Чемпіонат Харківської області з футболу: унікальне досягнення лозівчан

20.08.2019 10:31 Спорт
Фото: «Універ-Динамо» ХНУВС Фото: «Універ-Динамо» ХНУВС
Футбольний клуб «Лозова-Панютине» створила другу сенсацію поспіль. Спочатку підопічні Сергія Лученцова несподівано на виїзді відібрали очки у «Вовчанська» (0:0), а тепер зіграли в результативну нічию з іншим лідером першості, харківським «Універ-Динамо» ХНУВС (2:2). Таким чином, лозівчани стали першою командою в цьому сезоні, яка відібрала очки в обох фаворитів першості.

Два моменти – два голи

Минулої суботи, 17 серпня, відбулися матчі 13-го туру чемпіонату Харківської області з футболу. Особлива увага у Вищій лізі була прикута до поєдинку між «Лозовою-Панютине» і харківським «Універ-Динамо» ХНУВС. Лозівчани в минулому турі несподівано відібрали очки в іншого претендента на чемпіонство – «Вовчанська». Тому були всі передумови до того, що підопічні Сергія Лученцова зможуть підставити підніжку ще одному фавориту першості. Однак уже перший тайм повністю розвіяв усі ці очікування.

Динамівці з перших хвилин гри взяли м’яч під свій контроль і тероризували оборону суперника протягом усього стартового тайму. Незважаючи на повну перевагу підопічних Сергія Сизихіна, їм тільки раз вдалося засмутити місцевий клуб. На 35-й хвилині після кутового капітан гостей Ігор Луценко скинув на дальню штангу, звідки в падінні головою з кількох метрів точно пробив Олександр Черченко – 0:1. З таким рахунком команди й пішли на перерву, але вирушити на відпочинок харків’яни могли з більш комфортною перевагою. Вони створили кілька відмінних моментів, проте їх підводила реалізація. Зокрема, вже за рахунку 0:1 Черченко вийшов віч-на-віч з воротарем суперника Олегом Мургою, однак пробив точно йому в руки.

Господарі в першому таймі мали вкрай бляклий вигляд. Їх тренер Сергій Лученцов у пе­рерві вніс певні корективи, і після відпочинку господарі заграли жвавіше. Вони почали потроху вирівнювати гру, і на 58-й хвилині лозівчани створили перший свій момент, яким скористалися на 100 %. Михайло Шатрава виконав розрізну передачу на Романа Какадія, який вийшов на рандеву з воротарем суперника і впевнено його переграв – 1:1.

Після цього динамівці знову заволоділи ініціативою і на 75-й хвилині вдруге в матчі вийшли вперед, але не обійшлося без помилки воротаря. Денис Гнилицький з кутового виконав подачу на ближню штангу, голкіпер господарів Олег Мурга вийшов украй невпевнено – м’яч влучив у Черченка, від якого «круглий» залетів у ворота, 1:2.

На порятунок у господарів залишалося близько чверті години, за які лозівчани спромог­лися виявити характер і зрівняти рахунок удруге в матчі. На 87-й хвилині Ростислав Олійник пробив з лінії штрафної, і удар у нього не вийшов. Але м’яч після рикошету від гравця гостей опинився в Сергія Боровика, який з району одинадцятиметрової позначки буквально «розстріляв» воротаря гостей Ігоря Швайченка – 2:2. Уже в компенсований час гості могли замахнутися й на перемогу, однак не реалізували небезпечний штрафний.

2:2 – лозівчани, двічі програючи по ходу матчу, заробили один заліковий бал. І таким чином підопічні Сергія Лученцова стали першою командою в сезоні, яка відібрала очки в обох лідерів чемпіонату – «Вовчанська» та «Універ-Динамо» ХНУВС.

Битимуться до кінця

Як сказав «СК» головний тренер динамівців Сергій Сизихін, грою команди він задоволений, чого не скажеш про результат.

– Ми повністю переважали суперника, створили багато гольових моментів. У цілому якість футбольного поля була не такою, як треба, на ньому більшою мірою було легше руйнувати, ніж створювати. Але я вдячний хлопцям, що вони продемонстрували добру якість гри, без огляду на стан поля, – каже головний тренер харків’ян.

Сергій Сизихін назвав причини, через які його підопічні втратили очки.

– Погана реалізація, а також відсутність належної концент­рації під час другого пропущеного м’яча – ось через ці два компоненти ми втратили позитивний результат, – вважає керманич харків’ян.

Також тренер «Універ-Динамо» ХНУВС був здивований позиційними помилками, через які пропущено м’ячі.

– Ми постійно у тренувальному процесі працюємо над тими помилками, які призвели до голів у наші ворота. І це для мене стало великою несподіванкою, – зізнається Сергій Сизихін.

Зараз динамівці випереджають головного конкурента – «Вовчанськ» – на одне очко, але у «вовків» на дві гри менше. Плюс у них ще попереду очна зустріч у Харкові. Незважаючи на не найкращий стан динамівців у чемпіонських перегонах, їх тренер запевняє, що підопічні битимуться за золоті медалі до останнього.

– Так, ми втратили достатньо очок, але будемо битися за чемпіонство до кінця. Пригніченості немає. Та якість гри, яку ми продемонстрували в Лозовій, сповнює оптимізмом – це тимчасові невдачі, і ми на правильному шляху, – запевняє Сергій Сизихін. – Після цієї гри в нас була серйозна чоловіча розмова, хлопці прекрасно розуміли, що результат не по грі, і вони повин­ні були брати три очки. У роздягальні була гробова тиша.

Воротаря підбадьорювали

У той час у роздягальні лозівчан стояв галас – вони раділи, бо виграли обласну першість.

Як каже тренер «Лозової-Панютине» Сергій Лученцов, його підопічним вдалося добитися результату завдяки бойовому настрою хлопців.

– На такі команди хлопців навіть налаштовувати не треба, вони самі мотивовані. Кожен хоче довести на тлі більш сильних колективів – «Вовчанська» та «Універ-Динамо» ХНУВС – чого вони варті, – вважає фахівець. – Динамівці повністю контролювали хід першого тайму, який ми цілком провалили. У перерві я змінив обох крайніх півзахисників, оскільки вони були дуже пасивними, і фланги взагалі не працювали. Після цих замін стало трохи краще. Створили два моменти, які й реалізували.

Сергій Лученцов каже, що йому дуже імпонує згуртованість команди, завдяки чому вона і здобуває позитивні результати.

– Я дуже задоволений ставленням хлопців до гри і їхньою згуртованістю – билися один за одного, – ділиться керманич лозівчан. – Дуже показовий момент, що після помилки воротаря ніхто і слова поганого йому не сказав, тільки підбадьорювали. Ось це й радує найбільше. Також приємно, що після гри підходили вболівальники, які позитивно відгукувалися про самовіддачу футболістів.

Тепер, після двох сенсаційних нічиїх з лідерами, на «Лозову-Панютино», напевно, будуть якось по-особливому налаштовуватися її суперники. Найближчий – харківська «Арена», з якою, на думку Сергія Лученцова, можуть виникнути певні проблеми.

– Якщо останні два матчі ми робили акцент на обороні та контратаках, то тут доведеться грати більше першим номером, а з цим після останніх матчів можуть виникнути проблеми. Ми це вже добре відчули на останній команді першості, золочівській «Солідарності», коли ледве-ледве їх обіграли вдома 1:0, – каже Сергій Лученцов.

Три пенальті

Що стосується найближчого суперника лозівчан, «Арени», то харків’яни в цьому турі гостювали в Первомайському, де протистояли однойменному колективу. «Городяни» зуміли взяти реванш за програш у першому колі (0:1), обігравши суперника з аналогічним рахунком. Хоча господарі могли виграти розгромно – арбітр зустрічі призначив у ворота гостей три пенальті, з яких господарі реалізували лише одне. Утім, і цього гола у виконанні Олександра Чуніховського вистачило для перемоги.

«Зміїв», який іде на третьому місці й женеться за лідерами, у цьому турі набрав чергові три очки. Підопічні Сергія Пасічника в рідних стінах приймали останню «Солідарність», яку розгромили 4:1.

Після 13-го туру з дев’ятого на сьоме місце піднявся валківський «Маяк». Вдалося це їм зробити завдяки перемозі в рідних стінах над первомайським «Квадро», забивши по голу в кожному з таймів – 2:0.

Дербі в Сахновщині

Центральним матчем у Першій лізі стало протистояння двох «Колосів» – сахновщинського та красноградського. Протистояння цих команд зав­жди відрізняються принциповістю, оскільки ці райони розташовані один від одного на відстані 50 кілометрів. І очікувану напружену боротьбу в цьому матчі вболівальники побачили, навіть незважаючи на те, що команди перед очною зустріччю йшли в різних полюсах турнірної таблиці – красноградці очолювали першість, а сахновщинці розташовувалися на сьомій сходинці.

Першу половину стартового тайму гості з Красноградщини були значно кращими за суперника. Підопічні Олександра Шатохіна створили кілька відмінних моментів біля воріт гостей, однак на висоті був їхній воротар, граючий тренер Олександр Какадій.

У другій половині першого тайму господарі вирівняли гру й кілька разів серйозно потурбували красноградців. Зокрема, міг забити Олександр Свідченко, проте він не реалізував вихід сам на сам – воротар красноградців Микита Черних впорався з цим ударом. До речі, найбільше можливостей забити в цьому матчі було саме у Свідченка, проте Олександр і після перерви продовжував марнувати свої моменти.

У другому таймі красноградці так і не зуміли оговтатися, а господарі, у свою чергу, не скористалися слушними моментами. У результаті вболівальники в цій зустрічі голів так і не побачили – 0:0.

Запальний Роман

Головний тренер красноградського «Колоса» Олександр Шатохін розповів, чому його гравцям не вдалося здобути бажану перемогу.

– Мої підопічні розслабилися після перемоги над ізюмським «Крем’янцем» у минулому турі, а також не поставилися з належною повагою до суперника. Хоча я їх попереджав, що цей матч буде не менш складним за минулий, проте, напевно, не вдалося мені це передати. Вважаю, що нічия в цьому матчі – це подарунок для нас, – поділився фахівець.

Також Олександр Шатохін розповів, чому зникла активність його команди по ходу першого тайму.

– У першій половині стартового тайму вся наша загроза йшла з правого флангу – від захисника Романа Гудзя і півзахисника Максима Абакумова, вони добре взаємодіяли між собою, – наголошує тренер. – Але в першому таймі Гудзь отримав жовту, а незабаром сказав щось судді, благо, той не почув. Я відразу його замінив, і після цього все – активність пропала. Якби не виконав цю заміну, упевнений, що Роман отримав би червону, оскільки він у нас хлопець запальний. Подібна ситуація вже була в матчі з ФК «Шевченкове», але тоді поміняти я його не встиг, і в результаті він був видалений.

Візаві й тезка Олександра Шатохіна, головний тренер сахновщинців Олександр Какадій, сказав, що повністю задоволений грою підопічних.

– Якщо б до матчу сказали, що буде 0:0, я б потиснув руку, розвернувся й пішов. А по ходу гри, звичайно, ми заслуговували перемоги. Але я радий тому, що є. Раді і ми, і вболівальники, які нам дякували після гри, – ділиться Олександр Какадій. – Установку на гру хлопці виконали на 100 відсотків. Усі відпрацювали на рівні, усі молодці.

Осічкою красноградського «Колоса» сповна скористався найближчий переслідувач команди, ізюмський «Крем’янець». Він у рідних стінах розгромив балаклійський «Цементник» (6:2), і тепер відстань між «Колосом» і «Крем’янцем» скоротилася до одного залікового балу.

На п’яти лідерам наступає куп’янський «Металург». Минулої суботи колектив з рай­центру здобув мінімальну перемогу на виїзді над «Дворічною» (2:3). Тепер «металурги» відстають від ізюмців на три очки, а від красноградців – на чотири, однак мають гру в запасі.

Після цього туру в першу половину таблиці, а саме на четверте місце, піднявся донецький «Газовик» з Балаклійського району, який на виїзді обіграв слобожанський «Енергетик» Зміївського району (2:4).

Читайте також: Еліна Світоліна повернулася до ТОП-5 найсильніших тенісисток планети