На Харківщині діють кілька програм з лікування безпліддя

13.09.2019 15:00 Суспільство
За даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні кожне п’яте подружжя страждає на безпліддя. Для Харківщини це також доволі гостре питання — на початку 2019 року було офіційно зареєстровано 3000 безплідних пар. Для покращення демографічної ситуації в регіоні паралельно працює дві медичних програми — державна та обласна. “СК” розбирався, як можна долучитися до програм і хто може розраховувати на безкоштовне лікування.

Більшість сучасних українських сімей сьогодні виважено ставляться до батьківства та намагаються максимально забезпечити матеріальний і соціальний рівень добробуту, зробити кар’єру, самореалізуватися, перш ніж народити дитину. Але, на жаль, у такого підходу є інша сторона медалі: пізній фертильний (репродуктивна здатність жіночого та чоловічого організмів) вік зумовлює накопичення в організмі несприятливих для зачаття факторів (соматичні захворювання, наслідки нездорового способу життя, вплив екологічних чинників, хронічний стрес тощо).

Саме через безпліддя бажання мати дітей для багатьох подружніх пар в Україні так і залишається недосяжною мрією. За даними МОЗ, цей діагноз має кожна п’ята пара в Україні. Проблема безпліддя доволі гостро стоїть і на Харківщині, на початку року офіційно зареєст­ровано близько 3000 безплідних пар, з них 10 відсотків потребують застосування допоміжних репродуктивних технологій. Однак не всі пари мають кошти для такого лікування.

Для деяких з них виходом стає участь у державній програмі з лікування безпліддя. Вона діє у чотирьох репродуктивних центрах України – два у Києві і по одному в Івано-Франківську та Харкові. У Першій столиці такий медичний заклад один – ДЗ «Український медичний центр акушерства, гінекології та репродуктології МОЗ України» у рамках державної програми допомагає бездітним парам з 2011 року, проліковано близько 1000 сімейних пар, позитивних результатів екстракорпорального запліднення близько 50 відсотків. До речі, харківська школа репродуктології має міцне коріння, саме тут завдяки науковим розробкам академіка Валентина Грищенка в 1991 році вперше в Україні народилась дитина, зачата in vitro (штучне запліднення).

– Найпоширенішою причиною жіночого безпліддя є трубний фактор, що зумовлений відсутністю (внаслідок оперативного втручання через різні захворювання) або повною чи частковою непрохідністю маткових труб. Саме цей діагноз найчастіше є причиною звернення подружніх пар для застосування екстракорпорального запліднення, – розповів директор ДЗ «Український медичний центр акушерства, гінекології та репродуктології МОЗ України», депутат Харківської обласної ради Валерій Пітько.

Спочатку пара, у якої не виходить самостійно зачати дитину, повинна звернутися до лікаря-гінеколога та пройти відповідні обстеження. Якщо згідно з їхніми даними виявиться, що в пацієнтки є непрохідність маткових труб чи попередньо жінка перенесла трубні вагітності з їх подальшим видаленням, то таке подружжя може претендувати на державну програму з лікування безплідності методами допоміжних репродуктивних технологій за абсолютними показаннями за бюджетні кошти.

Проте перелік причин безпліддя значно ширший, і непрохідність маткових труб – це лише один пункт з цього списку. Що ж робити всім іншим парам? Звісно, можна звернутися до комерційного репродуктивного закладу, їх в Україні близько 40. Однак лікування в них дуже затратне матеріально, його сплату подужає далеко не кожна родина.

За обласні кошти

Влада Харківської області не могла залишитись осторонь розв’язання демографічної проблеми. За ініціативи голови Харківської обласної державної адміністрації Юлії Світличної та за підтримки депутатів обласної ради в рамках програми «Здоров’я Слобожанщини» для лікування безпліддя в 2019–2020 роках передбачено 10 мільйонів гривень. Уже придбано першу партію сучасних ліків і витратних матеріалів, необхідних для проведення циклів екстракорпорального запліднення, та розпочато обстеження жінок на базі Державного закладу «Український медичний центр акушерства, гінекології та репродуктології МОЗ України».

– Для того щоб потрапити на цю програму, подружня пара повинна звернутися до консультативно-поліклінічного відділення нашого Центру для обстеження, яке проводиться спільно з Обласним центром планування сім’ї та репродукції людини, Міжобласним спеціалізованим медико-генетичним центром – центром рідкісних (орфанних) захворювань згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я України № 787 «Про порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій в Україні», – пояснив директор ДЗ «Український медичний центр акушерства, гінекології та репродуктології МОЗ України», депутат Харківської обласної ради Валерій Пітько.

Після отримання результатів обстеження кожний окремий випадок розглядається комісією, до складу якої входять: експерти Департаменту охорони здоров’я ХОДА, фахівці з екстракорпорального запліднення ДЗ «Український медичний центр акушерства, гінекології та репродуктології МОЗ України», експерти МОЗ Украї­ни та спеціалісти інших репродуктивних клінік. За заявою, подружня пара розпочинає лікувальний цикл із застосуванням допоміжних репродуктивних технологій у Центрі.

Іноді для уточнення діагнозу потрібне додаткове обстеження та, за потреби, оперативне втручання (гістероскопія, лапароскопія). З урахуванням оснащення, укомплектованості медичним персоналом Український медичний центр акушерства, гінекології та репродуктології має можливість надавати весь спектр медичних послуг згідно з міжнародними стандартами.

– Унікальність нашого Центру полягає в можливості застосовування принципу повного замкнутого циклу лікування безпліддя, а саме – від отримання життєздатних ембріонів і до пологорозродження, де на всіх етапах пацієнтку супроводжують досвідчені спеціалісти. Загальновідомо, що психоемоційний чинник посідає значне місце у проблемі безпліддя. Важливо, щоб атмосфера на всіх етапах була максимально сприятливою для пацієнтів. На цьому тлі доцільним і закономірним є факт всебічного охоплення високоспеціалізованими медичними послугами в одній установі, – зауважив очільник ДЗ «Український медичний центр акушерства, гінекології та репродуктології МОЗ України».

У тісній співпраці

Хоч фахівці Центру й роблять багато для позитивного результату кожного циклу екстракорпорального запліднення, але чимало залежить і від самої подружньої пари.

– Зараз багато уваги приділяється преконцепційній підготовці, тобто консультуванню та обстеженню майбутніх батьків до зачаття, що проводиться в тісній співпраці з Міжобласним спеціалізованим медико-генетичним центром – центром рідкісних (орфанних) захворювань під керівництвом академіка Олени Гречаніної. Підготовка включає пошук та, за можливості, мінімізацію поведінкових, біомедичних і соціальних факторів ризику несприятливого закінчення вагітності як для матері, так і для плода, – розповів Валерій Пітько.

У рамках такої співпраці проводиться обстеження стану здоров’я подружжя і, за необхідності, лікування та стабілізація патології, яка може підвищити ризик ускладнень вагітності й пологів; консультування щодо раціонального харчування, хронічних інтоксикацій, професійних шкідливостей, впливу лікарських препаратів на організм.

Під час форуму «Майбутнє в сьогоденні» (25 червня 2019 року) Центр у співпраці з Харківською обласною державною адміністрацією, Харківською обласною та міською радами, Міжобласним спеціалізованим медико-генетичним центром – центром рідкісних (орфанних) захворювань запровадив поліфункціональний довгостроковий проект, який спрямований на поширення сучасної інформації щодо можливості програмування народження здорової дитини серед потенційних батьків.

– Дуже своєчасним та значущим є той факт, що в наш непростий час місцева влада на чолі з головою Харківської обласної державної адміністрації Юлією Світличною опікується подібними соціальними проектами. Усі ми розуміємо, що без інвестицій у здоров’я та розвиток у нації немає майбутнього. Тож сьогоднішня співпраця органів місцевого самоврядування, комунальних та державних закладів охорони здоров’я робить можливим надання доступних та якісних медичних послуг нашим землякам, жителям Слобожанщини, – зазначив Валерій Пітько.

Довідка: Державний заклад «Український медичний центр акушерства, гінекології та репродуктології МОЗ України» розташований за адресою: Харків, вул. Тімірязєва, 10.
Контактний телефон: (057) 376-11- 00.
Сайт медичного закладу: center-agr.org.ua.

Читайте також: Шкільна свобода: як реформувалася освіта в Золочівській ОТГ

Мирослава Кольцова