Як сім’я з Барвінкового рекорд України встановлювала. Фото, відео

27.11.2018 13:02 Область Online
Фото з особистого архіву сім’ї Трояні Фото з особистого архіву сім’ї Трояні
Інна Троян із синами – Владиславом, Вадимом і Богданом – внесла Барвінкове до Книги рекордів України, про що «СК» повідомляв раніше. Тепер спортсмени розповіли про шлях, який пройшли для досягнення своєї мети.

18 листопада стало історичною датою для Барвінкового. Уперше жителі цього міста потрапили до Книги рекордів України. І сталося це завдяки наполегливості та цілеспрямованості сім’ї Троянів: мами Інни та трьох її синів – 13-річного Владислава, 12-річного Вадима і 7-річного Богдана, вчотирьох вони підняли 10-кілограмову штангу рекордну кількість разів.
Усі троє хлопців протягом останніх років старанно займаються важкою атлетикою. Старші в цьому виді спорту вже чотири роки, а Богдан – три.

– Я забирала молодшого з дитсадка, і ми разом йшли забирати з тренування старших. Якось їх тренер Олексій Ведмідь сказав: «Нехай і маленький займається». І в чотири роки він пішов на важку атлетику, а в п’ять – уже здобув свою першу медаль, – згадує Інна Троян.

Усі троє хлопчиків успішно виступають у цьому виді спорту, отримавши в цілому кілька десятків комплектів медалей різного ґатунку.

У січні цього року Інні Троян захотілося зробити щось знакове, пам’ятне для своїх синів. І вона вирішила звернутися до представників Національного реєстру рекордів (НРР) України, щоб її діти встановили рекорд в якійсь номінації з важкої атлетики.

– Спочатку зв’язалася з Національним реєстром рекордів і запропонувала, щоб рекорд у жимі штанги встановлювали всі троє братів разом або мій молодший син. Але мені сказали, що такі рекорди вже є, і треба придумувати щось оригінальне. Мені підказали, що нашу номінацію можуть затвердити, якщо я братиму участь разом зі своїми синами, оскільки саме мами дуже рідко беруть участь у номінаціях, пов’язаних з важкою атлетикою. Ми виробили систему, поговорили з тренером хлопців Олексієм Ведмедем, установили вагу штанги, яку будемопіднімати, а саме 10 кілограмів, – розповідає Інна Троян.

Рекорд з останніх сил

У жовтні цього року сім’я Троянів на ухвалення своєї номінації відправила в Національний реєстр рекордів відео, на якому вони протягом години і п’яти хвилин піднімають штангу вагою 10 кілограмів. Усього їм далося 2100 разів. У Нацреєстрі сімейству вказали на їх помилки, а саме на те, що вони роблять вправу на одному тренажері і втрачають, змінюючись, час, п’ять – сім секунд, за які можна підняти штангу ще три – п’ять разів. Трояни зважили на це і сказали представникам НРР, що за годину піднімуть штангу 2200 разів.
Фіксацію рекорду було призначено на 18 листопада. На підготовку в сімейства було близько півтора місяця.

Якщо дітей інтенсивними тренуваннями вже не здивуєш, то для мами це стало чимось новим, хоча й до цього вона підтримувала форму – качала прес, ноги тощо.

За словами тренера сімейства Олексія Ведмідя, Інна Троян виявилася старанною ученицею.

– На тренуваннях були різні вправи, основні були з 10-кілограмовою штангою. Також качали прес, спину, груди. Раз на тиждень були «проходки» – треба було за один підхід вижати 10-кілограмову штангу максимальну кількість разів. Владислав зробив 80 разів, Вадим підняв близько 60, а Богдан – 25. В Інни був показник у 50 разів. Вона виявилась справжньою фанаткою свого діла. Кажу: «Годі на сьогодні тренування, адже ви завтра й ложку до рота не донесете». А вона: «Нічого, усе нормально, далі працюємо», – розповідає Олексій Ведмідь.

Настав день ікс, 18 листопада. Рекорд установлювали на двох тренажерах одночасно. Це було зроблено для того, щоб час даремно не йшов, і процес став безперервним. Сім’я розбилася по парах – Владислав з Вадимом та Інна з Богданом. Починав Вадим, потім естафету переймала Інна, потім штангу піднімав Владислав, а коло замикав Богдан. І таку маніпуляцію сім’я Троянів проводила протягом години.

За словами Олексія Ведмедя, який керував діями своїх підопічних, перші півгодини вони впевнено справлялися зі своїм завданням, а от починаючи із 40-ї хвилини темп почали зменшувати. У цей час тренер казав, кому і скільки треба піднімати, щоб спортсмени встигали відновити сили.

Приблизно на 50-й хвилині заявлену кількість разів, 2200, було виконано, але атлети не зупинялися і з останніх сил доробляли вправу. У результаті представники Національного реєстру рекордів зафіксували нове досягнення – «Максимальна кількість жиму штанги лежачи по черзі сімейною командою». Усього сім’я підняла снаряд 2324 рази.

Курс на обласне училище

Олексій Ведмідь зізнається, що не вірив у їх рекорд.

– Не вірив я через те, що саме такої дисципліни ніколи не бачив. Також турбувався за їх психологічний стан. На тренуваннях мали впевнений вигляд, а тут могли й перегоріти. Але вже після півгодини я побачив, що в них усе вийде, – ділиться Олексій Ведмідь.
Інна Троян каже, що і вона, і її сини дуже раді досягнутому.

Цілеспрямованість цієї родини дозволила Барвінковому потрапити до Книги рекордів України – жодного разу до цього жителі райцентру не могли похвалитися подібним.

– Було непросто дійти до кінця, адже мені кілька разів відмовляли в Нацреєстрі рекордів. Але я дуже хотіла зробити щось пам’ятне для дітей. До останнього ніхто не вірив із сусідів, мовляв, у нашому містечку неможливо домогтися чогось серйозного. Це було для мене додатковим стимулом, щоб довести зворотне, – розповідає рекордсменка.
Також Інна каже, що після цього успіху її діти загорілися ідеєю встановити ще якийсь рекорд у важкій атлетиці.

Тренер хлопців, який, до речі, виховав чемпіонку Європи 2016 року й учасницю Олімпійських ігор – 2016 Ірину Деху, каже, що всі троє хлопців – молодці і мають непогані перспективи у важкій атлетиці.

– Трохи яскравіші здібності в цьому виді спорту виявляються у 12-річного Вадима. Він у двоєборстві (ривок і поштовх) неодноразово посідав перші місця в обласних змаганнях. А цьогоріч завоював бронзову медаль на всеукраїнських. Якщо буде все нормально, регулярно тренуватиметься, то може домогтися висот. Думаю наступного року і його, і Владислава перевести до Харківського вищого обласного училища фізичної культури і спорту, – каже Олексій Ведмідь.

А ще танцюють, співають і шиють

Таланти цих дітей одним спортом не обмежуються. Вони себе доволі успішно виявляють і в творчості – танцях і вокалі.

– Старші діти вже восьмий рік займаються танцями – спочатку народними, а зараз естрадними. А Богдан третій рік. І ще два роки вони всі разом ходять у вокальну студію при Будинку дитячої творчості. А Богдан місяць тому попросив записати його на гурток крою та шиття. Думала, перегорить, але ні, ходить, подобається йому, – розповідає Інна.

Хлопці завантажені в усі дні, крім вечорів четверга та неділі. Утім, за словами їх мами, такий щільний графік гуртків ніяк негативно не впливає на навчання.

– Часу вистачає на все, я тримаю все під контролем, – запевняє жінка. – У початковій школі старші були відмінниками, а зараз, у сьомому класі, вони в основному отримують 9 і 10 балів. Менший теж добре вчиться, думаю, відмінником закінчить другий клас.

Читайте також: Школярі з Балаклійщини виступили на міжнародному рівні проти насильства