Зміїв відсвяткував День міста: як це було. Фото

28.08.2018 13:30 Область Online
фото: Зміївська міська рада фото: Зміївська міська рада
18 серпня в Змієві пройшли масові заходи на честь Дня міста і 75-ї річниці визволення від німецько-фашистських загарбників.

Смак меду та спортивний азарт

Свято прийшло в місто традиційно: зі смаком меду та спортивним азартом. Напередодні Яблучного Спасу в Змієві пройшов ярмарок меду, відкритий турнір з пляжного волейболу на Кубок міського голови Петра Кучкова і відкритий турнір з шахів. Цього року переможцями у волейбольному турнірі серед дівчат стала команда у складі зміївчанки Юлії Щолокової і харків’янки Тетяни Таранцової. Серед чоловіків на першому місці опинилися харків’яни Сергій Іваненко і Валерій Синяговський. Петро Кучков вручив нагороди та кубок переможцям. Також мер вручив грамоти та грошові призи переможцям шахового турніру, де перше місце завоював Володимир Доценко. Серед молодого покоління шахістів найкращим став Дмитро Зубарєв. Міський голова також нагородив найстаршого учасника турніру Івана Малишка. 

Зміївчани про Зміївщину 

У фойє районного Будинку культури у цей день були представлені роботи зміївських художників із фондів Зміївського краєзнавчого музею, а зі сцени БК лунали пісні про місто Зміїв і Зміївщину, написані місцевими авторами: Віктором Кротом, Романом Каховичем, Олександром Папеною, Ніною Гребінник, Станіславом Безверхим, Вірою Колесниковою та іншими. Музику до пісень написали Віктор Крот, Юрій Комендант, Микола Кривеженко, Ісаак Германюк і Василь Кондяк. 

На виставці були представлені 26 картин зміївчан з 50-х років минулого століття по наші часи. Це картини Якова Васильченка, Юрія Грабіліна, Петра Бабича, Бориса Кочури, Олега Бондюка, Альони Костенко, Миколи Кільколиха, Лілії Симоненко, Ірини Маковецької, Сергія Майбороди, Неллі Литвинової, Георгія Сухорукова, Миколи Пономарьова, Олександра Власова, Тетяни Пархоменко, Петра Нагорного, Миколи Зозулі, а також скульптура Віктора Бабича.

Хода і мітинг

Головна подія Дня міста – урочиста хода і мітинг на честь 75-ї річниці звільнення Змієва від німецько-фашистських загарбників. Артисти допомогли учасникам мітингу розділити переживання тих, чиє дитинство було спотворено війною. 

У святкуванні взяла участь і депутат Харківської обласної ради, голова постійної комісії у справах молодіжної політики, спорту і туризму Валерія Мураєва. Вітаючи зміївчан з ювілейною датою, вона нагадала, що Україна першою прийняла удар ворога і довше за всіх перебувала під окупацією, але воскресла і розцвіла.

«Це вони – ті, що полягли і вижили, безвісні і прославлені – відбудували країну, зробили її мирною і процвітаючою. Вони довели, що немає сили, яка могла б зломити наш народ!», – сказала Валерія Мураєва.

Разом із Петром Кучковим вона відвідала і привітала ветеранів – учасників бойових дій, які не змогли побувати на урочистому мітингу.

Удень у центральному сквері грав духовий оркестр. Зміївчани танцювали під незабутні пісні воєнних і післявоєнних років та пригощалися ароматним кулішем з польової кухні. Для молодшого покоління городян весь день працювали атракціони, а ТОВ «Хладопром» і артисти Зміївського РБК влаштували веселе свято морозива з конкурсами та розіграшами.

Вшановують трудівників 

Петро Кучков і Валерія Мураєва вручили заслужені нагороди трудівникам міста і підвели підсумки щорічного конкурсу на кращу прибудинкову територію міста. 

На головній сцені грамоти Зміївської міської ради було вручені голові ФГ «Зміївське» І. Д. Чепелюку, майстру ТОВ «С-Транс» Т. А. Зимі, помічнику вихователя дитсадка-ясел Л. В. Шаповаловій, техніку-енергетику ТОВ «АПК-Україна» Н. В. Іванченко, секретарю-друкарці Зміївської школи № 2 В. І. Вінник, машиністу пральні дитсадка № 2 Н. П. Полянській, вихователю дитсадка № 3 О. А. Шаповаловій, майстру Зміївської паперової фабрики В. С. Кириленко, заступнику директора з навчально-виховної роботи Зміївського ліцею № 1 Т. В. Доценко, лікарю-стоматологу стоматологічної клініки ФОП А. В. Костенко Є. А. Бондаренко, голові ветеранської первинки № 13 м. Змієва М. С. Пшонкіну.

Подяками депутата обласної ради Валерії Мураєвої нагороджені: пожежний рятувальник 58-ГПСЧ ГУ ДСНС, молодший сержант А. В. Омельченко, голова ветеранської первинки № 10 Л. Г. Антонович, головний механік Зміївської паперової фабрики В. А. Мірошниченко, директор фітнес-клубу «Артеміда» С. В. Ченцова, головний інженер ДП «Зміївське лісове господарство» А. П. Сильченко, лікар-офтальмолог поліклініки Зміївської ЦРЛ О. В. Дригайло, старший інспектор Зміївського відділу поліції капітан поліції А. А. Колесник. 

Переможцями конкурсу «Мій двір — найкращий» стали жителі багатоквартирних будинків № 6 та 6а на вул. Фабричній, а також будинку № 5 на Тарановському в’їзді. За проявлену ініціативу, активну життєву позицію, значний внесок у благоустрій прибудинкових територій Валерія Мураєва вручила грошові призи переможцям: М. М. Калініній та А. Ф. Невмивако. Також призи за активну громадянську позицію в питаннях самоорганізації мешканців будинків отримали голови правлінь кооперативу «Машинобудівник-1» А. Ю. Голубцов, ОСББ «Джерело Live» Л. П. Нижегородцева, ОСББ «Добробут-Дім» В. В. Кулаков, домкому «За життя» В. П. Скиданов. Передані кошти підуть на поліпшення матеріальної бази будинків.

Подарунком місту від народного депутата України Євгена Мураєва став виступ народної артистки України Наталії Могилевської, яка порадувала зміївчан і гостей міста новими і давно улюбленими піснями, а також заспівала разом зі зміївськими дітьми. 

Великий святковий день закінчився феєрверком і дискотекою. 

Автор: Олександр Гречаний