Пісочину – 355: топ-подій селища за минулий рік

20.09.2019 09:00 Пісочин
Фото надано ПІсочинською селищною радою Фото надано ПІсочинською селищною радою
21 вересня одне з найкомфортніших і найперспективніших селищ Харківської області – Пісочин – святкує своє 355-річчя. Цей населений пункт розвивається дуже стрімко й у різних сферах – освіті, медицині, культурі, спорті та благоустрої. Тільки як два роки тому в селищі з нуля побудували чудову школу в мікрорайоні «Мобіль», а вже активно зводиться ще один навчальний комплекс у мікрорайоні «Надія». Про цю та інші важливі події селища у його 355-й рік життя читайте у нашому матеріалі.

Комфортна освіта для маленьких пісочинців

Головною подією за минулий рік у Пісочині можна сміливо назвати початок будівництва навчального комплексу в мікрорайоні «Надія», який зводиться завидними темпами. Символічно, що будівництво навчального комплексу було розпочато рік тому – 22 вересня 2018 року під час святкування Дня селища. Перший камінь у фундамент майбутньої будівлі було закладено головою Харківської ОДА Юлією Світличною, яка постійно опікується ходом будівництва. А вже наступного року новий заклад має прийняти у себе 335 діточок.

Будівля майже готова

У складі нового навчального комплексу в мікрорайоні «Надія» – дитячий садок на 95 місць (чотири групи – молодші та старші) та початкова школа для 240 учнів (1–4 класи).

За словами головного спеціаліста з містобудування та архітектури Пісочинської селищної ради Антона Коротовських, сама будівля комплексу вже готова на 70 %.

– За цей рік повністю готова коробка будівлі – зроблені всі стіни, дах. Також поставили вікна, всередині поштукатурили і зашпаклювали стіни, частково встановили двері. Зроблено всю систему опалення, розведено всю сантехніку і електрику. Останній штрих по будівлі – утеплити фасад. Орієнтовно до кінця жовтня мають усе зробити, – розповідає Антон Коротовських. – Нещодавно завезли плитку, вже почали класти її на підлогу і стіни, взимку будемо фарбувати кабінети. Зараз робиться велика підпірна стіна, щоб будівля комплексу, який розташовується на схилі, не поїхала вниз. Це дуже важливо для безпеки дітей.

Також почалися роботи з благоустрою території комплексу. Тут будуть прокладені пішохідні доріжки і об’їзна дорога для пожежної машини, викладений асфальт, побудують ігрові майданчики з тіньовими навісами для чотирьох груп дитсадка, також буде спортивний майданчик для школярів.

– Ми припускаємо, якщо все добре буде, то до травня наступного року повністю все закінчимо, за винятком благоустрою території. А двір за пару місяців можна зробити, – вважає фахівець. – Кабінет Міністрів України виділив гроші на будівництво, але ми їх ще не отримали. Зараз усі роботи ведуться за кошти Пісочинської ОТГ.

Передбачається, що цей навчальний комплекс зможе прий­няти у себе дітей вже в наступному році.

Спокій для батьків

Ще одне важливе надбання громади в сфері освіти громади – це новий шкільний автобус, який возить діток початкових класів з 1 вересня цього року. На купівлю транспорту з бюджету громади, за словами начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту Пісочинської селищної ради Юлії Бєлової, було виділено 1 мільйон 890 тисяч гривень.

– Цей шкільний автобус перевозить учнів територією громади до місця навчання і в зворотному напрямку, – розповідає Юлія Бєлова. – На сьогодні транспорт закріплений за трьома школами: Пісочинським ліцеєм, Пісочинським ліцеєм «Мобіль» та Пісочинською ЗОШ І–ІІІ ступенів. Автобус возить малечу з мікрорайону «Мобіль» Пісочина, із селища Рай-Оленівка, із сіл Олешки і Надточії, а також з прилеглої території до санаторію «Роща». Всього автобус обслуговує 115 діточок, яких возить в обидва напрямки.

За словами Юлії Бєлової, у громади була дуже сильна потреба в цьому автобусі.

– Громадський транспорт, який курсує територією громади, дуже перевантажений в ранковий час, тому малечі дуже незручно діставатися до школи. Більш ніж рік тому почав роботу соціальний автобус, але він повною мірою потребу дітей і їх батьків не задовольняв. Через що у голови Пісочинської ОТГ Олега Чернобая і депутатського корпусу народилася ідея організувати підвезення дітей, щоб вони могли комфортно здобувати освіту, – каже Юлія Бєлова.

До цього, поки не придбали шкільний автобус, батьки або водили малечу до школи, або дитині доводилося йти самій 2–3 кіло­метри, залежно від населеного пункту, де школяр проживає.

А ця дорога, за словами освітянки, дуже небезпечна для дитини, оскільки треба було йти по трасі. На таку пішу прогулянку до школи діточки витрачали від півгодини і більше, плюс дорога змушувала неабияк перейматися батьків, які не мали можливості відвезти чадо до школи.

– Тепер батьки не переживають за безпеку дітей – вивели вранці дитину і віддали вихователю, який відповідає за дітей, що їдуть до школи. І батьки тепер будуть спокійні, що їх чадо нормально добереться до навчального закладу, адже автобус не робить ніяких зупинок. Транспорт довозить малечу до школи, а вихователь передає діточок вчителю в руки, – розповідає Юлія Бєлова.

Крім школярів, цей автобус у вихідні ще возить спортсменів і художні аматорські колективи на різні змагання і фестивалі. До цього вони їздили власним кош­том, а тепер з’явилася можливість ці поїздки здійснювати за рахунок Пісочинської ОТГ. У майбутньому шкільний автобус розширить свій маршрут.

– Маршрут автобуса до мікрорайону «Надія» поки що до кінця не узгоджений через тимчасове закриття окружної автодороги. Як тільки рух по окружній автодорозі буде відкрито, то наш автобус возитиме ще діток з мікро­району «Надія», – каже Юлія Бєлова. – Щодо учнів майбутнього комплексу, що будується на «Надії», то туди підвозити діток не треба, там усе в пішій доступності. Однак, якщо батьки, наприклад, із села Надточії захочуть віддати дитину до нової школи, то ми спокійно зможемо туди підвозити всіх охочих.

Здорова громада, що постійно розвивається

У серпні цього року Пісочин став першим населеним пунктом Харківщини, який прийняв у себе «Ярмарок здоров’я» в рамках проекту «Ефективна первинна медицина в громаді». І цей ярмарок – один із запланованих заходів у стратегії розвитку медицини громади.

Керівництво Пісочинської ОТГ приділяє серйозну увагу здоров’ю місцевих жителів. З цією метою була спільно розроблена стратегія розвитку медицини громади на 2019 рік. Як каже керівниця Центру первинної медичної допомоги № 2 сел. Пісочин Любов Канцедал, один зі стратегічних пріоритетів – боротися з гіпертонічними захворюваннями місцевих жителів.

– Ми прагнемо збільшити відсоток пацієнтів з діагностованою гіпертензією, що підтримують стабільний рівень тиску завдяки чинним програмам, – каже Любов Канцедал. – У зв’язку з тим, що у нас високі показники захворюваності на гіпертонію, яка ускладнюється інсультами і інфарктами, це, звичайно, справа не одного року, але ми прагнемо в найближчі три роки зменшити кількість інфарктів та інсультів хоча б на 10 відсотків.

Також один із цільових стратегічних показників місцевої медицини – підвищити раннє виявлення онкозахворювань на I–II стадії на 20 %.

– Ми придбали цифровий дерматоскоп, завдяки якому тепер має­мо можливість виявляти злоякісні утворення та консультуватися щодо них зі спеціалістами, – розповідає Любов Канцедал.

Перераховані вище та інші послуги можна було комплексно отримати 18 серпня на «Ярмарку здоров’я», який у себе першим прийняв на Харківщині у рамках проекту «Ефективна первинна медицина в громаді» саме Пісочин.

– Найголовніше і найцінніше – це наше здоров’я і життя. Тому органи державної влади і органи місцевого самоврядування приділяють багато уваги саме підтримці медицини. І я дуже радий, що за підтримки і організації голови Харківської ОДА Юлії Світличної та підтримки голови Харківської облради Сергія Чернова цей захід пройшов саме в нашому селищі, – зазначив голова Пісочинської ОТГ Олег Чернобай. – Пісочин – це здорова громада, яка постійно розвивається, постійно з’являються нові сім’ї, дуже багато дітей. Треба починати слідкувати за здоров’ям саме з маленького віку, коли створюються комфортні умови для дозвілля, для занять спортом, тоді і хвороб буде набагато менше.

Жителі Пісочинської громади на цьому заході мали можливість поспілкуватися із сімейними лікарями, отримати консультації вузьких спеціалістів (дієтолога, психолога, онколога, фтизіатра), пройти експрес-діагностику у виїзній амбулаторії (виміряти тиск, зробити аналіз крові та УЗД) і дізнатися більше про медичну реформу від експертів.

За словами Любові Канцедал, у деяких жителів громади були виявлені небезпечні захворювання на ранніх стадіях, утім своєчасне лікування дозволить уникнути їм серйозних наслідків.

– За результатами обстеження онкологи-момологи з 72 жінок у трьох виявили рак молочної залози на ранній стадії. Якщо вони пройдуть курс лікування, то можна говорити, що це обстеження врятувало їм життя. Також дерматоонкологами були виявлені злоякісні утворення і людей відправили на дообстеження. Ще під час огляду офтальмологів були виявлені у людей глаукоми, якщо їх не лікувати, це призведе до сліпоти, – розповідає керівниця Центру первинної медичної допомоги сел. Пісочин.

Як казала Любов Канцедал перед цим заходом, організатори мали на меті дві основні цілі – підвищити увагу людей до власного здоров’я і поліпшити взаємовідносини між пацієнтом і лікарем. І як показав ярмарок – вдалося досягти обох цілей. – Після «Ярмарку» на профогляди приходило багато людей – і в кінці серпня, і на початку вересня. Хотілося б, звісно, щоб це був порив не тимчасовий, а на постійній основі, – поділилася лікарка.

«В кулісах душі» Пісочина

Культурне життя Пісочина дуже насичене. У селищі вже четвертий рік поспіль проходить фестиваль аматорських театрів «В кулісах душі», під час якого все життя населеного пункту протікає саме там. Також у цьому році в Пісочині продовжили традицію, започатковану минулого літа, проводити свято Івана Купала.

У березні, під час шкільних канікул, у Пісочин з’їжджаються дитячі та дорослі аматорські теат­ральні колективи з різних куточків України, щоб виступити на Відкритому фестивалі аматорських театрів «В кулісах душі» імені В. К. Гужви. Цьогоріч фестиваль став уже четвертим за ліком і проходив з 21 по 24 березня, в ньому взяв участь 21 колектив з Рівного, Дніпра, Полтави, Конотопа, Луцька, Києва і, звичайно, Харківщини.

Директорка Пісочинського палацу культури Наталія Устінова згадує, що на дебютному фестивалі були в основному учасники з Харківської області.

– Наразі розширилася географічна карта учасників. Якщо на перший фестиваль приїжджали колективи з Харківського району, нашої області і кілька київських, то зараз ми орієнтуємося на все­українські колективи, – розповідає Наталія Устінова. – Наш фестиваль наразі популярний в Україні, адже до нас на конкурс подаються близько 60 колективів, які проходять відеовідбір. Багато хто в Україні знає наш фестиваль і хоче взяти в ньому участь.

За словами Наталії Устінової, фестиваль «В кулісах душі» має одну важливу відмінну рису від інших фестивалів України – в Пісочині проявляється повна лояльність і фінансова забезпеченість до учасників. А захід проходить за підтримки Пісочинської селищної ради і Харківської РДА.

– Наш фестиваль безкоштовний – ніхто не платить ніяких організаційних внесків. Проживання та харчування учасники сплачують, але це ціна мінімальна, – розповідає пані Наталія. – Для учасників щодня організовуються майстер-класи, наприклад, з акторської майстерності, зі сценічного мовлення або режисури, які проводять провідні фахівці харківських вишів. Учасникам також організовують різні екскурсії Харківщиною та інше цікаве дозвілля.

Ще однією відмінною рисою пісочинського фестивалю, на думку Наталії Устінової, є те, що в ньому присутнє і професійне, і аматорське журі, куди входять провідні фахівці в галузі культури і мистецтва з різних міст України. Цього року склад журі, в яке входили гості з Рівного та Луцька, очолювала заслужена артистка України, професор, завідувач кафедри сценічної мови Харківського національного університету мистецтв імені Івана Петровича Котляревського Людмила Важньова. Також по парних роках до складу журі входить і режисер литовського театру Галина Семенова, яку очі­кують побачити в 2020 році на ювілейному, п’ятому, фестивалі.

Ще однією важливою особливістю цього фестивалю Наталія Устінова називає зацікавленість глядача.

– Коли ми приїжджаємо на інші фестивалі, то часто граємо спектак­лі для порожніх залів, а у нас на кожному фестивалі щоденно зал забитий під зав’язку – збирається по 300 глядачів. Вистави, яких у цьому році було 21, дивляться не тільки діти з Пісочинської ОТГ, а й з інших населених пунктів Харківського району, для їх трансферту виділяються автобуси, – розповідає директорка Пісочинського будинку культури.

За її словами, фестиваль проходить під гаслом «Все почи­нається з любові». Це поняття внесли в саму концепцію фестивалю і дуже трепетно ставляться до кожного актора, глядача, члена журі.

Ще один грандіозний культурний захід, який пройшов у селищі в 2019 році, це свято Івана Купала. Вперше це свято масово відзначили в селищі 6 липня минулого року.

– Минулоріч вийшло добре, а в цьому, як говориться, в сто разів краще. В організації свята нам дуже сильно допомогла голова ХОДА Юлія Світлична, зав­дяки підтримці якої на нашому заході виступила Наталія Могилевська, – каже Наталія Устінова.

Крім запрошеної зірки віт­чизняної естради, на святі були різні майстер-класи – з бісероплетіння, патріотичного розпису тощо. Однак найбільшою популярністю користувався майстер-клас з плетіння вінків, які потім запускали на воду. Звичайно, не обійшлося і без традиційного перестрибування через багаття, в якому брали участь і голова Пісочинської ОТГ Олег Чернобай з дружиною, і Юлія Світлична.

Серйозна програма була приготовлена для малечі – були мильне шоу, ростові ляльки, фестиваль різнокольорових фарб тощо.

– Це було перше свято на житловому масиві «Мобіль», на якому було стільки людей – близько 300 тисяч, – зауважила культурна діячка. – Також на цьому заході виступали аматорські колективи зі всієї нашої громади. Коли ми об’єдналися, у нас стало традицією на такі свята залучати колективи зі всіх населених пунктів Пісочинської ОТГ, оскільки вони готують якісні номери, які нам потрібні. Вважаю, що свято було проведено на «12+».

Читайте також: Свято на всі смаки: як Нова Водолага свій день народження відзначала

Спортивне серце селища

Осередком спорту в Пісочині є фізкультурно-оздоровчий комплекс «Мобіль», де дітлахи і дорослі можуть займатися в різноманітних секціях – від футболу до вільної боротьби. Також у спорткомплексі проходять багато змагань, включаючи всеукраїнські та міжнародні.

У фізкультурно-оздоровчому комплексі «Мобіль» функціонують секції вільної боротьби, самбо, ММА, акробатики, чірлідінгу, волейболу, футболу, великого тенісу. Також у спорткомплексі є тренажерний зал і група здоров’я, в якій оздоровчою фізкультурою займається 40 людей віком «50+». Загалом у ФОК ходять 600 дітей та 100 дорослих. Малеча і літні люди займаються безкоштовно, а з дорослих береться мінімальна плата за абонемент у тренажерну залу.

– Асортимент секцій повністю задовольняє спортивні апетити жителів нашої громади. Вже навіть не вистачає площі, втім нікому не відмовляємо у бажанні зайнятися спортом і беремо всіх охочих, – каже директор ФОКу Олексій Савельєв.

За минулий рік ФОК прий­няв багато змагань – із самбо та бойо­вого самбо, вільної боротьби, тхеквондо, військово-спортивних багатоборств і великого тенісу. Втім наймасштабнішими за цей час були змагання зі спортивних бальних танців «Гран-прі Слобожанщини», які проходили наприкінці жовтня 2018 року. У змаганнях взяли участь близько 600 юних спортсменів.

А на початку листопада в Пісочині пройшов IV Всеукраїнський турнір з художньої гімнастики «Пульсар». Змагання проводилися під егідою Федерації гімнастики України. У цьому турнірі взяли участь понад 400 спортсменок від трьох до 15 років зі спортивних шкіл Харкова, Дніпра, Маріуполя, Кременчука, Запоріжжя.

Також пісочинський ФОК «Мобіль» може похвалитися міжнародним турніром з бойового мистецтва KENDO, в якому минулого літа взяли участь 180 спортсменів з Японії, Південної Кореї, Бельгії, Німеччини, Казахстану і України.

До громади приєднався Коротич

Цього літа до Пісочинської об’єднаної територіальної громади доєдналася Коротичанська селищна рада. Додаткові вибори депутатів Пісочинської селищної ради відбулися в Коротичі 30 червня.

На місцевих виборах до Пісочинської селищної ради від Коротичанської громади було зареєстровано 26 кандидатів, між якими відбулася чесна та напружена боротьба.

А вже 26 липня 2019 року на засіданні сесії Пісочинської селищної ради було офіційно оголошено рішення про результати додаткових виборів депутатів від Коротичанської терито­ріальної громади до Пісочинської селищної ради.

До депутатського корпусу приєдналися досвідчені та працьовиті мешканці Коротичанської громади. Далі – про кожного з них.

Депутат виборчого округу № 27 Борис Єгупов переміг чотирьох конкурентів. Він є відомим у Коротичі приватним підприємцем, де постійно і мешкає, допомагає громаді у вирішенні нагальних питань, підтримує та вболіває за футбольну команду «Відродження».

Депутат виборчого округу № 28 Євген Воронько також випередив чотирьох конкурентів. Він є депутатом кількох скликань, почесним громадянином селища Коротич, має активну громадську позицію та здібності об’єднувати людей різних поглядів, чи то для розв’язання нагальної проблеми, чи то для відпочинку.

Депутат виборчого округу № 29 Леонід Чалий на останніх виборах набрав найбільшу кількість голосів і випередив трьох кандидатів. Мешканець Коротича, має звання почесного громадянина рідного селища та почесного громадянина Харківського району, депутат Харківського району кількох скликань. Тривалий час працює на керівних посадах ПАТ «Укрзалізниця», постійно підтримує Коротичанський ліцей. Надихнув громаду на створення музею смт Коротич та поповнив заклад цікавими експонатами.

Депутат виборчого округу № 30 Тетяна Мухітдінова постійно мешкає у Коротичі, з 1996 року беззмінна завідуюча Коротичанської амбулаторії. Депутат Харківської районної ради 2002–2006 років, депутат Коротичанської селищної ради VI скликання, член виконавчого комітету селищної ради, член Коротичанської жіночої громадської організації «Берегиня», почесна громадянка селища Коротич.

Депутат виборчого округу № 31 Людмила Образцова отримала найбільшу кількість голосів серед шести кандидатів. Постійно мешкає у Коротичі. Більш ніж 20 років життя присвятила роботі в органах місцевого самоврядування, депутат чотирьох скликань Коротичанської селищної ради, почесна громадянка селища Коротич. Брала активну участь у процесі об’єднання територіальної громади, є співавторкою багатьох проектів з благоустрою території селища.

Депутат виборчого округу № 32 Олександр Кожемяко набрав найбільшу кількість голосів виборців серед чотирьох кандидатів. Приватний підприє­мець, бере активну участь у громадському житті селища, постійно надає допомогу у проведенні культурно-масових заходів для місцевих дітей.

Хоча команда депутатів Пісочинської ОТГ й не так давно поповнилася, проте вже мають певні здобутки, що стали можливими завдяки об’єднанню спільних зусиль.

Зокрема, задля безпеки мешканців розпочато роботи з освітлення вулиць і прокладання пішохідних доріжок, замовлено проекти на виконання реконструкції вуличних мереж освітлення по вул. Шевченка, від вулиці Пушкінської в сел. Коротич до вул. Широка в сел. Новий Коротич та по вул. Горького.

Побудовано дорогу від перехрестя вул. П. Шутки з вул. Східною до меж сел. Рай-Оленівка.

У Коротичанському ліцеї розпочато ремонт обідньої зали.

Для безпеки мешканців найближчим часом будуть установлені ще три нові камери вуличного спостереження біля залізничного переїзду, дитсадка та по вулиці Горького.

Виконано ремонт даху по вулиці Центральній та виділені кошти на підтримку ОСББ «Перемога 29» у селищі Новий Коротич для ремонту даху, який зруйнувався взимку під час тривалих снігопадів.

Разом з депутатами та активними мешканцями в рамках реалізації проектів обласного конкурсу «Разом в майбутнє» встановлено дитячий майданчик на території дитячого садка.

У Пісочинській ОТГ сподіваються, що шість депутатів Коротичанської громади гідно представлятимуть та відстоюватимуть інтереси населення. Від нових членів депутатського корпусу чекають цікавих проектів, ефективних дій, взаєморозуміння в командній роботі.

Читайте також: Унікальну дорогу відкрили на День Лозової