Право на захист: сплачувати чи ні авансовий внесок при зверненні до суду

02.06.2019 15:00 Суспільство
Фото: life.pravda.com.ua Фото: life.pravda.com.ua
Конституційний Суд України скасував авансовий внесок, який потрібно було сплачувати при подачі на примусове виконання рішення суду в органи Державної виконавчої служби чи приватному виконавцю.

Чому внесок було відправлено в «нокаут» і чому саме зараз найкращий час для виконання судових рішень, пояснює харківський адвокат Роман Чумак.

Ще до 15 травня цього року при зверненні до виконавчої служби за примусовим виконанням рішення суду потрібно було сплатити так званий авансовий внесок. Розмір авансового внеску складав два відсотки від суми, що підлягала стягненню, та обмежувався розміром 10 мінімальних заробітних плат (41 730 гривень). Отже, при стягненні з боржника 10 000 гривень ви мали сплатити 200 гривень авансового внеску.

Якщо вимога немайнова (не стягнення коштів, а зобов’язання вчинити дії), тоді розмір авансового внеску дорівнював розміру мінімальної заробітної плати. При цьому авансовий внесок складав одну мінімальну заробітну плату (4173 гривні), якщо боржником була фізична особа, та дві мінімальні заробітні плати (8346 гривень), якщо боржником була юридична особа.

– Авансовий внесок слугував для того, щоб забезпечити виконавця коштами для здійснення першочергових дій по стягненню коштів. Загалом, ці кошти витрачались на папір, друк документів, конверти, марки та на відправку листів, – пояснює експерт. – Отже, при зверненні до виконавчої служби потрібно було подати відповідну заяву, оригінал виконавчого листа, виданого судом, і квитанцію про сплату авансового внеску.

Сума коштів, сплачена як авансовий внесок, не зникала безслідно. При стягненні коштів з боржника додатково з нього стягувалась сума сплаченого авансового внеску. Після стягнення всієї суми або її частини авансовий внесок повертався заявнику разом зі стягнутими коштами.

Відтак, спочатку ви платили кошти для забезпечення роботи виконавця, а потім ця сума поверталась назад. Однак якщо з боржника не вдавалось стягнути кошти узагалі, то авансовий внесок не повертався. Зазвичай примусове виконання судового рішення не розпочиналося, поки заявник не сплатить обов’язковий авансовий внесок.

Заразом законом передбачались категорії громадян та категорії справ, які звільнялись від сплати цього внеску.

Так було раніше, тепер авансовий внесок сплачувати не потрібно. Конституційний Суд України визнав, що це не відповідає Конституції України. Обов’язковість сплати авансового внеску породжувала собою порушення прав громадян на судовий захист і забезпечення державою виконання судового рішення. Неможливість сплати авансового внеску, з будь-яких причин, тягнула за собою неможливість виконання рішення суду, що своєю чергою перекладало обов’язок із забезпечення виконання рішень з держави на плечі стягувача.

– Із 15 травня 2019 року для виконання рішення суду більше не потрібно сплачувати гроші при подачі заяви в Державну виконавчу службу України або приватному виконавцю, – підкреслює адвокат. – Якщо ви хочете виконати рішення суду, не сплачуючи за це гроші, тоді саме час починати це робити, адже існують підстави вважати, що авансовий внесок повернуть, але в новому вигляді та з більш гнучкими умовами для зменшення його розміру чи повного звільнення від сплати.

Читайте також: Три об’єднані громади планують створити в Куп’янському районі

Ашжрій Соха