У Краснограді будують найбільший в області спортивний комплекс

12.11.2018 16:34 Область Online
Фото: Харківська обласна рада Фото: Харківська обласна рада
Відомі футболісти, майстри спорту, чемпіони та призери міжнародних змагань – уже півстоліття Красноградська дитячо-юнацька спортивна школа дарує області та країні відомих і талановитих спортсменів.

10 листопада головний спортивний осередок Красноградщини, місцева ДЮСШ, відзначив свій ювілей – 50 років від дня заснування. Двері для майбутніх спортсменів цей заклад відчинив у 1968 році. Тоді у школі працювали кілька секцій, де проходили заняття зі спортивної гімнастики, легкої атлетики та велоспорту, які відвідували близько 150 вихованців. Власної ж матеріальної бази на той час ДЮСШ не мала. Заняття відбувалися на базі спортивного комплексу школи-інтернату, а також Піщанської та Красноградської шкіл.
У 1978 році – новий етап у житті спортивного закладу, адже на його баланс передають спортзал спортивного товариства «Колос». Окрім відділень, які працювали раніше, сюди додаються заняття з карате.

З кожним роком кількість дітей, які відвідували спортивну школу, збільшується, саме тому в закладі запрацювали нові секції. Так, у 2001 році тут розпочинає свою роботу відділення важкої атлетики, у 2004 році – спортивного танцю. Сьогодні, за словами директора школи Володимира Прохватила, тут працюють шість відділень: футболу, баскетболу, важкої та легкої атлетики, спортивних танців і карате. Загалом школу відвідують близько 900 вихованців – школярі загальноосвітніх шкіл міста та району, вищих навчальних закладів І–ІІ рівня акредитації та професійного ліцею.

Свого часу я теж ходив до цієї спортивної школи. Відвідував секцію легкої атлетики, займався велоспортом, грав у баскетбол і настільний теніс, – зазначив голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, який був присутній під час урочистостей, присвячених до дня заснування закладу. – Тому хочу сказати, що сьогодні не просто хвилюючий день та ювілей закладу, а справжнє свято спорту, фізкультури, сили духу та нездоланної волі. Хочу привітати тренерів, працівників і ветеранів, адже завдяки їх копіткій і щоденній праці найуспішніші та найнаполегливіші вихованці досягали вершин спортивної майстерності та постійно представляють район, область, державу на змаганнях різного рівня.

Так, ветеранами та тренерами-викладачами Красноградської ДЮСШ, які загартували характер чималої кількості спортсменів, є Борис Скоклєньов – перший директор закладу, який очолював його у 1970–1971 роках, і Віктор Кіріченко, під чиєю орудою спортивна школа перебувала з 1971 по 1987 рік. Спортивний дух красноградських спортсменів виховували Олександр Коваленко, який був першим тренером-викладачем відділення баскетболу, а також його наступники – Олександр Якименко, Віктор Бондаренко, Любов Богатирьова та Володимир Вовк. Футбольні зірки запалювали тренери-викладачі відділення футболу Михайло Меркулов та Іван Манько.

Спортивні зірки

Тож зі стін цієї школи вийшли у великий спорт чимало видатних фізкультурників. Так, серед красноградських футболістів підкорюють світові вершини такі зірки, як Андрій Лунін – воротар національної збірної України, що минулого літа перейшов до мадридського «Реалу», а наразі на правах оренди захищає кольори іспанського «Леганесу».
Гордістю спортивної школи є Михайло Мудрик – гравець збірної України з футболу U-19, який нещодавно дебютував за першу команду донецького «Шахтаря», Артем Тоболь – гравець академії ФК «Дніпро».

Серед випускників ДЮСШ – і вихованець Харківського державного вищого училища фізичної культури, гравець команди УФК «Олімпік» – U-17 Максим Багачанський та гравець Першої ліги з жіночого футзалу команди ДЮСШ імені Бутковського (Полтава) Анна Воскобойник. Пам’ятають та пишаються у школі гравцями полтавської «Ворскли» U-19 Данилом Абаніним, ФК «Дніпро» U-15 Вячеславом Клочком, ФК «Полтава» Олександром Григоровим, а також Анастасією Місішин, яка грає за збірну України з жіночого футзалу U-15.
Окрім футболу, красноградська спортивна школа загартовувала характер майстра спорту України, чемпіона України з баскетболу Миколи Неухацького, кандидата в майстри спорту з баскетболу Олександра Неухацького, майстрів спорту Романа Козлова та Ігоря Кривцова, кандидата в майстри спорту з баскетболу Юрія Козлова, Дмитра Кутицького, Артема Любенського та Олександра Оберемка.

Чималих спортивних вершин досягли й випускники відділення легкої атлетики. Перші результати тут показували майстер спорту України з поліатлону Олександр Ірклієнко, бронзова призерка чемпіонату України серед дівчат 2002 року народження з бігу на 100 метрів Яна Ірклієнко, бронзова призерка міжнародних змагань з легкої атлетики у бігу на 1500 метрів Христина Педченко, а також кандидат у майстри спорту з легкої атлетики Світлана Гасенко.
Свої перші кроки у красноградській спортшколі робили й майстер спорту України з важкої атлетики Юрій Тригуб, кандидат у майстри спорту з важкої атлетики Микола Лосєв, Крістіна Чернишова та Олена Надієвець.

Гордістю школи є майстер спорту з контактного карате Євген Калюжний, член збірної команди Полтавської області з олімпійського боксу Сергій Горксов і майстер спорту міжнародного класу з регбіліг Євген Трусов.
Багатим на таланти виявилося й відділення ДЮСШ зі спортивного танцю. Серед випускників цієї секції – неодноразові призери міжнародних та всеукраїнських змагань зі спортивних бальних танців Ірина та Дмитро Заєць, Ілля Гурячков, Оксана Стаднік, Дмитро Зінченко, Дмитро Віноградов, Сергій Матвійчук, Анна Дуб.

ФОК-гігант

А вже цього року для красноградського спорту відкриються нові можливості, адже в районному центрі завершується будівництво найсучаснішого та найбільшого в області фізкультурно-оздоровчого комплексу, каже Сергій Чернов. Будівля спортивного гіганта матиме 63 метри в довжину та 24 метри в ширину. При цьому висота купола сягає 15 метрів. Увести в експлуатацію спортивний комплекс планують уже цього року. Зараз на будівлі майбутнього ФОКу завершують зовнішні роботи, також будівельники виконали вже понад половину необхідних внутрішніх робіт.

У багатофункціональному комплексі працюватиме багато секцій, де спортсмени займатимуться футболом, волейболом, баскетболом. На другому поверсі розташують кімнати для тренування боксерів та інших бойових мистецтв. На думку голови обласної ради, у комплексі з новою спортивною ареною місцева ДЮСШ зможе виростити ще більше спортивних зірок.
Важливим моментом є те, що ФОК відповідатиме стандартам проведення змагань різного рівня. З’явиться ще більше секцій і напрямів, можливість об’єднання не сотень, а тисяч людей, не лише з Красноградського, а й з інших районів. Це буде гідна арена для всеукраїнських і міжнародних змагань. Переконаний, маленькі зірочки Красноградщини яскраво засяють на цьому спортивному олімпі, – зазначив Сергій Чернов.

За його словами, на красноградський ФОК уже витрачено понад 20 мільйонів гривень. Також на найближчій сесії обласної ради на спортивний комплекс планують виділити ще додаткові кошти, необхідні для завершення будівництва.