Подати м’яч? Що? Не розчув. Витівки болбоїв і їх наслідки

20.03.2018 16:01 Спорт
Фото: prosports.kz Фото: prosports.kz
Під час матчу-відповіді в Римі між «Ромою» і «Шахтарем» форвард українців Факундо Феррейра вскочив у неприємну історію. У кінці поєдинку, коли час грав на руку італійцям, аргентинець штовхнув болбоя (хлопчика, що подає м’ячі), який перекинувся за рекламні щити. На тлі цього інциденту згадуємо найпримітніші випадки за участю болбоїв.

Забив гол

Це, напевно, найкурйозніший інцидент за участю болбоя. У вересні 2006-го в рамках регіонального турніру Бразилії зустрічалися «Сантакрузенсе» – «Атлетіко Сорокаба». До 89-ї хвилини господарі мінімально програвали 0:1 і вже практично змирилися з поразкою, як їм на допомогу прийшов болбой. Після того як господарі провели невдалу атаку і м’яч вийшов за межі, один із хлопців підібрав «круглого», повернув його на поле, але замість того, щоб віддати голкіперу, забив гол.

Без огляду на те, що між невдалою атакою і тим моментом, коли м’яч перетнув лінію після дій хлопчака, пройшло секунд 10, рефері зустрічі Сілвія де Олівейра зафіксувала взяття воріт. Це допомогло приймаючій стороні  уникнути поразки. Згодом арбітр, що має досвід роботи на найвищому рівні – у бразильській Серії А і Кубку Південної Америки –  пояснила: «Я приймала рішення на підставі дій помічника. Мені слід було повірити власним очам».

Лайливий хлопчисько

Цей інцидент стався під час матчу чемпіонату Бельгії між «Льєрсом» і «Андерлехтом» у 2009 році. Задерикуватий болбой намагався викликати на бій голкіпера «Андерлехта» Сільвіо Прото. Хлопчик виявився не тільки бадьорим духом, а й гострим на язик, кинувши на адресу кіпера кілька образливих слів. Утім, і на цьому хлопчина не зупинився. Після закінчення зустрічі він кинув ще низку різких лайок у бік воротаря суперника, коли  команди вже йшли у роздягальні. Але досвідчений Прото не повівся на провокацію хлопця і спокійно відправився в роздягальню.

Кваплива підмога

У травні 2010 року в рамках передостаннього туру англійської Прем’єр-ліги «Тоттенхем» вдома приймав «Болтон». В одній з атак господарів болбой поквапив події та вирішив забрати м’яч, який ще не викотився за межі поля, чим не на жарт розлютив гравця господарів Гарета Бейла.

«Шпори» тоді здобули потрібний результат, вигравши 1:0. А в кінці цього курйозного епізоду захисник «Болтона» Пол Робінсон підійшов до хлопчика і потиснув йому руку за те, що той допоміг його команді уникнути неприємностей біля власних воріт.

Непотрібна футболка

У квітні 2012-го «Мілан» гостював у Вероні, де грав з місцевим «К’єво». Той матч закінчився нічиєю – 1:1. Після зустрічі півзахисник гостей Саллі Мунтарі подарував свою футболку хлопчикам, що подають м’ячі.

Здавалося б, що тут може статися курйозного, адже болбої  завжди хочуть отримати заповітну майку від відомого футболіста. Але тільки не веронські хлопці. Вони жест щедрості гравця не оцінили і спробували повернути Мунтарі його подарунок, що дуже здивувало гравця.

Жарт від тренера

Ця історія за участю болбоя сталася в нашому Харкові під час матчу групової стадії чемпіонату Європи – 2012 між Нідерландами та Німеччиною. Хоча тут головним героєм епізоду скоріше став наставник Бундестіму Йоахім Льов, якому під час матчу явно було нічим зайнятися. Іменитий фахівець вирішив пожартувати над болбоєм, що стояв неподалік: непомітно підкрався ззаду і вибив у нього з-під пахви м’яч. Після вчинку Льова тренер і болбой обмінялися усмішками, а потім німець подав м’яч, який вибив, хлопчині.

Король усіх болбоїв

У 2013 році у півфіналі Кубка Англійської Футбольної ліги зустрічалися «Челсі» і «Суонсі». У першому поєдинку в Лондоні валлійці створили сенсацію, вигравши 2:0. У матчі-відповіді «аристократам» треба було перемагати, і робити це з певним результатом. Та лондонці ніяк не могли знайти ключі від ворожих воріт. Можливо, це вплинуло на те, що в кінцівці матчу у них почали здавати нерви, а саме у Едена Азара. Приблизно за 10 хвилин до кінця поєдинку м’яч пішов за лицьову лінію, і Азар кинувся до рекламних щитів, щоб поквапити болбоя. А той, зрозуміло, не поспішав. Півзахисник трохи його підштовхнув, і хлопчик з готовністю впав на газон, сховавши м’яч під собою. Еден спочатку спробував руками відібрати «круглого» в нього, а потім, коли у бельгійця це не вийшло, штовхнув підлітка ногою. Той тут же почав зображати смертельні муки приблизно в тому ж стилі, у якому це роблять футболісти, коли випрошують  пенальті.

У підсумку витівка хлопчини допомогла його команді – матч так і завершився «сухою» нічиєю, яка означала виліт «Челсі». А Еден за свою нестриманість отримав червону картку від головного арбітра зустрічі Кріса Фоя.

Відразу після закінчення гри з’ясувалася пікантна подробиця:  хлопчик, який спровокував футболіста, виявився сином директора «Суонсі» Мартіна Моргана. Після матчу «Челсі» запросив Чарлі Моргана в роздягальню, і Азар з Морганом помирилися. Але ще до того поліція встигла допитати Чарлі і планувала навіть проводити розслідування, однак, дізнавшись, що сторони примирилися, вирішила цього не робити.

Згодом  з’ясувалося, що сімнадцятирічний хлопець (він усього на п’ять років молодший за Азара) ще до матчу на сторінці в одній із соціальних мереж написав, що це буде останній для нього матч як болбоя, і натякнув, що планує затягувати час: «Король усіх болбоїв повертається, щоб в останній раз вийти на поле – нам потрібно тягнути час!».
Сам бельгієць сказав, що не збирався бити Моргана.

– Хлопець всім тілом ліг на м’яч, і я просто намагався цей м’яч вибити. На мою думку,  я хлопчика не зачепив, а влучив  по м’ячу, – сказав футболіст.

У підсумку за свої дії Азар отримав триматчеву дискваліфікацію.

Гонець новин для гравця

Кумедний момент стався у вересневому матчі англійської Прем’єр-ліги 2017/18 між «Манчестер Сіті» і «Кристал Пелас». Головний тренер «городян» Хосеп Гвардіола на 39-й хвилині за нічийного рахунку 0:0 вирішив залучити болбоя, щоб донести до захисника Кайла Уолкера тактичну установку. Як пише одне з англійських видань, тренер просив хлопця передати футболісту, щоб той швидше повертав м’яч у гру. Цікаво, що цей хід Гвардіоли спрацював на всі сто – у результаті його підопічні здобули розгромну перемогу 5:0.

«Хочу, щоб болбой виявився моїм сином»

У цьому місяці, 11 березня, у рамках 30-го туру англійської Прем’єр-ліги «Борнмут» приймав лондонський «Тоттенхем». Господарям вдалося досить швидко, на сьомій хвилині, вийти вперед у матчі з більш іменитим суперником. Через це болбой вирішив трохи потягнути час для своєї команди і довго не віддавав м’яч гравцеві гостей Яну Вертонгену, щоб вкинути аут. А потім кинув «круглого» гравцеві «Тоттенхема» в ноги, вигравши ще трохи часу.

У підсумку, «Борнмуту» це не допомогло. «Вишні» програли 1:4, а болбоя майже відразу після завершення поєдинку відчитав один зі стюардів, але в Інтернеті хлопчик став героєм.
«Володіння м’ячем – «Борнмут» 68 %, болбой – 20 %, «Тоттенхем» – 12 %», «Болбой «Борнмута» зараз  зірка», «Хотів би, щоб болбой виявився моїм сином. Я б пишався», – такі повідомлення були адресовані новоспеченому герою «Борнмута».

«Гірчичник» за болбоя

Минулого тижня, 13 березня, донецький «Шахтар» гостював у Римі, де зустрічався з «Ромою» в рамках 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. «Гірники» після перемоги в Харкові 2:1 мали хороші шанси на підсумковий успіх, однак домогтися свого у чинного чемпіона України не вийшло. На початку другого тайму форвард римлян Едін Джеко вивів партнерів уперед. «Гірникам» треба було забивати, але замість цього вони тільки потрапляли у неприємні ситуації. Спершу Іван Ордець отримав червону картку, а потім Факундо Феррейра в надії якомога швидше ввести м’яч у гру, відштовхнув болбоя. Хлопець перекинувся через рекламні щити, у результаті чого на полі сталася сутичка за участю обох команд.

Факундо отримав жовту картку, а витівка болбоя дала свої плоди – «Рома» у підсумку виграла з потрібним рахунком 1:0 і вийшла до чвертьфіналу Ліги чемпіонів. Після поєдинку Феррейра приніс офіційні вибачення болбою Матте. Футболіст висловив надію, що хлопець не постраждав в інциденті, зазначив, що в його емоційному вчинку не було злого наміру. Офіційний лист від ФК «Шахтар» з вибаченнями від Феррейри також було відіслано в офіс «Роми».

Але і дії болбоя не залишилися непоміченими. Дисциплінарний комітет Союзу європейських футбольних асоціацій (УЄФА) покарає «Рому» за те, що хлопчики, які подають м’ячі, почали всіляко тягнути час після того, як Едін Джеко забив м’яч. А ще й за поведінку вболівальників, які використовували піротехніку.  Рішення про запобіжне покарання клубу буде прийнято 31 травня.

Володимир Олександров