Рятівні воротарі-голеодори

09.12.2017 15:00 Спорт
Фото: rsport.ria.ru Фото: rsport.ria.ru
3 грудня воротар «Беневенто» Альберто Бриньолі точним ударом головою приніс перше очко своїй команді в Серії А чемпіонату Італії. «СК» згадує найбільш пам’ятні та цінні голи у світі футболу, забиті воротарями.

Рожеріо Сені

Коли заходить мова про гол воротаря, відразу спливають у пам’яті такі гравці, як Рожеріо Сені та Хосе Луїс Челаверт. Саме вони запам’яталися футбольному загалу насамперед не своїм воротарським талантом, а забитими м’ячами.
Рожеріо Сені – найрезультативніший голкіпер в історії футболу, на рахунку якого 132 точні удари (в основному забивав зі штрафних і пенальті). Свій сотий м’яч він провів у віці 38 років. У березні 2011-го в матчі чемпіонату штату Сан-Паулу Рожеріо Сені класно виконав штрафний у ворота «Корінтіанса» за рахунку 1:1, тож його гол став переможним.

Хосе Луїс Челаверт

Парагваєць – другий в історії голкіпер за кількістю забитих м’ячів і єдиний автор хет-трику. Один з найбільш пам’ятних голів Хосе провів у ворота збірної Колумбії в гостьовому матчі відбіркового циклу ЧС-2002. Більшість своїх м’ячів за національну команду Челаверт забив з пенальті, але в Колумбії він чудово виконав штрафний у кінцівці за рахунку 1:0 на користь своєї збірної. Цим голом він зняв усі питання щодо переможця гри. У підсумковій таблиці Парагвай саме на три очки обійшов Колумбію, яка й не потрапила у фінальну стадію ЧС-2002.

Андрес Палоп

У протистояння «Севільї» та «Шахтаря» в 1/8 фіналу Кубка УЄФА сезону 2006/07 вийшла божевільна розв’язка завдяки голкіперу іспанців Палопу. Перша гра в Севільї завершилася з рахунком 2:2, а в матчі-відповіді в Донецьку команда Мірчі Луческу була дуже близькою до успіху. «Гірники» вели 2:1, але на 90+4 хвилині гості заробили кутовий. На подачу прийшов Палоп, який ударом головою врятував «Севілью» від поразки. У доданий час іспанці забили третій гол і здобули перемогу. В результаті «Севілья» завоювала Кубок УЄФА другий рік поспіль.
Палоп зіпсував долю не тільки «Шахтаря», а й українського коментатора В’ячеслава Шарафутдінова.
На 82-й хвилині того поєдинку «гірників» вивів уперед Елано. «Це перемога! – вигукнув В’ячеслав Шарафутдінов. – Тепер «Севільї» потрібно забивати два голи, а це навряд чи». Що напало на досвідченого журналіста, не знає і він сам, адже команді Хуанде Рамоса вистачало й одного гола, щоб перевести матч в овертайм. У результаті та помилка вартувала коментатору роботи.

Сінан Болат

На груповому етапі Ліги чемпіонів сезону 2009/10 бельгійський «Стандард» і голландський «АЗ» билися в заключному турі за путівку в Лігу Європи. Господарі мали перевагу в одне очко, але команда з Алкмара забила перед самою перервою і майже довела справу до перемоги. На п’ятій доданій хвилині, коли втрачати вже було нічого, у штрафний «АЗ» прийшов турецький голкіпер «Стандарда» Болат. Навіс зі штрафного, вдала гра на випередження – і Сінан стає героєм Льєжа! Радості турка не було меж!

Тім Ховард

У січні 2012 року тоді ще голкіпер «Евертона» американець Тім Ховард поповнив список воротарів-голеодорів. Сталося це в матчі проти «Болтона» в рамках 20-го туру чемпіонату Англії.
На 63-й хвилині Ховард так сильно і вдало вибив м’яч, що це стало несподіванкою для голкіпера «Болтона» Адама Богдана. М’яч, перелетівши через воротаря гостей, опустився в сітку.
Однак цей курйозний гол не приніс радості вболівальникам «Евертона» – гості протягом 15 хвилин зуміли не тільки відігратися, а й вирвали перемогу.

Асмір Беговіч

Подібний гол було забито воротарем «Сток Сіті» Асміром Беговічем у листопаді 2013 року. Проте той м’яч приніс результат команді воротаря.
Гол було забито на 13-й секунді гри, коли Беговіч виніс м’яч від своїх воріт: через сильний вітер воротар суперника Артур Боруц не зміг розрахувати траєкторію польоту м’яча. Проте гості відігралися, у підсумку розписавши мирову 1:1.
Той удар було завдано з відстані 91,9 метра до воріт суперника. А восени 2014 року цей гол внесли в Книгу рекордів Гіннесса як найдальший в історії футболу.

Мартін Хансен

У матчі першого туру чемпіонату Голландії, який проходив у серпні 2015 року, «Ден Хаг» на своєму полі приймав ПСВ. Господарі програвали з рахунком 1:2, коли на п’ятій доданій хвилині матчу голкіпер господарів Мартін Хансен прийшов у карний майданчик суперника на подачу зі штрафного. Воротар відгукнувся на цей навіс – в ефектному стрибку він переправив м’яч п’ятою за призначенням.

Альберто Бриньолі

Новачок Серії А «Беневенто» встановив антирекорд, програвши всі 14 матчів зі старту чемпіонату. У домашньому матчі з «Міланом», на посаді головного тренера якого дебютував Дженнаро Гаттузо, мала відбутися 15-та поразка. Після 90 хвилин гри господарі поступалися з рахунком 1:2, але в кінцівці сталося футбольне чудо. На п’ятій хвилині компенсованого часу орендований у «Ювентуса» голкіпер Бриньолі прибіг у карний майданчик гостей на подачу штрафного й ударом головою в стрибку уразив ворота Джанлуїджі Доннарумми. «Беневенто» нарешті вдалося набрати перше очко, а сам Бриньолі став місцевим героєм.

Володимир Олександров