Сергій Чернов: «Жодна проблема не залишиться без уваги»

07.03.2019 10:30 Область Online
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
Понад 20 жителів Красноградського району заручилися підтримкою голови Харківської облради у вирішенні складних питань, пов’язаних зі здоров’ям, а краєзнавчий музей – у питаннях масштабного ремонту.

Жоден робочий візит голови Харківської обласної ради Сергія Чернова на Красноградщину не проходить без прийому громадян. 5 березня не було винятком, робочий день розпочався з розв’язання гострих проблем жителів району. З різними проханнями по допомогу до очільника облради звернулося більш ніж 20 відвідувачів як із самого Краснограда, так і із сусідніх сіл Дружба, Наталине, Попівка та Берестовенька.

Значна кількість звернень стосувалася необхідності отримання матеріальної допомоги на лікування різних серйозних захворювань, проведення операцій та реабілітації після операційного втручання. Окремі життєві історії людей були дуже складні й навіть драматичні. Так, приміром з проханням допомогти звернулася родина з Попівки, в якій чоловік хворіє на онкологію, дружина – на цукровий діабет, а їхня 31-річна донька – на розсіяний склероз. Сім’я вже не має коштів на лікування. Вкрай багато ресурсів потребує діагностика, де інформативними методами є КТ та МРТ.

Під час бесіди Сергій Чернов зазначив, що задля допомоги саме таким пацієнтам на останній сесії обласної ради (28 лютого) цільовою програмою передбачено фінансування витрат на вартісну діагностику та лікування.

З деякими з проблем громадян вдалося розібратися відразу на місці, щодо решти надано роз’яснення та рекомендації стосовно шляхів їх розв’язання.

Обурив голову обласної ради випадок, коли з важкохворої жінки вимагали кошти за отримання інсуліну. Сергій Чернов відразу ж зв’язався з керівником Департаменту охорони здоров’я ХОДА, і той підкреслив, що інсулін хворим на діабет мають надавати безкоштовно. Держава повністю забезпечує фінансування цих ліків.

Не менш ганебна ситуація склалася і з родиною, яка понад 20 років тому з Грузії переїхала на Красноградщину. Однак за весь цей час прибулі, як не намагалися, але так і не змогли отримати українського громадянства.

– Усе зафіксували та взяли на контроль. Жодна заява не залишиться без уваги, –запевнив Сергій Чернов.

Він також додав, що після минулого особистого прийому громадян (відбувся 24 січня. – Авт.) жителі області отримали матеріальну допомогу в сумі близько 300 тисяч гривень.

Буде планетарій

Під час візиту в район Сергій Чернов відвідав і краєзнавчий музей імені Порфирія Денисовича Мартиновича та долучився до Міжнародного флешмобу «Великий Шевченко». За участю учнів навчальних закладів міста та району в музеї відбулося літературно-мистецьке свято «Великий геній українського народу».

– Важко переоцінити значення та вплив на життя громади, який здійснює Красноградський краєзнавчий музей. Знання своїх коренів, історії рідної землі та народу – ось запорука суспільного розвитку та прогресу, – підкреслив голова обласної ради. – Тому наше основне завдання – сприяти здійсненню в музеї всіх необхідних ремонтних робіт, щоб перетворити його не просто на найкращий, а на найсучасніший музей, який також є найбільшим у сільській місцевості України. І ми це зробимо!

Красноградський музей, загальною площею 3 тисячі метрів квадратних, поєднує в собі 24 зали картинної галереї, 16 – історії та 4 – природи. За словами директора закладу Наталії Швець, унікальність музею полягає в тому, що, крім історичних пам’яток, тут зберігається значна кількість картин видатних майстрів Спілки художників України. Ексклюзивність музею забезпечують 20 оригінальних робіт його засновника – етнографа, художника, фольклориста Порфирія Денисовича Мартиновича. Ще понад сотня робіт майстра зберігається в Харківському художньому музеї, але їх Красноградський музей не має змоги повернути. Проте на замовлення очільника облради було зроблено якісні копії цих картин, і їх зараз представлено в експозиції місцевого музею.

Наразі в краєзнавчому музеї розпочато масштабний ремонт: відремонтовано три експонатні зали, завезено нові меблі, у найближчій перспективі – поєднання центрального входу та реєстраційної зони. До того ж, керівництвом музею вже повністю розроблено кошторис для впровадження сучасного LED-освітлення. За словами директора закладу Наталії Швець, на кожну картину та експонат історичного відділу буде спрямовано світло, що вигідно підкресліть красу витворів мистецтва. А ремонт історичного відділу – взагалі найбільш очікувана подія, бо саме в цій кімнаті колись жив і приймав відвідувачів відомий земський лікар Роберт Шиндлер.

За минулий рік спільними зусиллями керівництва області та району втілено в життя багато проектів – зокрема, відреставровано дерев’яну хату з побутовим приладдям і млин ХІХ століття.

– Цього року 21 лютого Красноградському краєзнавчому музею виповнилося 97 років. Маємо за мету до 100-річчя втілити в життя найамбітніший проект – будівництво планетарію. Основу планетарію вже покладено, адже є необхідне дороге обладнання. Наразі шукаємо інвестиції, щоб у найстисліший час район мав свій астрономічний центр, – повідомив Сергій Чернов.

Завершився візит на Красноградщину привітанням усіх жінок району з 8 Березня. Приємні емоції і святковий настрій створював академічний симфонічний оркестр Харківської філармонії під диригуванням заслуженого діяча мистецтв України Юрія Янка. Такий подарунок привіз на честь свята голова Харківської обласної ради. Родзинкою концерту став експромт – Сергій Чернов разом із симфонічним оркестром виконував польку Штрауса.

Читайте також: 100 питань для розвитку Харківщини

Мирослава Кольцова