Твори добро. Як футболісти втілюють мрії вболівальників

08.01.2018 14:00 Спорт
Фото: news.21.by Фото: news.21.by
У 2017 році у футбольному світі відбулося багато подій. Було і хороше, і погане. «СК» вирішив згадати добрі, гідні й просто людські вчинки гравців, які допомагали втілювати мрії своїх фанатів.

«Він мій найкращий друг»

Цей вчинок футболіста – екс-нападника «Сандерленда», а нині «Борнмута» – Джермейна Дефо жваво обговорювали в році, що минув. І не тільки на Туманному Альбіоні, а й за його межами.

У грудні 2016 року англійська Прем’єр-ліга розпочала акцію на підтримку шестирічного вболівальника «Сандерленда» Бредлі Лоурі, смертельно хворого на нейробластому, вкрай агресивну форму раку. Перед матчем чемпіонату Англії між «Челсі» та «Сандерлендом» йому дали пробити пенальті у ворота «аристократа» Асміра Беговича. Після кількох порад форварда столичної команди Дієго Кости хлопчик відправив м’яч у сітку. Вболівальники визнали той гол кращим у грудні.

Фото: vesti.kz

Крім форварда «Челсі», відважний хлопчик познайомився і з іншими знаменитостями, але саме з Джермейном Дефо у юного фаната склалися особливі відносини. Батько Бредлі вболіває за «Сандерленд», а хлопчик особливо любив форварда «чорних котів», з яким мріяв  зустрітися. У березні Дефо вивів Бредлі на матч відбору до ЧС-2018 і відтоді був постійно на зв’язку із сім’єю дитини.

Фото: gamebet.news

Бредлі Лоурі став символом об’єднання англійського футболу – він відкривав матчі АПЛ, виходив на поле з футболістами різних клубів. На підтримку хлопчика вболівальники з усього світу вислали 28 тисяч листівок, навіть з Австралії та Нової Зеландії.

Незважаючи на всі пожертви, на початку літа Бредлі стало гірше, і його госпіталізували. Хвиля популярності пішла на спад, але був один чоловік, який був поруч майже завжди. Джермейн Дефо відвідував Бредлі в лікарні щотижня і намагався скрасити останні дні життя маленького вболівальника. Швидше за все, саме увага футболіста і допомагала дитині боротися зі страшною хворобою.

Одного разу вся команда «Сандерленда» принесла хлопчикові різні подарунки і збиралася йти, Бредлі попросив Дефо залишитися з ним ще трохи. Джермейн, не розмірковуючи, погодився. Він ліг на ліжко разом з дитиною, той обійняв футболіста і заснув з усмішкою на обличчі. Дефо пробув з ним у лікарні всю ніч. Дефо був кумиром Бредлі, але в останні місяці став для нього і кращим другом.

Фото: facebook.com

Наприкінці червня минулого року, коли стало відомо, що в Лоурі немає шансів у боротьбі з хворобою, Дефо приїхав у лікарню, щоб попрощатися.

– Я намагався бути сильним, але не знаю, як словами передати те, що я відчуваю. Коли я вперше зустрів його, не міг повірити, що він хворий на рак. З цього моменту був неймовірний зв’язок. Було важко бачити, як він страждає. Не було жодного дня, щоб я не прокинувся і не перевірив телефон або не подумав про маленького Бредлі. Його любов справжня. Він мій найкращий друг, – казав Дефо.

7 липня Бредлі не стало. Він помер у госпіталі в оточенні своєї родини.

Після цієї зворушливої історії вболівальники по всьому світу стали ще краще  ставитися до Дефо – поважаючи його не тільки за демонстровану ним гру,  а й за велике серце. Але, на жаль, хвороба виявилася сильнішою за дружбу Джермейна і Бредлі.

Віддав свою медаль фанату

У центрі наступної історії опинився не футболіст, а зірковий тренер. Після серпневого матчу за Суперкубок УЄФА 2017 між «Манчестер Юнайтед» і «Реалом» увесь світ облетіли відеокадри, на яких коуч «червоних дияволів» Жозе Моурінью віддає свою медаль за участь у матчі невідомому фанату команди.

Щасливчиком виявився восьмирічний Адедай Одомбоні з Брістоля. Разом з батьком і братом Адедай відправився в столицю Македонії Скоп’є, щоб підтримати команду в матчі проти «Реалу». Маленький фанат є власником сезонного абонемента на домашні матчі МЮ, а вперше любитель футболу потрапив на «Олд Траффорд» у чотири роки.

– Після матчу діти були дуже розчаровані, адже наша команда програла, – розповідає батько Адедая Ібрагім. – Ми 16 годин їхали для того, щоб підтримати нашу команду і побачити нагородження медалями. Тому ми залишилися на стадіоні.

Відразу після нагородження Моурінью підійшов до глави сімейства Одомбоні і його синів. Вони й гадки не мали, що він хоче зробити. Потім Жозе потягнувся, щоб дати медаль Адедаю. Він не сказав ані слова, просто вручив медаль, а хлопчик йому подякував. Цей момент був просто фантастичним для дитини.

Фото: football24.ua

За словами Одомбоні-старшого, його син хоче стати відомим футболістом.

– Уся наша сім’я підтримує «Манчестер Юнайтед», Адедай більше за всіх. Коли я його запитав, що для нього означає ця медаль, він схвильовано відповів: «Я просто хочу виграти свій перший “Золотий м’яч” до того, як мені буде 20 років». Він не хоче бути відомим тільки завдяки цій медалі, він хоче бути класним футболістом, –  сказав Ібрагім.

Велике серце зірки «Реалу»

А ось ще один вчинок зірки футболу, за який уболівальники в усьому світі відвантажили йому не один візок приємних слів.

Захиснику збірної Іспанії та мадридського «Реалу» Серхіо  Рамосу не звикати роздавати автографи і посміхатися на фото поруч із захопленими вболівальниками. Але одна фотографія, зроблена в Єрусалимі, виділяється серед інших. На ній іспанський футболіст тримає на руках маленького хлопчика, якого звуть Рамос. І це не збіг.

Маленький Рамос – син ізраїльського поліцейського Хаіля Сатауі, який разом з напарником загинув 14 липня минулого року в столиці Ізраїлю в результаті нападу терористів. Хаіль був пристрасним фанатом «Реала» і обожнював капітана мадридської команди. Настільки, що навіть назвав на його честь  свого первістка. Через три тижні після народження сина Хаіля було вбито.

– У Хаіля було дві мрії – опинитися на «Сантьяго Бернабеу», щоб побувати на матчі улюбленої команди, і разом із сином побачитися зі своїм кумиром. Першу вдалося виконати в травні 2017-го, другу, на жаль, – ні. Коли сталася трагедія, ми зрозуміли, що зможемо впоратися з горем, тільки якщо влаштуємо зустріч маленького Рамоса із Серхіо. На честь Хаіла. На щастя, нам це вдалося, – розповів брат загиблого Хусам.

Сім’я Сатауі зробила все можливе й неможливе, щоб дістатися до вищих спортивних і політичних чинів Ізраїлю і виконати другу мрію Хаіля. Останній тур відбіркового етапу до ЧС-2018, який відбувся в жовтні, і матч між ізраїльтянами та іспанцями був для них єдиним шансом. Той факт, що команда Лопетегі вже вирішила свої турнірні завдання, викликав багато занепокоєння – адже Серхіо Рамос цілком міг залишитися вдома і не їхати в Єрусалим на заключну гру.

Але капітан приїхав, привів Іспанію до перемоги, а після матчу опинився на порозі будинку Хаіля і познайомився зі своїм маленьким уболівальником, якому любов до «Реалу» перейшла у спадок від батька.

Фото: twitter.com

– Коли ми побачили його, не змогли стримати сліз. У цей момент усі емоції вийшли назовні – спогади про брата, його вбивство і мрія познайомитися із Серхіо, – розповідав Хусам.

Футболіст, який теж не міг стримати сліз, подарував Рамосу свою футболку збірної Іспанії з автографом.

– Мій син, що став жертвою терористичної атаки, більше за все на світі любив «Реал» і Серхіо  Рамоса. Тепер я знаю, що в  Серхіо дуже велике серце. Коли я побачив його у нас удома, відчув, що син десь поруч, з нами, він теж був на цій зустрічі. Його мрія здійснилася, – сказав батько Хаіля, Афіф Сатауі.

Мрія – сорочка «Зюзі»

Футболісти роблять і більш приземлені вчинки, які, проте, також приносять прихильникам багато радощів.

У лютому 11-річний фанат «Манчестер Юнайтед» Семюел,  який страждає на тяжку хворобу, церебральний параліч, відчув себе справжнім футболістом. «Червоні дияволи» організували для хлопчика справжнє тренування на полі академії клубу. Також хлопець отримав у подарунок рукавички від воротаря Давида Де Хеа. Після цього Сем зустрівся з двома зірками команди – Златаном Ібрагімовичем і Полем Погба.

Фото: vivaronews.com

– Мені дуже важко живеться з церебральним паралічем. Однак я завжди кажу собі: ніколи не здавайся, ніколи. Коли я вийшов пограти у футбол на тренуванні – це був найщасливіший  день у моєму житті. Де Хеа подарував мені свої ігрові рукавички. Це найкраща річ, яка в мене коли-небудь була, – поділився Семюель.

Минулого квітня іспанський захисник «Боруссії» Марк Бартра зустрівся з хороброю уболівальницею дортмундської команди, яка сиділа у футболці «Боруссії» в оточенні фанатів «Шальке» в ході рурського дербі.  Під час зустрічі, яка відбулася на базі дортмундського клубу, Бартра подарував уболівальниці свою футболку. Іспанець знайшов фанатку за допомогою соціальних мереж.

Фото: twitter.com

А в наступному місяці, травні, захисник «Манчестер Юнайтед» Люк Шоу виконав мрію однієї зі своїх фанаток, 17-річної Емі.

Коли гравець «червоних дияволів» проходив реабілітацію після травмування, Емі створила фанатську групу в соціальних мережах, щоб підтримати футболіста. Шоу підписався на сторінку, після чого вболівальниця відправила гравцеві повідомлення з проханням про спільне фото.

Фото: gamebet.news

– Я була вражена, коли Люк почав стежити за моєю сторінкою. Тоді я запитала, чи можу зробити з ним фото, якщо приїду в Каррінгтон (база «Манчестер Юнайтед». – Авт.). Коли я прибула, то була в шоці, тому що він запропонував мені тур по «Олд Траффорд» (домашній стадіон «Манчестер Юнайтед». – Авт.), я не могла в це повірити. Я навіть вийшла на поле, чого раніше не траплялося. Не можу дочекатися, коли знову побачу його у футболці МЮ, – сказала Емі.

А в кінці минулого літа головна зірка «Барселони» і збірної Аргентини Ліонель Мессі зробив добрий вчинок, яким захоплюються шанувальники футболіста по всьому світу. Перед тренуванням національної збірної аргентинець вийшов з автобуса і попрямував на стадіон, оточений охоронцями. У цей момент до нього спробував прорватися хлопчик, щоб отримати автограф. Дитину відразу схопив сек’юриті та поволік до виходу. Побачивши, що відбувається, Мессі почав вимагати повернути юного вболівальника, після чого зробив з ним кілька спільних знімків.

У листопаді 2014-го український форвард Роман Зозуля, який виступає за іспанський «Альбасете», виконав мрію однієї з фанаток свого клубу.

Вболівальниця «Альбасете» після поєдинку її команди та «Альмерії» (2:0), в якому Зозуля відзначився голом, показала плакат. На ньому українською було написано прохання подарувати їй футболку.

Однак, судячи з усього, дівчина переводила текст з іспанської через онлайн-перекладач, бо пропозиція вийшла не зовсім правильно сформульована: «Роман Зозуля  Мрією, що ти дав мені твою сорочку, зробіть мою мрію» (збережено граматику й пунктуацію автора цього звернення).

Фото: masquealba.com

Незважаючи на не зовсім правильно викладене прохання, «Зюзя» задовольнив її бажання.

Савелій Мякушко