НапереКІР інфекції: в Україні змінюють правила вакцинації

14.05.2019 13:00 Суспільство
Фото: Інформатор Фото: Інформатор
Щотижня захворюваність на кір у Харківській області зростає приблизно на 20 %. З початку цього року в регіоні кір діагностували в понад 3000 жителів більшості районів.

Серед інших регіонів Харківщина лідирує за кількістю хворих. Основні причини виникнення спалахів – первинний занос інфекції хворими, які
перебували в інкубаційному періоді, тобто без клінічних проявів висипу.

Усього з початку року, станом на 7 травня, у Харківській області зареєстровано 3180 хворих, більшість з яких – дорослі. Серед тих, хто захворів, нещеплених було 70,2 %, у тому числі через відмову та відсутність даних про проведені щеплення – 92,4 %. А 36,5 % хворих мали тільки одне щеплення, тобто також були без імунного захисту. Досі безоплатно вакцинуватися проти кору могли дорослі до 30 років, що контактували з хворими, і люди з груп професійного ризику – медики, освітяни, військові, студенти.

Оскільки кількість хворих на кір серед дорослого населення постійно зростає, у Міністерстві вирішили поширити безоплатну вакцинацію на все населення країни. А немовлятам дозволили робити щеплення від кору вже з 6 місяців замість року, як було раніше. До 12 місяців дитину мав захищати колективний імунітет (якщо б принаймні 95 % населення було вакциновано).

Закрита школа

Через спалахи кору минулого тижня на вимушені канікули відправили школярів Бесарабівського навчально-виховного комплексу Кегичівського району.
Тут з 8 по 15 травня тривають обмежувальні заходи з метою запобігання поширенню інфекційних захворювань. За словами директорки школи Інни Волкової, починаючи з кінця минулого місяця у школі захворіли троє дітей і одна вчителька. Першою, ще перед великодніми вихідними, захворіла п’ятикласниця. Потім, на початку травня – ще двоє учнів з 4 і 7 класу та один учитель.

– Були вихідні і, звичайно, діти разом з батьками їздили в гості, відвідували святкові масові заходи. До того ж, перед тим, як захворіли діти, у місцевій амбулаторії на кір перехворіли дві медсестри, – розповіла педагог.

У НВК навчаються 64 учні і, крім того, працює група пришкільного інтернату, тому загальна кількість персоналу в закладі сягає 35 штатних одиниць. А оскільки всі були в контакті одне з одним, каже директорка, було прийнято рішення обмежити навчання. Протягом цього тижня класні керівники та шкільна медсестра стежать за тенденцією: телефонують батькам і запитують про стан здоров’я дітей. Поки що нових хворих немає, тому, за припущенням Інни Волкової,
відновлять навчальний процес у НВК вчасно – 16 травня.

Усього з початку року, станом на 7 травня, на Харківщині зареєстровано 86 спалахів, у результаті яких на кір занедужали 517 осіб, повідомили в Харківському обласному лабораторному центрі. 37 спалахів трапилося в побуті, 29 – у навчальних закладах, 14 – у закладах охорони здоров’я, чотири – за місцем роботи, ще два – у закладах закритого типу. У 22 із загальної кількості спалахів протиепідемічні заходи  ще тривають.

Серед навчальних закладів до цього списку потрапили Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна (26 хворих), Харківська державна академія культури (4 хворих), Харківська державна академія дизайну та мистецтв (5 хворих), Харківський державний університет харчування та торгівлі (4 хворих), Харківська гімназія № 14 (3 хворих), Харківська школа № 143 (41 хворий), Мереф’янський медичний ліцей (3 хворих), Харківський дошкільний навчальний заклад № 375 (3 хворих), Харківський національний фармацевтичний університет (5 хворих), Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. П. Василенка (3 хворих), Будянський ліцей (5 хворих), Харківська школа № 131 (3 хворих), Куп’янський регіональний центр професійної освіти (4 хворих).

«Серед основних причин виникнення спалахів у закладах – це первинне занесення інфекції хворими, які перебували в інкубаційному періоді, тобто без клінічних проявів висипу. Також поширення повітряно-крапельним шляхом і наявність нещеплених
проти кору як серед захворілих, так і серед контактних осіб», – додали в лабцентрі.

Найбільше хворих

Загалом, за словами медиків Харківського обласного лабораторного центру, епідемічна ситуація в області залишається неблагополучною, а рівень захворюваності – високим. Напруженість епідемічного процесу зростає, а останні дані свідчать, що серед інших регіонів Харківщина лідирує за кількість хворих. Так, з 30 квітня по 7 травня порівняно з попереднім тижнем захворюваність зросла на 19 %, на Харківщині зареєстрували 389 хворих, з них 101 (25,9 %) – це діти. Більшість хворих виявили в Харкові. Тут за тиждень захворіли 272 особи. Окрім обласного центру, кір поширився й на Харківський район, де виявили 30 хворих. Ще 14 жителів занедужало в Чугуївському, 11 – у Красноградському, 10 – Зміївському, та 9 – у Дергачівському районах. По п’ять випадків фіксували на Золочівщині та Куп’янщині, по чотири – в Ізюмському, Нововодолазькому, Близнюківському районах та в Люботині. У Богодухівському та Великобурлуцькому районах захворіло по троє осіб, на Сахновщині та Первомайщині – по двоє.

Одиничні випадки траплялися в Балаклійському, Дворічанському, Валківському, Вовчанському, Кегичівському, Краснокутському та Лозівському районах.
Усього з початку року, станом на 7 травня, у Харківській області зареєстровано 3180 хворих, більшість з яких – дорослі (2223 особи – 69,9 %). Серед
тих, хто захворів, нещеплених було 70,2 % – 2233 особи, у тому числі з причин відмови та відсутності даних про проведені щеплення – 92,4 % (2064 хворі).
36,5 % мали тільки одне щеплення, тобто також були без імунного захисту.

Щеплення для всіх

За інформацією лабцентру, з початку року на Харківщині медики не реєстрували смертельних випадків через ускладнення, які викликає кір. Загалом в Україні з початку спалаху захворювання у 2017 році померло 37 осіб. За цей час кором перехворіло близько 100 тисяч українців, з початку року – близько
45 тисяч. Аби боротися із захворюванням, у Міністерстві охорони здоров’я поширили безкоштовну вакцинацію й на доросле населення. Такі зміни було внесено Наказом № 958 від 23 квітня «Про внесення змін до Календаря профілактичних щеплень вУкраїні».

Досі безоплатно вакцинуватися проти кору могли дорослі до 30 років, що контактували з хворими, і люди з груп професійного ризику – медики, освітяни, військові, студенти. Оскільки кількість хворих на кір серед дорослого населення постійно зростає, у Міністерстві вирішили поширити безоплатну вакцинацію на все населення країни. Тож вакцинація гарантована всім дорослим, які: контактували з хворими (вакцинацію рекомендовано зробити впродовж
72 годин), не хворіли на кір та не мають підтверджених даних про щеплення в медичній карті й за результатами аналізів на наявність антитіл IgG не мають імунітету проти кору. Дорослій людині достатньо зробити одне щеплення проти кору для формування імунітету.

Щодо немовлят, то за Календарем щеплень першу дозу вакцини проти кору, паротиту і краснухи дитині роблять у віці 12 місяців. Саме тоді організм дитини може виробити достатній імунітет від інфекції. До 12 місяців дитину має захищати колективний імунітет (якщо принаймні 95 % населення вакциновано). Але через спалах кору та постійне зростання захворюваності й недостатній рівень вакцинації українців для немовлят існує ризик захворіти. Тому відтепер немовлятам дозволили робити безоплатне щеплення від кору вже з 6 місяців (до 6місяців вакцину КПК не застосовують). У цьому разі така доза вакцини не зараховується як перша, а вважається «нульовою», подальшу планову вакцинацію потрібно проводити за Календарем профілактичних щеплень: у 12 місяців (перша доза вакцини КПК) і 6 років (друга доза). Інтервал між щепленнями має бути не меншим від одного місяця.

Як і раніше, безоплатною залишається вакцинація за Календарем щеплень. Зробити щеплення можна в комунальному медзакладі, де пацієнт підписав декларацію із сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром. На початку літа вакцинувати безоплатно будуть також у приватних медзакладах і в лікарів-ФОПів, які підписали договір з Національною службою здоров’я України. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ, усі області України повністю забезпечені вакцинами, закупленими за державний кошт. Станом на початок квітня у країні було в наявності більш ніж мільйон доз вакцини бельгійського виробництва, на Харківщині – 60 487 доз.

Автор: Олена Загребельна