Вибори в громадах області: попередні результати

03.05.2018 07:30 Область Online
Фото: Вільне життя Фото: Вільне життя
29 квітня в сорока об’єднаних територіальних громадах України відбулися перші вибори. На Харківщині своїх очільників і депутатів обрали в п’ятьох громадах.

Зокрема, в чотирьох об’єднаних громадах – Пісочинській, Циркунівській (Харківського район), Великобурлуцькій та Старовірівській ОТГ (Нововодолазький район) обрали депутатів сільських та селищних рад ОТГ і відповідних сільських та селищних голів. У ще одній сільській раді – Граківській, яка приєдналася до створеної у 2016 році Чкаловської ОТГ (Чугуївський район), цього ж дня голосували за депутатів.

Остаточні результати виборів депутатів у одномандатних виборчих округах, а також виборів сільського, селищного, міського голови мають бути встановлені не пізніш як на п’ятий день з дня голосування, тобто до 4 травня 2018 року включно. А поки що «СК» з’ясовував попередні результати виборів у громадах. Так, за попередніми даними (станом на середу, 2 травня) прес-служби БПП «Солідарність» у Харківській області, загалом у регіоні підтримка кандидатів на посади голів від цієї партії перевищила 84 %.

 


 

Пісочинська ОТГ

У Пісочинській ОТГ (до складу якої ввійшли Пісочинська та Березівська селищні ради), за попередніми підрахунками, перемогу отримав чинний голова Пісочинської селищної ради Олег Чернобай.

За даними Пісочинської територіальної виборчої комісії, саме цей кандидат набрав найбільше голосів – 5622. Усього кількість виборців у цій громаді (за уточненим списком) склала 19 832 жителі, а у виборах взяли участь 6658 жителів (близько 34 %).


Циркунівська ОТГ

Свого очільника та депутатів обирали і в іншій громаді Харківського району – Циркунівській ОТГ, до складу якої входять Циркунівська та Русько-Тишківська сільські ради. За попередніми результатами, які повідомили в Циркунівській територіальній виборчій комісії, перемогу на виборах отримав, як і у вищезгаданій громаді, чинний Циркунівський голова Микола Сікаленко. За нього місцеві жителі віддали 2166 (82,8 %) голосів.

Усього до списку виборців у громаді включили 6644 особи, а в голосуванні взяли участь – 2741 (41,3 % виборців від їх загальної кількості).


 

Великобурлуцька ОТГ

Уперше вибори голови та депутатів ОТГ пройшли на Великобурлуччині, де до складу нової ОТГ увійшли дві ради – Великобурлуцька селищна та Гнилицька Перша сільська. Так, за попередньою інформацією місцевої селищної виборчої комісії, найбільше голосів здобув Віктор Терещенко, який теж очолював місцеву селищну раду до виборів. Він отримав 83,7% голосів. Всього у громаді нарахували 6318 виборців, а участь у голосуванні взяли 2853 місцевих (45,1%).

 


 

Старовірівська ОТГ

У Старовірівській ОТГ Нововодолазького району (до складу цієї громади ввійшли Старовірівка, Караванська, Мелихівська сільські ради) за попередніми підрахунками, перемогу отримав чинний голова Старовірівської сільради Микола Біндус,  якого підтримало 87,5 % виборців.

– Загалом у виборах взяли участь 2559 виборців, що становить 55,7 %. Скарг та порушень до нашого округу не надходило, – повідомила заступниця голови Старовірівської сільської виборчої комісії Людмила Семикіна.

Разом з тим, у прес-службі всеукраїнської громадської організації Комітет виборців України повідомили, що в останній громаді було зафіксовано підвезення виборців до дільниць.

Загалом на Харківщині, за інформацією головного управління Національної поліції в Харківській області, правоохоронці відкрили два кримінальні провадження за частиною 2 статті 160 (підкуп виборця, учасника референдуму) Кримінального кодексу за фактами порушення виборчого законодавства, які були зафіксовані у Нововодолазькому та Великобурлуцькому районах Харківської області.

Ще одне кримінальне провадження за частиною 1 статті 157 (перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача) ККУ поліція зафіксувала в Харківському районі.

Довідка «СК».

Окрім нашого регіону, 29 квітня перші вибори відбулися в сімнадцяти областях України. У Вінницькій області свого очільника та депутатів обирали в одній об’єднаній територіальній громаді, так само як і у Волинській, Сумській, Херсонській, Донецькій та Луганській областях. По дві громади пішли на вибори у Хмельницькій, Івано-Франківській, Полтавській, Чернівецькій та Тернопільській областях, по три – у Кіровоградській, Одеській та Рівненській областях. Чотири громади голосували на Дніпропетровщині, а рекордсменом серед регіонів стала Запорізька область, де вибори відбулися в семи ОТГ.

Марічка Зорянська