Очищення під спів. Як у районах області святкуватимуть Водохреще

18.01.2018 12:30 Область Online
Фото надано героями публікації Фото надано героями публікації
19 січня православні християни відзначають велике свято Хрещення Господнього. Крім традиційного купання в ополонці, деякі райони нашої області підготували для своїх земляків і культурно-розважальну програму. Як саме вони гулятимуть – читайте далі.

Уперше масштабне купання

Головне святкування Водохреща в Шевченківському районі пройде в селі Раївка, на місцевому ставку. Цей захід розпочнеться о 10-й ранку. Місце дійства буде облаштовано для перевдягання наметом з обігрівом, а для зручності територію спуску до водойми буде устелено соломою. Також установлять столики для водохресного сніданку.

Спочатку настоятель Свято-Троїцького храму отець Олександр освятить воду, після чого всі охочі зможуть зануритися в ополонку. Паралельно для всіх присутніх виступатимуть колективи з районного Будинку культури. Гості свята зможуть зігрітися польовою кашею і трав’яним чаєм.

Районна влада подбала також і про те, як люди дістануться до місця гуляння. Із 9-ї до 10-ї здійснюватиметься підвезення автобусом від райдержадміністрації, у зворотному напрямку – з 11-ї до 12-ї години.

За словами головного спеціаліста відділу культури Шевченківської райдержадміністрації Тамари Талалаєнко, свято проводитиметься з таким розмахом вперше в історії району. Раніше люди самі приїжджали, купалися – і все. А зараз цей захід набув масштабу районного.

Нововодолазька об’єднана територіальна громада святкуватиме Водохреще на ставку Земснаряд, що в райцентрі. Захід розпочнеться рівно опівдні. Крім традиційних освячення води і купання, місцеві жителі можуть розраховувати й на культурну програму. Настрій їм підніматимуть художній фольклорно-етнографічний колектив «Вербиченька» та вокальний ансамбль «Берегиня».

Нововодолажці зможуть зігрітися не тільки творчістю своїх земляків, а й гарячими кашею, чаєм тощо.

Святкування, аналогічні тим, що в Шевченківському та Нововодолазькому районах, пройдуть і на Зачепилівщині, тільки зі своєю родзинкою. Об 11.00 на річці Берестова Водохреще почнеться з традиційного освячення води, а після – всі охочі зможуть зануритися в ополонку. Для гостей будуть різні частування – чай, кава, гарячі бутерброди тощо. Зачепилівці цього дня зігріватимуться не тільки напоями та їжею, але ще теплими словами та піснями у виконанні колективів районного Будинку культури. А головною родзинкою цього заходу буде виступ колективу «Калина», який складається з дванадцяти жінок віком від 70 до 80 років. Вони заспівають кілька церковних пісень.

За словами директора Зачепилівського РБК Олени Духової, уперше за тривалий час на цьому святі буде культурно-розважальна програма.

Купання при мінус 25

Щороку на Водохрещу багато хто з наших земляків занурюється в ополонку. Хтось із них досвідчений морж, а хтось – пірнальник-початківець. «СК» вдалося знайти в нашому регіоні тих людей, яких крижаною водою не здивуєш.

70-річний житель Зачепилівки Віктор Ільченко – морж з великим стажем. Він тримає себе у формі ще змолоду. Віктор Миколайович майстер спорту з шосейних гонок, а з 1963 по 1973 рік жив у Красноярську, де виступав за збірну цього краю з велоспорту. Згодом переїхав в Зачепилівку, де продовжив займатися спортом уже для себе.

У середині минулого десятиліття Віктор Ільченко систематично обливався холодною водою, але за деякий час зрозумів, що це не те, і почав купатися протягом цілого року. І вже понад десять років він плаває за будь-якої погоди – дощ, сніг, заметіль, мороз.

– Бували випадки, коли за вікном мінус 13, я в одних плавках біжу кілометр до ополонки, купаюся, і назад, – згадує Віктор Миколайович. – Зараз би теж так бігав, якщо б мені хтось готував ополонку, а так доводиться робити це самому, що доволі проблематично. Одного разу я навіть купався, коли на вулиці –25 і вітряно, і відчувалося як усі 30. Тоді, пам’ятаю, так сильно змерзли руки, що ґудзики і змійки мені застібали товариші-моржі.

У свої поважні 70 років Віктор Ільченко зі спортом на короткій нозі. Крім загартовування, протягом останніх трьох років він щодня по дві години займається йогою. На цю практику його «підсадила» невістка, яка працює в одному з харківських спеціалізованих клубів. Зачепилівський морж каже, що навіть майже сідає на поперечний шпагат.

Залізний кінь, який був вірним другом Віктора Миколайовича в молоді роки, разом з ним і зараз. Це хороший італійський велосипед, на якому шановний пенсіонер розсікає влітку. Якщо не надто спекотно, то чоловік намотує на ньому десятки кілометрів, і доїхати до Харкова, Полтави чи Дніпра Віктору Миколайовичу не є особливою проблемою. Зараз, узимку, він зі своїм двоколісним другом також не розлучається. До велосипеда є пристосування, яке затискає одне з коліс, і він трансформуєть- ся на умовний тренажер. І от кожного дня хвилин по тридцять Віктор Ільченко крутить педалі, переглядаючи телевізор. А опісля йде второваною стежкою – купатися. Крім всього цього, в житті 70-річного зачепилівця є ще один цікавий момент. У дворі чоловіка – сад японських каменів, що доволі рідкісне явище в районах нашого регіону. І іноді Віктор Миколайович забирається на 800-кілограмовий валун, сідає в позу лотоса та медитує.

– Ось недавно мені прийшло запрошення від друзів – пропонували зайнятися медитацією на березі Індійського океану в Індії. Але через проблеми із закордонним паспортом (старий ліквідували, а біометричні не встигли зробити) поїздка зірвалася, – з досадою згадує наш герой.

Попри таке бурхливе життя пенсіонера, головна його стихія – загартовування.

– Звісно, це дуже корисно для здоров’я, підвищується працездатність, завжди почуваюся бадьоро. Але головне – це вже частина життя. Я настільки втягнувся, що як наркоман. Якщо хоч одного дня не скупаюся, то щось зі мною не так. Навіть якщо я не вдома, то шукаю можливості десь скупатися або принаймні хоча б облитися холодною водою. Взагалі наша група моржів, з якими я постійно купаюся, складається з трьох осіб. Але якщо хтось не може, я все одно йду купатися й сам, – каже чоловік.

До минулого року протягом тривалого часу Віктор Миколайович ходив на районне святкування Водохреща, де занурювався разом з усіма. Але в 2017-му він пропустив цей захід через те, що «ополонка була маленька, і воду сильно збаламутили». Утім, цьогоріч збирається відвідати це свято.

Каже, що, попри такий вік, купання у крижаній воді не позначається негативно на його здоров’ї.

Вік уже не той

А от його земляки, сімейство моржів Дворічанських – 70-річний Леонід Миколайович і 68-річна Рима Олексіївна – вважають інакше.

Леонід, який працює педіатром у Зачепилівській районній лікарні, загартовується з дитинства і до цього часу, але купається тільки до пізньої осені, і то якщо немає сильного вітру. Загартовування допомагає подружжю Дворічанських почуватися бадьоро, забезпечує постійно гарний настрій, а також значно знижує ризики вірусних захворювань.

Утім, торік вони вперше за довгий час не купалися на Водохрещу.

– Вважаю, що в такому віці це вже шкідливо, такі серйозні стреси небезпечні для організму. Саме з цієї причини ми не купалися минулого року, а ще ми прочитали, що в Москві багато людей потрапили до лікарень. У холодній воді розширюються судини головного мозку і серця, і можна серйозно захворіти. І ця інформація тільки підкріпила наше бажання не купатися зимою взагалі, навіть на свято. Тому і в цьому році ми не будемо занурюватися, – каже Леонід Миколайович.

Морж з досвідом і за сумісництвом лікар не рекомендує купатися на Водохрещу непідготовленим людям.

– Якщо людина приблизно з літа постійно гартується – купатися можна, а якщо один раз на рік, ще й «під градусом», то це дуже ризиковано. Це здатне викликати інфаркт або інсульт, – запевняє Леонід Миколайович.

Ще один знаний морж Харківської області живе в Богодухові. Це 77-річний Віталій Сахно. Він з юних років зі спортом запанібрата – його душа лежала до футболу. Віталій Іванович грав лівим нападником, і з богодухівською районною командою «Спартак» двічі ставав чемпіоном зимової першості Харківської області. Крім цього, коли у середині 60-х років минулого століття він служив в армії, у Богодухові, то разом з однополчанами став переможцем Київського військового округу. За словами його доньки Юлії Сахно, як у тата з’являлася вільна хвилина, він одразу біг грати у футбол. Це було в нього для душі.

– Мені здається, що він завжди був з м’ячем. Навіть у 72 ро- ки виходив грати – трохи, але все ж таки. Адже футбол – це його життя. А до 60-ти тато доволі активно виступав за команду ветеранів, – каже донька Віталія Івановича. – Більш того, слідами батька пішли і його внуки, мої сини. Старший 21-річний Богдан грав і у футбол, і у баскетбол, а от молодший, 14-річний Артем, – копія діда. Постійно грає і мало не спить з м’ячем.

Паралельно з футболом й до вже поважного віку Віталій Іванович постійно загартовувався – обливався водою і розтирався снігом. А з 2005-го по 2015-й щороку на Водохрещу купався в ополонці. Останні два роки він, звичайно, через вік уже це не робить, хоча веде доволі активний спосіб життя. Щоранку робить зарядку, а потім ходить на базар і спілкується з товаришами.

Залишатися молодим Віталію Івановичу допомагає увага та спілкування з його вихованцями. 77-річний чоловік у районі відомий не тільки як футболіст, а й як учитель. Віталій Іванович працював у професійному технічному училищі, був майстром виробничого навчання. Учив хлопців їздити на тракторі. Через нього пройшло багато учнів, які в майбутньому стали справжніми професіоналами.

Не пити, розігрітися й не пірнати з головою

Медики радять, як правильно купатися на Хрещення

Щоб водохресне купання стало дійсно оздоровчим, необхідно дотримуватися кількох простих правил. Про них йдеться в рекомендаціях Обласного центру здоров’я.

«Купання є великим стресом для організму в цілому, якщо до цього не було систематичного загартовування, постійної практики моржування. І тому вельми вірогідна небезпека сильно нашкодити своєму здоров’ю, – зазначають фахівці. – Для подібних процедур є низка протипоказань: хвороби серцево-судинної системи, гіпертонія, порушення кровообігу, різні запальні процеси в організмі, інфекційні хвороби, захворювання дихальних шляхів і бронхів».

Наслідками такого купання є викид адреналіну, спазм судин і підвищення артеріального тиску, що може спричинити гіпертонічний криз навіть у молодих і відносно здорових людей. Категорично не рекомендується піддавати такому стресу дітей, тим більше не підготовлених систематичним загартовуванням, попереджають у Харківському обласному центрі здоров’я.

Варто дослухатися до таких порад медиків:

1. Не вживайте спиртне в цей день. Прийом алкогольних напоїв порушує природну терморегуляцію організму з усіма наслідками. Адже спиртні напої заважають людині адекватно оцінити свій стан, і це може призвести до переохолодження.

2. Перед зануренням в ополонку необхідно розігріти тіло, перед купанням можна зробити пробіжку, надягнувши мінімум одягу, зробити розминку.

3. Підходити до ополонки треба у зручному, неслизькому взутті, яке легко знімається, щоб уникнути надмірного переохолодження ніг.

4. Перш ніж увійти у воду, треба змочити обличчя, руки, ноги, груди, живіт і спину і тільки потім зануритися по шию, після чого посилено плисти брасом.

5. Не варто поринати з головою або пірнати, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку.

6. Контакт з низькою температурою має бути вкрай мінімальним, у межах 20–30 секунд, не більше, щоб не допустити серйозного переохолодження організму.

7. Ретельно обирайте місце для купання. Подбайте, щоб на місці купання були медики й рятувальники. Це дозволить вам відчувати себе більш впевнено і зробить купання набагато безпечнішим.

Олександр Гаркавець, власний кореспондент