Молодь + громада: школярі на Харківщині запроваджують європейські ініціативи

10.04.2019 13:00 Область Online
Кінотеатр просто неба, шкільна радіоточка, благоустрій рідного селища, а тепер – поширення культури сортування сміття. На Близнюківщині співпраця учнівської молоді та селищної ради дає свої плоди.

Від малого до дорослого

У Близнюківському ліцеї збираються пропагувати роздільне збирання сміття. Незабаром у школі з’являться роздільні різнокольорові контейнери для пластику, паперу та скла. За словами голови Близнюківської селищної ради Геннадія Короля, культуру сортування розпочнуть запроваджувати серед учнів недарма, адже саме вони мають допомогти втілити в життя глобальну мету проекту – поширення ідеї сортування серед дорослого населення. Підтримує думку селищного голови і вчителька української мови та літератури, класний керівник 10-Б класу Близнюківського ліцею Лариса Куц. Саме в цьому ліцеї школярі збираються запустити повномасштабну акцію з роздільного збирання сміття.

– Практика роздільного збирання сміття в Англії не поширювалася доти, доки цей принцип не почали пропагувати у школі. Саме діти навчили дорослих. От і ми хотіли б слідувати цьому принципу, – розповіла освітянка.

Тож у рамках цього проекту планується ряд просвітницьких заходів. Школярі будуть влаштовувати флешмоби, ходити по вулицях і роздавати екосумки, які місцеві мають використовувати замість поліетиленових пакетів. Також учасники проекту проводитимуть для місцевої малечі інтерактивні ігри та повчальні вистави про шкоду сміття.
– У даному випадку мета цього проекту: навчити дітей сортувати сміття, а потім поширити цю практику на доросле населення та селище в цілому, – додала вчителька.

За її словами, сортування сміття стане логічним продовженням спільного проекту учнівської молоді та селищної ради «Нічого для нас без нас», який почав діяти ще чотири роки тому. Відтоді місцеві учні взялися за імідж і благоустрій рідного селища. А розпочалося все з пропозиції районного центру зайнятості залучити до благоустрою селища на час літніх канікул старшокласників і першокурсників. Тоді молодь допомогла підготувати Близнюки до Дня селища. А завдяки креативним ідеям школярів це свято у 2016 році близнюківці відзначали вже в доведеному до ладу парку відпочинку. Нагадаємо, тоді в центральному парку селища облаштували тротуарні доріжки, установили сучасні ліхтарі, зручні лави для відпочинку та урни для сміття. Також у парку з’явилася зона вільного Wi-Fi та система відеоспостереження для безпеки місцевих.

Минулого ж року молодь і далі продовжила працювати над естетичним виглядом рідного селища. Так, на привокзальній площі та в центрі Близнюків з’явилися креативні клумби.
До речі, про свої перемоги в рамках проекту «Нічого для нас без нас» школярі розповіли у своїх фільмах, які вже двічі отримували призові місця на Міжнародному дитячому медіафестивалі «Дитятко». Завдяки цьому учні ліцею, за підтримки Ради Європи, у 2017 та 2018 роках побували на Всесвітньому форумі демократії у Франції.

Кінотеатр і шкільне радіо

Ще один проект, який впроваджують близнюківські школярі, має назву «Демократична школа». Він розпочався ще кілька років тому з участі Близнюківського ліцею та Садовської школи у Всеукраїнській програмі освіти для демократичного громадянства в Україні «Демократична школа» (2016–2018 рр.), яку було розроблено у співпраці з Міністерством освіти і науки України та Радою Європи. Ця освітня програма націлена на підтримку реформ з децентралізації та демократизації середньої освіти в Україні.
Та хоч проект завершив свою роботу, у навчальних закладах і досі активно продовжують працювати над одним з його напрямів – співпрацею шкільного самоврядування та громади.

Відповідно до нього, представники школи опікуються потребами молоді та представляють її інтереси в селищній раді. Молодь не тільки пропонує ідею, на яку місцеві депутати виділяють кошти з бюджету, а й розробляє проект і складає кошторис.
Так, минулого року близнюківські школярі отримали літній кінотеатр. Для цього придбали величезний проектор і екран, на що витратили 52 тисячі гривень з бюджету селища.

Цього року тут замовили акустичну систему для школи, і незабаром замість звичайного шкільного дзвінка для школярів лунатимуть різноманітні мелодії. Окрім цього, система передбачає радіовузол і зв’язок у кожний кабінет і коридори. Також таке мовлення можна буде використовувати для оголошень та оприлюднення іншої цікавої інформації. Ціна радіовузла сягає більш ніж 40 тисяч гривень.
Ідеї втілюють у реальність і в Садовській школі. Тут минулого року вирішили урізноманітнити своє дозвілля. Тож для дискотек придбали 3D-кулю, а також поповнили гардероб театрального гуртка школи, закупивши новорічні костюми та українське народне вбрання для шкільних свят.
– Також садовські учні мріють створити сучасний парк у селі з алейками та місцями для відпочинку. Ідею парку діти запропонували давно та порахували скільки це коштуватиме, але зіткнулися з іншими організаційними питаннями. Приміром, щоб впровадити цей проект, необхідно робити кадастрову зйомку земельної ділянки, відповідно, це додаткові кошти. Тому початок реалізації проекту ми плануємо цього року, – розповів Геннадій Король.

Цікаво, що селищна рада не тільки виділяє кошти на заплановане за чітким проектом, що, у свою чергу, допомагає школярам опановувати ази проектного менеджменту, а й залучає дітей до різноманітних робіт, виконуючи які, вони теж заробляють гроші.
– Коли учні хочуть реалізувати якусь ідею, вони приходять до нас і кажуть: нам потрібні гроші. У свою чергу ми даємо їм план робіт – наприклад, прибирання території парку. А потім розраховуємо за тарифами комунального підприємства. Таким чином діти розуміють, що гроші не падають з неба, і роблять свій внесок у розвиток селища, – розповів селищний голова Геннадій Король.

Своя каста в міськраді

Бажання змінити місто на краще та брати активну участь у його розвитку є і в люботинських школярів. Тут на останній сесій міськради, яка відбулася в кінці березня, створили Молодіжну раду. Вона представлятиме інтереси молоді перед громадою.

– Ми вже збиралися зі старшокласниками, і в планах є вже декілька цікавих проектів. Так, плануємо створити в нашому місті молодіжний хаб, на базі якого буде реалізовуватися ще один проект під назвою «Успішні люботинці», у рамках якого Молодіжна рада запрошуватиме цікавих успішних людей і спілкуватиметься з ними, – розповів заступник Люботинського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Вячеслав Рубан.
Ідея виникла нещодавно, коли молодь зустрічалася зі спортсменкою, членом національної збірної із синхронного плавання Катериною Резнік.

Також за участю міськради Молодіжна рада збирається писати грантові проекти. За словами Вячеслава Рубана, тут свої ролі чітко розподілили креативні ідеї від молоді, методична допомога та співфінансування від міськради.
А креативних ідей у школярів вистачає, каже начальник відділу освіти Люботинської міськради Валерій Стрілець. На рахунку Ради старшокласників низка флешмобів, конкурсів і фестивалів.
– Один з традиційних фестивалів – «Лідер року», участь у якому беруть старшокласники від кожного навчального закладу міста. Також проводили конкурс, присвячений 3D-моделюванню, який мав на меті підвищити зацікавленість школярів до IT-технологій, – розповів Валерій Стрілець.


Матеріал створений в рамках проекту, що реалізується Українською Асоціацією Медіабізнесу (УАМБ) у рамках проекту «Посилення економічної самостійності та цінності місцевих медіа для місцевої громади», що здійснюється за підтримки фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.