Замість котловану – памп-парк. У Боровій створюють екстремальну велотрасу.Фото

22.11.2018 09:04 Область Online
Фото: ssu.bor-selrada.gov.ua Фото: ssu.bor-selrada.gov.ua
Бур’ян, чагарники й гори сміття – саме в такому стані понад 20 років був котлован на 14-му кварталі в Боровій. Ситуацію взялися виправляти місцеві волонтери: вони на цьому місці споруджують памп-парк – екстремальну трасу для велосипедистів.

Від ковзанки до кінотеатру

Створення памп-парку почалося з впровадження Громадського бюджету в Борівській селищній раді. Борівська районна громадська організація (БРГО) «Суспільна Служба України» провела тренінг з написання проектів для старшокласників Борівської ЗОШ № 1. Як згадує член цієї організації Валерія Гонтар, ідей у дітей було дуже багато.

– Десь у квітні цього року ми провели тренінг. Ідей було безліч – створення і кінотеатру, і мотузкового парку, і ковзанки тощо. Діти називали все те, чого в нас у принципі немає, – розповідає Валерія Гонтар. – Потім ми пояснювали: якщо вони хочуть, щоб їх ідею було впроваджено, треба написати проект, скласти кошторис та інше. Однак діти бояться брати на себе відповідальність.

Піти до кінця вирішив тільки десятикласник Олексій Коновалов. Він запропонував створити памп-парк, який включає в себе спеціальну велосипедну трасу, що являє собою чергування ям, купин і контруклонів і не має рівних ділянок.

До того ж саме ідея Олексія була реальнішою за інші. Бо, наприклад, побудувати кінотеатр – дуже дорогий проект. І в результаті з усіх проектів учнів ЗОШ № 1 лише задум Олексія продовжили втілювати. Ще один учень цього навчального закладу, дев’ятикласник Олександр Гунько, зі своєю мамою написав проект зі створення майданчика для гри в панну (один з видів вуличного футболу) на місці старого фонтана, однак цьому проекту згодом забракло голосів від місцевих жителів.

Зібрали тонни сміття

У кінці квітня школяр і громадські активісти почали спільну роботу зі створення проекту памп-парку. Міркували про місце його розташування і згадали про котлован, який існує більше ніж 20 років між будинками на 14-му кварталі. Там посередині діти створили футбольне поле, але схили всі заросли бур’янами, лежать купи сміття. І ще багато хлопців катаються на велосипедах саме там, адже велосипедних доріжок, трас, майданчиків у селищі немає. А тут є потрібні простір і глина.

Фото надано Валерією Гонтар

– Ми допомогли Олексію написати проект, було трохи незрозуміло, скільки треба закладати коштів, – каже Валерія Гонтар. – Вирішили врахувати роботу екскаватора, там дуже важкий ґрунт, і ще планували встановити 10 лавок. Але згодом вирішили, що облагороджувати прилеглу територію будемо наступного року. І в результаті гроші потрібні були лише на послуги екскаватора.

Коли проект був готовий, його подали на розгляд координаційної ради Громадського бюджету в Борівській селищній раді, яка допустила проект до голосування. Усього на голосування було подано 23 проекти, а на їх реалізацію із селищного бюджету виділили понад 700 тисяч гривень. У голосуванні брали участь жителі Борової, які визначили 17 переможців – саме на стільки проектів вистачило виділених коштів. Так, завдяки перемозі проекту «Шкільне подвір’я» реконструювали майданчик перед Борівською ЗОШ І–ІІ ст. № 2. Ще одним з переможців став проект «Я і мій майданчик», у рамках якого придбали дитячий ігровий лабіринт і встановили біля районного Будинку культури.

Роботи на котловані для майбутнього памп-парку розпочалися в кінці серпня. Усі робітники – винятково добровольці-волонтери. Загалом їх близько 20, половина – діти від 10 до 16 років. За словами Валерії Гонтар, на суботники, які разів п’ять-шість проходили на вихідних, навіть приходили сім’ями. Наймолодшому волонтеру було чотири рочки, він допомагав прибирати сміття. А найстаршому, який прийшов з онуком, – уже за 60.

– На місці майбутнього памп-парку було багато сміття й заростей. Спочатку збирали все вручну – пластик та інші відходи повантажили в контейнери, вирубали бур’ян і кущі. Вивезли звідти дві машини сміття, а це кілька тонн, – згадує Валерія Гонтар. – За чотири дні все прибрали. Потім приїхав трактор з ковшем, який, ми думали, зробить ямки на трасі, але в нього не вийшло. Думали вручну копати, проте це виявилося надто складно, адже там дуже поганий, глинистий ґрунт. І потім зрозуміли, що потрібен екскаватор.

Пошуки техніки виявилися доволі складним процесом – близько місяця пішло на те, щоб знайти екскаватор.

– Він зробив заготовки у вигляді ямок. Потім потрібно було вручну все вирівнювати, щоб вийшов такий плавний рельєф у формі хвилі. У нас уже було чотири суботники, на яких ми зробили майже половину траси, – розповідає Валерія Гонтар.

Трюки для гостей

Як каже Валерія Гонтар, якщо погода сприятиме – роботи триватимуть. Можливо, до кінця цього року все буде закінчено, а якщо ні – все зроблять навесні 2019-го, положення Громадського бюджету дозволяє.

А наступного року майбутній памп-парк стане місцем проведення фестивалю.

– Навесні 2019-го в Боровій планують провести всеукраїнський дитячий фестиваль «Схід Сонця», на який запросимо дітей з Донецької та Луганської областей. Цей фестиваль приурочено до конкурсу дитячої української літератури, який уже пройшов. Тут будуть нагороджені переможці, для дітей влаштують різноманітні майстер-класи, – розповідає Валерія Гонтар. – Також ми їх ознайомимо з найцікавішими місцями нашого селища, одним з яких стане і памп-парк. Запросимо велосипедистів, щоб вони продемонстрували гостям різні трюки.

А ще прийдешньою весною до Борової на майстер-клас планують запросити велосипедистів з Куп’янська, де вже є такий самий памп-парк.

Читайте також: У Шарівській садибі візьмуться за тераси і ліпнину — головний архітектор області. Фото