Найточніший годинник країни зберігається у Харкові. Фото

12.10.2018 09:00 Суспільство
Фото:СК Фото:СК
Саме у Харкові бере початок та нині зберігається еталон українського часу і частоти — найточніше в країні значення годин, хвилин і секунд.

Головний годинник країни для тих, хто не знав, знаходиться у Харкові, в Українському метрологічному центрі державної служби єдиного часу та еталонних частот при Національному науковому центрі «Інститут метрології». Він висить на стіні у спеціальній еталонній кімнаті, у якій підтримується температура у межах ±1°С. 

Ось так виглядає еталонна кімната. Основу еталона часу складають декілька квантових генераторів (один із них у центрі у скляному саркофазі)

— Сигнали з них надходять на вимірювальну систему, де відбувається вирахування, і у результаті формується національна шкала координованого часу України UTC (UA). Цю шкалу ми звіряємо зі значенням секунди, яка надходить із GPS-супутника. Дані звірення кожної доби відправляємо у міжнародне бюро мір і ваги у Париж. Там формується єдиний всесвітній час, — загально описав процес формування часу в Україні співробітник центру пан Володимир. 

Якщо розлогіше, то атом хімічного елемента цезія виконує певну кількість коливань в інтервал часу, і це коливання прийнято вважати за секунду. Із 1967 року міжнародним бюро мір і ваги було прийнято формулювання, що секунда — це понад 9 млрд коливань атома цезія. За допомогою цих коливань формується шкала, а для того щоб знати, спішимо чи запізнюємося ми зі своєю шкалою, її треба звірити з даними супутника. 

Ті країни, які беруть участь у формуванні всесвітнього часу, мають відповідні поля допуску. Кожній країні присвоєна своя похибка, з якою ймовірністю можуть бути відхилення. Хід кожної національної шкали у центральному бюро за своїм алгоритмом обраховують, і так виходить всесвітній час. 

Розбіжність між національною шкалою координованого часу UTC (UA), відтворюваною державним первинним еталоном, і Міжнародною шкалою координованого часу UTC складає ±0,1 мкс.

Сайт міжнародного бюро мір і ваги

Еталон часу — складний комплекс обладнання і приладів, основне завдання якого зберігання та відтворення одиниць часу та частоти. Він працює безперебійно, не вимикаючись. За ним слідкує спеціальна служба часу, фахівці якої чергують тут і в нічний час. Усе побудовано на методі резервування, тому на випадок надзвичайних ситуацій тут завжди є підстраховка — працює не один генератор, а декілька.



Уся високотехнологічна промисловість зобов'язана звіряти свої прилади з еталонною базою інституту метрології. Його фахівці перевіряють обладнання і видають відповідні сертифікати.  

— Ми з найбільшою точністю ведемо свою шкалу, за допомогою свого обладнання можемо перевірити і відкалібрувати прилад, який потім буде використовуватися у сфері зв'язку, транспорту, промисловості тощо. Жодний літак не міг би злетіти без еталонної бази. Усе пов'язано з точними вимірюваннями, — наголошує пан Олег і додає, що з усіх еталонів, тільки еталон часу має найвищу точність.

Загалом із 73 українських еталонів 53 знаходяться у Харкові. Решта 17 у Києві та три у Львові.

Фахівці Українського метрологічного центру державної служби єдиного часу та еталонних частот також розповіли «СК», який годинник кращий — механічний чи електричний. Це залежить від мети його використання.

— Як предмет престижу, то, звичайно, краще за все носити швейцарські механічні годинники. Та й вони мають свої мінуси — нижчу, за кварцеві, точність та потребу в періодичному обслуговуванні. Такий техогляд механічних годинників раз на декілька років є вартісним, — розповідає співробітник центру пан Олег. — Якщо годинник потрібний для того, щоб звіряти час максимально точно, то, звичайно, слід обирати кварцеві годинники. Точність у них найвища. Щоправда, і вони потребують раз на рік заміни батарейки.

Читайте також: Харківські метрологи долучаться до історичної зміни одиниць вимірювання