Нові «сюрпризи» для аліментників: боржникам загрожують звільнення та пеня

17.05.2018 15:28 Суспільство
Фото: prm.ua Фото: prm.ua
Арешт будинку та суспільно корисна праця в рахунок несплачених аліментів – на Харківщині під законодавчі нововведення вже потрапили батьки з Чугуївського та Печенізького районів. Після недавнього старту обмежень для боржників-аліментників урядовці вже анонсували нові зміни, які покликані ще більше посилити відповідальність за несплату.

Ваш будинок арештовано

У жителя Печенізького райо­ну за борги перед дитиною ареш­тували будинок. Із такою невтішною звісткою до чоловіка з Артемівки 8 травня завітав державний виконавець Міжрайонного відділу державної виконавчої служби по Печенізькому, Чугуївському районах та місту Чугуєву.

А все через те, що близько шести років чоловік не платив аліменти своїй дитині. Тож тепер, після оцінки майна, будинок буде продано в рахунок погашення заборгованості. А боргу за роки набігло чимало – 89,5 тисячі гривень.
Гроші своїм дітям заборгували й інші неплатники аліментів – жителі Чугуївського району. За рішенням суду цих чоловіків відправили відпрацьовувати свій борг. Так, за 120 годин суспільно корисних робіт дві ради району – Мосьпанівська сільська та Есхарівська селищна – перерахували в рахунок погашення боргів 2400 гривень та 2360 гривень відповідно.

– Так, сума боргу ще залишаєть­ся великою, але справа зрушилася з мертвої точки, – повідомили в Головному управлінні юстиції в Харківській області. – Проте, не всі суди задовольняють протоколи про вчинення боржником адміністративного правопорушення, мотивуючи тим, що з моменту набрання чинності змін до законодавства (з 06.02.2018) не пройшло шість місяців.
За словами юристів, таких історій на Харківщині чимало, і держвиконавці виписують набагато більше протоколів, аніж задовольняють суди області. Але все зміниться після того, як зі вступу закону в дію пройде півроку – тоді аргументів для відмови вже не лишиться.

Нагадаємо, 6 лютого набув чинності Закон № 7277 «Про внесення змін до деяких законо­давчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів». Згідно з новаціями, батьків, які не сплачували аліменти більше шести місяців, можуть позбавити права виїзду за кордон, поки заборгованість не буде погашено. Також неплатнику аліментів можуть заборонити керувати автомобілем, користуватися зброєю та ходити на полювання. Крім того, якщо в боржника є заборгованість за шість місяців і він має майно, то буде накладатися арешт, приміром, на авто, будинок або те, що в будинку. А якщо людина ніде не працює, то Законом передбачено 120–240 годин суспільно корисних робіт.

Пеня за прострочення

А поки що урядовці готують ще низку нововведень. Так, за словами заступниці міністра юстиції Світлани Глущенко, другий пакет ініціатив #ЧужихДітейНеБуває має ще більше посилити відповідальність неплатників аліментів.
– Найближчим часом Верховною Радою буде прийнято ряд законодавчих змін, які ще більше посилюватимуть відповідальність боржників перед власними дітьми, а державні виконавці отримають набагато ширший арсенал засобів реагування на несплату аліментів, – зазначила Світлана Глущенко.

За її словами, одна з новацій – автоматичне збільшення розміру аліментів. Тут передбачено пеню за несплату, яка потрібна для того, аби не сплачувати аліменти було максимально невигідно. Розмір пені пропонують збільшувати автоматично, залежно від строку несплати. Так, заборгувавши за рік, горе-батьки повинні будуть заплатити додатково 20 % від суми заборгованості. Якщо заборгованість складає два роки – сума додаткової сплати сягне 30 %. Коли борг сягне трьох років давності, то його сума автоматично збільшується на 50 %.
Крім цього, державні виконавці, а також інші зацікавлені органи державної влади, матимуть можливість забороняти боржникам відчужувати власне майно.

– Разом з тим, запроваджується кримінальна відповідальність щодо тих осіб, які ухилятимуться від суспільно корисних робіт, – додала Світлана Глущенко.
До речі, санкція за ухиляння від суспільно корисних робіт може передбачати ув’язнення на строк до двох років. Але навіть за ґратами боржників примусять працювати. Так, за словами Світлани Глущенко, у тому разі, якщо боржники потраплятимуть до місць позбавлення волі, вони в обов’язковому порядку працюватимуть, і ці гроші будуть спрямовані на утримання їхніх дітей.

Посадовець або боржник

А от посадовцям, які теж ігнорують сплату аліментів, можуть заборонити обіймати посади. Щоправда, це стосується чоловіків і жінок, які працюють на найвищих керівних державних посадах, а також посадах держслужби категорії А. Приміром, це державний секретар Кабінету Міністрів України та його заступники, державні секретарі міністерств, керівники центральних органів виконавчої влади, які не є членами Кабінету Міністрів України, та їх заступники. Також до цієї категорії належать керівники апаратів Конституційного Суду України, Верховного Суду України, вищих спеціалізованих судів та їх заступники, голови місцевих державних адміністрацій та керівники державної служби в інших державних органах, юрисдикція яких поширюється на всю територію України.

– Більше того, якщо хтось уже працює в органах влади, а його заборгованість перевищила 12 місяців, це буде підставою для звільнення такого чиновника чи припинення його повноважень, – додає міністр юстиції Павло Петренко.

Широкий пакет законодавчих змін стосується захисту дітей, які мають інвалідність. Так, якщо батько чи матір не сплачує аліменти дитині, яка має інвалідність, то весь спектр обмежу­вальних санкцій, що діють на сьогодні, застосують до них після терміну заборгованості у три, а не шість місяців.

– Украй важлива ініціатива – збільшення мінімального розміру аліментів на одну дитину. Нині це менше 1000 гривень. На ці гроші неможливо прокормити, одягнути й підготувати до школи малюка. Ми домагатимемося значного збільшення суми виплат для однієї дитини, – заявив очільник Мін’юсту.

Аби зміни запрацювали, Павло Петренко пропонує найближчим часом прийняти парламентаріям проект закону № 8296 від 19 квітня «Про внесення змін до деяких законодавчих актів Украї­ни щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання». Зараз законопроект перебуває на розгляді комітету Верховної Ради.

 

Автор: Марічка Зорянська