Крок уперед: як розвивається освіта в Новій Водолазі

03.10.2019 17:30 Область Online
Найкращі вчителі, страви від відомого шеф-кухаря у шкільних їдальнях і нове обладнання для навчання – «СК» дізнавався, як після об’єднання змінилася освіта в Нововодолазькій ОТГ.

Сьогодні, 3 жовтня, у Нововодолазькій ОТГ відзначають День працівника освіти. Урочистості з цього приводу проходили у відремонтованій актовій залі Нововодолазького ліцею № 3.
Наразі це одне з найбільших приміщень в об’єднаній громаді – на 204 посадочні місця.

У святковій атмосфері освітяни приймали привітання та заслужені нагороди. Цьогоріч кількох педагогів Нововодолазької ОТГ відзначило Міністерство освіти та науки України.

Так, нагрудним знаком МОН України «Відмінник освіти» нагороджено двох досвідчених і талановитих педагогів – Ірину Цяцьку та Олену Скриннікову.

Ірина Цяцька протягом багатьох років викладає історію в Нововодолазькому ліцеї № 3, її педагогічний стаж складає 34 роки. Як розповіли в селищній раді, діти, яких навчає Ірина Цяцька, мають ґрунтовні знання, що підтверджуються високими результатами ЗНО.

Педагогічний стаж учительки біології Нововодолазького ліцею № 1 Олени Скриннікової складає 27 років. Про цю вчительку в селищній раді говорять так: її дуже люблять діти, поруч з нею вони завжди себе відчувають особистостями та дослідниками, бо кожний урок – це щось нове й цікаве.

Подякою МОН нагороджено Оксану Трегубову. На момент подачі документів вона викладала історію в Нововодолазькому ліцеї № 2, однак зараз перейшла працювати у відділ освіти сусідньої ОТГ. Вчителька віддала роботі у школі 24 роки. Колеги кажуть, що вона не працювала у школі, а жила школою.

Грамотами Харківської ОДА нагороджено вчителя історії Нововодолазького ліцею № 1 Віталія Коваленка та вчительку української мови та літератури ліцею № 3 Тетяну Бондаренко.

Грамотами Харківської облради відзначено вчительку географії ліцею № 2 Любов Багмут і вчительку історії та правознавства ліцею № 3 Галину Федоренко. Подяку Харківської облради отримала вчителька російської мови та літератури ліцею № 3 Валентина Цяцька.

Грамотами Нововодолазької селищної ради нагороджено вчительку російської мови та зарубіжної літератури ліцею № 1 Наталію Жижирій, вчительку історії ліцею № 2 Юлію Бондаренко, заступницю директора з навчально-виховної роботи ліцею № 3 Інну Помазан, заступницю директора з виховної роботи ліцею № 3 Ірину Юрченко.

Учні цих педагогів є переможцями обласних олімпіад та Малої академії наук.

Окрім цього, грамотами Нововодолазької селищної ради нагороджено кастеляншу-пралю дитячого садка «Казка» Валентину Чернишову, виховательку дитячого садка «Барвінок» Юлію Задорожну, виховательку садка «Малятко» Катерину Нестеренко, керівника гуртків Нововодолазького будинку дитячої та юнацької творчості Ігоря Обельця, директорку Інклюзивно-ресурсного центру Катерину Івасенко, головну спеціалістку відділу освіти Наталію Марюхну, вчительку математики санаторної школи Тетяну Губу, викладачку дитячої школи мистецтв Ірину Скриннікову.

Подяками Нововодолазької селищної ради відзначено всіх директорів шкіл об’єднаної громади. Наразі в ОТГ працюють шість шкіл, одна з них – це опорний заклад. Також подяками Нововодолазька селищна рада відзначила роботу вчительки початкових класів Новоселівського НВК Людмили Абрамович, вчительки початкових класів Староводолазької школи Валентини Бондаренко, вчительки математики Сосонівського НВК Ірини Щербини.

Усі відзначені педагоги отримають у подарунок від Нововодолазької селищної ради електрогрилі.

Грамоти і грошові премії Нововодолазької селищної організації профспілки працівників освіти і науки України та відділу освіти отримають три педагоги, що пройшли в зональний етап конкурсу «Вчитель року», – вчителька початкових класів ліцею № 3 Олена Пічка, вчителька географії ліцею № 1 Юлія Трегубова, вчителька основ здоров’я Новоселівського НВК Тетяна Білоброва.

А чотири педагоги, які займаються розвитком велотуризму та координують національно-патріотичне виховання у своїх закладах, на осінніх канікулах разом з 13 вихованцями поїдуть на відпочинок у Карпати.

Нові традиції

Вчителі Нововодолазької ОТГ прогресивні, стежать за інноваціями в освіті, кілька років поспіль беруть участь у національній педагогічній (не)конференції EdCamp. Цьогорічний захід їх так надихнув, що вони й у себе перед початком навчального року провели педагогічну (не)конференцію.

– Хотілося відійти від нудної доповіді, – розповідає начальниця відділу освіти Нововодолазької селищної ради Ольга Козачок. – Вирішили провести нашу традиційну серпневу педагогічну конференцію за прикладом EdCamp. Запросили на наш захід кілька спікерів з всеукраїнської (не)конференції.

На Нововодолазькій (не)конференції працювали чотири різні локації. Наприклад, на локації «Вчителюй з радістю» своїми порадами з освітянами ділилася досвідчений психолог – кандидат педагогічних наук, доцент педагогічного університету, ведуча авторських майстер-класів, тренінгів, авторка книг Світлана Білецька.

– Колегам дуже сподобалися її поради щодо протидії професійному вигоранню. У планах – продовжити співпрацю з цією психологинею, – зазначила Ольга Козачок.

На локації «Вчителюй толерантно» обговорювалися питання щодо роботи з дітьми з особливими освітніми потребами. Спікером на цьому майданчику була керівниця центру «Лаго» для дітей з особливими освітніми потребами, психологиня, президентка правління ГО «Аутизм. Альтернатива» Оксана Трушик. Наразі в ОТГ активно впроваджується інклюзія як у школах, так і в дитячих садках.

На локації «Вчителюй фінансово-грамотно» спікерами працювали співавтор економічної гри-тренінгу «Життєвий капітал» (першого в Україні тренажера з управління власними ресурсами), президент ГО Діловий клуб «Партнер», член наглядової ради при Міністерстві освіти і науки України Сергій Івагло та операційна директорка Національного проекту 1500 клубів фінансової грамотності в Україні, координаторка регіонального міні-едкемпу в Харкові Світлана Тира. До речі, Нововодолазька ОТГ продовжила з ними співпрацю й після заходу. 22 вересня у громаді пройшла гра «Життєвий капітал», у яку грали як діти, так і педагоги. На базі Сосонівського НВК почав працювати гурток фінансової грамотності, школа придбала два комплекти такої гри.

На локації «Вчителюй креативно» своїми порадами ділилися співорганізатори проекту «Мандрівна наука» Вікторія Круглова та Сергій Биченко. Вони навчили вчителів нестандартним прийомам, які спонукають дітей думати.

– Такі (не)конференції змінюють узагалі підходи до навчання та роботи педагогів, – переконана Ольга Козачок.

Смачного!

Фінальним акордом (не)конференції стала презентація нового шкільного меню.

– Відтепер у меню шкільних їдалень Нововодолазької громади будуть включені паелья, нагетси, ньокі, печена картопля – це страви зі збірки рецептур Євгена Клопотенка (українського кулінарного експерта, шеф-кухаря, бізнесмена, телеведучого, переможця проекту «МастерШеф» (5 сезон) на телеканалі СТБ та засновника соціального проекту зі зміни культури харчування у шкільних їдальнях «CultFood»), – повідомив на (не)конференції голова Нововодолазької селищної ради Олександр Єсін.

А ще в їдальні Нововодолазького ліцею № 3 з листопада планується випікання запашних булочок, якими смакуватимуть учні всіх шкіл громади.

До речі, Євгена Клопотенка також запрошували на (не)конференцію в Нову Водолагу. Відомий шеф-кухар приїхати не зміг, але надіслав громаді відеозвернення, в якому побажав не боятися змін і щодня крокувати тільки вперед.

А щоб учасники (не)конференції переконалися в тому, що запропоновані страви є не тільки корисними, а й дуже смачними, їх було запрошено на дегустацію паельї та нагетсів, печеної картоплі, чаю каркаде.

– Узагалі про зміну шкільного меню почали говорити відразу після об’єднання, бо дуже багато йде у відходи. Сучасні діти деякі страви зовсім не їдять. Ми працювали за нормативною документацією (картотекою страв) ще Радянського Союзу. Євген Клопотенко пройшов усі інстанції і видав свою збірку рецептур для шкіл. Ідейним натхненником впровадження цієї інновації був селищний голова Олександр Єсін. Наші кухарі опрацювали цю збірку, обрали з неї кілька страв і затвердили нове меню в Держпродспоживслужбі, – розповіла очільниця відділу освіти.

За словами чиновниці, старе та нове меню однакові за ціною. Нові страви діти прийняли на ура, особливо подобається печена картопля. А кількість харчових відходів у школах громади суттєво зменшилася.
Тепер громада хоче зробити «харчову революцію» і в садках.

– Хотілося б, щоб такі зміни, які відбуваються в харчуванні у школах, відбулися і в садках, бо там досі діють старі норми, – сказала перша заступниця Нововодолазького селищного голови Лілія Іващенко. – Якість харчування та культура харчування вже змінилися, діти вдома харчуються інакше, ніж у дитячих садках. Тут би ми працювали, якщо б нам трохи помогли зверху, на жаль, ми не можемо самі обирати й затверджувати такі технологічні карти.

Серед пріоритетів

Від початку створення Нововодолазької ОТГ освіта – серед пріоритетних сфер розвитку. Щороку на її потреби йде близько половини бюджету громади. Сьогодні у школах громади 162 вчителі навчають 1700 школярів. Ще 29 вихователів займаються з 423 дошкільнятами. У будинку дитячої та юнацької творчості працюють 12 педагогів.

Майже всі вакансії педагогів в ОТГ закриті, окрім психолога та дефектолога. За останній рік зарплати освітян зросли на 20 %.

А завдяки об’єднанню цього року всі непедагогічні працівники отримали 100 % матеріальної допомоги на оздоровлення.

В ОТГ діє програма «Дякую від директора», там прописано преміювання педагогів за досягнення. Її Нова Водолага перейняла в Польщі, у ґміні Вишневій. До речі, за ініціативи очільника Нововодолазької ОТГ Олександра Єсіна 6 жовтня всі директори шкіл громади та начальник відділу освіти відправляться з навчальним візитом до Польщі.

– Освіта – це пріоритет у громаді. Від початку створення ОТГ питанням освіти приділялося багато уваги: ремонти, модернізація кабінетів. Цього року ми пішли трохи іншим шляхом – вирішили купити комп’ютерну техніку. Нам 1 350 000 гривень виділила держава через обласний бюджет (програма з комп’ютеризації шкіл) і 1 250 000 гривень – це кошти громади, – розповіла перша заступниця Нововодолазького селищного голови Лілія Іващенко.

50 одиниць комп’ютерної техніки громада вже отримала, ще 50 – очікують найближчим часом, тендер уже пройдено.

За час існування Нововодолазької ОТГ жодної школи не було закрито, навпаки, відкривалися навчальні заклади. Так, у Знам’янці було відновлено роботу школи, вона стала філією Нововодолазького ліцею № 2. Для цього було капітально відремонтовано приміщення, в якому, окрім школи, тепер розташовані дитсадок «Добрячок» і ФАП.

У Новоселівському НВК була лише одна дошкільна група короткотривалого перебування, після капітального ремонту приміщення за рахунок коштів ЮНІСЕФ та селищної ради там тепер працюють дві групи повного дня на 50 дітей.

Ще один дитячий садок відкрився в Одринці. До речі, наразі це єдиний освітянський заклад, що працює в цьому селі, бо школу тут закрили близько семи років тому.

За 1,5 року існування відділу освіти Нововодолазької селищної ради в кожній школі було обладнано футбольне поле зі штучним покриттям – шість поблизу шкіл і одне на стадіоні «Колос». Зараз на території Нововодолазького ліцею № 1 будується баскетбольно-волейбольний майданчик.

У ліцеї № 3 в рамках обласного конкурсу «Разом в майбутнє» з’явилася медіатека. Розпочав свою роботу Інклюзивно-ресурсний центр. Установлюються дитячі майданчики в садках.

На умовах співфінансування з державою у школах громади облаштовують кабінети для першачків відповідно до норм НУШ. Поточного року на ці потреби було витрачено 850 тисяч гривень.

А ще цього року з’явилися нові предметні кабінети – з біології в ліцеї № 1, англійської мови в ліцеї № 2, інформатики в ліцеї № 3. Наразі у школах громади облаштовано сім сучасних предметних кабінетів, щоправда, один з них з’явився ще до об’єднання.

Зараз у роботі – проведення широкосмугового Інтернету по трьох центральних школах і Новоселівському НВК. Нешвидкісний Інтернет є в усіх школах ОТГ.

Цього року було капітально відремонтовано покрівлю в ліцеї № 2, там же на фінішну пряму вийшов ремонт спортивної зали. Ремонт кожного з цих об’єктів обійшовся у 1,5 мільйона гривень. Наразі в рамках конкурсу міні-проектів «Разом в майбутнє» у ліцеї № 2 відбувається облаштування молодіжного хабу «Халабуда».

Минулоріч у ліцеї № 1 було відремонтовано спортивну залу.

А ще за 1,5 року громада придбала чотири шкільні автобуси.

– У наших планах і надалі модернізовувати освіту й вирішувати всі ті виклики, які сьогодні існують у країні, – булінг, інклюзія тощо, – зазначила Лілія Іващенко.

Читайте також: Самі латають і дороги, і дахи: як Зачепилівська громада комунальні проблеми розв’язує

Юлія Міронюк