну сферу Сахновщини до кінця року не забезпечено повною мірою, і закликав місцеву владу та фермерів спільно шукати шляхи виходу із ситуації.

– Загалом же динаміка на Харківщині позитивна: обласний бюджет перевиконано на 38 %, зведений бюджет області – на 25 %. Крім податків і зборів базового рівня, треба користуватися можливостями, які дає децентралізація та об’єднання громад і якими Сахновщинський і сусідні Кегичівський та Красноградський райони не користуються, – розповів голова облради. – Відтак хочу нагадати вам, що держава обрала курс на те, щоб у 2020 році провести місцеві вибори вже на повністю оновленій платформі громад. І з наступного року розпочнеться публічна дискусія щодо змін в адміністративно-територіальному устрої.

Сергій Чернов вкотре звернув увагу сільських голів району на механізм співробітництва громад, який дає їм значні вигоди, не зобов’язуючи до об’єднання. 

– У рамках обласного конкурсу міні-проектів переможці отримують 1,5 мільйона гривень для реалізації ідеї співробітництва. Крім того, є можливість отримати фінансування і з Державного фонду регіонального розвитку. Тож громадам додається 5–8 мільйонів гривень, – пояснив він.

За словами голови облради, з наступного року є намір у цілому збільшити фінансування конкурсу міні-проектів, спрямувавши з обласного бюджету на це 40 мільйонів гривень. Ефект мультиплікації і співфінансування учасників має дозволити втілити проектів на 80 мільйонів гривень. Сергій Чернов закликав колег невпинно шукати шляхи, можливості й резерви розвитку району.

 

Автор: Варвара Барська