У Чугуєві з’явилися нові послуги для населення. ФОТО

15.08.2019 13:30 Область Online
Фото:www.chuguev-rada.gov.ua Фото:www.chuguev-rada.gov.ua
Цього року від Чугуєва для участі в обласному конкурсі міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» надійшло 37 проектних заявок, і 15 з них стали переможцями. Частину проектів уже втілено, деякі – ще реалізуються. Напередодні Дня міста, у Чугуєві урочисто відкрили вісім міні-проектів – переможців.

Для найстарших

Постійно удосконалює свою роботу Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Чугуївської міської ради. Заклад гуртує на свої базі майже третину пенсіонерів міста, надаючи широке коло послуг: від організації дозвілля до реа­білітації та догляду вдома. Наразі робота чугуївських соцпрацівників стала оперативнішою, адже вони отримали п’ять електричних скутерів і один вантажний моторолер. Транспорт дозволить скоротити час на шляху до підопічного та модернізувати послугу. Серед отримувачів послуг терцентру – 17 таких, до кого потрібно навідатися двічі на день. До 85 осіб з психічними розладами навідуються кілька разів на тиждень. За словами директорки Терцентру Тетяни Сємілєтової, часто соцпрацівникам потрібно доправити харчі своїм підопічним, чи господарчі товари, чи перевезти інвентар, щоб прибрати територію, тощо. Загальна вартість проекту «Соціальний екотранспорт» склала 200 000 гривень. Нагадаємо, за умовами конкурсу фінансування міні-проектів – переможців відбувається так: 50 % – кошти обласного бюджету, 45 % – кошти місцевого бюджету, та 5 % – внесок конкурсанта.

Для найменших

Цього літа дозвілля для дітей з багатоквартирного будинку № 130 по вул. Харківській стало різноманітнішим. На території ОСББ з’явилися дитячий майданчик з десятком ігрових елементів, спортивні комплекси. Вартість міні-проекту склала 298 000 гривень.

У Чугуївському НВК № 5, де навчаються 473 учні (190 – учнів 1–4 класів) відкрили проект «Радіють діти – живе місто». Тут трансформовали хол у сучасні  комфортні зони для ігор та відпочинку, придбали інвентар для ігор, меблі для бібліотеки, книги. За інформацією начальниці відділу освіти Чугуївської міської ради, трансформації відповідають стандартам Нової української школи. Їх вдалося реалізувати завдяки бюджету проєкту у 300 000 гривень.

У Чугуївському ДНЗ № 3 реалізували проект «Здорова дитина – щаслива родина та сильна країна». У цьому закладі акцент зробили на створенні умов для занять спортом для дошкільнят і дітей з особливими освітніми потребами. На облаштування гумовим покриттям спортивного майданчика (145 кв. м) для занять футболом і волейболом, встановлення огорожі (64 м) пішло майже 300 000 гривень.

Особливим місцем для Чугуєва є Центр реабілітації для дітей з інвалідністю «Шанс». При підтримці міськради на чолі з мером Галиною Мінаєвою у Центрі системно удосконалюється його робота. Так з’явилася нова реабілітаційна послуга – контактний зоопарк для діток з особливостями розвитку (бюджет проекту 300 000 гривень). Спілкування з тваринами, птахами, плазунами поліпшує самопочуття особливих дітей. Відтепер такі сеанси в центрі проводитимуться регулярно.

Для пацієнтів

У Чугуївському міському цент­рі первинної медико-санітарної допомоги відкрився проект «Серце на долоні» (бюджет 298 000 гривень). Заклад працює трохи більше року, і за шість місяців 2019 року надав медичні послуги 20 285 жителям міста. Як поінформувала заступнця головного лікаря закладу Тетяна Курило, усі вісім амбулаторій Центру оснастили електрокардіографами  транстелефонними «Телекардами». Завдяки цьому всім пацієнтам амбулаторії відтепер проведуть у разі потреби екстрену кваліфіковану діагностику серця. Крім того заклад став переможцем й іншого обласного конкурсу мікрогрантів, «Ефективна первинна медицина у громаді». Ця перемога дозволила Центру придбати комп’ютер, телевізори та інформаційні бокси для покращення обізнаності пацієнтів. Сума цього проекту – 366 000 гривень.

Для кожного

У рамках проекту «У життя є смак. І це смак води» у лабораторії КП «Чугуїввода» з’явилось сучасне лабораторне обладнання, яке дозволить проводити дослід­ження на вищому рівні, збільшиться точність вимірів, скоротити час досліджень. На реалізацію цього міні-проекту було виділено 300 000 гривень.

За ініціативи Галини Мінаєвої у рамках міні-проекту «Сучасному суспільству – новітні технології» у Центральному сквері міста, а також у Центрі надання адміністративних послуг та в будівлі Управління соціального захисту населення встановлено три інформаційні кіоски – джерело інформації про життєдіяльність міста та місцеві туристичні маршрути. На реалізацію цього міні-проекту було залучено 300 000 гривень.

Робота з реалізації решти семи проектів – переможців конкурсу «Разом в майбутнє» триває.

Як підсумувала зроблене за рік Чугуївський міський голова Галина Мінаєва, багато цікавих проектів вдалося реалізувати, з’явилися нові послуги, якими зараз можуть користуватися жителі міста.

– До прикладу, наші дітки, які потребують особливих послуг, їдуть на реабілітацію не кудись далеко, а отримують їх у своєму рідному місті завдяки роботі Центру реабілітації для дітей з інвалідністю «Шанс», де також обладнана зона вуличної реабілітації зі спеціальними тренажерами «велолікар». Далі, окрім відкритих міні-проектів, до 381-ї річниці від дня заснування Чугуєва і 76-ї річниці визволення від німецько-фашистських загарбників вдалося капітально відремонтувати ділянки доріг, тротуарів і внутрішньоквартальних доріг і їх вхідних груп на загальну суму 3,4 мільйона гривень. У рамках підготовки до святкування 175-річчя з дня народження Іллі Рєпіна Чугуїв уже удруге поспіль перемагає у всеукраїнському конкурсі «Малі міста – великі враження». Це дозволило яскраво і масштабно відзначити ювілей нашого всесвітньо відомого земляка: виконати благоустрій та естетичне оздоблення тематичної зони відпочинку по вулиці Музейній, на якій, до речі, у нас з’явився ще один мурал. Зазнав перетворень і парк імені І. Ю. Рєпіна, де модернізували вхідну групу, покращили освітлення і встановили творчі елементи благоустрою, – розповіла Галина Мінаєва.

І це лише частина з переліку зробленого, попереду в Чугуївської громади сміливі та амбіційні плани. Чугуїв не зупиняється і з оптимізмом крокує вперед.

Читайте також: Метеоритний фестиваль у наметах відбувся на Зміївщині – ФОТО