Карантинна лихоманка: чи вдасться стримати епідемію грипу на Харківщині

15.02.2018 15:35 Суспільство
Фото: http://ryazpressa.ru Фото: http://ryazpressa.ru
Аби не дати грипу розгулятися, навчальні заклади Харківщини вводять карантин. На вимушені канікули вже відправилися деякі школи Барвінківського, Вовчанського, Нововодолазького, Первомайського, Чугуївського та Харківського районів. І хоча медики відзначають, що епідпоріг інфекція не подолала, розслаблятися зарано – епідемія ще може нагрянути.

На вимушених  канікулах

Минулого тижня у Вовчанському районі навчальний процес припинили у трьох школах – Білоколодязькому НВК, Вовчанській загальноосвітній школі № 6 та Рубіжненькому НВК. Із понеділка діти вийшли на заняття, але через те, що епідеміологічна картина не змінилася, учнів знову відправили на вимушені канікули.
Цього тижня до вищезгаданих навчальних закладів приєдналися ще три школи. Так, за інформацією Харківського обласного лабораторного центру МОЗ України, з 13 лютого у Вовчанському районі прийняли рішення припинити навчальний процес у Вовчанській гімназії № 1 і загальноосвітній школі № 3, а також в Іванівській загальноосвітній школі. А 14 лютого до них приєдналися учні Вовчанського ліцею № 2.

Прокотилася хвиля шкільних карантинів і Первомайським. Тільки-но за парти після тижневої перерви сіли учні школи № 7, як цього тижня на карантин відправили учнів іншої загальноосвітньої школи міста – № 6.
Подібна картина й у Нововодолазькому районі. Минулого тижня заняття тимчасово припинили в Нововодолазькій гімназії та другому класі місцевого ліцею. Але вже через кілька днів до другокласників-ліцеїстів приєдналися й інші школярі навчального закладу, адже кількість захворілих перевищила 20 %. Від понеділка учні гімназії вже вийшли на навчання, а от школярі ліцею ще перебували на вимушених канікулах.
– Сьогодні (14 лютого. – Авт.) класні керівники зателефонували батькам, і будемо приймати рішення про відновлення навчального процесу, адже ситуація з хворими стабілізувалася, – розповіла начальник відділу освіти  Нововодолазької селищної ради Ольга Козачок.

Одну школу закрили і в Люботині Харківського  району – тут до понеділка вдома перебуватимуть учні загальноосвітньої школи № 6. Один навчальний заклад закрито й у Барвінківському районі – це І-Іванівська загальноосвітня школа.
Хвиля карантинів зачепила й Чугуївщину, тут з 14 лютого в шести навчальних закладах райцентру розпустили по домівках від одного до семи класів.
Так, у Чугуєві на карантин відправили учнів загальноосвітньої школи № 1, № 2 та № 7, а також НВК № 6 та № 8 і гімназії № 5, а в селі Кам’яна Яруга закрили дитячий садок і частково школу.

 

Діти –  найуразливіші

Індикатором захворюваності на території області  завжди були школярі, кажуть медики. Проте, минулого року інфекція ширилася саме через доросле населення. Цього ж року інфекція поки що діє за традиційною схемою, уражаючи дітей.
Так, за найсвіжішою інформацією Харківського лабораторного центру, з 5 січня по 11 лютого в області на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) захворіло 11 914 осіб. Порівняно з попереднім тижнем відбулось збільшення кількості захворілих на 1101 особу.

Із загальної кількості більшість – 73,1 % (8706 осіб) – становлять діти віком до 17 років. Показник захворюваності складає 443,63 на 100 тисяч населення та не перевищує показника епідемічного порогу. Рівень захворюваності характеризується як низький.
Загалом, за результатами минулого тижня, серед дітей захворюваність зросла на 13,3 %, відзначають медики. До того ж, із загальної кількості захворілих дітей близько 80 % підхопили інфекцію саме в дитячому садку та школі (68,5 % – діти, які відвідують загальноосвітні навчальні заклади, 27,9 % – дошкільні навчальні заклади).

– Медики стежать за рівнем захворюваності, поки ж епідпоріг в області не перевищено. Але говорити про те, що епідемія омине регіон цього року, ще зарано, – розповіла директор Харківського обласного лабораторного центру Любов Махота.
Тобто, ще кілька тижнів кількість захворілих може зростати. Але якщо звернути увагу на темп приросту хворих, який показує, на скільки відсотків зростає їх кількість за тиждень, тут тенденція пішла на спад: якщо минулого тижня він склав 10 %, то попереднього – понад 20 %.

– Такі заходи, як припинення навчального процесу, зменшують вірогідність поширення захворювання, адже саме в організованих дитячих групах ймовірність захворіти вища, – додала  Любов Махота.
Натомість, припинити навчальний процес лише на кілька днів – захід безплідний, фахівці радять зробити це мінімум на тиждень, аби хвороба відступила та не поширювалася серед дітей.

Найбільше хворих – в Ізюмі

Хоча епідпоріг загалом у нашому регіоні не перевищено, але фахівці зазначають, що показники захворюваності в Харкові, Ізюмі, Куп’янську, а також у Вовчанському, Ізюмському, Куп’янському, Нововодолазькому, Чугуївському та Шевченківському районах вищі за середні по області.

Показник порогового рівня перевищено в Нововодолазькому районі (на 8,4 %). Найбільше люди хворіють в Ізюмі – тут показник захворюваності сягає 860,55 на 100 тисяч населення, найменше – у Печенізькому  районі (120,10 на 100 тисяч населення).
Усього ж по області за минулий тиждень госпіталізували 255 хворих, що складає 2,1 % від загальної кількості захворілих, у тому числі – 176 дітей до 17 років (69,0 %).

Також медики зазначають, що при обстеженні 181 хворого з підозрою на грип та ГРВІ хвороба підтвердилась у 73 осіб (40,3 %). Вісім осіб підхопили вірус грипу типу В. У половини хворих при обстеженні медики виявили вірус парагрипу, у 26,1 % – РС-вірус, і у 10,9 % – аденовірус.

Новий вірус

Щорічно на грип хворіє 5 % населення України. Щодо епідемії «свинячого грипу» (H1N1), то цього року, за словами епідеміологів, на нього не чекають. Але замість грипу H1N1 може прийти новий вид вірусу – H3N2, зауважила завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О. О. Богомольця Ольга Голубовська, йдеться на сайті ГО «Батьки за вакцинацію». Група ризику цього грипу – діти до п’яти років та дорослі віком після 65 років. Зараз в Україні  превалює вірус групи В.

– Якщо людина відноситься до групи ризику, і нашими моніторинговими органами буде оголошено, що відбувається зростання захворюваності на грип, її обов’язок – звернутися до лікаря. Людина сама собі діагноз встановити не може.  Як правило, тяжкий грип  одразу починається тяжко, –  зауважила лікарка.

А щоб захистити себе від недуги, медики закликають вакцинуватися. Станом на початок лютого з початку епідемічного сезону від грипу вакцинувалися 180 383 українці, що становить 0,5 % населення країни. Щодо нашого регіону, то станом на 12 лютого в області було щеплено 9044 особи – 14,2 % від кількості людей, які потрапляють у групу ризику.

Третій в області

Не грипом єдиним може запам’ятатися цьогорічний епідсезон українцям. Країною впевнено крокує епідемія кору. Страшний недуг зачепив і наш регіон – минулого тижня в Харкові зареєстрували вже третій випадок захворювання за цей рік.
Цього разу захворів співробітник однієї з приватних фірм, який їздив у відрядження в Одесу.

– Випадок реєстрували 7 лютого. Наразі в Харкові залишається загроза ускладнення епідемічної ситуації, – розповіла інтернет-виданню «Урінформ» лікар-епідеміолог відділення організації епідеміологічних досліджень Харківської міської філії обласного лабораторного центру Юлія Мілашенко.

Крім того, кір виявили у студента одного з харківських вишів, який приїхав на навчання з Донецької області. Зараз хлопець удома, у Донецькій області, там він перебуває на стаціонарному лікуванні. Саме під час інкубаційного періоду він складав сесію та жив у гуртожитку. А на канікули поїхав додому.
– Уже вдома в нього виявили кір. Де саме він заразився, нам невідомо. Адже хлопець і в Харкові був, і їздив відпочивати, – додала фахівець.

Нагадаємо, на початку 2018 року в Харківській області зареєстрували два випадки кору. 30-річна мешканка селища Сахновщина, яка захворіла на кір, заразилася під час відпочинку в Івано-Франківській області. Разом з нею захворів і її чоловік.
У МОЗ зазначають, що загалом по Україні кількість нових випадків захворювання на кір з початку місяця зменшилась уперше за період спалаху кору з 2017 року.

Так, за даними Міністерства, станом на 8 лютого на кір захворіли 798 осіб – 287 дорослих і 511 дітей. Це на 14 % менше, ніж попереднього тижня.
Проте ситуація з кором поки що залишається напруженою. Усього за цей рік на кір захворіли 4298 українців – 1423 дорослі і 2875 дітей. До лікарень госпіталізували 2872 хворих. З початку року від ускладнень кору померло п’ятеро осіб – троє дітей і двоє дорослих.

Також медики відзначають, що найбільше захворілих в ІваноФранківській (965 випадків), Одеській (781), Закарпатській (681), Чернівецькій (509), Львівській (269) областях.
Найменшу кількість випадків захворювання зареєстровано  в Чернігівській (один випадок), Сумській (два), Луганській і Харківській (по три), Рівненській (чотири) областях.

За інформацією заступника генерального директора з нагляду за інфекційними хворобами Центру громадського здоров’я Віктора Ляшка, усього у 2018 році Україна буде забезпечена майже двома мільйонами доз вакцини проти кору. 1 млн 097 тис. 600 доз вакцини прибудуть в Україну у першому півріччі цього року, ще 901 тис. 400 доз – у другому півріччі.
– Цієї кількості вакцин буде достатньо для проведення щеплень проти кору всім віковим групам дітей, які цього потребують, – повідомили в МОЗ.

Марічка Зоряська