Олександр Буланий розповів про новації соцстрахування в 2019 році

22.12.2018 12:15 Суспільство
Фото:СК Фото:СК
В ексклюзивному інтерв’ю «СК» начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області Олександр Буланий підбиває підсумки робочого року та розповідає, на які зміни у Фонді чекати в 2019-му.

– Кінець року приніс законодавчі зміни щодо роботи Фонду, тому, насамперед, розкажіть про них.

– Відповідно до постанови правління Фонду № 12 (від 19 липня 2018-го), яка набула чинності з 1 жовтня, затверджено Порядок фінансування страхувальників. Він має три важливі моменти, які стосуються виплат застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та страховим випадком на виробництві, які надаються за рахунок коштів Фонду соціального страхування України. Мало хто про це пам’ятає

(і ми постійно наголошуємо на цьому), що застраховані особи мають право отримати допомогу в разі тимчасової непрацездатності, яка настала, зокрема, внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, також отримати виплату, якщо людину тимчасово перевели на легшу нижчеоплачувану роботу. До слова, за цей рік маємо два такі випадки. А також Фонд відшкодовує вартість поховання потерпілого та пов’язаних із цим ритуальних послуг.

Окрім цього, нещодавні нововведення вже полегшили життя роботодавцям: відтепер вони можуть подавати заяви-розрахунки для фінансування матеріального забезпечення та окремих виплат потерпілим у електронному вигляді із застосуванням електронного цифрового підпису. Сьогодні кожна четверта заява-розрахунок подається страхувальниками через клієнтське спеціалізоване програмне забезпечення.

В електронному вигляді також можуть подаватися повідомлення про виплату коштів застрахованим особам, що надсилаються упродовж місяця з дня здійснення виплат. Такий сучасний підхід до обміну даними суттєво полегшує роботу як підприємствам, так і нашим працівникам, а головне – оптимізує процес та скорочує час отримання допомоги.

– Які ще нововведення слід очікувати страхувальникам у наступному році?

– З наступного року діятиме нова спрощена форма звіту по заборгованості страхувальника зі сплати страхових коштів до Фонду. Скасовується звіт по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратах, зумовлених похованням.

Суттєвим також є те, що Фонд відмовився від суцільних перевірок страхувальників. Ми замінили їх попереднім контролем правильності нарахування виплат.

І в цьому плані, зокрема, та решті послуг, ми дійсно стаємо сервісною організацією.

Наступний етап – це спрощення та уніфікація звітності. Уже в січні 2019 року страхувальники востаннє подадуть зведений за підсумками 2018 року звіт за формою № Ф4-ФСС з ТВП, а з першого кварталу 2019-го звітність до Фонду подаватимуть лише ті страхувальники, які мають заборгованість зі сплати страхових коштів.

– Чи торкнуться зміни реабілітаційного лікування?

– Ні, можливість скористатись реабілітаційним лікуванням у санаторно-курортних

закладах України залишається. За 11 місяців 2018-го послугою з відновлювального лікування після перенесених захворювань і травм у санаторно-курортних закладах вже скористались 5120 за-

страхованих осіб Харківщини. Я ще раз наголошую, що кожна застрахована особа (офіційно працевлаштована) має право на отримання соціальної послуги – оплати лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-

курортного закладу. Вартість  такої послуги 100 % оплачується за рахунок коштів Фонду, у тому числі для осіб, які мають статус учасника ООС/АТО.

– До слова, чи є ще пільги для учасників ООС/АТО, які демобілізувалися та повернулися до праці?

– Крім права на реабілітаційне лікування після перенесених захворювань і травм, учасники ООС/АТО ще мають право на лікування в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу за профілем медико-психологічна реабілітація у супроводі членів сім’ї – чоловіка чи дружини, неповнолітніх дітей. Така послуга надається один раз після демобілізації, якщо є медичні показання, і також 100 % оплачується за рахунок коштів Фонду. Протягом цього року медичну реабілітацію в санаторії пройшли 39 застрахованих осіб, які мають статус учасників ООС (АТО), у тому числі троє разом із сім’єю.

– Як змінився за рік рівень виробничого травматизму та професійних захворювань у Харківській області?

– Цього року ми маємо тенденцію на зниження виробничого травматизму. Для порівняння –

протягом 11 місяців цього року травмовано 176 працівників проти 183 за аналогічний період 2017-го. Дуже приємно відмітити значне зниження смертельного травматизму – майже на 50 % (вісім актів зі смертельним наслідком проти 15 – минулого року).

А от рівень профзахворювань цьогоріч залишився без змін і становить 46 випадків.

Найбільша кількість страхових нещасних випадків та профзахворювань від загальної кількості по регіону припадає саме на Харків. Серед «лідерів» за кількістю страхових нещасних випадків та профзахворю-

вань – підприємства важкого виробництва – ПАТ «Укргазвидобування», БУ «Укрбургаз», ДП завод «Електроважмаш», ПАТ «Харківський тракторний завод», а також КЗОЗ «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф».

Фонд активно проводить профілактичну роботу з попередження травматизму та профзахворювань на підприємствах. На жаль, слід констатувати, що більшість таких випадків трапляються з вини самих постраждалих.

– Як Фонд у разі настання страхового випадку допомагає громадянам, що отримують заробітну плату в конверті?

– Сьогодні легалізація зайнятості населення та заробітної плати, реалізація гарантій оплати праці та організація заходів з недопущення виникнення заборгованості з виплати заробітної плати досі залишається проблемним питанням.

І, на жаль, відносини між роботодавцями та найманими працівниками не завжди відповідають нормам законодавства.

Управління виконавчої дирекції Фонду в Харківській області бере участь у засіданнях обласної робочої групи з питань підвищення мінімальної заробітної плати, рівня оплати праці та легалізації зайнятості. Завдяки плідній співпраці з Харківською обласною державною адміністрацією на чолі з Юлією Світличною, Державною службою з питань праці України, у цьому році кількість страхувальників, які перебувають на обліку у відділеннях Фонду в Харківській області, зросла за рік на 22,6 % та станом на 1 грудня склала 303 тисячі осіб, із них 79 тисяч юридичних осіб та 224 тисячі фізичних осіб – підприємців.

У разі настання страхового випадку, соціальному страхуванню у Фонді підлягають особи, з якими офіційно укладені трудові відносини і які сплачують ЄСВ.

А от особи, які працюють без оформлення трудових відносин, насамперед, втрачають свій страховий стаж. Вони позбавляються соціального захисту – не оплачуються листки непрацездатності у разі тимчасової непрацездатності, не проводяться виплати допомоги жінкам у зв’язку з вагітністю та пологами, виплати на поховання, страхові виплати потерпілим (членам їх сімей) внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання тощо.


В умовах введення воєнного стану всі види матеріального забезпечення, страхових виплат, медичних і соціальних послуг, що фінансуються Фондом соціального страхування України, надаються безперебійно та в повному обсязі.

 Читайте також: На Харківщині запрацювала послуга підпису е-документів за допомогою мобільного