На Харківщині почастішали випадки сказу

14.12.2017 15:10 Область Online
У Харківській області у листопаді зареєстровано 19 випадків сказу тварин.

Всього за 11 місяців 2017 року фахівці Харківського філіалу «Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи» виявлено 96 випадків сказу тварин: серед диких та синантропних тварин діагноз підтверджено у 16 лисиць, 9 єнотоподібних собак, куниці, бобра, пацюка та кажана, серед свійських — 37 котів, 20 собак, 9 голів великої рогатої худоби та коза. Про це повідомили у Харківському обласному лабораторному центрі.

Реєструються випадки сказу як у сільській місцевості так і у великих населених пункта — Харків, Дергачі, Зміїв, Валки, Ізюм, Красноград, Куп’янськ, Лозова.

У поточному році за медичною допомогою з приводу ушкоджень, які нанесли тварини, у лікувально-профілактичні заклади звернулись 3802 особи.

Антирабічні щеплення було призначено 637 постраждалим. 27 осіб відмовились від призначеного антирабічного лікування тим самим наражаючи себе на смертельну небезпеку, повідомили у відомтсві.

Читайте також: Ціна на сало в Україні: експерт порівняв вартість продукту в різних країнах


Довідка

Проблема сказу є актуальною як у літню пору так і взимку. Спровоковані або неспровоковані укуси може нанести як безпритульна тварина так і домашній улюбленець. Потрапляння вірусу у ранову поверхню можливо також при нанесенні подряпин лапами, забрудненими інфікованою слиною. А бажання дитини погладити, хоч і на вигляд доброзичливого єнота або лисеня може викликати непередбачувану реакцію з боку тварини і створити ситуацію, яка потребує значної уваги.

Якщо ушкодження отримано, треба своєчасно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою та отримати курс щеплень від сказу. Вакцинація — єдина можливість попередити захворювання.

Щоб не захворіти на сказ необхідно дотримуватися наступних правил:
— уникати контакту з невідомими тваринами;
— якщо ушкодження отримані, треба ретельно промити місце ураження водою з милом, обробити йодом та негайно звернутися до лікаря-рабіолога;
— при ушкодженнях, нанесених відомими тваринами, за ними потрібно встановити ветеринарне спостереження;
— якщо тварина загинула, ветеринарний лікар направляє її труп для лабораторного дослідження на наявність вірусу сказу;
— у випадку, коли ветеринарне спостереження за твариною неможливе або ушкодження нанесла дика хижа тварина або кажан, лікар-рабіолог призначає антирабічне лікування.


Микола Мельник