Як міжнародні організації допомагають будувати дитсадки на Харківщині

26.04.2018 17:27 Область Online
Фото: ХОДА Фото: ХОДА
Минулого року в Балаклії відремонтували старий дитсадок. Роботи завершили в кінці березня – саме перед вибухами на збройному арсеналі. Садок довелося повністю закрити, а будівлю відновлювати вже після пошкоджень снарядами. Минулого тижня заклад відкрили. Нове життя разом із дзвінким дитячим сміхом сюди допомогли повернути міжнародні партнери.

Життя після вибуху

19 квітня у Балаклії відкрили оновлений дитсадок. Цей дошкільний заклад – один з найбільших у місті: сьогодні тут виховують 136 дітей. Серед них і донька Алли Вербицької, яка до відкриття дитсадка більше року взагалі не відвідувала ніякий дитячий заклад і виховувалася вдома.
– Змушені були перечекати вдома, адже після закриття цього садочку не було змоги водити доньку в інший. Тепер дуже раді та вдячні, що заклад запрацював, – розповідає мама.

Деяка частина вихованців ясла-садочка № 2 ходила в інші дошкільні навчальні заклади міста, розповідає директорка закладу Людмила Шпак.
– Узагалі наш садок працює з 1961 року. Звичайно, з часом у двох корпусах почали протікати дахи, а старі двері та вікна не могли втримувати тепло у приміщеннях, – розповіла директор.

У 2016 році з пропозицією допомоги у проведенні капітального ремонту до міськради звернулися представники німецької федеральної компанії GIZ, яка на території України вже не перший рік втілює у життя програму, що була створена за дорученням Федеративного міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини. Її метою є підтримка України у подоланні кризи на Сході, а один з її компонентів стосується розвитку соціальної інфраструктури.
Так, ще минулого року інфраструктурний проект цієї організації, який мав повністю змінити зовнішній вигляд ясла-садочка № 2, почали активно впроваджувати у Балаклії. На кінець березня 2017-го всі роботи по першій частині, яка передбачала заміну 67 вікон та 91 зовнішньої та внутрішньої двері, було завершено. Але саме тоді, 23 березня, у місті стався потужний вибух на складах боєприпасів, який зруйнував не тільки розпочате оновлення дитячого закладу, а й значно пошкодив будівлю в цілому.

– Після вибуху садок вирішили знову ремонтувати, і довелося знову вставляти майже всі нові вікна, – розповів Балаклійський міський голова Іван Столбовий. – Зробили розрахунки: спочатку були витрати на 7 мільйонів гривень. Але потім разом із німецькими партнерами ми підрахували, що на повноцінне відновлення закладу знадобиться 10 мільйонів гривень. Саме таку суму витратили, щоб садок виглядав сучасно.

Міжнародна допомога

А відновлювати дошкільний заклад розпочали у червні 2017-го. Тут, окрім повторної заміни вікон, капітально відремонтували дахи, утеплили фасади, підлогу та горищні приміщення. Також замінили всі інженерні мережі – електропостачання, систему опалення, водопостачання та вентиляції. Крім того, придбали нове обладнання для їдальні та посуд.

– Усі роботи було виконано із сучасних енергоефективних матеріалів, ми з місцевими архітекторами та підрядниками знайшли спільну мову, і тепер можемо насолоджуватися гарним результатом, – додав менеджер проекту «Розвиток соціальної інфраструктури у зв’язку зі збільшенням кількості внутрішньо переміщених осіб» Рене фон Продзінскі.

Затишку та комфорту дитячому садку додали нові меблі, обладнанні ігрові зони, на які із районного бюджету виділили близько 420 тисяч гривень. Ще близько 920 тисяч гривень, які додав міський бюджет, витратили на придбання комп’ютерів та побутової техніки, вуличного паркану та воріт.
Окрім цього, у закладі особливу увагу приділили протипожежним заходам і встановили автоматичну сигналізацію.
Загалом у Балаклійському районі завдяки німецькій програмі вже впроваджено 12 проектів на загальну суму 15,1 мільйонів гривень. Вони стосуються заміни вікон у Балаклійській загальноосвітній школі І–ІІІ ступенів, капітального ремонту покрівлі та заміни вікон і дверей у садку № 7, придбання меблів для шести інших садочків міста, обладнання ігрових майданчиків.

Окрім цього, на Харківщині за підтримки німецьких партнерів втілюють у життя понад 20 проектів у Первомайському та Куп’янському районах.
– Харківська обласна рада співпрацює з німецькою федеральною компанією GIZ із 2006 року. І хоч сьогодні на території регіону впроваджуються десятки інших проектів, саме ця програма дуже конкретно допомагає вирішувати болючі питання на території регіону, – зазначив голова Харківської обласної ради Сергій Чернов. – А відкриття дитсадка – це хороший приклад, коли задля однієї доброї справи об’єднується велика кількість людей.

Замість пустки – дитячий сміх

Балаклійський садок – не перший дошкільний заклад, який поповнив мережу Харківщини. Так, у Балаклійському районі, залучивши підтримку міжнародних організацій, таких як GIZ та дитячого фонду ООН в Україні ЮНІСЕФ, місяцем раніше новий дитячий садок відкрили у Бригадирівці на базі місцевого ліцею. Тут реконструювали частину приміщень закладу, де відтепер розмістили дошкільний підрозділ, розрахований на 20 місць. Садок має ігрову, спальну, гігієнічну кімнати та роздягальню. Також тут облаштували кабінети заступника директора, медичної сестри, пральню й буфет. А дозвілля малюків забезпечує спортивний м’який конструктор та обладнаний пісочницею з кришкою і будиночком-альтанкою ігровий майданчик.
За кошти районного бюджету придбано технологічне обладнання на харчоблок, комп’ютерну техніку, меблі, іграшки, м’який інвентар, на що витратили 214 тисяч гривень.

Після відкриття цього дитсадка, сучасний дошкільний заклад з’явився і в селі Багата Чернещина Сахновщинського району. Тут новий дитсадок розмістився в окремій будівлі на території Багаточернещинського ліцею. За інформацією голови Сахновщинської РДА Івана Котули, ця будівля, де зараз гамірно лунає дитячий сміх, більше десяти років пустувала, але завдяки коштам ЮНІСЕФ, районного та сільського бюджетів, а також допомозі небайдужих місцевих жителів, тут провели капітальний ремонт.

– Замінили вікна, двері, дах і всі комунікації. Тепер маємо заклад європейського рівня, який облаштовано всім необхідним, – додав голова райдержадміністрації.
Садок розраховано на дві групи по 20 дітей. Зараз у ньому працює одна група, в якій навчаються 16 дітей. Але вже восени планується відкрити іншу – дітей будуть підвозити з ближніх сіл – Великі та Малі Бучки. Загалом у дитячому садку навчаються 137 малюків, а відкриття нової групи дозволило стовідсотково охопити дітей селища дошкільною освітою.

Окрім цього, на початку квітня, завдяки співпраці з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, відкрилася група на 20 малюків у дошкільному підрозділі Слатинського НВК Дергачівського району. Окрім ремонту приміщень, у будівлі оновили комунікаційні мережі, установили енергоощадні вікна. Крім того, тут зробили методичний кабінет і кабінет вихователя.

Загалом цього року, як анонсував на початку березня заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев, у Харківській області мають відкрити ще принаймні 17 дитячих садків.

Марина Проценко, кореспондент