Один район – одна громада: у області створюють найбільшу ОТГ

22.08.2018 09:27 Область Online
Фото: incmty.com Фото: incmty.com
Після завершення об’єднання на Харківщині має утворитися 58 ОТГ. Саме про таку цифру йдеться в чинному Перспективному плані. Але процес постійно вносить корективи в документ. Цього разу свої правки запропонували на Лозівщині, де замість двох громад планують створити одну, до якої ввійдуть усі населені пункти району та стотисячне населення.

Незабаром на Харківщині може утворитися найбільша ОТГ в Україні – Лозівська, яка об’єднає територію всього району. Окрім цього солідного статусу, особливістю громади є те, що вона стане однією з першопрохідців у країні, де процес об’єднання відбуватиметься за спрощеною процедурою – без проведення виборів. Річ у тому, що Лозова – одне із семи міст у регіоні, яке має статус обласного значення. Нагадаємо, відповідно до Закону № 6466 щодо добровільного приєднання територіальних громад до міст обласного значення, прийнятого у квітні, міста обласного значення отримали статус спроможних об’єднаних територіальних громад і за згодою можуть приєднувати місцеві ради за спрощеною процедурою.

Так, уже 31 серпня в Лозівській міськраді відбудеться сесія, на якій мають прийняти рішення про доєднання поки що десяти місцевих рад: Панютинської селищної та Домаської сільської рад, які підпорядковувались міській раді й до цього, а також восьми сільських рад – Катеринівської, Чернігівської, Царедарівської, Миролюбівської, Шатівської, Кінненської, Миколаївської та Новоіванівської, жителі яких погодилися ввійти до громади.
Створення Лозівської ОТГ у межах цих рад передбачено Перспективним планом, каже Лозівський міський голова Сергій Зеленський. Але окрім Лозівської, відповідно до плану, у районі мають створити ще одну ОТГ – Краснопавлівську.

– Проте, під час циклу слухань громади, що мали увійти до Краснопавлівської ОТГ, виявили бажання будувати своє майбутнє у складі Лозівської ОТГ. З одинадцяти громад, що мали б стати частиною Краснопавлівської ОТГ, вісім погодились бути в Лозовій. Ще дві – відмовили Краснопавлівці, але не відмовили Лозовій, – зазначає мер Лозової.

Тож, за словами Сергія Зеленського, після доєднання першої хвилі рад за Перспективним планом у районі збираються продовжити процес і приєднати ще вісім рад, жителі яких виявили бажання бути в Лозівській громаді. Це Артільна, Бунаківська, Єлизаветівська, Павлівська, Перемозька, Садівська, Тихопільська та Яковлівська сільські ради.

Підтримали формат «один район – одна громада» на Лозівщині 14 серпня на засіданні постійної комісії з питань розвитку місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою, де депутати розглянули питання про внесення змін до Перспективного плану формування територій громад Харківської області.

Зміни до Перспективного плану Харківська обласна рада вносить регулярно, адже саме життя їх диктує. Зараз на Лозівщині йде процес узгодження, і є відповідні рішення сесій місцевих рад та звернення громадян з пропозиціями внести зміни до Перспективного плану. Це воля людей, її ми не можемо ігнорувати і маємо дослухатися до неї, тому члени постійної комісії також підтримали ініціативу, яка сьогодні є в районі, – зазначив голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

На його думку, ті громади, які ще не визначилися або ж не хочуть приєднуватися до Лозової, мають виважено підійти до справи і пам’ятати, що відповідно до закону рішення про об’єднання має бути добровільним.

А якщо вони все ж таки вирішать доєднатися до створеної ОТГ, у них є законодавчі механізми для цього, – додав Сергій Чернов. – Але в цьому питанні слід зважати, що процес створення громад у країні, відповідно до урядової концепції, має завершитися до 2020 року. Що буде далі з громадами, які опиняться поза межами об’єднання на той момент, – говорити складно, але закордонний досвід показує, що рано чи пізно у країні буде підведено риску та оголошено вибори у відповідності до Перспективного плану.

 Фото: Харківська обласна рада

Не стати білою вороною

Та поки що Перспективні плани регіонів покривають далеко не всі території країни. Така ж проблема існує і на Харківщині. Території, які за Перспективним планом не входять до жодної потенційної ОТГ, отримали назву «білих плям».

За даними Харківського центру розвитку місцевого самоврядування, такою в області є територія Волохово-Ярської сільської ради Чугуївського району.
Ще у 2016 році ця сільська рада отримала від Чкаловської селищної ради пропозицію про об’єднання в Чкаловську ОТГ, та громада на неї не пристала. Голова Волохово-Ярської сільської ради Дмитро Дейкун розповів, що жителі очолюваної ним громади бачать, як розвивається Чкаловська ОТГ, і вже їх думка з приводу об’єднання змінюється. Але до кого саме приєднатися, громада ще не вирішила.

Тому, на думку сільського голови, зараз доречне внесення змін до Перспективного плану згідно з рекомендацією районної робочої групи Чугуївського району (приєднання до Чкаловської ОТГ). А вже куди приєднуватися, вирішать жителі території, адже громада має спільні межі з Чкаловською ОТГ, з територіальними громадами Шевченківського та Балаклійського районів.

«Білою плямою» на карті регіону поки що залишається і територія селищної громади Куп’янська-Вузлового (Куп’янський район) та Харкова.
Територію громади Куп’янська-Вузлового було внесено до Перспективного плану, але при коригуванні плану відповідно до формування адміністративно-територіального устрою громада загубилася. Опинилося в білій зоні й місто Харків. За словами радника з питань децентралізації Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування Віктора Нестеренка, сталося це через те, що у 2015 році до Перспективного плану вносилися тільки ті громади, які об’єднували кілька місцевих рад. Саме тому місто Харків не було внесено.

Зараз за протокольним дорученням Кабінету Міністрів України ця помилка на стадії виправлення, йдеться на сайті Центру.

Без плям

Аби стерти з регіональної карти «білі плями», депутати Харківської обласної ради разом з фахівцями Центру запропонували такі зміни: Волохово-Ярську сільську раду включити до складу Чкаловської селищної об’єднаної територіальної громади, а Куп’янська-Вузлова селищна територіальна громада має увійти до складу Куп’янської міської об’єднаної територіальної громади. Також експерти пропонують внести зміни до плану, включивши до нього територіальну громаду Харківської міської ради.

Такі плями утворилися через відсутність законодавчих механізмів під час формування Перспективного плану, – пояснив голова Харківської обласної ради. – Натомість за останні два роки було прийнято чимало законів, які дали можливість приєднуватися радам до вже створених ОТГ, приєднувати громади за межами районів, а також приєднуватися до міст обласного значення, які отримали статус об’єднаних громад.

За словами Сергія Чернова, пленарне засідання сесії Харківської обласної ради, на якому вчергове буде розглянуто питання внесення змін до Перспективного плану, планується на 30 серпня.

Фото: Харківська обласна рада

Вибори під питанням

А поки в регіонах процес об’єднання знаходить усе більше однодумців, цього місяця Центральна виборча комісія прийняла рішення, яке унеможливило проведення в жовтні виборів у новоутворених об’єднаних громадах.

Нагадаємо, 9 серпня ЦВК вирішила звернутися до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя щодо надання роз’яснень стосовно законодавчого регулювання організації і порядку проведення всеукраїнського та місцевих референдумів в Україні, можливості призначення в установленому законом порядку Центральною виборчою комісією перших і додаткових місцевих виборів без проведення місцевого референдуму щодо підтримки добровільного об’єднання територіальних громад, добровільного приєднання до об’єднаної територіальної громади, а також, за необхідності, внесення відповідних змін до законодавчих актів з метою усунення правових колізій та інших неузгодженостей.

На думку ЦВК, необхідність такого звернення обґрунтована тим, що Закон України «Про всеукраїнський референдум» рішенням Конституційного Суду України від 26 квітня 2018 року було визнано неконституційним. Отже, на думку ЦВК, виникла правова невизначеність стосовно дії Закону України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми» 1991 року, який було скасовано вказаним законом.

Також 16 серпня члени ЦВК так і не внесли до порядку денного чергового засідання питання призначення виборів в ОТГ на 28 жовтня. Крайній термін для призначення виборів минув 17 серпня.

Таке рішення, на думку Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, створює ризик гальмування децентралізації, яка сьогодні є однією з найбільш успішних і затребуваних реформ, написав посадовець на своїй сторінці в Facebоok. Тому Прем’єр-міністр закликав Центральну виборчу комісію переглянути своє рішення і знайти можливість призначити вибори в об’єднаних громадах.

На необхідності призначити вибори та продовжити процес децентралізації в країні наголошує і голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.
Реформа з децентралізації влади, беззаперечно, є найефективнішою реформою в історії сучасної України. Із цим погоджуються українські фахівці, таке переконання лунає і в зовнішньому експертному середовищі, – розповів Сергій Чернов.

На його думку, зупинити проведення реформи сьогодні неможливо, громади відчули якісно нові можливості для розвитку населених пунктів, інфраструктури, вирішення проблемних питань, які не вирішувалися десятиріччями.
Але пригальмувати процес, сповільнити темп реформи все ще під силу деяким державним інституціям. Та вони мають собі чітко усвідомлювати: створення перепон громадам, які мають волю та виявили ініціативу, щоб реалізувати своє законне право на добровільне об’єднання, є безвідповідальним, шкодить кожному громадянину України та країні в цілому, – зазначив голова обласної ради.