Лікар Комаровський: Потрібно, щоб хтось узяв відповідальність і зробив щеплення всім

23.08.2019 12:00 Суспільство
Фото: Слобідський край Фото: Слобідський край
Чи справді погана індійська вакцина? Чому після щеплення може піднятися температура? На ці та інші питання у Харкові дав відповіді педіатр Євген Комаровський.

Напередодні нового навчального року Міністерство охорони здоров’я та Міністерство освіти і науки вкотре закликали батьків до 1 вересня зробити дітям усі необхідні за національним календарем щеплення. Невакциновані діти, за винятком тих, які мають медичні протипоказання до вакцинації, не зможуть відвідувати дитячі садки та школи з іншими учнями.

Стаття 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» передбачає, що дітям, які не отримали щеплень за національним календарем, відвідувати заклади освіти не дозволяється. У МОЗі стверджують, що наразі в Україні спостерігається ускладнена епідемічна ситуація, та вже два роки триває спалах кору. А перебування нещеплених дітей в організованих колективах, за даними міністерства, створює ризик виникнення спалахів інфекційних хвороб, що є загрозою для життя та здоров’я не лише учнів, а й членів їхніх сімей та працівників закладів освіти.

– Якщо 110 тисяч осіб, що захворіли на кір, не аргумент, то треба завершувати суспільну дискусію, бо суспільство до цього ще не доросло. Потрібно, щоб хтось узяв на себе відповідальність і зробив щеплення всім, – переконаний Євген Комаровський.

Водночас він зазначає, що є суттєві юридичні суперечності між двома законами України – «Про інфекційний захист населення» та «Про освіту». І ці суперечності мають бути ліквідовані на рівні Конституційного Суду.

– Сьогодні в усіх цивілізованих країнах невакциновані діти не йдуть до школи, – наголосив відомий український педіатр.

До речі, у травні 2019 року Верховний Суд України своїм рішенням підтвердив, що садки і школи мають право не допускати невакцинованих дітей до занять. У судовій постанові йдеться про те, що держава має забезпечити баланс між правом дитини отримати дошкільну освіту і правами інших дітей. Коли індивідуальний інтерес протиставляється загальному інтересу суспільства, то перевагу має загальне право на безпеку та охорону здоров’я. Це рішення – остаточне у справі, яка розглядалася в судах різних інстанцій ще з 2016 року та не підлягає оскарженню.

Епідеміологічна ситуація щодо кору на Харківщині залишається напруженою. За інформацією Департаменту охорони здоров’я ХОДА, з початку року в регіоні зареєстровано 4501 випадок кору, з них 1396 – у дітей. Серед захворілих 3174 особи не мали щеплень.

Вакцинації проти кору протягом 2019 року підлягає 66 845 дітей. Станом на 16 серпня щеплено 44 502 дитини.

Найбільшу кількість захворілих зареєстровано в Харкові – 2955 (2192 дорослі, 173 дитини), у Харківському районі – 450 (224 дорослі, 226 дітей), Валківському – 139 (86 дорослих, 53 дитини), Нововодолазькому – 127 (79 дорослих, 48 дітей) і Дергачівському – 109 (79 дорослих, 37 дітей).

У той же час область повністю забезпечена вакциною проти кору. Залишок вакцини становить 23 161 дозу. З них у закладах охорони здоров’я Харкова – 13 470 доз, у районах області – 9691.
Євген Комаровський доволі скептично ставиться до офіційних цифр щодо щеплення.

– У мене два внуки, які ходять у дитячі дошкільні заклади. Один у державний садок, інший – у приватний. І я точно знаю, що мої онуки були єдині діти у своїх садках, які отримали додаткову вакцину від поліомієліту. Усім іншим медсестра закладу телефонувала й запитувала: «Ви будете робити щеплення тією мороженою вакциною?» То про що ми можемо далі розмовляти? – наводить приклад лікар.

Погана вакцина?

За словами Євгена Комаровського, інтелект нації визначається за кількома критеріями – за ставленням до ГМО, гомеопатії та вакцинації.

– Суспільство повинно боротися не проти вакцинації, а навпаки, – переконаний відомий лікар. – Мені дає надію те, що правильна інформаційна політика у ЗМІ змінює національну свідомість.
Під час спілкування з журналістами Євген Комаровський вкотре розвінчував міф про неякісну індійську вакцину.

– Чому ви вважаєте, що індійська вакцина погана? Головна характеристика будь-якої вакцини – це сертифікат Всесвітньої організації охорони здоров’я. До 2014 року в Україні було багато російських вакцин, які не мали такого сертифіката. Однак це нікого не бентежило. Сьогодні до нас надходять індійські вакцини, які мають такий сертифікат, якими щеплено 70 % дітей земної кулі, – наголошує педіатр.

Після цього він пояснив, чим відрізняються індійські та європейські вакцини.

– Хто розуміє різницю між цільноклітинною і ацелюлярною вакциною від кашлюка? Цільноклітинна вакцина дає дуже сильний імунітет, але при цьому може бути реакція у вигляді підвищеної температури. Є вакцини розщеплені, де кашлюковий токсин очищений (ацелюлярна вакцина). Такі вакцини дорожчі, трохи слабше виробляють імунітет, тому й реакцію в організмі викликають трохи слабшу – тобто замість температури 39 можлива температура 38 градусів. У цьому вся різниця, – пояснює Євген Комаровський.

В умовах епідемії Всесвітня організація охорони здоров’я не рекомендує використовувати ацелюлярні вакцини, адже потрібен сильний імунітет.

Лікар також відзначає недоцільність спеціальних обстежень перед щепленням.

– Випадки тяжких ускладнень – це не проблема препарату, а індивідуальні особливості людини. Механізм таких ускладнень досі не зрозумілий. Вакцини викликають у людини реакцію – підвищення температури тощо, а ускладнень бути не повинно. Тобто коли вам кажуть: «Зараз зробимо аналізи і з’ясуємо, чи можна вам робити щеплення...», – це шарлатанство, це спроба заробити на вас. У світі жодних обстежень і фармакологічної підготовки до вакцинації не існує, – попереджає Євген Комаровський. – Щодо аналізу на напруження імунітету, то кожний з вас зможе за 20 доларів зробити такий аналіз. Якщо у вас є антитіла, то щеплення вам робити не потрібно, немає – потрібно вакцинуватися. Однак парадокс у тому, що вакцина дешевша за цей аналіз. Якщо у вас є антитіла, а ви зробите щеплення, то просто трохи підвищите собі рівень антитіл, однак гірше вам від цього не стане.

Відомий педіатр також відзначає: такої пропаганди вакцинації, яку веде наразі МОЗ, він в Україні не пригадує. До позитивних змін у державі він відносить і впровадження доказової медицини.

– Головний плюс – констатація поняття «Цивілізована медицина». Є правила лікування, ліки з доведеною ефективністю, є концепція доказової медицини. Розумієте, ніякої української медицини не існує. Вона буває лише одна – наукова. Якщо є правила лікування ГРВІ, кору, ревматизму, то ці правила однакові для США, Австралії та України, – підкреслює Євген Комаровський. – А продаж антибіотика без рецепта – це кримінал. Суть правильної реформи: жодне лікарське призначення не повинно зависнути в повітрі, будь-яке лікарське призначення повинно мати електронний слід.

Будь у курсі
Не тільки вакциною проти кору забезпечена Харківщина. У департаменті охорони здоров’я ХОДА запевняють, що область у достатній кількості має всі необхідні вакцини для проведення профілактичних щеплень.

У наявності такі вакцини:
– для профілактики гепатиту В дитяча (виробник – Корея) – 58 095 доз, до кінця тижня надійде ще 40 000 доз;
– для профілактики туберкульозу (БЦЖ) (виробник – Болгарія) – 100 990 доз;
– для профілактики кашлюку, дифтерії, правцю з цільноклітинним кашлюковим компонентом (АКДП) (виробник – Індія) – 113 056 доз;
– для профілактики поліомієліту інактивована (ІПВ) (виробник – Франція) – 15 150 доз;
– проти гемофільної інфекції (виробник – Індія) – 84 194 дози;
– для профілактики поліомієліту оральна (ОПВ) (виробник – Бельгія) 10 388 доз, протягом тижня надійде ще 10 000 доз;
– для профілактики кору, епідпаротиту, краснухи (КПК) (виробник – Бельгія) – 23 502 дози.
Також у наявності 10 985 доз анатоксину для профілактики дифтерії та правцю (АДП) (виробник – Болгарія) і 383 139 доз (з них на складі – 105 800 доз) анатоксину для профілактики дифтерії та правцю зі зменшеним вмістом антигену (АДП-м) (виробник – Індія).

Читайте також: Сонячні кіловати: як медицина Харківського району стає енергонезалежною

Юлія Міронюк