Танцюй, як Нова Водолага

23.05.2019 14:00 Нова Водолага
Фото: Нововодолазька селищна рада Фото: Нововодолазька селищна рада
Від різнобарв’я вишиванок до вишуканих вечірніх вбрань і запальних ритмів танців. 17 травня в Новій Водолазі був особливий святковий дрес-код. Спочатку жителі громади святкували День вишиванки, потім відбувся справжній бал, а завершився день фестивалем хореографічного мистецтва.

Нововодолазька ОТГ продовжує самостійно творити свою історію та запроваджувати культурні традиції. Від початку заснування в об’єднаній громаді відзначають День вишиванки. Цього року національну українську сорочку жителі громади почали приміряти заздалегідь – 12 травня стартував онлайн фотомарафон. Потрібно було родиною сфотографуватися у вишиванках, перемогли ті фото, що набрали найбільшу кількість лайків у Фейсбуці. Підсумки голосування підбили 16 травня, а вже 17 травня під час масового святкування Дня вишиванки переможці отримали дипломи та подарунки.

Найбільшу кількість вподобань у соцмережі набрало фото родини Яковенків – Золочевських з Новоселівського старостинського округу – 191 лайк. На другій сходинці конкурсу з результатом 144 лайки опинилася родина Карамушок з Нової Водолаги. Третє місце посіла ще одна родина з Новоселівського старостинського округу – Рибалків, їх світлина набрала 132 вподобання. За словами організаторів конкурсу «Моя родина у вишиванках», фотографії учасників подивилося понад три тисячі користувачів Фейсбуку.

– Ми вперше проводили конкурс онлайн, дуже переживали, що люди не надішлють свої фото. Даремно хвилювалися – жителі громади виявилися вельми активними. Цей конкурс був орієнтований більшою мірою на молодь, але свої фото пропонували люди різного віку. Присилали й такі фото, на яких одразу кілька поколінь родини було, – розповіла «СК» начальник відділу культури, туризму, молоді та спорту Нововодолазької селищної ради Наталія Євглевська.

Після нагородження переможців розпочався святковий концерт, у якому взяли участь усі колективи будинків культури Нововодолазької об’єднаної громади.

Насолодитися українською культурою та дізнатися більше про традиції можна було в містечку майстринь. Тут було представлено роботи з різних куточків Нововодолажчини: рушники, картини, сорочки. Також на спеціальному майстер-класі всі охочі могли навчитися плетінню зі стрічок, потім власноруч зроблену прикрасу люди забирали із собою.

Працював і музей просто неба – свої експонати та історію свого села жителям громади презентував Знам’янський музей.

Майже всі гості, що завітали на свято, були вдягнені у вишиванки.

– Людям подобається це свято, вони його підтримують, – каже Наталія Євглевська. – Кожного разу намагаємося якось змінювати формат святкування, щоб чимось здивувати жителів нашої громади. Наступного року обов’язково щось новеньке запропонуємо.

У ритмі весняного вальсу

О 15.00 майданчик поблизу фонтана в парку Ювілейний перетворився на вишуканий простір – скульптури, красива фотозона, галантні хлопці пригощають усіх гостей солодощами та напоями, а десятки пар під супровід «живого» оркестру кружляють у ритмі весняного вальсу. У Новій Водолазі відбувся справжній бал. Активними учасниками цього заходу були вихованці та викладачі Ново­водолазької школи мистецтв.
Хтось із гостей свята насолоджувався прекрасною живою музикою, а хтось намагався повторити рухи танцівників. Під час балу проводилися майстер-класи з різних видів вальсу для всіх охочих.

– За планом «Весняний бал» і фестиваль хореографічного мистецтва «Танцюй краще, ніж я» мали пройти 4 травня, але через погоду змушені були перенести ці заходи. Тож 17 травня в нашій громаді було дуже насиченим на святкові заходи. Наступного року плануємо «Весняний бал» провести в окремий день, бо цей захід дуже атмосферний, – ділиться планами на майбутнє очільниця відділу культури, туризму, молоді та спорту Нововодолазької селищної ради.

Давай танцюй!

Увечері в селищі стартував фестиваль хореографічного мистецтва «Танцюй краще, ніж я», в якому взяли участь танцювальні колективи не тільки об’єднаної громади, а й інших населених пунктів Нововодолазького району. На сцені «запалювали» танцівники різного віку – від чотирьох до 35 років.

Розпочався танцювальний марафон з масштабного флешмобу. Понад 200 учасників одночасна танцювали під пісню Світлани Тарабарової «Добре з тобою». До масового танку приєднались і деякі глядачі. До речі, танцювальний флешмоб уже вдруге проходить у Новій Водолазі.

– Минулого року ми вже проводили танцювальний фестиваль, але він був не такий масштабний. Там уперше й запустили цей флешмоб, – розповідає методист молодіжного інформаційно-комунікаційного ресурсного центру при відділі культури, туризму, молоді та спорту Нововодолазької селищної ради Оксана Васильєва.

У великому майже двогодинному концерті взяли участь 16 колективів. Напрями танців були різноманітні – від народних до сучасних і балету. Так-так, у Нововодолазькій об’єднаній громаді навчають дітей танцювати і на пуантах, викладають класичний танець у школі мистецтв.

А ще у громаді набирає популярності чирлідинг. Те, що до цього можна було побачити в американських фільмах, тепер роблять і в Новій Водолазі. Спортивні команди громади підтримують дівчата-чирлідери. Популяризувати цей рух у громаді почала Оксана Васильєва.

– Коли я навчалася в Харкові, захопилася чирлідингом. Після закінчення вишу повернулася в рідну громаду й вирішила тут також розвивати цей напрям. Рік тому було відкрито гурток з чирлідингу в Нововодолазькому будинку дитячої та юнацької творчості. Наразі вже працюють три групи, – розповідає керівниця чирлідерів.

Яскравий виступ чирлідерів сподобався глядачам. До речі, нещодавно дівчата брали участь у відкритому чемпіонаті Харківської області з чирлідингу та чирспорту, де посіли два перші місця.

Свої переможні номери на фестивалі в об’єднаній громаді продемонстрували й вихованці танцювального колективу «Пролісок». 11 травня цей танцювальний колектив переміг на міжнародному конкурсі SUNFLOWER FEST, який проходив у Харкові. Наступного року «Пролісок» святкуватиме своє 25-річчя. Сьогодні в колективі займаються 57 дітей – з 1 по 7 клас. Тут виросло не одне покоління танцівників. Наприклад, Оксана Васильєва, яка сьогодні займається з чирлідерами, також колись була вихованкою «Проліска».

– Є такі матусі – мої перші «проліски», які до мене вже водять своїх дітей, – з посмішкою розповідає керівник хореографічного гуртка Світлана Скидан.

На фестивалі працювала стилізована фотозона, а також стояли стенди, де була інформація про всі колективи, тож батьки могли обрати гурток для своєї дитини.

Усіх учасників нагородили солодкими призами й дипломами, а керівники танцювальних колективів отримали подяки, квіти та солодкі подарунки.

Читайте також: Чому для жителів області газ коштує дорожче, ніж для харків’ян

Юлія Міронюк