Сенсорна візитка дитсадка. У Кегичівці відкрили унікальну ігрову кімнату. Фото

13.11.2018 13:20 Область Online
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
У Медведівський дитсадок ходять понад 30 малюків – місцеві і приїжджі із сіл Золотухівка та Лозова Кегичівського району. Минулоріч тут виникла нагальна проблема – дітей багато, а ігрового простору та потрібного обладнання не вистачає. Тоді ініціативна група Медведівської громади взялася за вирішення цього питання.

І розваги, і терапія

Медведівський дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) було збудовано у 1989 році, і за цей час він жодного разу не бачив хоча б більш-менш якісного ремонту. Садок розрахований на дві групи, але працювала в ньому тільки одна. Половина приміщень будівлі пустувала, у них навіть не було опалення. Коли в дитсадок ходили 20 малюків, то однієї групи для них вистачало. Та у 2017 році до Медведівського ДНЗ попросилися ще 15 діточок із сусідньої Лозівської сільради, і тоді гостро постало питання про розширення ігрового простору для малечі, адже більше ніж 30 дітей тіснилися в одній ігровій кімнаті.

Минулого року з державного бюджету було виділено гроші на проведення опалення по всьому Медведівському дитсадку Кегичівського району, а не тільки в діючій групі. Активісти разом зі спонсорами зробили ремонт у двох порожніх кімнатах, щоб розмістити там роздягальню та ігрову. Залишалося оснастити ігрову кімнату всім необхідним – у цьому допомогла перемога в обласному конкурсі розвитку громад «Разом в майбутнє».



Так, десятки дітей завдяки реалізації міні-проекту «Сенсорна кімната – чарівний світ розвитку дитини» отримали яскраву й цікаву для дослідження сенсорну кімнату. Там є сухий басейн, шведська стінка, батут, сенсорні доріжки і м’які модулі, тактильний конструктор і дошки Монтессорі.

Як каже голова Медведівської сільради Надія Манукян, перебування в такій сенсорній кімнаті поліпшує стан дитини, знижує її агресивність, знімає нервове напруження, нормалізує сон і допомагає малюкові розкритися, відчути себе потрібним. Такої кімнати, за словами сільського голови, нема ще в жодному дитсадку району.

– Раніше такі кімнати використовувалися винятково в інклюзивній освіті, але науковці довели, що і на звичайних діточок це має величезний позитивний вплив. Весь інвентар дуже яскравий, у зв’язку з цим іде кольоротерапія, піднімається настрій малюка, – розповіла Надія Манукян. – У нас є різні записи для звукотерапії: такі, що піднімають настрій, роблять дітей активними, а є і заспокійлива музика.

Крім цього, у сенсорній кімнаті є доріжки з ребристою поверхнею або з різним наповненням, наприклад, каштанами – дітки ходять по них і отримують масаж ніжок, вчаться тримати рівновагу.

Також у рамках міні-проекту придбали конструктори, які розвивають логіку та моторику пальчиків. Є і ляльковий театр, що позитивно впливає на фантазію, творче мислення і артистизм.

На створення цієї сенсорної кімнати пішло 120 тисяч гривень, з яких половину було виділено з обласного бюджету. 54 тисячі гривень – це кошти районного бюджету, а ще 6 тисяч гривень надала ініціативна група.

Згуртували людей

Минулого тижня голова Харківської обласної ради Сергій Чернов з робочим візитом відвідав Кегичівський район, зокрема він ознайомився і з результатами реалізації міні-проекту в Медведівському дитсадку.

– Тут тепло, тут є усе необхідне для розвитку. Не зупиняйтеся на досягнутому, – закликав громаду Медведівки Сергій Чернов. – Треба проявляти ініціативу. Допомагають тим, хто сам щось робить. Я бажаю вашій громаді, вашій ініціативній групі нових ідей, а наше завдання на рівні села, району та області – ваші ініціативи підтримувати та допомагати вам.

За словами голови Медведівської сільради, ця ініціативна група, завдяки старанням якої облаштували сенсорну кімнату, вельми активна і вже не вперше бере участь в обласному конкурсі міні-проектів «Разом в майбутнє».

– До цього вони подавали чотири міні-проекти, які не перемогли, утім головне, що всі вони вже реалізовані. Вони зрозуміли проблему, побачили, як її вирішити, і за підтримки районної влади зробили все задумане. Я вважаю, що ця перемога дасть їм ще більше натхнення, – пояснила Надія Манукян.

За словами голови Кегичівської районної ради Лариси Стефанюк, Медведівській громаді до реалізації своїх задумів вдається залучати і місцевих підприємців.

– Вони настільки активні та наполегливі, що згуртували людей навколо себе. Для реалізації одного з їх задумів потрібні були матеріали, які вони попросили придбати місцевих підприємців, мовляв, купите це, а далі ми самі. Ті виконали їх прохання, а потім подивилися і вирішили не обмежуватися лише покупкою, а й продовжували їм допомагати в реалізації конкретного проекту, – пояснила Лариса Стефанюк.

Оновили актову залу та сільський клуб

Усього цьогоріч у конкурсі «Разом в майбутнє» з Кегичівського району перемогли чотири міні-проекти. Окрім Медведівки, вони були реалізовані ще в Бесарабівці, Крутоярівці та Парасковії. У Бесарабівському НВК теж піклуються про розвиток творчого потенціалу підростаючого покоління. З ініціативи батьківської ради в навчальному закладі відремонтували актову залу: замінили підлогу та систему електропостачання, установили енергозберігаючі вікна та двері, створили сцену, придбали музичні інструменти і м’які стільці.

Цей ремонт актової зали обійшовся у 250 тисяч гривень. Половину коштів було спрямовано з обласного бюджету, а іншу виділила Кегичівська районна рада (77,5 тисячі гривень), Бесарабівська сільрада (25 тисяч гривень), партнер (10 тисяч гривень) і сам конкурсант (12,5 тисячі гривень).

Про повернення тепла й затишку в сільському клубі подбали й жителі Крутоярівки Розсохуватської сільради. Власне, таку назву вони дали реалізованому проекту, задумом якого є енергозберігаючі заходи для обігріву клубу. У ході реалізації цього міні-проекту було встановлено сім енергоощадних вікон, чотири дверні блоки та вхідні металеві двері, сім стінових і стельових електрообігрівачів та твердопаливну піч. Ця «реанімація» сільського клубу обійшлася у 140 тисяч гривень, які виділили Харківська обласна рада (70 тисяч гривень), Кегичівська райрада (34,5 тисячі гривень), Розсохуватська сільрада (13,5 тисячі гривень), партнер (15 тисяч гривень) і конкурсант (7 тисяч гривень).

«Культурне подвір’я» – мініпроект, реалізований у селі Парасковія, супроводжувався облаштуванням паркової зони і території навколо сільського клубу, у приміщенні якого розміщується також місцева бібліотека. Усе це обійшлося в 280 тисяч гривень, половину з яких, 140 тисяч, було виділено з обласного бюджету.

Хороші умови в закладах освіти і культури, на думку кегичівців, – це важлива складова в естетичному вихованні дітей і те, чого сільським громадам багато років бракувало.

Оглянувши втілені в селах Кегичівщини проекти, голова обласної ради Сергій Чернов подякував місцевим жителям, які ініціювали і фінансово підтримували проекти, за небайдужість.
– За сім років існування обласного конкурсу «Разом в майбутнє» Кегичівський район підготував 94 проекти. З них конкурсна комісія вибрала 26 переможців. Це дозволило залучити близько 4 мільйонів гривень, як відомо, за умовами конкурсу обласна рада профінансувала половину, – сказав голова Харківської обласної ради. – З тенденції постійного збільшення кількості подачі заявок на конкурс цілком зрозуміло, що Кегичівський район уже підготовлений до здобуття більш масштабних грантів. Особливо цінним є не лише прагнення, а й реальні дії людей щодо оновлення інфраструктури в галузях культури та освіти. Прикро, що ці напрями в нас часто недофінансовувалися. Настав час змінювати стан речей на краще.

31 жовтня завершилась реєстрація міні-проектів на 2019 рік. Як повідомив Сергій Чернов, на наступний обласний конкурс надійшло 602 проекти на 175 мільйонів гривень. Упродовж трьох тижнів члени Конкурсного комітету мають оцінити міні-проекти відповідно до затвердженої методики та передати оціночні листи до секретаріату Конкурсного комітету. Там уже протягом наступних 10 днів проведуть узагальнення бальної оцінки, сформують рейтингові таблиці в розрізі номінацій і подадуть їх до Конкурсного комітету на розгляд. А потім уже Конкурсний комітет на своєму засіданні ухвалить рішення щодо визначення переможців Конкурсу.