На Красноградщині стічні труби проклали під дном річки

08.10.2019 12:00 Наталине
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
Минулого тижня на Красноградщині було вирішено кілька важливих для району питань, завдяки чому було розв’язано екологічну проблему в Наталиному, усунено недолік, який стопорив роботу нового ФОКу.

Останні кілька років у Наталиному гостро стояло питання стоків. Старий колектор було побудовано понад 40 років тому. У трубопроводі, який проходить через річку Берестова із села до каналізаційної станції у Краснограді, час від часу виникали пориви. Навіть був випадок витоку стоків на поверхню. Екологічна загроза викликала соціальне напруження не тільки в Наталиному, а й у сусідніх населених пунктах.
Та наразі всі ці питання зняті – безперебійну послугу водовідведення відновлено. 3 жовтня відбулося офіційне відкриття капітально відремонтованого напірного колектора через річку Берестову. Над впровадженням цього проекту почали працювати близько року тому. Загальна вартість робіт склала майже 11 мільйонів гривень, з них 6 мільйонів гривень надійшло з обласного бюджету, близько 5,5 мільйона гривень – гроші Наталинської об’єднаної громади.

Минулого року у зв’язку з аварійною ситуацією спочатку було створено тимчасовий резервний колектор. Тож під час капітального ремонту основного колектора працював тимчасовий. Наразі через річку проходить дві нитки трубопроводу, одна – резервна, друга – робоча.

За словами директора Красноградського водоканалу Миколи Дубини, відремонтований об’єкт відповідає всім сучасним нормам і вимогам. Укладена труба посиленого типу витримує високі навантаження, а розрахунковий термін служби колектора – не менш ніж 50 років.

До речі, під час прокладання трубопроводу застосовувалися сучасні методи буріння. Через те, що перетиналась водна перешкода й заболочена місцевість, застосовувався метод спрямованого горизонтального буріння. Для цього використали американську бурову установку, яка дозволила таку велику відстань пробурити.

– Радянські технології передбачали прокладання трубопроводу по дну річки, через що річка постійно замулювалася, бо на трубі все постійно затримувалося. Сучасні технології дозволили провести трубопровід під дном річки, тож тепер не буде замулювання русла річки, не падатиме швидкість течії, не буде заболочуватися місцевість тощо, – зазначив фахівець.

За перший тиждень роботи колектора в тестовому режимі, станом на 3 жовтня, споживання електроенергії було зменшено на 30 %, також зменшився тиск у трубі з 6 до 3,5 атмосфери. Під час робіт використовувалися матеріали українських виробників, що мають європейські сертифікати якості.

– Відкриття цього об’єкта дозволило вирішити екологічний виклик на Красноградщині, – наголосив голова Харківської обласної ради Сергій Чернов. – Старий трубопровід, який проходить через річку Берестова з Наталиного до каналізаційної станції у Краснограді, був постійно з поривами. Зрозуміло, що це викликало обурення людей. Уже працює новий трубопровід, і цей проект унікальний за виконанням, бо для його впровадження використовувалася сучасна техніка. Уперше на території Харківської області трубопровід проведений не по дну річки, а під дном. Тепер усі жителі краю отримають належні санітарно-побутові умови. Переконаний, що для наталинців на найближчі десятиліття проблеми поривів і потрапляння неочищених стічних вод у ґрунт і водні об’єкти розв’язано. Безумовно, все одразу зробити неможливо, але ми намагаємося всі гострі питання, що виникають на Красноградщині, вирішувати в найкоротший термін.

Коли запрацює ФОК

Жителі району кілька років з нетерпінням чекали появи в Краснограді багатофункціонального сучасного фізкультурно-оздоровчого комплексу. У лютому 2019-го будівництво ФОКу було завершено й відбулося його урочисте відкриття. Але й до початку жовтня спортивний комплекс не прийняв жодного відвідувача – було виявлено недоліки у прокладанні кабельних мереж. Для усунення проблеми – на реконструкцію кабельних мереж 0,4– 10 кВт на території ФОКу – було спрямовано 584,3 тисячі гривень.

– Для красноградців останнім часом було важливим питання, чому роботи на найбільшому й найсучаснішому Красноградському фізкультурно-оздоровчому комплексі завершилися в лютому, але до цього часу тут не проходять заняття. Тож сьогодні я ще раз подивився на виконання роботи, зокрема з благоустрою прилеглої території, – наголосив очільник обласної ради. – Завдяки таким спорудам Красноград стане спортивною столицею для проведення змагань з міні-футболу, футболу, волейболу, баскетболу, боксу тощо. На цьому майданчику можна буде проводити й міжнародні змагання.

З 7 жовтня ФОК запрацював і відчинив свої двері для відвідувачів. За словами директора Красноградської ДЮСШ Володимира Прохватила, ФОК одночасно можуть відвідувати близько 150 спортсменів, також споруда може прийняти одразу три-чотири види спорту (є баскетбольна пересувна ферма, крім того, ігровий майданчик має три розмітки для гри у волейбол, тож паралельно можуть проходити кілька ігор).

Після перегляду робіт у ФОКу Сергій Чернов проінспектував інше спортивне будівництво в місті – довгоочікуваний спортзал у ЗОШ № 3 розміром 12,60×29,30 метра. На будівництво цього об’єкта з обласного бюджету виділено 5,5 мільйона гривень, уже виконано робіт на 1,5 мільйона гривень. Спортивна зала передбачає роздягальні та душ. Окрім цього, буде споруджено надземний перехід зі шкільного корпусу до спортивного об’єкта. До кінця року планується завершити роботи зі зведення металоконструкцій, заливання бетоном підлоги та монтажу даху. Повністю завершити будівництво планують до 31 грудня 2020 року.

– Будівництво спортивної зали в ЗОШ № 3 йде повним ходом. Є завдання: доки стоїть відповідна погода, збудувати каркас та накриття, а наступного року вже продовжити роботи. Зала буде з’єднуватися зі школою переходом, у спортивній залі можна буде займатися всіма видами спорту дітям з комфортом. Хочу також зазначити, що ЗОШ № 3 останнім часом зазнала значних змін на краще, стала більш сучасною, – підкреслив Сергій Чернов.

Зауважимо, що на проведення реконструкцій закладів освіти у Красноградському районі цьогоріч з обласного бюджету виділено 5 мільйонів 584 тисячі гривень.

Відділення на чотири райони

Вийшов на фінішну пряму капітальний ремонт інфекційного відділення Красноградської РЦЛ, яке приймає пацієнтів з чотирьох районів області – Красноградського, Кегичівського, Зачепилівського та Сахновщинського.

Капітальний ремонт приміщень і утеплення будівлі інфекційного корпусу триває з 2018 року. Усі роботи ведуться згідно з графіком. Загальна кошторисна вартість реконструкції складає 14 мільйонів 787 тисяч гривень, минулоріч було використано 2 мільйони 454 тисячі гривень. Наразі повністю замінено систему водопостачання, каналізації, електропроводку. Проведено капітальний ремонт системи опалення та вентиляції. Завезено ліжка, шафи, столи, інші меблі та устаткування.

– Ми прийняли рішення відремонтувати інфекційне відділення Красноградської районної центральної лікарні. Воно було в жахливому стані й не відповідало жодним сучасним вимогам, на ремонтні роботи з обласного бюджету було виділено 11 мільйонів гривень. Це буде сучасна будівля, комфортна як для пацієнтів, так і для медперсоналу, – повідомив Сергій Чернов.

Уже повністю завершено капітальний ремонт на другому поверсі, найближчим часом його завершать і на першому поверсі, також ведуться роботи з теплогідроізоляції.

– Сьогодні на другому поверсі ми вже «живемо». Три тижні приймаємо пацієнтів, лікуємо, виписуємо, – розповіла «СК» завідувачка інфекційного відділення Красноградської РЦЛ Наталія Воскобойник. – Нарешті наше відділення відповідатиме всім сучасним нормам, усе обладнано за стандартами роботи інфекційного відділення, чого не було зроблено при відкритті закладу у 2000 році. У деяких пацієнтів умови вдома гірші, ніж у нас у лікарні. Просторі й комфортні палати на двох, у кожній є санвузол, душ, гаряча вода.

Інфекційне відділення розраховане на 30 ліжок, але при масових надходженнях хворих може вмістити 45 пацієнтів. На момент візиту на стаціонарному лікуванні перебували 11 пацієнтів.

Читайте також: Крок уперед: як розвивається освіта в Новій Водолазі

Мирослава Кольцова