Алергени у харчах – де містяться і як повинні маркуватися

Алергени у харчах – де містяться і як повинні маркуватися

фото: golos.ua

У серпні в Україні має запрацювати прийнятий минулого грудня закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». Документ вимагає обов’язково позначати в маркуванні такі речовини, що можуть викликати алергічні реакції або непереносимість. Розповідаємо про найпоширеніші харчові продукти, що можуть стати причиною алергії або непереносимості.

У більшості випадків симптоми алергії проявляються не надто різко: сип, діарея або закладений ніс. Але є і сильна реакція, така як анафілактичний шок, що іноді може бути смертельно небезпечною. Алергія на продукти буває частіше в дітей і проходить з віком. Але якщо ви доросла людина і досі страждаєте на алергію, то, швидше за все, вона залишиться з вами на все життя.

А от харчова непереносимість – це негативні реакції організму на прийом їжі, пов’язані з нездатністю засвоювати деякі продукти або їх складові. Як розповів генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко, протягом свого життя кожни1 третій українець втрачає здатність нормально перетравлювати молоко і молочні продукти, кожний сотий – злаки, часто зустрічається непереносимість гороху, грибів, полуниці та інших продуктів. 

– Можна мати непереносимість одного або кількох продуктів і навіть не підозрювати про неї, оскільки реакція організму на «шкідливий» продукт виявляється через дві та більше доби після його вживання, – каже Володимир Величко.
Алергія та непереносимість можуть розвитись практично на будь-який вид продуктів. Найбільш популярними з них є молоко, яйця, риба, морепродукти, мед, злаки та горіхи. 

Згідно із Законом України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», продукти можуть маркуватися написами «без глютену» (якщо його вміст не перевищує 20 міліграмів на 1 кілограм загальної маси харчового продукту) та «з дуже низьким вмістом глютену» (якщо продукт був спеціально оброблений для зменшення його вмісту та містить не більше ніж 100 міліграмів глютену на 1 кілограм загальної маси). Інформація про такі харчові продукти також може супроводжуватися позначеннями «підходить для осіб з непереносимістю глютену» або «підходить для осіб, хворих на целіакію».

Молоко. Алергічна реакція на молоко часто виникає в дитячому віці, коли травна та імунна системи незрілі. У кишечнику не вистачає ферментів, що розщеплюють білки коров’ячого молока. Організм розпізнає їх як шкідливі та виробляє для боротьби з «ворогом» специфічні антитіла.

Частіше страждають немовлята на змішаному і штучному вигодовуванні, оскільки більшість молочних сумішей виготовлено на основі коров’ячого молока. Щоб уникнути небажаних реакцій, налагоджують грудне годування або переводять дитину на гіпоалергенну суміш. Якщо ж дитина вже на грудному вигодовуванні, з раціону мами прибирають молоко та молочні продукти. Але в більшості випадків алергія проходить у міру дорослішання. До трьох років про алергію забувають близько 75 % дітей, до шести років – понад 90 %. Однак алергія на молоко буває і в дорослих, вони мають виключити зі свого харчування всі продукти, які містять молочний білок, навіть у мікроскопічних дозах. Не можна споживати і м’ясо тварин, які дають це молоко.

Яйця. Цей тип алергії є найбільш поширеним серед дітей. Вони можуть мати алергію на білок, жовток або на те й інше. Більшість дітей переростають алергію на яйця до 5 років. Інгредієнтами, які потрібно виключити, є альбуміни та глобуліни. З раціону вилучаються всі продукти, що містять яйця: майонез, м’ясні вироби, хлібобулочні вироби, салати, безе, зефір, заварні креми, пудинги тощо.

Риба та морепродукти. Морська, річна риба, ракоподібні, молюски та інші морепродукти – усе це може викликати алергію. Реакція на ці алергени становить життєву загрозу та з дитинства зберігається протягом усього життя. Тому пацієнтам з такою алергією рекомендується повна відмова від цих продуктів. 

Мед. Бджоли, збираючи нектар для меду, збирають і пилок для своєї життєдіяльності. Пилок – це набір протеїнів, вітамінів, мікроелементів і незамінних амінокислот. Багато людей, що мають алергію на пилок квітів, можуть мати алергію і на мед.

Читайте також: Експерти перевірили варену ковбасу в супермаркетах Харкова

Горіхи. Можуть провокувати алергію через білки, що містяться в них. Найбільш поширеним алергеном є арахіс. Іноді люди, у яких алергія на один вид горіхів, можуть мати алергію і на інші види. Такі перехресні особливості мають волоські горіхи та мигдаль, кеш’ю та фісташки. Може викликати алергічну реакцію також насіння кунжуту. Якщо у вас алергія на будь-який вид горіхів, то краще відмовитись від них зовсім та не вживати їх олії. Ця алергія, як правило, пожиттєва.

Злаки. Можуть містити глютен – нерозчинний білок, який під впливом води перетворюється на пружні волокна. Глютен міститься у пшениці, особливо у твердих сортах, житі, ячмені. Може міститися у вівсі, якщо він вирощується поряд з глютеновмісними злаками та обробляється тими ж механізмами, тому до нього потрапляє алергенна клейковина. Відсутній глютен у гречці, кукурудзі, просі, рисі. Цей тип харчової алергії, як правило, проходить у ранньому віці, але може перерости в автоімунне захворювання целіакію. Людям, що страждають на неї, треба пожиттєво виключити глютен з раціону харчування. 

Автор: Олександр Гречаний