Повірити у свою неймовірність: селяни Харківщини взялися розвивати зелений туризм

19.06.2018 17:30 Область Online
Фото: Галина Гожа Фото: Галина Гожа
Унікальна природа, стародавні кургани та цілюща вода – жителі Новомиколаївки Шевченківського району вирішили розвивати в рідному селі зелений туризм і опинилися в десятці фіналістів Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2018».

Згоріла хата

Ідея зеленого туризму в місцевої жительки Новомиколаївки Галини Гожої з’явилася ще дванадцять років тому. Вже багато років жінка працює в місцевому магазині та займається домашнім господарством, і для втілення в життя давньої туристичної мрії постійно бракувало часу. А перейти до конкретних дій пані Галину змусила невтішна тенденція – виїзд односельців за кордон.
– Мені складно дивитися на те, що діти не повертаються до рідного села, а їдуть шукати долі до великих міст, або ж за кордон. Пригадую, що колись у Новомиколаївці проживало близько п’яти тисяч осіб, тепер тут тільки прописано 780, а мешкає ще менше, – каже жінка.
Сумна доля спіткала сусіднє село Іванівка, життя в якому, за словами жінки, за десять років узагалі зникло.
– А щоб не повторити долю сусіда, потрібно відновлювати село, і допомогти в цьому може саме зелений туризм, який не тільки дасть нові робочі місця, а й привабить туриста в село, – переконана Галина Гожа.
І хоч ця думка не покидала жінку більше десяти років, ідея розвитку туризму їй здавалася неймовірною. Усе змінив 2013 рік, коли сім’ю Галини спіткало горе – згоріла хата.
– Тоді ми почали будувати будинок з нуля, і я зрозуміла, що нічого неможливого у світі немає. Чому ми маємо чекати, що хтось приїде та облаштує тут нові робочі місця? Потрібно  діяти! – упевнена Галина Гожа.

Гроші на розвиток

Саме з такою думкою жінка вирішила відновлювати не тільки  свій будинок, а й рідне село, а оскільки для реалізації ідеї потрібні гроші, вона почала шукати різні інвестиційні проекти. Одного дня Галина натрапила на Всеукраїнський конкурс «Неймовірні села України 2018», метою якого є налагодження взаємодії малого й середнього бізнесу та органів державного управління на селі для підтримки розвитку сільських територій і громад, популяризації життя в селі та збереження культурної спадщини.   

Цей конкурс проводиться в Україні вже втретє і проходить за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України, асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», Асоціації об’єднаних територіальних громад України, Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, компанії «Бейкер Тіллі Україна», а також представників Європейського Союзу – Посольства Франції в Україні, Посольства Королівства Нідерланди в Україні, проекту «Німецько-український агрополітичний діалог».

У разі перемоги село може отримати грошову винагороду на реалізацію своїх ідей. Так, за перше місце призовий фонд складає 100 тисяч гривень, за друге  та третє – по 25 тисяч гривень.

Також представник села –  переможця конкурсу отримає унікальну можливість від проекту  «Німецько-український агрополітичний діалог» відвідати восени цього року Німеччину з метою обміну досвідом щодо розвитку державного управління та коопераційного самоврядування в Німеччині.
Крім того, одне з 10 сіл-фіналістів отримає в подарунок від Посольства Королівства Нідерланди в Україні клумбу з тюльпанів, що дозволить селу стати ще привабливішим.

Цілюща вода  та багата історія

Із пропозицією взяти участь саме в цьому конкурсі Галина попрямувала до Новомиколаївського сільського голови Валерія Бурлаки.
–  Ми вважаємо, що наше село – найкраще в районі, а для успіху в нас є головне – працьовиті люди та природа, – каже сільський голова.
Так, сьогодні у Новомиколаївці функціонують найбільша сільська школа району, найбільший дитячий садок, амбулаторія сільського лікаря, сільський будинок культури. Збереглася на території села і культурна спадщина.

– Саме село було засновано в 1732 році. На території сільської ради до наших днів збереглися принаймні до 20 курганів, які свідчать про проживання предків у цьому регіоні задовго до початку  нашої ери. Окрім цього, Братська могила, могила героя Великої Вітчизняної війни Г. О. Штонди, а також біологічний заповідник, козацька криниця та ставок площею 56 гектарів, – розповіла  Галина.
За словами жінки, родзинкою села є цілющі криниці, вода яких сприяє лікуванню хвороб шлунково-кишкового тракту. У кінці 90-х років минулого століття жителі села навіть возили воду на експертизу до харківської лабораторії, результати перевірки тоді підтвердили корисні властивості води.

Про все це ініціативна група Новомиколаївки (Галина Гожа, Валерій Бурлака, Володимир Жадан і Ольга Ткаченко) розповіла в заявці на участь у конкурсі. Усього, за інформацією AgroPortal, конкурсне журі отримало 125 заявок на участь у конкурсі. Потім відібрали двадцятку кращих. Туди ж і потрапила Новомиколаївка,  а згодом – і в десятку.

Бізнес-план від селян

Наступним етапом участі в конкурсі стало написання бізнес-плану. У мріях новомиколаївців – облаштувати в лісі канатний парк з підвісними мостиками та канатними доріжками.
Для активного туризму тут мріють придбати чотири  туристичні велосипеди, гумовий човен та риболовні снасті, туристичні рюкзаки та інше спорядження, необхідне в походах.  

Підрахували, що першочергово на розвиток сільського туризму знадобиться близько 100 тисяч гривень.
А відкрити перший туристичний сезон у Новомиколаївці ініціатори запланували вже цього літа. Так, у липні-серпні до села приїдуть дві перші групи туристів – дівоча футбольна команда з Харкова або Полтави та група студентів-географів Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.

Планується, що проживатимуть туристи в будівлі новомиколаївської школи, харчуватимуться –  у шкільній їдальні або сільському кафе. Для активного відпочинку та спортивно-тренувальної діяльності до послуг туристів – спортзал, спортивний майданчик зі штучним покриттям (який зараз будується), тренажерний майданчик, більярд і настільний теніс.
Окрім цього, мріє ініціативна група причепурити й центр села та відкрити майданчик відпочинку, на якому облаштують фонтан, лави, тротуари, освітлення та клумби.
– Маємо надію, що для молоді тут будуть проводитися дискотеки, а також у планах – облаштувати у парку Wi-Fi зону, – додає Галина.


 Голос за мрію

Село Новомиколаївка Шевченківського району потрапило до десятки фіналістів IIІ Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2018». До 15 липня журналісти проекту відвідають кожне з десяти сіл, щоб переконатися в їх неймовірності та доцільності реалізації представленого бізнес-плану. Далі із 16 липня розпочнеться завершальний етап конкурсу – онлайн-голосування. Підтримати кандидата, який заслуговує на перемогу, всі охочі можуть на сайті AgroPortal.ua. Голосування триватиме до 16 серпня включно.