Ревізія в Червоній Хвилі. Село на Харківщині бореться за перемогу в реаліті-шоу

05.06.2018 10:03 Область Online
Фото: agropolit.com Фото: agropolit.com
Село Червона Хвиля Великобурлуцького району стало першим учасником з Харківської області у проекті «Сільський ревізор». Гості-оцінювачі розбурхали цю глибинку – село взялося більш жваво виправляти свої недоліки й тепер сподівається отримати звання «Село Року 2018» і 100 тисяч гривень.

Минулого року розпочався другий сезон проекту «Сільський ревізор». Ця програма показує життя зсередини конкретного села України, в якому знімальна група проводить кілька днів. Мета команди – виявити сильні й слабкі сторони того чи іншого населеного пункту, а також порушити проблему інфраструктури українського села на національному рівні.

І стартував новий сезон цього проекту в Харківській області, а саме в селі Червона Хвиля Великобурлуцького району. До речі, цей населений пункт став першим з нашого регіону, до якого приїхав «Сільський ревізор».

За словами голови Червонохвильської сільської ради Івана Лошака, про приїзд знімальної групи в гості дізналися за тиждень.

– Вони нам зателефонували, сказали, що хочуть приїхати, виклали мету свого візиту, і я погодився. І десь через тиждень, у середині березня, знімальна група приїхала, – згадує Іван Лошак. – До їх візиту ніяк спеціально не готувалися – що є, то є.

За три дні перебування в Червоній Хвилі ревізори перевірили місцеві інфраструктурні об’єкти – сільську раду, навчально-виховний комплекс, амбулаторію, господарство, ферму, пекарню, футбольне поле, тренажерний зал, магазини та кафе, а також подивилися, що за ситуація з вуличним освітленням, дорогами та сміттєзвалищами.

За підсумками огляду гості винесли вердикт з оцінкою в 58 балів (з 65 можливих) і визначили слабкі й сильні сторони села.

– З усіма оцінками ревізії згоден, – заявив сільський голова в розмові з «СК». – Узяли до уваги всі зазначені наші недоліки, і деякі з них почали усувати майже відразу. Наприклад, з одного з чотирьох стихійних звалищ почали вивозити сміття за допомогою ДП ДГ «Пантелеймонівське», директором якого є Сергій Губанов. Щоправда, через перебої з технікою та дизпаливом цей процес застопорився.

Оперативне реагування на проблему місцевої влади відзначила і екс-керівниця «Сільського ревізора» Дарина Козоріз, яка тоді теж гостювала в Червоній Хвилі.

– Дуже швидко відреагували на зауваження про звалище, і буквально через день після нашого від’їзду спільними силами розпочали збирання. Приємно, що вдалося їх трохи розворушити, – каже Дарина.

Утім, як розповів голова сільради, чотири звалища й донині там залишаються, хоча вже й не такі завантажені сміттям, як раніше.

Дороги ремонтуємо, футболістів екіпірували

Не сподобалася гостям-оцінювачам і якість доріг, але буквально до кінця цього тижня, 10 червня, за словами Івана Лошака, має бути зроблено дорогу від Харківської траси до Червоної Хвилі.

Негативне враження ревізії було не тільки від того, по чому їздить транспорт, а й як. Річ у тому, що в підпорядкуванні Червонохвильської сільради окрім однойменного села є ще два селища – Зелений Гай і Нова Олександрівка – і село Куп’єваха. І з цих населених пунктів вкрай проблематично дістатися до адмінцентру сільради – відсутнє транспортне сполучення. Правда, всі охочі можуть доїхати до адмінцентру на шкільному автобусі, якщо будуть вільні місця. Й це абсолютно безкоштовно.

Також не ходить автобус з Червоної Хвилі до Великого Бурлука. За словами Івана Лошака, велися розмови з перевізниками, але вони відмовилися – нерентабельно ганяти машину. Адже сьогодні може їхати одна людина, завтра десять, а наступного дня – жодного пасажира.

Спробувала місцева влада вирішити і ще одне питання, яке було відзначено у звіті ревізії зі знаком мінус – «учасники АТО не можуть отримати землю в межах села, адже землі не розпайовані».

– Проблема в цьому питанні полягає в наступному. Наші землі належать Національній академії аграрних наук України, а вільну землю вже давно було розподілено Великобурлуцькою райдержадміністрацією. І зараз у нас немає жодної сотки вільної землі. Ми кілька разів протягом минулого року просили академію, щоб вона виділила землю під городи і учасникам АТО. Відповіді чекаємо досі, – каже Іван Лошак.

З більш приземленими зауваженнями ревізії сільрада розібралася «на відмінно». Тоді гостям не сподобалося, що місцева футбольна команда має погане забезпечення. Наразі все інакше – колективу закупили нову форму, м’ячі, а також футболісти не мають проблем із трансфертом в інші населені пункти на ігри.

Ревізія відзначала не тільки слабкі сторони, а й сильні. Наприклад, гостей приємно здивувало, що є робочі місця для селян у ДП ДГ «Пантелеймонівське», а в їдальні цього господарства безкоштовно харчуються самотні пенсіонери.

Також за відвідування тренажерного залу «Пантелеймонівського» з вас не візьмуть ні копійки. Усе це є в населеному пункті й досі.

Загалом, за словами Івана Лошака, візит ревізора розбурхав життя села.

– Уперше в історії села до нього виявили таку зацікавленість, стільки об’єктивів камер тут ще не було. Головне, що після їхнього візиту ми почали ставати краще, – зауважив голова Червонохвильської сільради. – А жителі дуже добре поставилися до приїзду знімальної групи і ще місяць перебували в ейфорії – намагалися щось робити самі, указували на недоліки тощо.

Ще є шанс перемогти

Тепер владі Червоної Хвилі треба постати перед громадськістю зі звітом – що ж вдалося поліпшити за цей час. А пройде це на церемонії нагородження «Село Року 2018», яке відбудеться 15 червня в селі Денихівка Київської області. Саме цей населений пункт став найкращим у 2016 році. А Денихівка є першим і поки що єдиним переможцем, адже другий сезон проекту розтягнувся на два роки, і таким чином 2017-й пропустили.

На переможця чекає грошовий приз у 100 тисяч гривень. Певною номінацією відзначатимуть кожне село-учасника, яке, за словами Дарини Козоріз, отримає «символічну суму на усунення недоліків».

Зараз, за оцінками ревізії, Червона Хвиля перебуває лише на сьомому місці серед усіх десяти номінантів. Утім ще рано впадати у відчай. Приклад цього – чинний переможець Денихівка, яка також, як і наші земляки, набрала 58 балів і за оцінками теж розташовувалася в другій п’ятірці.

Ви можете допомогти стати Червоній Хвилі кращою. Зараз на сайті проекту silskiyrevizor.com йде голосування, яке триватиме до 10 червня включно. Кожен голос допоможе селу наблизитися до бажаної перемоги і змін на краще.