Чемпіонат Харківщини з футболу: Валки повторили досягнення Лозової

03.09.2019 09:00 Спорт
Фото: ФК «Вовчанськ» Фото: ФК «Вовчанськ»
Головною несподіванкою 15-го туру у Вищій лізі стала втрата очок чинним чемпіоном області «Вовчанськом». Валківський «Маяк» у рідних стінах розписав мирову з «вовками» (1:1) і став другою командою після «Лозової-Панютине», якій вдалося відібрати очки в головних претендентів на перемогу в першості.

Суперник не здивував

В останній день літа, 31 серпня, відбулися матчі 15-го туру чемпіонату Харківської області з футболу. Центральний матч звітного туру у Вищій лізі проходив у Змієві, де однойменний клуб, що йде на третьому місці, приймав лідера першості, харківський «Універ-Динамо» ХНУВС. Незважаючи на статус команд, очікуваної боротьби в цьому матчі не вийшло. Гості повністю контро­лювали хід матчу, за час якого забили двічі. У стартовій половині матчу рахунок відкрив Данило Новіков, який з меж штрафного майданчика точно пробив у дотик – 0:1. До речі, для нього цей гол став дебютним у футболці динамівців.

А після перерви харків’яни подвоїли перевагу. Підопічні Сергія Сизихіна розіграли кутовий, Денис Гнилицький першим дотиком прийняв м’яч, а другим – з-за меж штрафного майданчика точно пробив у дальній кут воріт суперника, 0:2. Могли харків’яни виграти і з більшою перевагою, проте підводила реалізація.

А що «Зміїв»? Господарі в цьому матчі практично не турбували оборонні редути команди-суперниці. Підопічні Сергія Пасічника мали лише одну хорошу можливість забити, проте потрапили в штангу. У результаті динамівці здобули впевнену й заслужену перемогу 2:0.

Головний тренер «Універ-Динамо» ХНУВС Сергій Сизихін у розмові з кореспондентом «СК» сказав, що задоволений результатом.

– Я задоволений і якістю гри, але, звичайно, не в усіх моментах. Однак треба віддати хлопцям належне, адже минулої середи (28 серпня) ми проводили домашню гру в іншому турнірі, і в нас було всього два дні для відновлення. І такий графік, звичайно, позначився на динаміці гри моїх підопічних, – розповідає головний тренер харків’ян. – Я задоволений, що хлопці перед грою мене почули й дотримувалися того плану, який вибрали на матч. Ми контролювали гру, створили достатню кількість моментів, забили третій, але через помилку бокового арбітра м’яч не зарахували, а після гри рефері визнав свою помилку. Загалом кажучи, суперник не створив нам жодних проблем – він нічим нас не здивував, не було від них тієї гостроти в атаці, якої ми очікували.

Важкий графік

Після цієї перемоги динамівців порадували добрі новини з Валок, де тамтешній «Маяк» несподівано відібрав очки в чинного чемпіона першості «Вовчанська».

Як повідомляє прес-служба вовчанського клубу, перший тайм протистояння пройшов під контро­лем гостей. «Маяк» своєю чергою грав більше на контратаках, зустрічаючи суперника на своїй половині поля. На 11-й хвилині матчу гравець гостей Данило Соломаха вже міг відкрити рахунок, утім з вигідної позиції пробив повз ворота. Згодом відмінний момент для взяття воріт був у Дмитра Батусова, однак він реалізував вихід сам на сам, пробивши у воротаря команди-суперниці. У валківчан також були можливості забити гол, проте в одному з епізодів на висоті був кіпер гостей Сергій Пархоменко, який парирував удар суперника з-за меж штрафного майданчика.

Після перерви вболівальники нарешті побачили голи, а рахунок на 65-й хвилині матчу вдалося відкрити гостям. Хасан Джаухар відгукнувся на подачу з флангу від Дмитра Батусова і спрямував м’яч у ворота – 0:1. У господарів на порятунок залишалося трохи більше ніж половина тайму, і валківчанам вистачило часу, аби добитися свого. Господарі виконали кутовий, що завершився взяттям воріт у виконанні Владислава Коробкіна, який установив остаточний рахунок у зустрічі – 1:1.

Таким чином, валківський «Маяк» став другою командою в сезоні після «Лозової-Панютине», яка відібрала очки в голов­них претендентів на чемпіонство –

«Універ-Динамо» ХНУВС і «Вовчанська». У першому колі валківчани розгромили в рідних стінах харків’ян 3:0.

Головною причиною втрати очок Андрій Березовчук назвав важкий графік команди.

– Знову доводиться грати два матчі поспіль – матчі обласної першості та чемпіонат України серед аматорів. У голові ми тримали гру в неділю, тому склад на матч з «Маяком» був експериментальним, багато гравців основного складу не грало. Плюс якість поля була поганою. Тому на перший план вийшла боротьба з великою кількістю жовтих карток, плюс були ще дві червоні. Це все наслідки ось тієї боротьби, яка була протягом усього матчу, – пояснює головний тренер «вовків».

До слова, недільний матч у чемпіонаті України серед аматорів «Вовчанськ» виграв. «Городяни» в рідних стінах розгромили кременчуцький «Кремінь-Юніор» – 4:1. Тож після п’яти турів підопічні Андрія Березовчука набрали 13 очок і посідають друге місце.

Як каже головний тренер «Вовчанська», незважаючи на графік, його команда мала шанси, щоб вирвати перемогу у Валках.

– За рахунку 1:0 на нашу користь було чотири хорошіх моменти, в яких треба було забивати другий гол і вирішувати результат матчу. Проте ми не забили, а у футболі працює правило «Не забиваєш ти – забивають тобі», – вважає Андрій Березовчук.

Не закономірний результат

Головний тренер «Маяка» Олег Великих розповів, що по-особливому налаштовував своїх підопічних на цей матч, оскільки свого часу він був другим тренером в Андрія Березовчука у «Вовчанську».

– Перед грою розмовляли з кожним гравцем, давали конкретні завдання, які кожен виконав.

На цю гру я мотивував хлопців по-своєму, не буду казати, як саме, зробив підтекст, адже мені хотілося обіграти «Вовчанськ» і передусім довести власні тренерські амбіції, – ділиться наставник валківчан.

Олег Великих вважає, що нічийний результат у цій грі не закономірний.

– Повністю задоволений грою, мої хлопці виконали установку на гру на всі сто відсотків, єдине – підвела реалізація, – каже фахівець. – Нічийний результат не закономірний, ми мали вигравати. Команда віддалася на повну, і, думаю, тактично ми переграли «Вовчанськ». Процентне володіння м’ячем було на нашу користь. Ми повністю перекрили зони, не дали супернику розігнатися і створили свої моменти. Щодо моментів – 5:2 на нашу користь, з них – скасований гол з офсайда, непоставлений пенальті й не реалізований з двох метрів момент Владислава Мальованого ще за рахунку 0:0.

Як каже тренер валківського «Маяка», перед стартом сезону ніяких конкретних завдань у команди не було, але хотілося потрапити до ТОП-5. Валківчани й зараз переслідують цю мету. Однак якщо вони не фінішують у першій половині турнірної таблиці, ніхто з цього трагедії не робитиме. Зараз валківчани йдуть на восьмому місці, відстаючи від бажаної п’ятої сходинки, яку посідає солоницівський «Енергетик» з Дергачівського району, на сім очок.

Цей зароблений «Маяком» у протистоянні з «Вовчанськом»  один заліковий бал дозволив харківському «Універ-Динамо» збільшити відрив від «вовків». Тепер колектив Сергія Сизихіна лідирує в першості з перевагою над «вовками» в шість очок, однак підопічні Андрія Березовчука мають три гри в запасі.

«Лозова-Панютине» в цьому турі мала чудовий шанс загост­рити боротьбу за третє місце. Підопічні Сергія Лученцова в разі успіху в Солоницівці, де лозівчани зустрічалися з тамтешнім «Енергетиком», могли скоротити відставання від зміївчан до двох очок, однак упустили перемогу в самій кінцівці матчу. Перший тайм залишився за гостями, які пішли на перерву з перевагою у два м’ячі – 0:2. Після перерви солоницівці почали вирівнювати гру й на 59-й хвилині зусиллями Дмитра Барсукова відіграли один м’яч. Господарі продовжували битися за нічийний результат, чого в результаті й домоглися завдяки точному удару Романа Клапчука на 89-й хвилині поєдинку – 2:2.

Доволі непросту перемогу у 15-му турі здобув «Первомайський». «Городяни» у рідних стінах приймали останню команду першості, золочівську «Солідарність», яку мінімально обіграли 3:2. До речі, чотири з цих п’яти голів (по два від кожної команди) було забито в заключну п’ятнадцятихвилинку поєдинку.

Також перемогу в останній день літа здобула ще одна команда з Первомайського, «Квадро». Вона вдома зустрічалася з харківською «Ареною», яку розгромила 4:1.

«Золото» у Краснограда?

Після минулих вихідних рішучий крок до чемпіонства в Першій лізі зробив лідер чем­піонату, красноградський «Колос». Підопічні Олександра Шатохіна на виїзді обіграли «Шевченкове» – 2:1. А от їх головні конкуренти – куп’янський «Металург» та ізюмський «Крем’янець» – в унісон втратили важливі залікові бали. «Металурги» на виїзді розій­шлися безгольовою мировою із сахновщинським «Колосом», а ізюмський «Крем’янець» сенсаційно був розгромлений на виїзді передостанньою командою першості, «Дворічною», – 5:0.

Таким чином, за три тури до кінця першості впевнено лідирує красноградський «Колос». Він у своєму активі має 34 очки, що на шість залікових балів більше, ніж у «Крем’янця», і на вісім – ніж у «Металурга». Однак куп’янчани зіграли на матч менше.

Для дострокового чемпіонства красноградському «Колосу» в рідних стінах треба обіграти «Газовик» з Донця Балаклійського району, якого підопічні Олександра Шатохіна в першому колі обіграли 4:2.

Ще в одному матчі 15-го туру слобожанський «Енергетик» зі Зміївського району та балаклійський «Цементник» сильнішого не визначили – 0:0.

Читайте також: Еліна Світоліна вперше в кар’єрі вийшла до чвертьфіналу US Open