Гроші для няні: як отримати нову допомогу на дитину

13.02.2019 13:00 Суспільство
Фото: Checkpoint Фото: Checkpoint
В Україні стартує нова програма «Муніципальна няня» – родинам з дітьми до трьох років держава компенсуватиме витрати на няню. «СК» розбирався, як отримати ці гроші.

Ще один вид соціальної допомоги молодим батькам – «муніципальна няня» – Уряд пообіцяв запустити у 2019 році. Це додаткова грошова допомога від держави сім’ям, що мають дітей віком до трьох років. Крім щомісячних 860 гривень виплат на дитину, сім’я зможе безповоротно щомісяця отримувати ще 1626 гривень на відшкодування послуги няні. За інформацією Урядового порталу, на ці потреби в державному бюджеті закладено 500 мільйонів гривень.

За задумом урядовців, «муніципальна няня» допоможе вирішити одразу кілька питань. По-перше, ця програма має підтримувати родини, в яких народжуються діти. Незалежно від того, виходить мама (тато) на роботу чи залишається в декретній відпустці, держава виплачуватиме такій сім’ї щомісячну компенсацію на няню. Однак за умови, що з нянею буде офіційно укладено угоду.

По-друге, програма покликана підтримати жінок працездатного віку, які працюють нянями.

«Рідко знайдеш випадок, коли «помічницю мами» оформляють у сім’ю офіційно. Зазвичай це тіньова зайнятість, яка не є вигідною для тих, хто ще не досяг пенсійного віку, – наголошують у Кабміні. – А ринок праці в Україні свідчить, що нянями переважно працюють ті, кому до пенсії залишилося п’ять і більше років. Тож держава, турбуючись про гідну пенсію для таких жінок, пропонує офіційне працевлаштування з догляду за дітьми».

Третя мета програми – «страхування» сімей від недобросовісних нянь.

До 5 числа

– Порядок надання відшкодування послуги «муніципальна няня» поки що не є чинним. 30 січня на засіданні Кабміну було заслухано це питання, і було внесено кілька правок і пропозицій. Наразі порядок допрацьовується, і коли він буде опублікований, тоді й набуде чинності, – пояснила «СК» заступник начальника управління – начальник відділу адресних соціальних виплат Департаменту соціального захисту населення ХОДА Людмила Гончарова.

За словами чиновниці, прий­няття цього порядку – питання найближчого часу. Разом з цим вона роз’яснила нюанси укладання угоди з нянею.

– Відповідно до проекту, один з батьків або опікун дитини самостійно обирає няню, спираючись на свої вимоги, з нею укладають звичайну цивільно-правову угоду (Документ не потребуватиме нотаріального завірення. – Авт.). Єдине, на що потрібно звертати увагу, щоб няня була оформлена або як ФОП, або як юридична особа, – наголосила Людмила Гончарова.

Далі батьки (опікуни) мають подати відповідні документи в управління соціального захисту населення за місцем проживання. Крім заяви, потрібно буде додати копію договору з нянею, свідоцтво про народження дитини, копію сторінок паспорта мами, підтверджувальні документи про оплату послуги няні (виписка з банківського рахунку, розрахункова квитанція тощо).

– В обов’язковому порядку потрібно буде подавати й документи, що підтверджують оплату послуги няні. Тож варіант «заплатили з рук у руки» не пройде. Гроші потрібно перерахувати або на розрахунковий рахунок няні (тоді потрібна виписка з банку), або щоб оплата проводилася через термінали, каси тощо, – підкреслила пані Гончарова.

За її словами, краще підтверджуючі документи подавати до 5 числа кожного місяця, тоді до 10 числа надійдуть гроші за компенсацію послуг няні. Якщо документи подаються із запізненням, то кошти родина отримає вже наступного місяця.

– Якщо хтось із батьків чи опікунів уклав таку угоду з нянею з 1 січня 2019 року, то, можливо, він отримає компенсацію з моменту набуття чинності порядку, – припустила чиновниця. – Але точно ми зможемо відповісти на це запитання, коли побачимо чинну постанову.

Як уже зазначалося вище, розмір компенсації за послуги няні складатиме 1626 гривень (розмір прожиткового мінімуму для дитини у віці до шести років) додатково до щомісячних виплат на дитину, які мати (батько) отримує впродовж трьох років декретної відпустки. Ця компенсація виплачуватиметься управлінням соціального захисту населення кожного місяця і автоматично переглядатиметься при зміні прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років.

– Оскільки сума компенсації прив’язана до прожиткового мінімуму, то вона буде змінюватися. Наприклад, цього року прожитковий мінімум змінюватиметься двічі, – зазначила представниця Департаменту соцзахисту ХОДА.


 Важливо

Людина, яка прагне офіційного працевлаштування в сім’ї з догляду за дітьми, має оформити ФОП (фізична особа – підприємець КВЕД 97.00, КВЕД 88.91/юридична особа – підприємець КВЕД 78.20, КВЕД 85.10) та відкрити рахунок у банку, на який надходитиме її заробітна плата.

Зиск обох сторін

За даними Департаменту управління соціального захисту населення ХОДА, у Харківській області наразі близько 65 тисяч сімей отримують допомогу при народженні дитини, тож усі вони – потенційні отримувачі компенсації в рамках програми «Муніципальна няня». Наскільки ця практика буде затребуваною серед населення, покаже час. Сьогодні година послуг няні в Харкові в середньому коштує 50– 60 гривень, уночі тариф знач­но вищий – близько 300 гривень за годину. Є родини, які постійно винаймають няню – місяць роботи «помічниці мами» в такому разі коштує 8–15 тисяч гривень (залежить від навантаження, зазвичай окрім функцій няні додаються ще й обов’язки домашньої працівниці).

У свою чергу няня, зареєструвавшись підприємцем 3 групи, сплачуватиме щомісяця податок (5 % від суми доходу) у розмірі 500 гривень і ЄСВ – 816 гривень. Це загалом 1319 гривень. По суті ці витрати компенсуватиме програма «муніципальна няня».

Наприклад, няні на даний момент 55 років, її пенсійний вік за умови наявності 30-річного страхового стажу настане у 60 років. Але жінка має всього 25 років страхового стажу. «Муніципальна няня» дає змогу за п’ять років інвестувати у свій страховий стаж, при цьому офіційно отримуючи заробітну плату, яка на даний момент прирівнюється до середньої в Україні, і вийти на пенсію на три роки раніше.

– У проекті порядку немає жодних умов – скільки часу няня повинна доглядати дитину або кількох дітей. Тобто теоретично няня може укласти договір з кількома батьками, також няня може надавати свої послуги не повний день або кілька годин на тиждень тощо. Постанова жодним чином не регламентує ці моменти, – пояснила Людмила Гончарова. – «Муніципальна няня» – це не оплата послуг няні, а компенсація частини витрат на няню батькам. А няня, зі свого боку, забезпечуватиме собі страховий стаж та інші соціальні гарантії, бо низка допомог і субсидія нараховуються тільки за умови обов’язкової сплати ЄСВ або офіційного працевлаштування.

Програми для дітей

Нарівні з «муніципальною нянею» родини, в яких народжуються діти, продовжать отримувати й іншу допомогу від держави. Так, наразі при народженні дитини сім’я отримує грошову допомогу в розмірі 41 280 гривень. Виплати здійснюються одноразово в сумі 10 320 гривень, решта коштів виплачується рівними частинами впродовж наступних 36 місяців. Протягом трьох років декретної відпустки держава також щомісяця сплачує за маму єдиний соціальний внесок, що забезпечує їй страховий стаж.

Із вересня 2018 року Уряд впровадив ще один вид соціальної підтримки материнства – «пакунок малюка». Родина безкоштовно отримує подарунок з необхідними в початковий період життя дитини речами. «Пакунок малюка» формувався на основі опитування молодих мам, а перелік речей буде розширено у 2019 році.

За чотири місяці минулого року на Харківщині було видано близько 7 тисяч таких пакунків, на цей рік орієнтовна потреба області складає 21 600 одиниць. Наразі «пакунок малюка» складається з 25 найменувань.
– У грудні 2018 року було внесено зміни в «пакунок малюка», було збільшено розміри дитячих товарів. Якщо спочатку були розміри від 0 до 3 місяців, то зараз – від 0 до 6 місяців, – каже Людмила Гончарова.

«Пакунок малюка» видається, коли породілля виписується з пологового будинку. Після внесення змін до порядку видачі «пакунка малюка» тепер таке право мають мами, що народжували вдома або за кордоном. Такі родини можуть отримати пакунок в органах соцзахисту, вимога – потрібно звернутися туди протягом 30 днів з моменту народження дитини.

Читайте також: Усі служби в одній будівлі: у Старому Салтові об'єднали поліцію, амбулаторію і ЦНАП

Мирослава Кольцова