Що гальмує процес об’єднання громад на Харківщині

02.03.2018 17:57 Область Online
Фото: Слобідський край Фото: Слобідський край
За останні два десятки років Європою прокотилася хвиля об’єднання громад. У 2015 році вона дійшла й до України. Харківщина також поринула у процес об’єднання, але не так інтенсивно, як західні регіони країни. Що ж гальмує об’єднання в області, як змінилося життя у створених громадах та як допомагає ЄС у питаннях децентралізації.

Підґрунтя для реформ

Досвід розвинених країн показав, що децентралізація може стати підґрунтям для впровадження інших важливих реформ. Спроможні громади із сильними органами місцевого самоврядування впливають на економічний розвиток країни.

Чималі гроші ЄС виділяє на допомогу Україні, серед пріоритетних напрямів – і співпраця у сфері децентралізації. Головна мета змін – спроможні громади, які зможуть самостійно вирішувати «застарілі» питання, на кшталт доріг, медицини, освіти тощо.

– Децентралізація – це один, чи не найважливіший, з успіхів вашої країни, – зазначив посол Європейського Союзу Хюґ Мінґареллі під час зустрічі з головами об’єднаних територіальних громад Харківщини. – Куди б я не поїхав в Україні, усюди мені кажуть, що новостворені громади тепер спроможні надавати кращі послуги громадянам країни. Для нас це дуже важливо.

Наразі в Україні створено 705 об’єднаних територіальних громад. Серед лідерів – Запорізька, Хмельницька, Полтавська та Тернопільська області, у кожній із них уже понад 40 ОТГ. На Харківщині поки що значно скромніші показники – 16 ОТГ, а перші вибори пройшли у 12 громадах. Це близько 30 % від перспективного плану, який прийняла Харківська обласна рада та ухвалив Кабмін.

У 2016 році утворилися чотири ОТГ і пройшли перші вибори в них: це Старосалтівська (Вовчанський район), Чкаловська (Чугуївський район), Мереф’янська (Харківський район) і Роганська (Харківський район). У 2017 році утворилося ще вісім об’єднаних громад – Нововодолазька, Зачепилівська, Золочівська, Коломацька, Малинівська (Чугуївський район), Малоданилівська (Дергачівський район), Наталинська (Красноградський район), Оскільська (Ізюмський район). Також ЦВК вже призначила на 29 квітня перші вибори у чотирьох громадах області: Циркунівській (Харківський район), Великобурлуцькій, Пісочинській (Харківський район) та Старовірівській (Нововодолазький район). У квітні на вибори йде ще Граківська сільська рада, яка приєдналася до Чкаловської ОТГ.

– На Харківщині не така велика кількість ОТГ, як, приміром, на Тернопільщині, Хмельниччині, але саме наші громади перші за показником фактора спроможності: 100 % громад мають чисельність понад 6 тисяч населення, – наголошує директорка Харківського центру розвитку місцевого самоврядування Діана Баринова. – Для спроможності населення громади повинно бути не менш ніж 5 тисяч жителів. Майже половина наших ОТГ мають чисельність понад 10 тисяч населення.

За оцінками експертів, спроможність кожної об’єднаної громади залежить від чотирьох ключових критеріїв: її чисельності, питомої ваги базової дотації у структурі доходів, капітальних видатків на одного мешканця (без субвенцій із держбюджету), а також – витрат на утримання управлінського апарату.

Побачити на власні очі

Гальмує процес об’єднання на Харківщині кілька речей. Насамперед, мала кількість населення області взагалі бувала за кордоном (близько 15 %). А от жителі західних регіонів, навпаки, частіше бували в країнах ЄС і бачили на власні очі, до яких позитивних змін може привести об’єднання.

Саме після ознайомчої поїздки до Польщі в Новій Водолазі взялися за створення своєї об’єднаної громади – сусідський досвід децентралізації їх дуже вразив.
– Чому в Харківській області так довго триває процес об’єднання? Тому що серед населення велика недовіра і взагалі нерозуміння процесу, – пояснював під час зустрічі з послом ЄС голова Нововодолазької селищної ради Олександр Єсін. – Скажімо, у нас люди вважали, що соціальні послуги, які надаються в їх селі, після об’єднання можна буде отримати тільки у центрі громади. Потрібно було переломити цю недовіру і доступною мовою донести до людей, що насправді відбуватиметься.

Хоча на прямих бюджетних відносинах з Києвом Нововодолазька ОТГ тільки два місяці, але у громаді вже зроблено чимало. Наприкінці минулого року там відкрився сучасний Центр надання адмінпослуг, у якому вже надається 44 послуги. Незабаром їх стане ще більше – з’явиться видача закордонних паспортів, ID-карток і водійських посвідчень.

А в січні на сесії Нововодолазької селищної ради депутати прийняли програму «Місцеві стимули». Згідно з нею щомісяця сімейні лікарі отримуватимуть доплату у 2000 гривень, медсестри – 1000 гривень, а молодший медперсонал – 700 гривень. Також у громаді було створено опорну школу та прийнято рішення про відкриття сільської школи, яка кілька років стояла зачиненою.

За польським прикладом у Нововодолазькій ОТГ створюється Центр безпеки. З його появою у будь-яку точку громади екстрені служби встигатимуть доїхати вчасно.

– Більшість керівників ОТГ були у відрядженнях у країнах ЄС, де переймали досвід. Хотілося б, щоб такі навчальні програми були й для вчителів, медиків тощо. Коли люди не почують, а побачать, то вийде набагато кращий результат, – переконаний пан Єсін.

Піонери об’єднання

У Чкаловській об’єднаній громаді також працюють над мотивацією для медиків – купують для них житло, а молодь навчають у медичних вишах.
– На навчання дітей ми укладаємо угоди з медичними вишами та медзакладами. Усе це робиться для того, щоб молодь поверталася працювати й жити у громаду, – зазначає голова Чкаловської селищної ради Віктор Соловйов.

Така фінансова можливість у громади з’явилася тільки після об’єднання. Пан Соловйов зізнається: шкодує, що не об’єдналися в 2015 році. Уже б багато проблем вдалося вирішити. Хоча й за рік існування зроблено немало. На розвиток територій громади було витрачено 20 мільйонів гривень, не забули й про віддалені села. У попередні роки грошей на розвиток територій взагалі не було. Подивившись на те, як живуть сусіди, до чкаловців захотіли приєднатися жителі Граківської сільради.

– У громадах з’явилися гроші на розвиток територій, навіть віддалене на 50 км село отримало близько 2 мільйонів гривень. Тільки через конкретні справи люди починають розуміти переваги об’єднання, – вважає пан Соловйов.

А от до факторів гальмування децентралізації на Харківщині очільник Чкаловської ОТГ відносить небажання райдержадміністрацій втрачати свою владу.

– Той факт, що РДА якомога довше хочуть затримати владу в своїх руках, ні для кого не секрет, – зазначив пан посол. – В усіх країнах, де проходила подібна реформа, люди втрачали певну відповідальність, а разом з нею і повноваження. І всюди вони цьому опираються.

Багато ґуль на шляху децентралізації набила Старосалтівська ОТГ. Не дивно, вона була першою, хто об’єднався на Харківщині.

– Коли вирішили об’єднатися, я взагалі був далеким від місцевого самоврядування, – розповідає голова Старосалтівської селищної ради Едуард Коновалов. – За три роки ми укомплектовували свій штат, нікого не звільнили з колишніх сільських рад. Створили свій відділ освіти, культури, ЦНАП.

У Старосалтівській ОТГ знають, на скільки можуть зростати місцеві бюджети. Після переходу на прямі бюджетні відносини з Києвом бюджет громади зріс у кілька разів. Якщо в 2016 році він складав 13 мільйонів гривень, то в 2017 році зріс до 51 мільйона гривень.

Треба було раніше

Шкодують, що не об’єдналися раніше, й у Зачепилівській громаді. Перші вибори тут – як і в Золочівській, Коломацькій, Малинівській, Малоданилівській, Наталинській, Оскільській об’єднаних громадах – відбулися 29 жовтня минулого року. Тож із новим збільшеним бюджетом громади почали працювати тільки цього року. У січні Зачепилівська ОТГ перевиконала бюджет на 105 %. Наразі у громаді тривають переговори щодо приєднання ще кількох селищних рад.

– У травні минулого року в деяких сільських радах були жорсткі противники об’єднання. Та коли ми нещодавно знову до них приїхали з пропозицією дооб’єднатися, прийшло 206 осіб, так-от, 199 з них були вже за об’єднання, – зазначив голова Зачепилівської селищної ради Юрій Кривенко. – Я не можу сказати, що ми нічого не робили до об’єднання, завдяки «Разом в майбутнє» (Обласний конкурс міні-проектів розвитку територіальних громад. – Ред.) робили дитячі та спортивні майданчики, вуличне освітлення, водонапірні вежі тощо. Але з об’єднанням з’явилися більші можливості.

А от Коломацька ОТГ відразу об’єднала всі ради району, щоправда, це один з найменших районів Харківщини. Разом з цим громада взяла на свій баланс всю інфраструктуру.

– Минуло три місяці, а вже є перші результати. Якщо раніше наше КП обслуговувало тільки районний центр, то зараз – усі села громади. Організували вивезення сміття по всьому району. Проводимо підвезення людей з усіх великих сіл до центру, – зазначив голова Коломацької селищної ради Володимир Гуртовий.

Сусідство з Росією також накладає свій відбиток на швидкість упровадження реформи. Це на собі відчула Золочівська ОТГ – одна з найбільших громад області (близько 30 тисяч населення), яка об’єднала 13 сільських і селищних рад району. Однак одна рада району залишилася поза ОТГ.

– У нас майже 30 км кордону з РФ. Коріння, співпраця, рідня – усі ці фактори впливали на об’єднання. Село, що не захотіло об’єднуватися, саме розташовано на кордоні з Росією. Але це справа часу, коли вони побачать наші зміни, то приєднаються, – переконаний голова Золочівської селищної ради Леонід Канівець.
В окремих випадках небажання об’єднуватися може спровокувати фінансова централізація.

– Коли тільки почали обговорювати об’єднання, я була противницею цього, – каже очільниця Наталинської ОТГ Віолетта Боровська. – Ми й так мали достатню кількість коштів, наша рада була однією з кращих у районі. Я навіть не усвідомлювала, на скільки збільшиться наш бюджет після об’єднання, які будуть державні преференції. У  2015 році я почала займатися підрахунками доходів у разі об’єднання. Я сама вчитель математики, але коли підрахувала, то подумала, що десь помилилася, бо цифри здалися нереальними. Перевірила ще раз – ні, помилки не було, після цього я стала прибічником об’єднання.
До речі, Наталинська ОТГ увійшла у список перших семи громад, які отримали у своє розпорядження землі сільгосппризначення поза межами населених пунктів. Рішення про передачу ділянки площею 791,08 га у комунальну власність було ухвалено на рівні Уряду наприкінці січня, і 27 лютого вступило у практичну фазу реалізації.

Дефіцит кадрів

Чи не головна проблема, з якою стикаються молоді громади, – кадровий дефіцит. Децентралізація передала на місця купу повноважень, дала фінанси – але у громадах бракує кваліфікованих кадрів. Для написання проектної заявки на отримання грантового фінансування, управління податками, участі в тендерах тощо потрібні спеціальні знання.

– Наша громада розташована неподалік від Харкова, тому близько 90 % нашого населення працює в місті. Звідси виникла велика кадрова проблема. Досить складно було створити структуру, ми тільки зараз закінчуємо її формувати, – ділиться своїм досвідом голова Малоданилівської селищної ради Олександр Гололобов.

За словами очільника ОТГ, близьке сусідство з великим містом дає ще одну проблему – частина податків іде у Харків. Це і ПДФО населення, що працює в Харкові, і податок великих підприємств, які працюють у Малоданилівській громаді, однак зареєстровані в іншому місці. Проте, за словами європейських партнерів, вихід є – створити громаді репутацію надійних партнерів: якщо будуть привабливі умови, то бізнес перереєструється.
Також представники ЄС обіцяють допомагати з навчанням кадрів.

– Ми наразі готуємо програму навчальних турів для професіоналів у різних галузях, яка фінансуватиметься Європейським Союзом, – розповів Хюґ Мінґареллі.

Продовжить підтримку децентралізації в Україні й програма «U-Lead з Європою». Саме завдяки їй на Харківщині було створено Центр розвитку місцевого самоврядування та відкриваються ЦНАПи. Також «U-lead» включила Харківщину до пілоту проекту «Рівний рівному», в рамках якого протягом 2018 року відбуватиметься розбудова партнерства між п’ятьма місцевими та регіональними органами влади і п’ятьма регіонами та муніципалітетами ЄС.

Також представництво ЄС в Україні лобіюватиме прийняття пакета законів, що сприяють децентралізації.

– Ви можете розраховувати на допомогу ЄС, – запевнив голів об’єднаних громад Харківщини посол Європейського Союзу.

Читайте також: Нова медицина в селі: 50 амбулаторій з’явиться на Харківщині

 

Автор: Юлія Шматченко