Тотальна реставрація. Як громади Харківщини витратять мільйони від держави

17.04.2018 14:43 Область Online
Фото: rcenter.spb.ru Фото: rcenter.spb.ru
Ремонт шкіл, дитсадків, амбулаторій, доріг, облаштування центрів надання адмінпослуг та оновлення комунальної техніки – на Харківщині дванадцять об’єднаних територіальних громад отримають гроші від держави на розвиток власної інфраструктури.

Підтримати об’єднання

Цього року, як і попереднього, громади регіону отримають державну субвенцію, яку вони мають спрямувати на відновлення та покращення власної інфраструктури. Усього в області гроші отримають дванадцять громад, а загальна сума фінансування складе близько 42 мільйонів гривень. Загалом в Україні на розвиток інфраструктурних проектів ОТГ витратять 1,9 мільярда гривень, які минулого тижня урядовці розподілили між 665 ОТГ, створеними у 2015–2017 роках.

Нагадаємо, субвенція на­дається громадам протягом перших п’яти років після об’єднання. Кош­ти розподіляються пропор­ційно до площі території та кількості сільського населення ОТГ з рівною вагою обох цих показників. Найбільший розмір субвенції у 2018 році отримає Олевська ОТГ Житомирської області – 17,6 мільйона гривень. Найменшу субвенцію матиме Нижанковецька ОТГ Львівської області – 293,2 тисячі гривень.

Важливо також, що цього року Уряд удосконалив порядок і умови надання субвенції. Зокрема, після набуття чинності постановою громади матимуть два місяці, щоб подати до Мінрегіону проектні заявки на всю суму субвенції. Отже, на реалізацію цих проектів залишатиметься півроку. Тобто будівельні й ремонтні роботи за кошти субвенції відбуватимуться влітку і восени, за сприятливої погоди, а не в грудні, як часто було до цього. Це також дозволить уникнути минулорічних ситуацій, коли громади зволікали з подачею проектів, а отже, не мали часу на їх реалізацію, і невикористані гроші поверталися в державний бюджет.

До речі, кошти субвенції відтепер можна спрямовувати і на капітальний ремонт об’єктів комунальної інфраструктури, а також на капітальний, а не поточний, ремонт вулиць і доріг, які є складовими автомобільних доріг державного значення.

Комунальна «беззубість»

Тож поки громади Харківщини готують свої плани со­ціально-економічного розвитку та пишуть проектні заявки, «СК» вирішив з’ясувати, які болючі сільські проблеми вони збираються вирішити за рахунок держпідтримки.
Найбільшу субвенцію в нашому регіоні отримає Золочівська ОТГ. На розвиток інфраструктури цієї громади виділили майже 10 мільйонів гривень. За ці кошти тут планують відремонтувати дві дороги, які є дуже важливими для громади. Одна з них – під’їзд до районної лікарні протяжністю 2,4 кілометра.

– Ми б залюбки відремонтували центральні дороги громади, які є автошляхами державного значення, але можемо це зробити лише на умовах співфінансування з власником, тобто «автодором». Поки що відповіді на лист з такою пропозицією від останнього ми не отримали, – розповіла заступник голови з фінансових питань Золочівської селищної ради Оксана Верхогляд.
Окрім цього, у громаді мають намір оновити комунальну техніку. Ще конкретно  не визначились, чи придбають сміттєвоз і встановлять контейнери в кожному населеному пункті, чи інший спеціалізований трактор для робіт із благоустроєм.

Над покращенням техніки комунального господарства планують працювати і в Коломацькій ОТГ. Ця громада об’єднала весь район і отримає на розвиток трохи більш ніж 3 мільйони гривень. Так, за словами голови Коломацької селищної ради Володимира Гуртового, саме велика територія громади й додала завдань, адже комунальної техніки, щоб якісно обслуговувати всю ОТГ, катастрофічно не вистачає. Тому за держфінансування тут планують придбати «обновки» саме для комунального господарства: вакуумну машину, тракторне приладдя для відгортання снігу та роторну косарку.

Окрім цього, додає очільник громади, не вистачає для повноцінної роботи і сміттєвоза, адже раніше в сільраді, де він головував, вдалося налагодити практику вивезення сміття. Після об’єднання добрий приклад поширили на всі населені пункти громади.
– Ми вже встановили по всій громаді сміттєві баки, але одного сміттєвоза недостатньо, щоб вчасно вивозити сміття. Тому маємо надію, що кошти на машину отримаємо від ДФРР, але це тільки у планах, – додав Володимир Гуртовий.

На «беззубе» комунальне господарство скаржиться і голова Зачепилівської селищної ради Юрій Кривенко, тому понад
4 мільйони гривень держпідтримки мають намір спрямувати теж у цю сферу.

– Приміром, освітили ми всі населені пункти району, а доглядати за цим нема кому. Я думаю, що перш за все потрібно придбати спецтехніку – навантажувачі, сміттєвози, техніку для утримання доріг у зимовий час, – поділився планами голова громади.
Не вистачає комунальної техніки і в Оскільській ОТГ Ізюмського району, каже керуюча справами (секретар) виконавчого комітету Оскільської сільської ради Оксана Шабельник. Тому зараз громада розглядає можливість її придбання за раху­нок державної субвенції, яка сягає більш ніж 3,5 мільйона гривень.

На освіту, медицину та культуру

А от кілька громад Харківщини витратять кошти на розвиток соціальної сфери населених пунктів. Серед них – Чкаловська ОТГ Чугуївського району. Так, за словами очільника цієї громади Віктора Соловйова, цього року тут планують продов­жити розпочаті справи.
– Рік тому ми вже розробили проектно-кошторисну документацію на три дитсадки, шість шкіл, три амбулаторії та близько десятка ФАПів і змінили вікна. Завдання на цей рік – утеплити фасади будівель, – додав голова Чкаловської селищної ради.
На це планують витратити трохи більше ніж 4 мільйони гривень державної допомоги.

Майже 2 мільйони гривень матиме на інфраструктуру Мало­данилівська ОТГ у Дергачівському районі. За словами очільника цієї громади Олександра Гололобова, зараз обирають між двома проектами, але точно визначились, що ці гроші підуть
у соцсферу старос­тинського округу – Черкаську Лозову.
– Є ідея, яка стосується капітального ремонту місцевої школи. Тут, як і в інших освітніх закладах, уже замінили всі вікна, але стан самої будівлі, де розташований заклад, залишає бажати набагато кращого, – розповів голова Малоданилівської селищної ради. – Річ у тому, що в будівлі є велика тріщина, через яку школа кілька років тому мала статус аварійної. Зараз її підремонтували, але щоб усунути проблему, потрібне капітальне втручання.

Інша ідея – організувати в Черкаській Лозовій будинок культури, якого сьогодні там немає. Сільський клуб тут замінює одна кімнатка в будівлі колишньої сільради.
– Зараз рахуємо, який проект скільки коштуватиме та чи встигнемо ми впоратися з поставленими цілями, – додав голова. – Звичайно, щоб повністю реалізувати хоча б один із задуманих проектів, цих коштів не вистачить, тому плануємо дофінансувати з місцевого бюджету.

А от у Нововодолазькій ОТГ уже визначились, куди підуть більш ніж 3 мільйони гривень державної підтримки. Тут на ці кошти планують придбати два шкільні автобуси. Як розповів голова Нововодолазької селищної ради Олександр Єсін, один автобус підвозитиме учнів з прилеглих сіл до школи у Старій Водолазі, другий – школярів з Ордівського старостинського округу до Нової Водолаги.
– Зараз дітей на навчання підвозять «Газелі», в яких не вистачає місця, тому вони змушені здійснювати маршрут двічі. До того ж ці машини вже старі та потребують заміни, – додав голова громади.

Проблемні дороги

Ще частина громад у регіоні свої субвенції має намір спрямувати на найболючіше питання для сільської місцевості – дороги. Більш ніж 3 мільйони гривень у рамках підтримки отримає Роганська ОТГ Харківського району. У громаді поки що визначаються, куди ж витратять кошти, та працюють над проект­ними заявками. За словами заступника Роганського селищного голови з питань економічного розвитку та інвестицій Миколи Котелевця, більшою мірою проекти громади стосуються дорожнього господарства, тому ймовірно, що цьогоріч тут продовжать розпочатий минулого року капітальний ремонт доріг.

Капітально відремонтувати свої дороги хочуть і в Наталинській ОТГ Красноградського району. Тут навіть готові додати з місцевого бюджету близько 10 мільйонів гривень до виділених державою 2,7 мільйона гривень.
– Найбільше проблемних ділянок у Попівській сільраді, тому частину коштів спрямуємо туди. У Наталиному під ремонт потраплять тротуари та дорога по вулиці Миру, – розповіла голова Наталинської сільської ОТГ Віолета Боровська.

Державну підтримку в розмірі 885,3 тисячі гривень очікують і в Малинівській ОТГ Чугуївського району. Тут субвенцію теж спрямують на ремонт доріг. Ділянки вибирали, виходячи із соціальної важливості та загального стану.
– Йдеться про дорогу на під’їзді до нашої громади, де ходять шкільні автобуси та маршрутки Чугуїв – Стара Гнилиця, Чугуїв – Малинівка і Харків – Малинівка, – розповів голова Малинівської селищної ради Микола Семер’янов. – Зараз вона вся в ямах.

Послуги для людей

Продовжать реалізувати свої плани й у Старосалтівській ОТГ Вовчанського району, яка минулого року вже мала можливість спрямувати кошти на інфраструктуру громади. Цього разу громаді нарахують майже 4 мільйони гривень. За ці кошти тут планують продовжити проекти, розпочаті раніше. Так, у двоповерховому приміщенні, яке стояло порожнім понад 19 років, створять центр надання адміністративних послуг.

– У цьому ж приміщенні вже частково запустили роботу оновленої амбулаторії та стоматологічний кабінет, – розповів голова Старосалтівської ОТГ Едуард Коновалов. – Тут також плануємо облаштувати відділення пожежної частини та відділ поліції.
Окрім вищезгаданих громад, субвенцію в розмірі 1,1 мільйона гривень отримає Мереф’янська ОТГ Харківського району.

За інформації начальника відділу міжнародних відносин та проектно-інвестиційної діяльності виконавчого комітету Мереф'янської міської ради Катерини Кобець, на найближчій сесії міської ради, яка відбудеться 23 квітня, депутати будуть вирішувати питання, щодо прийняття у комунальну власність громади майна системи теплопостачання, водопостачання та водовідведення.

У рамках цього, в громаді планують створити комунальне підприємство «Водоканал», а субвенцію з державного бюджету витратять на облаштування та капітальний ремонт нежитлового приміщення під комунальний заклад.

Автор: Марина Проценко