«Доступні ліки» отримають нові категорії пацієнтів

21.01.2018 08:15 Суспільство
Фото: 5 канал Фото: 5 канал
Отримати ліки за меншою ціною, або й зовсім безкоштовно, цього року можна буде за ще трьома групами захворювань. Полегшити доступ до медикаментів обіцяють і пацієнтам сільської місцевості.

Вигідно, бо економно

Харків’янка Зоя Данилова має проблеми зі здоров’ям, а саме із серцево-судинною системою. Ще минулої весни вона дізналася з новин, що держава допоможе їй вигідно отримати ліки. Що жінка має таке право, їй підтвердив дільничний терапевт у поліклініці. Він і виписав пані Зої рецепт на необхідні ліки.

За словами харків’янки, вона загалом задоволена цією програмою, адже має можливість економити гроші. І хоча для неї це невеликі суми, та от для її батьків – суттєві, як мінімум, 300–400 грн на місяць.

Серед недоліків програми називає відсутність часом потрібного препарату в аптеках.

– Буває, приходиш в аптеку, а там кажуть, що твого препарату нема, і доводиться тижнями чекати. А тим часом спливає строк дії рецепту, і доводиться йти до лікаря за новим, – розповідає Зоя Данилова. – Крім того, хотілося б, щоб ліки за цією програмою можна було отримати у більшій кількості аптек, а не тільки у тих двох, які закріплені за нашою ділянкою. Та цікаво, чи збільшиться перелік медичних препаратів у програмі?

Серце і тиск

На запитання нашої герої­ні відповіла 18 січня під час прес-конференції виконуюча обов’язки начальника Управління, заступник начальника Управління – начальник відділу з медичної діяльності Харківської облдержадміністрації Галина Сіроштан.

Нагадаємо,  урядова програма «Доступні ліки» стартувала в нашій області, як і по всій Україні, з 1 квітня 2017-го.  Діяла вона за трьома напрямами: для лікування пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, з цукровим діабетом другого типу та з бронхіальною астмою.

Як розповіла Галина Сіроштан, протягом реалізації прог­рами кількість лікарських засобів, які можна було отримати, змінювалася. Якщо на початку їх було 157, то вже у грудні – 198. Із 108 до 124 зросла кількість медпродуктів вітчизняного виробництва, і з 49 до 74 – іноземного виробництва.

– Безумовно, на сьогодні поширеність гіпертонічної хвороби і серцево-судинних захворювань набагато відчутніша, ніж бронхіальної астми, тому додалося препаратів переважно для лікування саме перших захворювань, – прокоментувала чиновниця.

Відповідно до моніторингу Управління охорони здоров’я, жителі Харкова та області з початку дії програми отримували безкош­товно 23 найменування лікарських засобів. На кінець року ця цифра зросла до 31.

За решту пацієнти доплачували від 10 до 30 % вартості лікарського засобу. 

– Унікальність нашої області в тому, що наш обласний аптечний склад уклав низку договорів, з прямими постачальниками виробників цих лікарських засобів. Як результат, ми отримали ліки за ціною, нижчою, ніж було передбачено наказом МОЗу. Це дозволило нашому населенню мати таку кількість лікарських засобів, які повністю були компенсовані державою, – пояснила Галина Сіроштан.

Щоправда, пацієнти скаржаться, як і наша героїня Зоя Данилова, що нерідко в аптеках відсутні потрібні за рецептом препарати. Знову ж таки, згідно з моніторингом роботи фармацевтичного ринку і тієї аптечної мережі, яка брала участь у програмі, у квітні-травні неможливо було знайти 35 найменувань лікарських засобів. Таку ситуацію пояснили тим, що заводи-виробники, які подали заявки на участь у програмі, не встигали напрацювати на перших етапах необхідні обсяги ліків.

За літо та осінь ситуацію підправили, і на грудень на поличках були відсутні два препарати іноземного виробництва для лікування гіпертонічної хвороби.

Певні перебої у програмі були пов’язані і з фінансуванням. Першочергово у Держбюджеті на 2017-й Харківщині було відведено 34,8 тис. грн для реалізації програми. Та вже на початку літа стало зрозуміло, що виділених грошей недостатньо. У вересні ж область отримала додаткову медсубвенцію в розмірі майже 14 млн грн.

Загалом держава на реалізацію програми у 2017-му виділила 700 млн грн, а в 2018-му — до мільярда.

Точка доступу

На початку дії програми аптеки не надто активно підключалися до роботи. Це підтверджують і в Управлінні охорони здоров’я  Харківської облдержадміністрації. Якщо навесні було задіяно 147 аптек різних форм власності, або 10,2 % від загальної кількості таких закладів на території області, то нині  це вже 417, або майже 29 %. Та й цього замало.

– Намагаємося розширити аптечну мережу. Йдемо до того, щоб у районі була не одна, а кілька аптек, які беруть участь у прог­рамі «Доступні ліки». У цьому році збільшилася кількість таких аптек у Нововодолазькому, Краснокутському, Зміївському, Лозівському та Харківському районах. 

Якщо в Харкові та райцентрах із доступом до визначених аптек було простіше, то в сільській місцевості з цим виникали труднощі. Багато хто із пацієнтів у селах вимушений був їздити в райцентри для того, щоб отримати ліки за програмою «Доступні ліки».

Щоб хоч якось спростити шлях до ліків, медики області відпрацювали механізм реалізації лікарських засобів в амбулаторіях загальної практики – сімейної медицини та у ФАПах.

Завдання було у 771 підрозділі первинної ланки відкрити пункти реалізації ліків. Усе для того, щоб людина, прийшовши на прийом до сімейного лікаря і отримавши рецепт, змогла на місці отримати ліки в медпрацівника. Поки із 771 підрозділу така схема діє у 651 підрозділі (85 %). В інших 15 % підрозділів, а це переважно Зміївський і Нововодолазький райони, більшості пацієнтам із сіл досі доводиться їхати в аптеки в райцентри.

А от Дворічанський, Дергачівський, Кегичівський, Лозівський, Первомайський, Сахновщинський, Харківський, Чугуївський, Шевченківський райони показують: 100 % місцевих ФАПів і амбулаторій мають пункти реалізації ліків за програмою. Цього року такі пункти мають з’явитися і в жіночих консультаціях.

Щодо форми, за якою працюватимуть пункти реалізації доступних ліків у ФАПах та амбулаторіях, то, як пояснила Галина Сіроштан, один із працівників такого закладу укладає договір з аптекою, розташованою в районі. І в ній цьому медпрацівнику відпускають на реалізацію ліки відповідно до переліку. Ну а вже медпрацівник привозить медикаменти до села.

Не всі отоварюються

Відповідно до статистики Управління охорони здоров’я ХОДА, у 64 закладах охорони здоров’я області в реєстр було внесено 964 тисячі осіб із захворюваннями, що підпадають під дію прог­рами «Доступні ліки». Однак не всі люди, внесені до реєстру, потребували лікування саме тими ліками, які були внесені нормативними документами у програму. Експерти з’ясували, що із 964 тисяч тільки 510 тисяч жителів області потребували лікування цими засобами. За рік реалізації програми практично кожна людина отримала три і більше рецептів на ці ліки. 

Щоправда, частина рецептів не дійшла до аптечної мережі і не отоварилася. Так, за квітень – грудень медики виписали 1,6 млн рецептів, із них 19 % не дійшло до аптек. Серед причин фахівці називають і недовіру пацієнтів до тих препаратів, які надаються безкоштовно або з невеликою доплатою. Не відкидають і випадки, коли необхідного препарату немає, а в рецепта вийшов строк дії.

Зрештою, програма таки має позитивні результати для здоров’я слобожан. Так, проаналізувавши за три роки роботу служби екстренної медичної допомоги, Управління охорони здоров’я з’ясувало, що виклики до пацієн­тів з ускладненим перебігом гіпертонічної хвороби знизилися на 8 %, із гострим інфарктом міокарда – на 5 %, а смертність від інсультів зменшилася майже на 20 %.

Плюс три напрями

Урядова програма «Доступні ліки» цього року продовжить роботу за попередніми трьома напрямами і розшириться на ще три. До неї додаються хронічні захворювання шлунка і дванадцятипалої кишки, депресії та депресивні стани, а також лікування анемій у жінок у першому триместрі вагітності. Нині МОЗ напрацьовує механізм реалізації, перелік ліків і вже оголосило тендер серед фармацевтичних заводів – для того щоб видати відповідний наказ із назвами препаратів зі знижкою, яка має бути.

– Попередній перелік медпрепаратів є, але немає відсотка відшкодування по них. Тому очікуємо подальших вказівок. Думаю, у лютому вже будуть конкретні результати. Поки пацієнти не можуть попросити рецепти за новими трьома напрямами, – пояснила Галина Сіроштан. 

За підрахунками управління, додаткова кількість пацієнтів, які можуть бути залучені у програму за новими трьома напрямами, складає близько 130 тисяч. 

У 2017 році серед медиків до програми були залучені терапевти, кардіологи, невропатологи і сімейні лікарі. Із  розширенням напрямів  залучатимуться ще гастроентерологи, психіатри, психотерапевти і акушери-гінекологи. 

Довідка

Урядова програма реінбурсації «Доступні ліки» – механізм повної, або часткової оплати лікарських засобів, що включені до деталізованого опису з бюджету.

Автор: Тетяна Василець