Масаж і коктейль для пенсіонерів. Як оновився Печенізький терцентр

03.10.2019 12:00 Область Online
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
На День людей похилого віку, 1 жовтня, відвідувачам Печенізького територіального центру піднесли справжній подарунок. У закладі відкрили кімнату для реабілітації та оздоровлення, де в розпорядженні людей тепер є різноманітні масажери, кисневі коктейлі, турманієві накладки для суглобів та ще багато корисного.

Печенізький територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) уже працює понад 20 років – заклад відкрився

1 січня 1999-го. Терцентр складається з трьох відділень – денного перебування, організації надання адресної натуральної допомоги та соціальної допомоги вдома. Загалом у ньому обслуговується понад 800 пенсіонерів, інвалідів і ветеранів війни тощо.

Останні 10 років Печенізький терцентр базується в будівлі колишнього дитсадка, де донедавна не було ні ремонту, ні води, ні туалету. Та вже два роки, як приміщення терцентру переживає великі зміни. Спочатку, у 2017 році, у рамках обласного конкурсу міні-проектів «Разом в майбутнє» у закладі замінили вікна та двері на енергоощадні.

Цьогоріч у кінці червня в рамках співпраці з німецькою компанією GIZ у терцентрі відремонтували систему опалення, замінили електропроводку і створили систему водопостачання та водовідведення. Також відремонтували три кімнати й обладнали туалет.

Восени перетворення терцентру продовжилося. 1 жовт­ня, у День людей похилого віку, голова районної ради Лариса Ярова відкрила міні-проект «Заради здоров’я людей», реалізований у рамках обласного конкурсу «Разом в майбутнє». Так, завдяки перемозі в цьому конкурсі Печенізькій громаді вдалося обладнати в терцентрі кімнату для реабілітації та оздоровлення громадян.

Як розповіла Лариса Ярова, метою реалізації цього міні-проекту є надання соціальних послуг громадянам похилого віку та інвалідам, забезпечення максимально результативного відновлення втрачених, порушених функцій, підвищення якості, адресності, доступності та масовості надання соціальних послуг тощо.

У рамках міні-проекту в майбутній кімнаті для реабілітації зробили поточний ремонт – поклеїли шпалери, замінили двоє дверей і підлогу, модернізували систему освітлення тощо. Для відвідувачів терцентру придбали та встановили обладнання для профілактики захворювань і оздоровлення – шведську стінку, ліжко, масажний стіл, масажер для рук і ніг, масажер для шиї, аплікатор Ляпко, валик Ляпко, апарат для приготування синглентно-кисневих коктейлів, небулайзер, апарат для стоп, турманієві накладки для суглобів, тонометр тощо.

Загалом проект обійшовся у 299 тисяч 980 гривень. З них, відповідно до умов конкурсу «Разом в майбутнє», половина коштів надійшла з бюджету Харківської області, фінансування з районного бюджету склало ще майже 135 тисяч гривень, а кошти конкурсанта становили близько 15 тисяч гривень.

Читайте також: У селі на Харківщині побудували храм